Диспансеризація дітей у 2018 році: як проходить медичний огляд

Перед надходженням дитини в дитячий сад, освітній або спортивне установа йому необхідно пройти комплекс медичних обстежень – скринінг. Диспансеризація дітей у 2018 році може проводитися для кожної дитини, однак більш детальна діагностика призначена не для всіх. Що входить у скринінг, і який порядок проходження процедури?

Що таке диспансеризація

Це комплекс заходів, який спрямований на виявлення і попередження розвитку різних захворювань у всіх груп населення. Скринінг складається з профілактичних медичних оглядів, консультацій лікарів, досліджень, які проводяться у встановлений вік людини. З 2013 року доросла і дитяча диспансеризація стала частиною системи обов'язкового медичного страхування.

Де і коли проходить в 2018 році

Безкоштовне обстеження проводиться у міській поліклініці. Батькам необхідно відвести дитину в медичний заклад за місцем тимчасової або постійної реєстрації, навчання. Коли можна пройти скринінг, поцікавтеся у дитячій поліклініці. З січня 2018 року буде відомий графік диспансеризації різних вікових груп. Записуватися до лікаря необхідно заздалегідь через реєстратуру установи охорони здоров'я або за електронною терміналу.

Навіщо потрібна диспансеризація

Своєчасна діагностика дозволяє на ранньому терміні виявити небезпечне захворювання, провести відповідну терапію. Є патології, які на початковій стадії протікають безсимптомно. Чим раніше хвороба виявляється, тим швидше вона лікується. Медогляд дітей – необхідний комплекс процедур, яким не варто нехтувати. Своєчасне виявлення факторів ризику патології часом важливіше, ніж безпосереднє лікування на запущеній стадії. Диспансеризація дитячого населення на це і спрямована.

Здорових дітей

Нерідко під час скринінгу фахівець виявляє умови, при яких може розвинутися певна хвороба. Якщо скоригувати спосіб життя, реально уникнути патологічного стану. Наприклад, при схильності до ожиріння необхідно змінити харчування і додати фізичне навантаження. Батьки і так про це знають, але якщо лікар підкріпить свої рекомендації результатами аналізів і окреслить всі «перспективи» ожиріння, мама з татом поставляться до проблеми серйозно.

Медичний огляд дітей і ряд профілактичних заходів суттєво знижують відсоток розвитку найпоширеніших неінфекційних захворювань населення віком 1-17 років. До них відносяться:

  • виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, гастрит, ентероколіт, гастроентерит;
  • патології кишечника, жовчного міхура;
  • цукровий діабет;
  • викривлення хребта, плоскостопість;
  • проблеми зі слухом, зором;
  • глистні інвазії.

Дітей-інвалідів

Поглиблені безкоштовні обстеження покладені дітям з вродженими або набутими хронічними захворюваннями, які призвели до інвалідності. Додаткові медогляди потрібні, щоб контролювати стан здоров'я, не допускати погіршення, своєчасно реагувати на відхилення. Диспансерне спостереження дітей допомагає підібрати найбільш ефективну терапію і добитися успіхів у лікуванні або підтримку стабільного стану.

Спортивна диспансеризація дітей

Медичний огляд неповнолітніх необхідний тим, хто планує виступати на змаганнях. В ідеалі спортивну диспансеризацію дітей у 2018 році потрібно пройти всім, хто відвідує спортивні секції та отримує високу навантаження. Хлопців ретельно оглядає спортивний лікар і фахівці, покладені за віком. Додатково можуть проводитись такі дослідження:

  • ЕКГ на велотренажері;
  • УЗД серця;
  • рентген легенів.

Дуже важливо подивитися, що відбувається з серцем під навантаженням. Детальний скринінг виявляє проблеми серцево-судинної, дихальної системи або фактори ризику. Якщо відхилень у здоров'ї немає, можна продовжувати спортивні заняття. При виявленні проблем призначаються додаткові аналізи, огляди, на підставі яких робиться висновок, чи можна дитині отримувати високоінтенсивні навантаження.

Профогляди дітей і підлітків за наказом 1346н

Міністерство охорони здоров'я прийняло наказ, який визначає порядок диспансеризації. У 2018 році поглиблений скринінг покладено хлопчикам і дівчаткам віком 1, 3, 6, 7, 10, 14-17 років. Для безкоштовного проходження профілактичного огляду необхідно пред'явити поліс обов'язкового медичного страхування (ОМС). Етапи диспансеризації:

  1. Відвідування педіатра. Спеціаліст вимірює зростання, вага, деякі параметри тіла, запитує про самопочуття дитини. Виписує направлення на аналізи, повідомляє, яких лікарів потрібно пройти.
  2. Здача крові, сечі, проходження досліджень, необхідних за віком.
  3. Відвідування різнопрофільних лікарів.

Фахівці проводять профілактичні, попередні і періодичні медичні огляди. Перші здійснюються у встановлені вікові періоди для виявлення патологій і факторів ризику. Попередні огляди потрібні при вступі в освітні установи. Періодичні консультації необхідні для динамічного спостереження за станом здоров'я. Диспансеризація дітей у 2018 році відрізняється для різних вікових груп.

Дітей першого року життя

За малюками ведеться ретельне спостереження. Щомісяця здійснюється плановий прийом педіатра. Поглиблена диспансеризація дітей до року проводиться в 1,3, 6, 12 місяців. Немовлятам необхідно проходити таких лікарів:

  • Невролог. Оцінює нервово-психічний стан дитини.
  • Дитячий хірург. Оглядає статеві органи на предмет фімозу, опущення і водянки яєчка, виявляє грижу, дисплазію суглобів.
  • Офтальмолог. Виявляє порушення зору.
  • Травматолог-ортопед. Оглядає опорно-руховий апарат.
  • Дитячий стоматолог. Оцінює стан ясен, зубів, прикусу, вуздечки.
  • Отоларинголог. Виявляє ЛОР-патології.
  • Дитячий психіатр. Потрібен малюкам з підозрами на відхилення в психічному розвитку.

Диспансеризація дітей першого року життя включає різні дослідження: неонатальний і аудіологічній скринінг, УЗД черевної порожнини, тазостегнових суглобів, нейросонографія, загальні аналізи крові та сечі, дослідження рівня глюкози, калу на яйцеглист і ентеробіоз, ЕКГ. Яких конкретно лікарів необхідно пройти встановлений віковий період, повідомить дільничний педіатр.

Диспансеризація дошкільнят

З одного року до двох років планові прийоми педіатра здійснюються один раз на три місяці. З двох до трьох років батьки приводять дітей до лікаря раз на 6 місяців. У два роки малюк додатково відвідує лише дитячого стоматолога, а в три проходить повноцінний медогляд. Список лікарів залишається таким же, як і для однорічного віку, до нього додається ще акушер-гінеколог для дівчаток та дитячий уролог-андролог для хлопчиків.

В 4 і 5 років дошкільник проходить тільки педіатра і дитячого хірурга, здає загальні аналізи крові, сечі. В 6 років список лікарів трохи розширюється: додається невролог, офтальмолог, стоматолог. Семирічним дітям знову належить пройти поглиблений скринінг за списком лікарів як для малюків трехгодовалых. Додатково призначається ЕКГ, УЗД органів черевної порожнини, серця, щитовидної залози, статевих органів.

У дитячому садку

Дошкільні заклади самі організовують медогляд. Батьки підписують папір, яка дозволяє диспансеризацію. В дитячий садок приходять не всі лікарі. Для зустрічі з деякими необхідно відвідати поліклініку за місцем прописки або навчання. Якщо у фахівців, що брали в дитячому саду, виникають питання, вони викликають батьків. Нерідко такі огляди носять формальний характер, оскільки лікарям за короткий час необхідно прийняти велику кількість дітей.

В школі

Щорічно учень повинен проходити фахівців. Диспансеризація підлітків проходить без участі батьків – шкільний клас складають і ведуть в поліклініку. Там кажуть, яких лікарів необхідно пройти. Скринінг здійснюється швидко, часто поверхнево. Диспансеризація в школі буде мати сенс, якщо кожен батько поведе свою дитину в індивідуальному порядку. Список лікарів в 7 років такий же, як і для триліток, в 10 років з переліку виключається гінеколог і андролог.

Лікарі за віком:

  • 8, 9, 13 років: педіатр;
  • 11 років: педіатр, хірург, офтальмолог;
  • 12 років: педіатр, гінеколог / уролог-андролог;
  • 14-17 років: поглиблена диспансеризація, список лікарів визначається віком. До стандартного переліку додається ендокринолог, підлітковий психіатр.

Відео