Блювота у дитини: що робити

Навіть підвищення температури часто не викликає у молодих батьків такої паніки, як блювота у дитини, особливо якщо явних причин у вигляді неправильного харчування або вірусу грипу не спостерігається, проносу, болю в животі у дитини немає. Чому може статися така ситуація? Як бути, якщо напади часто повторюються, і в якій ситуації потрібно хірургічне лікування?

Що таке блювота у дитини

В основі алгоритму блювотного рефлексу лежить спазмування органів травлення, а також м'язів черевного преса. Вміст шлунка при блокуванні отвори виходу піднімається вгору, де відкривається вхід у шлунок, і після просувається по розширеному стравоходу. Переважно блювотні маси вивергаються назовні через рот, але в деяких випадках вони можуть йти через ніс. За цей процес відповідає задній відділ головного мозку, де знаходиться блювотний центр.

Блювота у дітей і дорослих може бути помічена в стадії зародження, оскільки супроводжується характерними симптомами:

  • прискореним сглатыванием;
  • підвищеною секрецією слини;
  • відчуттям тяжкості у глотці;
  • болем в епігастрії (якщо блювота пов'язана з проблемами травлення).

Переважно виходить назовні вміст травного тракту, представлене залишками їжі, змішаними з шлунковим соком, але не виключено, що в блювотних масах будуть спостерігатися:

  • гній;
  • жовч;
  • кров.

Причини

Велика частина передумов до відкриття блювоти пов'язана зі станом травного тракту: від попадання чужорідного тіла в стравохід, яке довго не виходить откашлять (властиво дитині до року), до харчових отруєнь або загострень захворювань органів ШКТ. Дати відповідь, чому у дитини відкрилася блювота, можна тільки після вивчення супутніх факторів і характеру блювотних мас. Серед особливо явних причин гастроентерологічного характеру бувають:

  • гострий гастрит;
  • дисфункція жовчних проток;
  • захворювання печінки;
  • гострий апендицит.

Викликати блювоту можуть і інфекційні захворювання, при цьому вони навіть можуть не супроводжуватися температурою. Позиви до очищення шлунка – часті симптоми інтоксикації будь-якого характеру, тому вони можуть виникнути і під час грипу, і при глистовій інвазії, і навіть на фоні тривалого лікування антибіотиками. Додатковий нюанс – алергія на ліки, що подразнюють слизову шлунка, що спричиняє блювотний рефлекс.

Окремо лікарі відзначають вплив психогенних факторів та захворювань, які характеризуються порушеннями нервової системи. Спровокувати раптовий напад (з позиції здоров'я ШКТ і «чистоти» раціону – безпричинний) можуть:

  • сильне хвилювання;
  • стрес;
  • менінгіт;
  • струс мозку;
  • підвищений внутрішньочерепний тиск.

Без температури

Якщо стілець нормальний, симптомів вірусного захворювання немає, але спостерігається слабкість, присутні скарги на головний біль або запаморочення, можливі неврологічні відхилення, які провокують тиск на задній відділ головного мозку. Частина цих станів обумовлена вродженими вадами, отриманими при формуванні плода або в результаті родової травми. Так при церебральній патології спостерігають блювання фонтаном. Якщо ж розглядати придбані неврологічні порушення, то це можуть бути:

  • травми голови, включаючи струс;
  • менінгіт;
  • пухлини головного мозку.

Без температури і проносу

При захворюваннях нервової системи, після пережитого психоемоційного зриву, сильного потрясіння, різкого стрибка артеріального або внутрішньочерепного тиску у маленької дитини лікарі не заперечують функціональну блювоту. У немовлят часто все обмежується рясним зригуванням, особливо після годування, оскільки травний тракт ще не досконалий. У старших дітей причиною такої функціональної реакції стає нестабільна психіка – невротична блювота може статися у відповідь на:

  • покарання;
  • примус;
  • сварку.

Окремо лікарі виділяють психогенну блювоту, яка трапляється при насильницьке годування, коли дитина відмовляється від їжі. Порушень самопочуття при цьому немає. Всі ці випадки – не симптоми серйозних патологій і переважно вони самоусуваються по мірі формування нервової системи, але можуть спостерігатися і у підлітка. Лікування в такій ситуації має бути спрямоване на нормалізацію психоемоційного фону, нерідко потрібно відвідування психолога.

Блювання і пронос у дитини без температури

Спроби організму очистити шлунок, не пов'язані з інфекціями та вірусами, можуть бути пов'язані з захворюваннями травної системи і порушеннями обмінних процесів (особливо при діабеті). Часто без підвищення температури, але з діареєю блювота являє собою симптоми отруєння або алергічної реакції на деякі компоненти харчових продуктів: глютен, лактозу, глюкозу. Можливо відторгнення фруктів і овочів, особливо у малюків. Активний кашель при загостренні бронхіту теж провокує початок процесу.

Часта блювота

Безперервні позиви до очищення травного тракту, що закінчуються позитивно, можуть бути характерним симптомом наявності паразитів. Такий процес притаманний лямблиозу: постійні спазми органів травлення призводять до ежеминутному виходу вмісту кишечника, який може тривати цілу добу. По мірі очищення шлунка виходити з організму починає жовч, а дитина через зневоднення організму і нескінченних нападів може втрачати свідомість. Якщо стан малюка не покращується протягом доби, потрібно терміново викликати швидку.

Можливі часті блювотні позиви і в разі:

  • сильних отруєнь;
  • захворюваннях ШКТ в гострій формі (переважно після їжі);
  • проблеми з ендокринною системою.

Дитину нудить і болить живіт, температури немає

Якщо напад безперервний, це може бути пов'язано і з глистової інвазією або бути ознакою апендициту (з'являться болі праворуч від пупка). Особливо важкі причини блювоти у дітей без температури, але з болями в області живота:

  • загострення виразки;
  • ерозійний гастрит;
  • поліпоз.

Зеленого кольору

Холецистит, панкреатит, гастрит і навіть рефлюксна хвороба – найбільш явні причини до виходу блювотних мас зеленого кольору. Напади можуть бути частими, а тому дитина поступово втрачає вагу. Придбання явного зеленого відтінку вийшов у вмісту шлунка може пояснюватися не тільки наявність жовчі в ньому, але і недавнім вживанням шпинату, кропу і пр. продуктів аналогічного кольору.

З температурою без поносу

Якщо дитина підхопив вірусну інфекцію, яка вже в першу добу виявилася високою температурою, і на наступний ранок стан не покращився, нудота буде перманентною і може закінчитися позивами очистити кишечник. Тривале збереження температури при ГРВІ і ГРЗ – це інтоксикація, з якої кожен організм бореться по-своєму. Особливо важко вона переноситься в грудному віці і дошкільному: лікарі радять викликати швидку, якщо на тлі підвищення температури, яка тримається більше діб, відкривається блювота, але стілець при цьому нормальний.

Нічна

Якщо малюк через сильних блювотних рефлексів прокидається, а після відбувається очищення шлунка, є ризик, що причина у виразці дванадцятипалої кишки. Додатковим чинником, що підтверджує цей діагноз, є біль в животі, яка слабшає після виходу мас, але на кілька годин. Однак нічним нападом себе проявляє не кожен випадок виразкової хвороби, а лише при надлишковій виробленню шлункового соку і його підвищеної кислотності. У блювотних масах відсутні частинки їжі та додаткові домішки – це тільки шлунковий сік.

Стосовно ж одноразового позиву, що стався вночі, особливо у маленької дитини, можна припустити:

  • переляк;
  • тривалий горизонтальне положення при патології ШКТ;
  • вечірній переїдання;
  • духоту в квартирі.

З жовчю

Поява в блювотних масах жовчі переважно говорить про проблеми з органами, що її продукують. У рідкісних випадках це може бути характерно навіть розладу шлунку, але переважно проблема в роботі жовчного міхура, підшлункової залози, жовчовивідних проток. Не виключені і захворювання печінки. Потрібно уточнити, чи немає у дитини вроджених патологій цих органів – на їх тлі навіть легка похибка харчування може викликати блювотний рефлекс. Особливо яскраво це спостерігається у малюків, раціон яких батьки починають розширювати важкою їжею.

Додатково поява жовчі характерне для:

  • інфекційних захворювань, які супроводжуються сильними і частими нападами спорожнення шлунка;
  • гострих кишкових інфекцій;
  • вірусного гепатиту.

Після їжі

Якщо протягом 20-30 хвилин з моменту вживання їжі у дитини було відмічено появу позивів або відбулося спорожнення травного тракту, є ризик, що причина криється в переїданні або якості харчування. По-перше, це може бути реакція слабких жовчних проток на занадто жирну їжу: важку для підшлункової залози та печінки. По-друге, аналогічно може відреагувати шлунок, якщо в нього потрапив продукт поганої якості, або в анамнезі є виразка або гострий гастрит. Додатково дитина буде скаржитися, що болить шлунок, або на наявність печії.

Діагностика

Вивченням блювотних рефлексів займається эметология, проте окремих вузьких фахівців даної області поки немає, тому якщо вас турбує постійна нудота у дитини, навіть у разі відсутності інших симптомів погіршення самопочуття потрібен візит до гастроентеролога. Він проведе первинний огляд за допомогою пальпації живота, ознайомиться з скаргами, а після може відправити до невролога або видати направлення на:

  • УЗД черевної порожнини;
  • ФЕГДС (введення зонда через стравохід);
  • рентген шлунку з контрастною речовиною;
  • МРТ;
  • аналіз калу, сечі і крові.

Що робити

Перш ніж вирішувати, чим лікувати блювоту у дитини, потрібно точно з'ясувати, чому вона сталася. Додатково слід визначитися з її характером: періодичні напади можна легко усунути блокаторами дофамінів, вестибулярну нудоту теж запобігають. Якщо ж додатково виявляються всі симптоми проблем з травленням – неприборканий пронос, блювотні маси з домішками жовчі, болі в животі, потрібно викликати педіатра. За конкретним ефективним дитячим препаратів повинен зорієнтувати лікар.

Перша допомога

Головне, що потрібно зробити батькам – заспокоїти своє чадо, оскільки велика кількість блювотних рефлексів може спровокувати панічну атаку, а якщо вони супроводжуються нападами викиду жовчі, втратою свідомості і т. д., для малюка це стає сильним стресом. Після у нього може залишитися психологічна травма і підсвідомий страх повторення. Стосовно ж того, чим допомогти дитині при блювоті, лікарі дають кілька порад:

  • Для запобігання небезпечних симптомів зневоднення організму дитини потрібно забезпечити рясним питвом (тільки чиста вода), особливо якщо спостерігаються багаторазові напади.
  • Дати малюкові розчин Смекти (1 саше на склянку теплої води), пити яку потрібно дуже повільно. Якщо немає цього ліки, використовуйте активоване вугілля.
  • Немовля при блювотних позивах потрібно тримати майже вертикально, більш дорослого – покласти так, щоб голова була значно вище тіла.

Медикаментозне лікування

Використання лікарських препаратів переслідує 2 мети: усунути причину, яка спровокувала блювотні позиви, і усунути особливо тривожний симптом. В останній ситуації практикується призначення протиблювотних препаратів, які знімають спазм і впливають на головний мозок. Найбільш ефективні і безпечні – Церукал, Домперидон, Мотиліум. Крім них можуть використовуватися:

  • Глюкозо-сольові розчини, серед яких особливо рекомендуються Регідрон, Гастроліт, Гидровит, можна приймати після кожного блювотного нападу, щоб запобігти зневоднення.
  • Сорбенти – Біфідумбактерин, Полісорб, Ентеросгель необхідні, якщо спостерігається рясне очищення шлунка через отруєння, рідкий стілець.
  • Седативні – якщо малюк неспокійний і блювотний рефлекс посилюється спазмами від сильного плачу. Переважно використовуються барбітурати.
  • Нейролептики – мають сенс при лікарської інтоксикації, рекомендуються для лікування мозкової блювоти.
  • Антибіотики – тільки при кишкових інфекціях, призначаються лікарем після точної постановки діагнозу.

Лікування народними засобами

Щодо того, що давати дитині при блювоті без температури, щоб це не зашкодило дитячому організму, доктор Комаровський радить вдатися до трав з спазмолітичною дією: листя м'яти, насіння кропу і навіть зелений чай з лимоном. Проте вони тільки послаблять інтенсивність позивів до блювання, але не вилікують малюка. Повноцінний курс терапії потрібно складати після з'ясування діагнозу.

Лікувальна дієта

Навіть у випадку відсутності захворювань ШКТ лікарі радять зайнятися раціоном малюка, на місяць вилучивши з нього важку їжу. Їжу готують на пару, або відварюють, годують маленькими порціями і з меню видаляють:

  • соки і газовані напої;
  • кондитерські вироби;
  • м'ясо;
  • свіжі овочі, фрукти;
  • консерви.

Профілактика

При патологіях і хворобах ШКТ запобігти блювотні напади можна корекцією харчування, але щодо інфекційних захворювань навіть зміцнення імунітету може бути безсилим. Якщо ж лікар передбачає хірургічну патологію, потрібно тривале спостереження у фахівця за тим, як вона буде розвиватися. У разі погіршення ситуації прийомом препаратів не обійтися – не виключена операція.

Відео

Що робити якщо у дитини блювота?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!