Дитина потіє уві сні - причини і що робити

Пітливість уві сні рідко свідчить про серйозних недугах. Така реакція організму часто пов'язана з факторами навколишнього середовища або надлишком води в організмі. Іноді малюк прокидається мокрим із-за тимчасового збою в роботі вегетативної системи, що може загрожувати його здоров'ю.

Чому дитина потіє під час сну

У медичній практиці надмірна пітливість називається гіпергідроз і вважається серйозною патологією. Відомо кілька причин регулярного нічного потовиділення у маленьких дітей. Найпоширенішими вважаються простудні захворювання. Іноді грудної дитина сильно потіє уві сні від надто теплою піжами або невідповідного мікроклімату в кімнаті. Правильний вибір подушки і ковдри також відіграє важливу роль у самопочутті дитини. Якщо дотримані всі гігієнічні норми і дитина потіє при засипанні, значить, потові залози функціонують некоректно.

У дитини пітніє голова під час сну

При появі дітей в будинку, батьки часто роблять типову помилку – починають старанно сповивати немовля, боячись, що він замерзне. Педіатри рекомендують одягати малюка в більш легку одяг перед сном. Слід переконатися, що показники вологості в кімнаті відповідають нормі і засипати дитина буде у відповідних умовах. Те ж стосується і високої температури, особливо якщо у дитини пітніє голова уві сні.

Важливо своєчасно забезпечити новонароджених дітей необхідними для комфортного існування предметами та умовами. У список входять: постільна білизна та одяг з бавовни або з інших натуральних матеріалів. Іноді дитина потіє уві сні в силу виникнення ГРВІ, але така реакція потових залоз вважається тимчасовим явищем і швидко проходить при належному лікуванні. Постійне збудження або переживання безпосереднім чином позначаються на стані дитини: починає рясно потіти голова, груди, потилицю або шия.

У дитини потіє шия уві сні

Існують і інші причини, що впливають на підвищення пітливості у дітей вночі. Найнебезпечнішим чинником з усіх вважається рахіт, так як недуга дуже складно виявити при народженні, його симптоматика починає проявлятися тільки на першому або другому місяці життя. До основним ознаками рахіту у малюків відносять: поганий апетит, плаксивість, здригування, облисіння потилиці. При патології батьки можуть помітити, як потіє шия у дитини під час сну. Для попередження захворювання слід давати пити немовляті вітамін D і частіше гуляти з ним на свіжому повітрі.

У дитини уві сні потіє спина

Деякі недуги, пов'язані з гіпергідрозом, мають спадковий характер, наприклад, муковісцидоз чи фенілкетонурія. В даному випадку, ускладнення зачіпають не одну, а відразу кілька систем, відповідальних за потовиділення. З цього випливає висновок, що коли потіє спина у дитини під час сну вночі та якісні характеристики слини далекі від норми, то тут явно фігурує спадковість.

В окремих випадках, коли мокне спина або іншу ділянку тіла, таку реакцію списують на запізніле формування вегетативної системи. Ростуть діти швидко і іноді деякі органи або системи просто за ними не встигають. У даній ситуації лікарі рекомендують не вживати ніяких особливих заходів, а регулярно провітрювати приміщення і вчасно укладати малюка спати.

Дитина потіє уві сні після хвороби

Застуда або грип є частими супутниками всіх маленьких дітей, адже хвороботворним мікробам найпростіше пробратися в незміцнілий організм. Такі хвороби розвиваються стрімко, але інкубаційний період триває у всіх по-різному. Велика частина процесів в організмі спрямована на швидке одужання дитини, тому немає причин що-небудь робити з рясним виділенням поту. Під час лікування дитина потіє вночі і може часто прокидатися внаслідок негативного впливу подразників на імунну систему.

Даний стан може спостерігатися ще якийсь час, адже дитина потіє після хвороби для якнайшвидшого виведення токсинів - так маленький організм бореться з інфекцією. Повне очищення іноді займає тривалий період, терміни якого залежать від стану малюка. Як тільки небезпечні речовини буду знищені, пітливість зникне. Терапія дитячих простудних недуг часом займає цілий місяць, батькам слід проявляти більше турботи про їхнє здоров'я в холодний період - частіше гуляти на свіжому повітрі, провітрювати приміщення.

Відео: чому дитина потіє уві сні

Нічна пітливість у дітей - Доктор Комаровський - Інтер

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!