Чим лікувати горло дитині - ефективні медикаменти та народні рецепти

Слабкий імунітет – загальний і місцевий – для дошкільника є відносною нормою, в силу якої простудні та інфекційні захворювання чіпляються до нього з підвищеною частотою. Біль при ковтанні, почервоніння задньої стінки і ось вже виникає питання, чим лікувати горло дитині, особливо однорічному, до якого можна застосовувати важкі лікарські засоби. Чи можна скласти схему терапії без лікаря і ефективно чи просто розсмоктувати таблетки для горла?

Чому болить горло у дитини

Якщо малюк скаржиться на дискомфорт при ковтанні, це може бути симптомом цілого десятка захворювань. У кого-то так починається застуда, а для кого-то це перший дзвіночок тонзиліту і навіть прояв алергії. Лікарі ділять причини дитячої болю в горлі на кілька груп:

  • Вірусні інфекції – хвороба зачіпає весь організм (ГРВІ, ГРЗ), потрібно лікувати комплексно.
  • Бактеріальні захворювання лор- – зачіпають окремі органи, можуть супроводжуватися появою гною, лікуються переважно антибіотиками.
  • Алергічна реакція – при сухому повітрі або навіть як відгук імунної системи на новий продукт харчування. Чим лікувати горло дитині в такій ситуації, вирішує лікар.
  • Прорізування зубів у немовлят – на задній стінці утворюється велика кількість слини, що може дратувати слизову і провокувати гіперемію.

Як лікувати горло дитині

Якщо біль посилюється і малюк відмовляється їсти, плаче, ви бачите у нього почервоніння задньої стінки, першочергово слід подбати про зміну раціону. Немовлятам це не актуально – у них тільки мамине молоко, але дітям постарше потрібно давати рідку і теплу їжу, забезпечити рясне пиття. Пам'ятайте, що кислі соки не можна давати не можна, інакше ви погіршить ситуацію. Ще пара нюансів:

  • Пацієнтам старше 3-х років можна робити акцент на таблетки для розсмоктування.
  • Малюкам від року до 3-х років потрібно обробляти ротову порожнину антисептиками.

Інгаляції

Хорошим способом впливати відразу на кілька проблем, які супроводжують хворого горла (запалення, набряк, кашель, зниження імунітету), є інгаляції. Вони можуть бути гарячими і холодними, залежно від способу, який застосовується для виділення лікувальних парів. Розібратися в них просто:

  • Холодні– з використанням небулайзера: приладу, в який заливають лікувальний розчин. Така процедура безпечна, тому з її допомогою лікують діток від року, однак деякі препарати можуть мати свої вікові рамки.
  • Гарячіінгаляції засновані на вдиханні пари від рідин температурою 80-90 градусів. Можуть стати причиною опіку слизової – їх призначають пацієнтам від 7-ми років.

Народні засоби

У найменших лікувати і симптоми, і причину хвороби, яка торкнулась горло, можна рецептами нетрадиційної медицини: немовлятам для полегшення стану дають відвари з листя шавлії (можна додати ложку меду), а для зміцнення імунітету – відвари шипшини, смородинового листа. Лікування горла у дітей старше 3-х років можна проводити з полосканнями – розведеною настойкою евкаліпта, прополісу, настоями ромашки або календули.

Медикаментозне лікування

Боротьба з болем у горлі передбачає обов'язкову місцеву терапію, яка би хвороба не спровокувала цей симптом. Тут можуть використовуватися пастилки для розсмоктування, розчини для полоскань, антисептики і навіть антибіотики у вигляді аерозолю, які розпилюють у ротовій порожнині. Усередину лікарі радять:

  • противірусні препарати – якщо потрібно лікувати ГРВІ або навіть застуду з ускладненнями;
  • антибіотики – тільки за призначенням лікаря на короткий проміжок при гнійній ангіні, появі ускладнень на легені і бронхи;
  • антигістамінні препарати – переважно при ларингіті.

Чим лікувати хворе горло у дитини

Переважно лікарі радять використовувати противірусні засоби і місцеві протизапальні, откашливающие, антисептичні. Обов'язково потрібно підвищення загального імунітету, для чого п'ють імуностимулятори і загальнозміцнюючі засоби рослинного походження, або імуномодулятори в форматі супозиторія – це свічки Віферон, Генферон.

Дітям до року

Вирішувати, чим лікувати горло немовляті, повинен педіатр, оскільки в цьому віці підвищена сприйнятливість до ліків, слабкий імунітет і складно проводити більшість процедур. Починати лікувати малюка бажано при появі перших симптомів, оскільки в критичній ситуації доведеться вже вдатися до тяжких медикаментів. Переважно лікарі призначають:

Місцеві препарати

Противірусні

Антибіотики

Мірамістин – антисептик для малюків старше 3-х місяців, використовується для обробки ротової порожнини.

Анаферон – безпечний засіб для малюків старше 1 міс.

Флемоклав Солютаб – пеніциліновий ряд, для малюків від 3-х міс.

Лизобакт – антисептик у вигляді таблеток, немовлятам дають розчиненим у воді/молоці.

Гриппферон – аерозоль назальний для малюків з народження.

Аугментин – амоксицилін, дозволено малюкам від народження.

У дітей дошкільного віку

Кількість ліків, дозволених пацієнтам старше 3-х років, значно вище, ніж для більш молодшого віку, але і тут важливо дотримуватися обережності. Групи медикаментів не змінюються, для важких ситуацій (гнійна ангіна тощо) можуть використовуватися антибіотики, але тільки при бактеріальних інфекціях. В рецепті лікаря можуть бути:

Місцеві препарати

Противірусні

Антибіотики

Фарингосепт – бактеріостатичний антисептик у вигляді таблеток, для дітей від 3-х років.

Арбідол – імуномодулятор, призначається пацієнтам старше 3-х років.

Амоксиклав – суспензія для дітей будь-якого віку, ефективна навіть при бронхіті.

Фурацилін – таблетки, використовувані для створення розчинів для полоскання.

Кагоцел – бажано застосовувати на початковій стадії хвороби.

Амоксицилін – найбільш ефективний антибіотик для горла для малюків від 2-х років.

Місцеві препарати для лікування горла у дітей

На початковій стадії хвороби, відповідно думку лікарів, лікувати дитину можна виключно засобами для зовнішнього застосування. Вони відносно безпечні, оскільки активні речовини не всмоктуються в кров, і результативні за рахунок впливу на джерело неприємних відчуттів. До місцевих препаратом можна віднести:

  • спреї Аквалор і Гексорал;
  • таблетки Трахисан, Стрепсілс, Стопангін, які потрібно розсмоктувати
  • масляні розчини для обробки горла.

Спреї з антисептиком

Пролонговану вплив на патогенні мікроорганізми роблять ліки у формі аерозолів. Їх використовують між прийомами їжі, після них не п'ють і не їдять півгодини-годину. Серед таких препаратів, які допомагають при більшості інфекційно-запальних захворювань, особливої уваги вимагають:

  • Гексорал – антибактеріальний препарат, який працює навіть при важкому ступеню захворювання. Знімає біль, має противірусний ефект. Використовується у дітей від 6-ти років до 2 р/день (1 уприскування за раз). Ціна флакона – від 340 р.
  • Стопангін – має гемостатичний і протигрибковий ефект, може знімати біль. У дітей дозволено використовувати 2 р/день протягом тижня. Ціна – від 225 р.
  • Йокс – знімає запалення і біль, вбиває бактерії. Може призначатися при стрептококової ангіни. У дітей від 6-ти років використовується до 4 р/день. Вартість флакона – від 250 р.

Таблетки і льодяники для розсмоктування

Самою великою групою місцевих препаратів є сублінгвальні і трансбуккальные пластинки. Вони можуть володіти тільки антисептичною властивістю або впливати на відділення мокроти при кашлі, знімати запалення і біль. На питання, чим лікувати горло у дитини старше 3-х років, ЛОР-лікар може порадити:

  • Трахисан – протимікробний засіб з протизапальною дією, використовується при будь-яких інфекційних захворюваннях горла. Діти розсмоктують до 6 таблеток за день. Протягом 5-ти діб симптоми повинні зникнути. Ціна упаковки – 240 р.
  • Стрепсілс – антисептик, який пом'якшує горло і допомагає прибрати симптоми застуди. Дітям (від 5-ти років) дають за добу до 8 таблеток, інтервал між ними становить 3 ч. Вартість упаковки – від 160 р.
  • Септолете – антисептик, допомагає усунути симптоми ангіни і фарингіту, але на початковій стадії. Добова доза дітям від 4-х років – 8 таблеток, розсмоктувати через кожні 3 ч. Ціна починається від 210 р.

Масляні розчини

Малюкам старше року лікарі радять лікувати горло місцевими препаратами, і однією з ефективних груп вважаються масляні розчини, якими легко обробити ротову порожнину (мова, мигдалини, небо) за допомогою ватної палички або марлі. Частота застосування – 3 р/добу. Масляним розчином дітям не можна користуватися в чистому вигляді: він розводиться водою по інструкції. Найефективніші:

  • Хлорофіліпт – на евкаліптовому маслі, володіє протимікробною активністю. Ціна флакончика знаходиться в межах 100-140 р.
  • Люголь – призначається при ангіні, працює на йоді, є протимікробним засобом. Використовується до 6 р/добу. Вартість коливається від 80 до 110 р.

Місцеві антибіотики

Препарати цієї групи слід підбирати особливо обережно, оскільки кожний вірус має свій список «ворогів», до яких він чутливий. Так препарат Биопарокс (аерозоль) призначають переважно дитині з тонзилітом, при ангіні акцент роблять на кларитроміцин, при ларингіті особливого сенсу в антибіотиках же немає, якщо не приєднана додаткова інфекція. Таблетки Граміцидин С, які потрібно розсмоктувати, майже універсальні: їх призначають при будь-яких інфекційно-запальних процесах в ротовій порожнині.

Інгаляції небулайзером

Зручним способом доставити лікарський засіб до задньої стінці, куди складно дотягнутися при простому змазуванні ротової порожнини, є проведення інгаляції за допомогою небулайзера. Використовувати можна кілька груп і форм препаратів: деякі лікарі навіть радять розтовкти таблетку Фурациліну і розчинити її у воді. Найчастіше фахівці рекомендують вдихати Діоксидин, Ацетилцистеїн, Ротокан.

Як швидко вилікувати червоне горло у дитини народними засобами

Більшість молодих батьків, дотримуючись порад педіатрів, намагаються по можливості максимально довго обходитися без таблеток, тому вибирають ліки від горла для дітей в рецептах народної медицини. Як стверджують фахівці, травами можна усунути усунути навіть ангіну, але лікувати дитину доведеться довго і дуже строгому графіку. Якщо полоскання, то щогодини, якщо прийом відварів і настоїв – то за розкладом.

Зігріваючі компреси

Навіть якщо ви склали довгий список аптечних коштів, ніж лікувати хворе горло дитині, для зняття головного симптому – біль – можна скористатися народним рецептом: ввечері прогрівати область шиї компресами. Роблять їх переважно на основі горілки або камфорного масла:

  • Горілчаний компрес застосовують при запаленні мигдалин – розвести 100 мл горілки аналогічною кількістю теплої води, просочити рідиною складену в кілька разів марлю. Накрити горло, зверху покласти поліетилен, замотати шию шарфом. Зняти через 3-4 ч.
  • Компрес з камфорною олією – основний компонент гріють і просочують їм марлю. Прикладають до горла, накривають целофаном і теплим шарфом. Процедуру проводять на ніч. Прогріває такий компрес краще горілчаного, але у дітей до 3-х років не використовується.

Відвари ромашки і шавлії

Зняти запалення і зменшити вираженість болю навіть у випадку, коли вже вирішено, чим лікувати горло маленькому дитині, можна відварами лікарських трав, що приймають обов'язково теплими. Такі трав'яні чаї зміцнять імунітет, допоможуть вбивати патогенні мікроорганізми. Вони безпечні навіть для однорічних малят і комбінуються з будь-якими ліками. Рецепти прості:

  • 1 ст. л. шавлії прокип'ятити 3 хв. з 250 мл води, дати трохи охолонути. Пити по 50-70 мл перед сном.
  • 1 ч. л. ромашки змішати з 200 мл води, дати покипіти 4 хв., процідити. Поїти дитину кожні 3 ч. (між їжею і відваром зачекати 15 хв.) невеликою кількістю до 30 мл.

Полоскання горла "морською водою"

Солона вода володіє потужним антисептичною властивістю, тому дітей, що страждають від захворювань, що дають ускладнення на дихальну систему, лікарі намагаються відправити ближче до моря. Однак маленьке «лікувальна море» можна зробити і вдома, приготувавши солоний розчин для полоскання. Він застосовується при набряку слизових оболонок, почервоніння, біль. Рецепт такий:

  1. Закип'ятіть склянку води.
  2. Додайте 1 ст. л. солі (можна морську).
  3. Добре розмішайте до повного розчинення крупинок.
  4. Дайте розчину охолонути до 40-38 градусів.

Якщо ви хочете отримати дуже сильне антисептичний засіб, можете додати в остиглий (!) розчин 1 краплю йоду: такою сумішшю можна лікувати гострий фарингіт, тривалу ангіну. Полоскання проводяться щогодини, але щоб не пересушити горло, особливо якщо малюка мучить сухий кашель, слід чергувати сольовий розчин і трав'яний настій.

Інгаляції гарячим пором

Якщо немає підвищеної температури, в разі частих спазмів гортані, наявності запалення та набряку можна лікувати горло паровими інгаляціями. Деякі рецепти додатково допомагають відновлювати місцевий імунітет. Існує кілька базових правил проведення процедури:

  • Після їжі почекайте годину-півтора, перш ніж робити парову інгаляцію.
  • Після закінчення процедури протягом 30-60 хв. бажано мовчати, не вживати їжу, не пити.
  • Під час процедури і після неї не можна провітрювати приміщення.

Проведення гарячих інгаляцій заборонено при гнійній ангіні і у віці до 6-7 років. В інших випадках, якщо отоларинголог не видасть додаткових протипоказань, така процедура шкоди не завдасть. Можна дихати парою, що виходить від каструлі, або від спеціальних парових інгаляторів. Найбільш ефективні рецепти для горла:

  • Зваріть очищену картоплю, розімніть і, не зливаючи воду, використовуйте гарячу каструлю з витікаючим від неї пором для інгаляції. Дихайте ротом над картопляним пюре 15 хв., повторювати можете до 4-х разів за день.
  • Розведіть 4 ч. л. харчової соди у воді, доведіть її до кипіння і дихаєте цим пором 5-10 хв. вранці і ввечері.
  • Закип'ятіть 1 л води, поставте перед собою, накрийте рушником і капніть в воду 2-3 краплі ефірного масла кедра, евкаліпта, сосни або кипариса. Цілющою парою дихають до 10-ти хв., повторювати не частіше 2-х разів за добу.

Розчин прополісу для полоскання

Якщо малюка мучить вірусна ангіна, знищення патогенних мікроорганізмів сприятиме регулярне полоскання горла розчином прополісу. Самим маленьким рекомендовано застосовувати для цього водну настойку, а пацієнтам старше 7-ми років можна брати спиртову. Рецепти під них будуть незначно відрізнятися:

  • Малюкам розчин для полоскання готують так: у склянці теплої води розвести 1 ст. л. водного настою прополісу. Полоскання проводять з обов'язковою затримкою кожній порції в ротовій порожнині. Частота проведення таких полоскань – 6-8 разів на добу.
  • У віці 7 років і старше дозволений розчин з спиртової настоянки – 1 ч. л. розводять в тому ж склянці теплої води. Процедуру проводять через кожні 2 ч.

Відео

Як лікувати горло народними засобами в домашніх умовах

Лікуємо горло. Яке полоскання корисне - Доктор Комаровський - Інтер

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!