Стрептодермія у дітей - причини і ознаки захворювання, діагностика, методи лікування і профілактика

Нерідко батьки не помічають на тілі своїх малюків невелика рожева плямка, а якщо воно і видно, не викликає побоювань. І даремно, так як через короткий проміжок часу це місце вже покривається кіркою, погрожуючи дитині розвитком стрептодермії. Захворювання відноситься до групи шкірних патологій під загальною назвою «піодермія», які виникають в результаті впровадження в епідерміс гноєтворних бактерій. Стрептодермія (з лат. streptodermia) носить інфекційний характер, тому важливо швидше її розпізнати і приступити до лікування.

Що таке стрептодермія у дітей

Велика група шкірних інфекційних захворювань, викликаних різними варіантами стрептокока, має одну назву – стрептодермія або стрептококовий дерматит. Характеризується патологія численними висипаннями у вигляді бульбашок розміром від декількох міліметрів до десятків сантиметрів. Частіше хворіють діти, що пов'язано з їх тісним спілкуванням в дошкільних і шкільних установах і високою контагіозністю (здатністью заражати) самого недуги.

Причини

Стрептококова інфекція має різні прояви, викликаючи численні захворювання бактеріальної етіології. Збудником стрептодермії є бактерія роду Streptococcus, має овальну або кулясту форму діаметром менше 2 мкм. Основні шляхи передачі стрептокока:

  • Контактно-побутовий. Зараження відбувається при використанні засобів особистої гігієни та інших предметів, що застосовуються в повсякденному житті (гребінця, натільна білизна, одяг, іграшки, посуд, рушники).
  • Повітряно-крапельний. Бактерія Streptococcus може тривалий час жити в слинної рідини, краплях поту, носової слизу. При попаданні біологічної рідини зараженого на шкіру здорової людини відбувається інфікування.
  • Трансплацентарний. Стрептококи мають високу проникаючу здатність, тому легко проходять крізь плаценту від зараженої матері до плоду.

Основна причина розвитку стрептодермії – це пошкодження шкірних покривів і осіменіння їх патогенними мікроорганізмами. Streptococcus в невеликих кількостях постійно живуть на шкірі людини, в дихальні шляхи і шлунково-кишковому тракті. При зниженні захисних функцій організму вони починають активно розмножуватися, викликаючи шкірну патологію. Падіння імунітету відбувається з багатьох причин:

  • глистова інвазія;
  • анемія;
  • хронічні шкірні хвороби (алергічний дерматит, педикульоз, короста);
  • хвороби ЛОР-органів (отит, риніт);
  • переохолодження або перегрів організму;
  • недостатнє дотримання особистої гігієни або поганий догляд за немовлям.

Стадії

Будь-яке інфекційне ураження починається з інкубаційного періоду. Стрептодермія у дітей не є винятком. Малюк може довго бути пасивним носієм бактерії, заражаючи оточуючих. Коли запускається патологічний процес, що проходить вже від 2 до 10 днів, протягом яких ніяких проявів хвороби немає. В залежності від глибини інфікування дерми, медики виділяють три стадії streptodermia:

  1. Бульозні (міхурово). Відбувається ураження поверхневих шарів епідермісу з утворенням дрібних ділянок запаленої шкіри. Спочатку виникає стрептодермія на обличчі у дитини у вигляді маленьких бульбашок, які через добу наповнюються гнійним вмістом. Потім гнійники виникають на інших частинах тіла. Місце розкриття покривається коростою (жовтуватою кіркою). Якщо її зачепити, то вона зсувається і оголює запалену поверхню шкіри. З часом висип об'єднується і виглядає як нарости луски.
  2. Небуллезная. Характеризується ураженням глибоких шарів шкірного покриву. На тілі розвивається стрептококова ектіма (великі бульбашки і виразки). Стан малюка на цій стадії – від середньо-важкого до важкого. Після відторгнення жовто-зелених кірочок на шкірних покривах (в основному на кінцівках) залишаються глибокі нерівності.
  3. Хронічна. Розвивається при запущеному патологічному процесі або неправильно вибраному лікуванні. Стадія обумовлена епізодичною появою гнійних мокнучих висипань, які після розтину покриваються лупиться жовтою скоринкою. Після одужання шкірні покриви в цих місцях залишаються пигментированными.

Ознаки стрептодермії у дітей

Прояви streptodermia змінюються залежно від типу хвороби, викликаної бактерією роду Streptococcus. Існують і загальні симптоми захворювання, які спостерігаються у дітей:

  • пігментація шкіри на місці вогнищ запалення;
  • шкірний свербіж, печіння;
  • головні, м'язові, суглобові болі;
  • відсутність апетиту;
  • млявість, нездужання;
  • запалення лімфовузлів;
  • підвищення температури тіла.

Стрептококове імпетиго

Патологія починається з дрібних червоних цяток на шкірі, які протягом кількох годин перетворюються на пухирці з набряковим підставою (фліктени). Спочатку вони мають прозорий вміст, а потім рідина каламутніє, перетворюючись в гній. З плином часу фліктени підсихають, утворюючи жовтувато-сірі або бурі кірки. Бульбашки можуть розкриватися, оголюючи гнійні ерозії.

Коли кірочки відпадають, на епідермісі залишаються рожево-бузкові плями. Весь процес займає близько тижня. Локалізується стрептококове імпетиго переважно на шкірі обличчя, але можуть вражатися бічні поверхні тулуба, кисті, стопи, гомілки. Фліктени спочатку розташовуються відособлено, але, розростаючись, зливаються. Якщо призначено адекватне лікування, то після одужання на шкірі не залишається ні гіперпігментації, ні рубців.

Бульозні

Патологічний процес починається з виникнення на шкірних покривах бульбашок з діаметром до 2 см Під щільною кришкою знаходиться мутний ексудат, іноді в ньому присутні сліди крові. Бульбашки частіше локалізуються на шкірі гомілки і кистей. Епідерміс, що знаходиться навколо осередку ураження, часто набрякає. Бульозні імпетиго нерідко супроводжується підйомом температури, слабкістю, головним болем, лімфаденітом, лимфангитом.

Щілиноподібні

Захворювання ще називається ангулитом або ангулярним стоматитом. При щелевидном імпетиго заєда розташовується в одному або двох кутах рота, біля зовнішнього краю очної щілини і крил носа. Спочатку в кутах очі, ротової або носової порожнини утворюються бульбашки, які розкриваються, оголюючи щілиноподібні тріщини. З часом вони заживають, а на їх місці з'являються жовті кірочки. Хворих з щілиноподібні імпетиго турбують свербіж, біль у вогнищах запалення під час їжі, слинотеча. Якщо у малюка присутні каріозні зуби, нежить, то захворювання протікає тривало – більше місяця.

Суха стрептодермія

Під час захворювання шкіра покривається гнійниками округлої форми, які лущаться. Вогнища запалення змінюються в розмірах, досягаючи в діаметрі 10 див. Розростаючись, вони зливаються, формуючи різні фігури. Суха стрептодермія у дітей частіше з'являється на обличчі в області рота, носа, нижньої щелепи. Не виключено ураження вух та щік. Може з'явитися суха стрептодермія на попі у дитини, на спині, шиї та кінцівках. Маленькі пацієнти скаржаться на свербіж помірного характеру, але в основному висип розвивається без інших симптомів.

Поверхневий панарицій

Гостре нагноєння пальців рук або ніг називається панарицием. При поверхневих формах хвороби відзначається набряк, почервоніння і помірні больові відчуття в ділянці осередку ураження. З часом болі посилюються, стають розпирає, дергающими. На пальцях формується гнійний вогнище, що супроводжується головним болем, стомлюваністю, слабкістю, підвищенням температури тіла.

Околоногтевой панарицій розвивається в області вільного краю нігтя. Оскільки гнійник в цій зоні придавлений щільною нігтьової пластиною, то для захворювання характерні сильні болі і значне підвищення температури (до 39°С). Якщо локалізація панарицію – область нігтьової фаланги, то шкіра в цьому місці червоніє, потім утворюється міхур, наповнений кров'янистою рідиною, що просвічують крізь шкіру.

Стрептококова попрілість

Головна особливість цієї форми стрептодермії – вторинне ураження шкіри на тлі попрілостей. Частіше хвороба у дітей виникає в паху, складках, пахвах і завушній області. Фліктени зливаються в еродовані поверхні. Мокнучі вогнища ураження мають фестончатые кордону, яскраво-рожевий колір і ободок по краю. Навколо запалення розташовуються окремі елементи у вигляді кірок, пустул, пухирців, які перебувають на різних стадіях розвитку. Коли хворобливі ерозії і тріщини виникають в шкірних складках дитини, то з-за дискомфорту порушується його загальне самопочуття.

Вульгарна ектіма

Патологія відноситься до глибокої стрептодермії. Як правило, вульгарна ектіма розвивається у дітей, що часто хворіють, на фоні зниженого імунітету. Елементи стрептодермії виникають на попереку, стегнах, сідницях, гомілках, рідше – на тулубі і верхніх кінцівках. Спочатку на місці впровадження інфекції утворюється пустула або фліктена. Серозна рідина, якою заповнений міхур, швидко висихає, утворюючи м'яку жовто-буру кірку. Під нею знаходиться болюча виразка з брудно-сірим дном. На місці зажившего міхура через 2-4 тижні виникає пігментований рубець.

Стрептококовий стоматит

Запальний процес, викликаний стрептококом, призводить до набряку слизової оболонки ротової порожнини. У роті з'являються бурі плями, дитина скаржиться на кровоточивість. Якщо стоматит протікає у важкій формі, то на слизових оболонках виникають виразки, бульбашки. В цьому випадку погіршується загальний стан дитини, підвищується температура тіла. Підвищена активність стрептокока при слабкому імунітеті може призвести до ротового сепсису, що характеризується важкою інтоксикацією всього організму і високою летальністю.

Ускладнення

При своєчасному лікуванні хвороба має сприятливий прогноз. Якщо не дотримуються норми гігієни або поставлений неправильний діагноз, то існує високий ризик розвитку різних ускладнень:

  • Хронічне протягом стрептодермії. Якщо хвороба протікає більше місяця, а рецидив настає відразу після одужання, то розвивається хронізація патологічного процесу. Повністю вилікувати хронічну форму стрептодермії не можна, але є великі шанси досягти стійкої ремісії.
  • Грубі рубці на шкірі. Шрами неправильної форми завжди залишаються після глибокого ураження дерми (эктимы). З часом рубці зменшуються в розмірі або світлішають, але не зникають безслідно.
  • Мікробна екзема. Іноді розвивається у дітей з хронічним перебігом хвороби. Екзема часто виникає у відповідь на тривале застосування зовнішніх антибіотиків і антисептиків.
  • Крапельний псоріаз. Рідко розвивається після тривалої терапії стрептодермії. Вимагає комплексного лікування.
  • Атрофія шкіри. Розвивається при поєднанні атопічного дерматиту з стрептодермией або при тривалому використанні гормональних мазей.

Діагностика

При будь шкірної патології у дитини потрібна консультація дитячого дерматолога. Досвідчений фахівець зможе визначити форму стрептодермії, ґрунтуючись на клінічних проявах хвороби, наявності таких морфологічних елементів, як тріщини, виразки, флиткены, кірки, луски. Для виключення захворювань з подібною симптоматикою і підтвердження діагнозу призначаються мікроскопічні дослідження:

  • зішкріб з шкіри на наявність грибків;
  • огляд матеріалу під лампою Вуда;
  • бакпосів отделямого (серозної рідини).

Диференціальна діагностика стрептодермії проводиться з метою відрізнити дану шкірну патологію від кандидозу, пухирчатки новонароджених, вітрянки, простого герпесу. Щоб не сплутати вульгарну эктиму з сифілітичними виразками або туберкульоз шкіри, проводяться внутрішньошкірні туберкулінові проби (реакція Манту), RPR-тест (аналіз крові на сифіліс) або аналіз крові на РВ (реакція Вассермана).

Лікування стрептодермії у дітей

Якщо діагноз поставлений на ранній стадії стрептодермії і лікування розпочато відразу, то хвороба можна ліквідувати за 7-14 днів. Методи лікування дітей молодшого віку та школярів майже не відрізняються. Різні лише дозування та форми випуску лікарських засобів. Знищити збудника допоможе повний курс комплексної терапії та дотримання основних правил лікування:

  • слід обмежити контакт хворої дитини з іншими людьми;
  • при високій температурі потрібен постільний режим;
  • заборонено купання і розтирання, щоб інфекція не поширювалася на здорові ділянки тіла;
  • потрібно стежити за чистотою рук і нігтів дитини;
  • необхідно щодня міняти постільну і натільну білизну малюка;
  • дитяча кімната потребує провітрювання, оскільки хворій дитині потрібне свіже повітря;
  • не можна давати малюкові розчісувати виразки на тілі;
  • з щоденного меню слід виключити солону, солодку, гостру їжу;
  • дієтичні страви повинні подаватися у відвареному або запеченому вигляді.

Медикаментозна терапія

В основному для лікування шкірної інфекції використовуються препарати зовнішнього дії. Якщо захворювання протікає в гострій формі або місцева терапія не дає потрібного ефекту, то призначаються системні препарати:

  • Антибіотик при стрептодермії у дітей. Призначаються антибактеріальні препарати пеніцилінового ряду, з групи цефалоспоринів або макролідів у формі таблеток або суспензії (Амоксиклав, Амокисциллин, Флемоксин, Цефазолін, Сумамед). Курс лікування становить 7-10 днів.
  • Вітаміни групи В, А, Р, С. Особливо важливі для підвищення імунітету при повільно поточної патології. Приймаються протягом всього курсу лікування.
  • Антигістамінні засоби. Призначаються дітям у таблетованій формі або внутрішньом'язово при сильно вираженому свербінні. Доза і тривалість лікування підбираються індивідуально. Ефективні препарати для дітей: Супрастин, Тавегіл, Цетиризин.

Місцеве лікування для дітей безпечніше, оскільки багато зовнішні креми і мазі не всмоктуються в загальний кровотік і не завдають шкоди незміцнілому організму. Терапія включає в себе застосування таких груп препаратів:

  • Антисептики. Наносять на уражені ділянки шкіри 2-4 рази на добу. Після висихання антисептика застосовуються мазі, гелі, креми. Дітям призначають перекис водню 1%, діамантовий зелений 2% (зеленка), борну кислоту, саліциловий спирт 2%, Фукорцин, Стоматидин.
  • Антибактеріальна мазь. Наноситься на очищену зону запалення по 2-3 рази за день протягом 7-14 днів. Популярні мазі при стрептодермії: Эритромициновая, Левомеколь, Банеоцин, Резорцин.

Народні засоби

Щоб одужання дитини настав швидше, одночасно з медикаментозною терапією можна застосовувати народні рецепти. Слід пам'ятати, що щоб уникнути небезпечних ускладнень можна підбирати лікування самостійно. Всі ліки повинні бути схвалені лікуючим лікарем. Під час лікування стрептодермії дитині допоможуть наступні народні рецепти:

  • Евкаліптова мазь. Прискорить загоєння шкірних покривів. Для її виготовлення потрібно подрібнене листя евкаліпта залити соняшниковою олією у співвідношенні 1:1, настоювати протягом 3 діб. Потім у суміш додається дубова кора, яка заздалегідь готується так: шматочки запікаються в духовці, подрібнюються до порошку, потім запарюються на 40 хвилин. Після змішування всіх інгредієнтів (1:1) мазь слід наносити на уражені інфекцією ділянки 2-3 рази на день протягом 7-10 діб.
  • Череда. Трава має протимікробну дію, сприяє позбавленню від бактеріальної інфекції. Для лікування необхідно приготувати настій череди: 4 ст. л. сировини залити звечора 1 л окропу. Засіб наносити на марлеву пов'язку і робити примочки на вогнища ураження за кілька разів протягом дня до зникнення висипки.
  • Сік граната. Має ранозагоювальну, антисептичну дію. Позитивний ефект спостерігається при суміші гранатового соку і меду 1:1. Наносити масу на бульбашки і виразки необхідно декілька разів за день і на ніч до поліпшення результатів.
  • Волоський горіх. Є чудовим антисептиком, має протизапальну дію. Для лікування треба приготувати відвар: горіх подрібнити і залити 1 ст. л. сировини 1 склянкою окропу. При перших ознаках стрептодермії приймати всередину по 0,5 склянки охолодженого відвару перед їжею 3 рази в добу протягом 7-10 днів. Готувати свіжу порцію ліків потрібно щодня.

Як лікується стрептодермія у грудничка

У новонароджених стрептококової ураження шкіри формується дуже часто, адже імунітет малюка ще дуже слабкий. Хвороба легко розвивається внаслідок укусу комахи, невеликого порізу або садна. Streptodermia небезпечна для немовляти, тому батьки повинні строго виконувати всі рекомендації лікаря для якнайшвидшого одужання дитини. Основні правила догляду за немовлям в період хвороби:

  • всі гігієнічні процедури полягають в протиранні тіла настоєм череди;
  • не можна давати малюкові його іграшки, адже вони можуть бути носіями інфекції;
  • необхідна обробка шкіри перекисом водню або зеленкою;
  • якщо лікар прописав антибактеріальні мазі (Левомеколь, Банеоцин), то курс лікування, дозування і призначений препарат на аналогічний міняти не можна, щоб не спровокувати побічні ефекти.

Профілактика стрептодермії у дітей

Щоб скоротити ризики інфікування шкірних покривів, потрібно проводити профілактичні заходи, спрямовані на підвищення місцевого та загального імунітету. Убезпечити свого малюка можна, якщо:

  • при травмуванні шкіри відразу обробляти її антисептиком;
  • суворо дотримуватися правил особистої гігієни;
  • своєчасно лікувати інфекційні захворювання;
  • періодично проходити курси физиотерапетических процедур: ультрафіолетове опромінення, лазеротепия;
  • при перших симптомах інфекції звертатися до лікаря.

Відео

Стрептодермія у дітей: причини, симптоми, карантин. Стрептококова попрілість

Лікування стрептодермії у дітей: антисептики, антибіотики, антигістамінні препарати

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!