Гетерохромія очей у людей та тварин

Здатність бачити навколишній світ – великий дар природи, даний всьому тваринному світу. Будову людського ока унікально, а захворювання очей вимагають особливої уваги, навіть якщо нічим не загрожують. Серед безлічі патологій органів зору є явище, яке зустрічається у 1-2% людей, не несе небезпеки здоров'ю і має особливу назву – гетерохромія. Герої комп'ютерних ігор з різнокольоровими очима зробили такий феномен популярним у молоді.

Що таке гетерохромія

Особливість райдужної оболонки очей мати різний колір внаслідок нерівномірного розподілу меланіну, називається heterochromia. Різнокольорові очі є одним з унікальних природних явищ. По-різному можуть бути пофарбовані як лівий і правий очей окремо, так і ділянки на одному оці. Люди з гетерохромией найчастіше привертають увагу оточуючих і викликають багато запитань до себе. Явище не несе небезпеки, але іноді може свідчити про те чи іншому захворюванні.

Чому у людей різний колір очей

Гетерохромія у людини може розвиватися з різних причин, частіше через генетичної схильності підвищеного або недостатнього насичення очей меланіном. При надлишку меланіну в райдужці колір стає темним, а при нестачі – світлих відтінків. Помічено, що відсоток жінок серед людей з різним кольором очей значно вище, ніж чоловіків. Зустрічаються випадки придбання захворювання через травмування або проблем зі здоров'ям. Причини захворювання можуть бути наступними:

  • травма, яка призводить до змін райдужки;
  • нейрофіброматоз;
  • крововилив;
  • спадковість;
  • глаукома;
  • синдром Ваарденбурга;
  • іридоцикліт;
  • попадання стороннього тіла;
  • очні краплі, провокують підвищення меланіну;
  • сидероз або гемосидероз;
  • синдром Горнера;
  • пьебалдизм (частковий альбінізм);
  • хвороба Гіршпрунга;
  • ксантогранулематоз;
  • хвороба Блоха-Сульцбергера;
  • синдром Ромберга і Штиллинга-Тюрка-Дуейна,
  • мозаїцизм;
  • онкологічні процеси (лейкемія);
  • атрофія райдужки.

Гетерохромія у людей

Будучи вродженим в більшості випадків, різний колір очей може з'явитися лише у 10 осіб з тисячі. Крім поділу на генетичну (спадкову) і придбану, в залежності від особливостей забарвлення райдужної оболонки, гетерохромія підрозділяється на наступні види:

  • часткова;
  • повна;
  • центральна;
  • залежно від першопричин.

Генетична

Аномальне затемнення або освітлення райдужної оболонки часто відбувається внаслідок генетичних особливостей за аутосомно-домінантним ознакою, генетичних мутацій, порушень ембріонального розвитку. Такі зміни відображають зміст в оболонці ока пігментного речовини меланіну. Затемнення оболонки ока з'являється при захворюваннях:

  1. Нейрофіброматоз (хвороба Реклінгхаузена) – відбувається розростання клітин в нервових тканинах і утворюються пухлини (вузлики Ліша) вздовж нервів у шкірі, очах та інших органах тіла.
  2. Синдром пігментного дисперсії – з епітелію пігментного шару рогівки вимивається пігмент та перерозподіляється в структурах переднього сегмента ока.
  3. Уреальная меланома – одна з різновидів злоякісного утворення, може викликати колірні зміни райдужки або темні плями на діафрагмі.
  4. Синдром Стерджа-Вебера – спостерігаються ангіоми судинної оболонки ока, геміанопсія, колобомы.

Аномальне освітлення викликають:

  1. Гіпоплазія райдужної оболонки – тканини рогівки недостатньо розвинені.
  2. Синдром Блоха-Сульцбергера – генетичне порушення пігментації шкіри при наявності патології розвитку зубів, волосся, нігтів та очей.
  3. Пьебалдизм - різновид вроджених порушень обміну пігментів. Паралельно спостерігається наявність білих плям на шкірі обличчя, кінцівок і інших ділянках тіла.
  4. Синдром Ваарденбурга – крім колірних змін очей проявляється пігментація шкіри, волосся, туговухість та глухота.
  5. Хвороба Паррі-Ромберга – набуте захворювання, що характеризується атрофією шкіри, м'яких тканин половини обличчя і кінцівок.
  6. Синдром Горнера – порушення функціонування симпатичної нервової системи з ураженням окорухового нерва, який регулює звуження зіниць і рух очей.
  7. Хвороба Гіршпрунга – вроджені аномалії будови товстої кишки, що ведуть до нестачі або перевищення рівня меланіну в крові, зміни забарвлення різних зон оболонки одного ока.

Придбана гетерохромія

У деяких випадках гетерохромія виявляється з часом. Її можуть спровокувати травми, застосування очних крапель, деякі виниклі захворювання. Травма ока при ударі, що призвела за собою внутрішнє кровотеча, може призвести до збільшення або зменшення кількості меланіну в ураженому органі. При цьому колір ураженої ділянки може здаватися темніше або світліше звичайного. Така зміна може бути тимчасовим або постійним залежно від ступеня тяжкості травми.

Порушення пігментації очей викликають:

  • Сидероз – в тканинах ока відбувається відкладення солей заліза.
  • Глаукома – сприяє аномальної зміни кольору райдужної оболонки унаслідок пошкодження зорового нерва через підвищення внутрішньоочного тиску.
  • Гемосидероз – порушення обміну пігменту гемосидерину з відкладеннями в тканинах.
  • Иридокорнеальный синдром – одна з форм глаукоми, з'являється в одному оці. Клітини з задньої поверхні рогівки поширюються по всій поверхні райдужки, відбувається підвищення внутрішньоочного тиску, пошкоджується зоровий нерв.
  • Хронічне запалення райдужної оболонки – виникає при інфекції очей або аутоімунних заболеванях, при цьому імунна система атакує тканини власного організму, приводячи до колірних змін райдужки.
  • Нейробластома – злоякісна пухлина симпатичної нервової системи, що виявляється в дитячому віці.
  • Меланома – злоякісне новоутворення, що відбувається з меланоцитів, вражає повіку, кон'юнктиву або судинну оболонку ока.

Часткова гетерохромія

Райдужка одного ока іноді може мати кілька різних відтінків. Такий тип захворювання називається частковою (секторної) гетерохромией. Зони, пофарбовані різними кольорами, в цьому випадку присутні в райдужці одного ока. Цей феномен зустрічається дуже рідко, у 2-4 чоловік з мільйона. У дітей поява такої особливості пояснюється нестачею в організмі пігменту у період формування і встановлення остаточного кольору очей, тому райдужка забарвилася тільки частково.

Повна

Поширеним типом феномена є повна гетерохромія, коли обидва органу зору наділені своїм власним кольором, тобто одне око пофарбований у карий колір, а інший – у блакитний. Таке поєднання різних кольорів виглядає дуже ефектно, незвично, привабливо. Турбуватися не про що, всі функції органів зору зберігаються в повній мірі.

Центральна гетерохромія

Це явище зустрічається часто, характеризується наявністю в центральній частині райдужної оболонки ока у декількох повноцінних кольорових кілець. В основному більшість людей не підозрюють, що вони є носіями такого типу колірного феномену очей. Людям просто подобається їх особливість, яка не несе ніякої небезпеки і не викликає дискомфорту.

Гетерохромія залежно від першопричин

У медичній практиці відомі форми захворювання, що виникають в результаті ураження рогівки. Розділяють три основні форми недуги: проста, ускладнена і механічна. Всі вони викликають негативні прояви з боку органів зору, вимагаючи своєчасного обстеження і точної постановки діагнозу.

Проста форма

При цій формі відсутні які-небудь очні проблеми. Різна забарвлення райдужки спостерігається з народження, це не відбивається на здоров'ї. Рідкісне явище може бути спровоковано слабкістю шийного симпатичного нерва. Можлива поява змін – зміщення очного яблука, зміна кольору шкіри, звуження зіниці, птоз повік. Ослаблення симпатичного нерва може призвести до зниження або припинення потовиділення з одного боку.

Ускладнена

Ускладнена різновид є наслідком гетерохромного цикліту Фукса, проявляється розвитком хронічного ураження судинної оболонки очей. Недуга може розвинутися у молодих людей, в основному уражається тільки одне око. Захворювання важко діагностується, супроводжується симптомами зниження зору, помутніння кришталика, дистрофії рогівки.

Металлозная форма

У деяких людей відзначалися колірні зміни на очах при несвоєчасному видаленні залізного або мідного предмета після травмування. Процес називається металлозом, проявляється симптомами, характерними для запалення очного яблука, зміною кольору райдужної оболонки. Райдужка стає коричнево-іржавої або салатового.

Гетерохромія у тварин

Більш поширений феномен у тварин, що виражається в блакитному кольорі одного ока. Зустрічається у собак з білою шерстю, особливо у таких порід як ванське кішка, као-мані і турецька ангора. У разноглазых кішок одне око оранжевого, жовтого або зеленого кольору, а інший блакитний. Домашні собаки породи австралійська вівчарка, сибірський хаскі, бордер-коллі теж можуть мати органи зору різного кольору.

Повна

У коней з повною гетерохромией одне око пофарбований у карий колір, а інший – в білий, сірий або блакитний. Повна гетерохромія поширена у коней рябій масті, можна зустріти такий феномен серед корів і азіатських буйволів.

Секторна гетерохромія

Собаки порід австралійська вівчарка і бордер-коллі часто мають фарбуванням секторів райдужки (у вигляді плями) в кольори, відмінні від основного. Виведення тварин з гетерогенними очима серед селекціонерів не заохочується – це вважається шлюбом породи.

Лікування гетерохромії

Успадковану колірну особливість райдужки змінити можна тільки за допомогою оперативного втручання. У разі набутого захворювання необхідно провести обстеження у лікаря-спеціаліста. Виявлення патології допоможе визначитись у необхідності медикаментозного або хірургічного лікування. При різних формах аномалії рекомендовані:

  • медикаментозне лікування;
  • корекція лазером;
  • стероїдна терапія;
  • вітректомія (операція з видалення склоподібного тіла).

Медикаментозна терапія

При сидерозе або халькозе лікування проводиться шляхом витягання чужорідного тіла, що викликає зміна кольору райдужної оболонки. При запальних явищах показані кортикостероїди, миотики, антибактеріальні препарати і протизапальні засоби. Деякі випадки передбачають терапію місцевого характеру із застосуванням стероїдних препаратів.

Лазерна корекція

Бажаючі змінити колір очей можуть зробити це в найкоротші терміни. Процедура лазерної корекції кольору полягає у видаленні за допомогою лазерного випромінювання надлишкового пігменту. Триває така процедура менше 1 хвилини, але зміни можливі тільки з темного відтінку світлий. Протягом трьох-чотирьох тижнів після корекції колір очей встановлюється остаточно.

Хірургічне втручання

При вираженому помутнінні кришталика, не піддається стероидному лікування, посиленні катаракти, прогресуючому зниженні гостроти зору за типом Фукса проводиться вітректомія. Хірургічним способом можна змінити колір райдужної оболонки, встановивши імплантат поверх райдужки під рогівку. Дана методика є новою, недостатньо досліджена офтальмологами і дозволена не у всіх країнах.

Відео

Хвилина освіти - Гетерохромія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!