Рослинна олія від запору немовля - показання та методи застосування

У дітей грудного віку нерідко з'являються проблеми з випорожненням. Це заподіює масу дискомфорту маляті, тому від проблеми потрібно активно позбавлятися. Іноді лікарі призначають народні засоби від запору у дітей, тому що вони більш безпечні, на відміну від медикаментів. Одним з ефективних препаратів вважається рослинне масло.

Корисні властивості соняшникової олії при запорі

Для позбавлення немовлят від утрудненої дефекації використовують різні види рослинної олії: соняшникова, кунжутне, оливкова, лляна, соєва, кукурудзяна. Воно надає сприятливу дію на гладкі м'язи кишечника, усуває спазми, дає м'який проносний ефект.

Інші позитивні якості:

  • продукт, як кишкова змазка, яка компенсує дефіцит слизу;
  • розм'якшення і виведення продуктів життєдіяльності, що знижує ризик пошкодження стінок кишечника затверділими каловими масами;
  • нормалізація кишкової моторики, стимуляція просування калу з прямої кишки;
  • вміст мінералів, вітамінів, які корисні для дитячого організму;
  • стимуляція відтоку жовчі, усунення застою калу.

Перед тим, як застосовувати засоби від запору у новонароджених, необхідно проконсультуватися з педіатром. Будь-який вид рослинного продукту протипоказаний для лікування проблем з дефекацією в таких випадках:

  • ожиріння;
  • цукровий діабет;
  • патологічні або функціональні ураження травного тракту;
  • харчова алергія.

Способи використання

Є кілька варіантів застосування рослинного продукту при утрудненої дефекації у немовляти:

  1. Якщо проблеми з дефекацією тривають кілька днів, то лікарі рекомендують дати випити дитині рослинного масла. Його дають натщесерце, вистачає буквально 1-2 крапель на мову з піпетки. Можна просто змастити соски годуючої мами.
  2. Ще один хороший спосіб – легкий масаж живота. Заспокійливі, кругові рухи з використанням рослинної олії дають позитивний ефект. Масаж для грудничка здійснюється легкими рухами з несильним натисканням у бік просування калу.
  3. У самому крайньому випадку, коли вищеописані методи не допомогли, застосовують клізми. Щоб не нашкодити дитині і отримати хороший результат, процедуру потрібно виконувати строго по інструкції та у відповідності з рекомендаціями педіатра.

Застосування в харчуванні

При терапії запору у дитини грудного рослинний продукт дають всередину маленькими дозами.

Лікування повинно бути обумовлено з лікарем-педіатром, необхідно дотримуватися сувору дозування.

Якщо немає протипоказань, то дають 1-2 краплі, які бажано простерилізувати на пару. Після першого прийому можна поступово збільшувати кількість до ½ частини чайної ложки (залежить від віку немовляти)

Можна змішувати з молоком, водою, трав'яним відваром. Якщо дитині вже введений прикорм, то капають на шматочок хліба або додають в пюре, каші. Тривалість прийому становить близько 5-10 днів. Після початку курсу рекомендується уважно спостерігати за реакцією малюка. За відгуками молодих мам в деяких випадках починається діарея, спричинена передозуванням.

Кефір з маслом від запору

Результативний і перевірений метод використання рослинної олії – вживання його в їжу разом з кефіром. Можна використовувати тільки натуральний і свіжий кисломолочний продукт, дозволяється будь-яка жирність. Суміш має на кишечник м'яке, послаблюючу дію. На склянку кисломолочки додається 1-3 краплі (залежить від віку). Ліки п'ють перед сном, щоб з ранку сталося спорожнення кишечника. Приймати 1-2 тижні. Якщо процес дефекації не налагодиться, потрібно звернутися до лікаря.

Ректальний

Цей спосіб застосовують у крайньому випадку. Клізма, як правило, вимиває нормальну мікрофлору з прямої кишки, що може погіршити стан дитини і збільшити проблему. Для стабілізації стільця клізму (25 мл) наповнюють кип'яченою теплою водою. Наконечник пристосування змащують маслом (простерилизованным), обережно вводять у пряму кишку. Необхідно влити вміст клізми, але поступово і акуратно. Якщо все зроблено правильно, то процес дефекації почнеться практично відразу.

Відео

Клізма при запорі. 3 найдієвіших рецепта

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!