Внутрішньочерепний тиск у немовлят: лікування при симптомах

Підвищений внутрішньочерепний тиск – це складне захворювання, яке погано піддається лікуванню і призводить до багатьох неприємних наслідків. Особливо небезпечна і складна в діагностиці ця хвороба у немовлят, адже вони не можуть поскаржитися на нездужання.

Що таке ВЧТ у дитини

Внутрішньочерепний тиск виникає із-за надлишку (гіпертензія) або нестачі (гіпотензія) кількості спинномозкової рідини, яка захищає тканини мозку від пошкоджень. Вона називається ліквор. Найчастіше подібна проблема виникає із-за тривалого кисневого голодування клітин. Внутрішньочерепний тиск у новонародженого, який трохи підвищений – це нормальне явище. Через деякий час, як правило, воно нормалізується без втручання.

Вроджене внутрішньочерепний тиск

Існує два види ВЧТ: вроджене та набуте. Більш складна в лікуванні вроджене внутрішньочерепний тиск у немовлят є наслідком родових травм, ускладнень при вагітності. Сказати заздалегідь, чи є ризик наявності цього захворювання у малюка немає можливості. Під час обстежень може не бути ніяких передумов до ВЧТ, але за загальною статистикою у кожної п'ятої дитини зустрічається така патологія. Придбане внутрішньочерепний тиск у немовляти виникає як наслідок енцефаліту, менінгіту або травм.

Ознаки ВЧТ у грудничка

Кожна мама мріє про здорову дитину, тому важливо вміти попередити виникнення хвороби, вчасно помітити її ознаки, адже утруднення відтоку ліквору може доставляти новонародженому масу незручностей і заподіювати біль. Багато новоспечені батьки радіють активності свого чада, розчулюються, коли дитина вигинається або мотає головою, і не замислюються, що це можуть бути перші тривожні дзвіночки.

Симптоми внутрішньочерепного тиску у немовляти:

  • часті пробудження в нічний час;
  • гіперактивність, підвищена збудливість;
  • передчасний відмова від грудей;
  • часте зригування, блювання;
  • мимовільні рухи очного яблука;
  • тремор;
  • частий безпричинний плач;
  • обертання головою;
  • сильна реакція на зміну погоди;
  • млявість;
  • відставання в фізичному, психо-емоційному розвитку;
  • закидання голівки назад.

Вени на голові у грудничка

Молоді матусі часто лякаються, скаржаться лікаря, що видно вени на голові у немовляти. Нічого страшного в цьому явищі немає, адже шкіра новонародженого тонше, ніж у дорослої людини, а шар підшкірно-жирової клітковини поки недостатньо розвинений. З часом венозна сітка стане менш помітною. У деяких випадках вени набухають і здуваються, що може бути ознакою поганого відтоку спинномозкової рідини: потрібно якомога швидше звернутися до лікаря-невролога, щоб він призначив дослідження і необхідні аналізи.

Великий лоб у дитини

Іноді першою ознакою наявності ВЧТ є високий опуклий лоб у немовляти, при цьому характерно деяке нависання черепа на потилиці. Часто його плутають з водянкою. Якщо ви помітили схоже відхилення, подивіться фото дітей з цим діагнозом і зверніть увагу на порушення педіатра на огляді. Можливо, це ознака інших захворювань, таких як гідроцефалія або рахіт. У будь-якому випадку, не панікуйте, а попросіть провести додаткове обстеження малюка, щоб переконатися у відсутності небезпеки.

Розходження швів черепа у грудничка

Особливість черепа новонародженого полягає в рухливості кісткових пластин. Це необхідно, щоб дитині було простіше пройти через родовий канал. Іноді може виникати розбіжність черепних швів у немовлят, яке через кілька місяців приходить в норму, а тім'ячко заростає. Якщо цього не відбувається, обов'язково проконсультуйтеся з спостерігаючим дитини педіатром. Він повинен провести дослідження будови голови, оцінити розмір проміжків між пластинами і призначити необхідні заходи профілактики або лікування.

Причини

Внутрішньочерепний тиск у дітей до року може викликати багато складнощів і проблем зі здоров'ям у старшому віці. Успішність лікування залежить насамперед від своєчасності наданої допомоги. Щоб виявити ВЧТ у дитини, важливо уважно спостерігати за його поведінкою, особливо в перші 2-3 тижні життя. Часом дуже складно помітити перші ознаки хвороби.

Причини внутрішньочерепного тиску у новонароджених:

  • гіпоксія (кисневе голодування, викликане обвитим пуповини або іншими проблемами);
  • сильний токсикоз протягом всієї вагітності;
  • відшарування плаценти або її швидке дозрівання;
  • важкі пологи, родові травми;
  • необережний прийом лікарських препаратів під час вагітності;
  • спадковість;
  • пухлини мозку;
  • крововилив у черепну порожнину;
  • серйозні родові травми.

Як проявляється внутрішньочерепний тиск у грудничка

Підвищений внутрішньочерепний тиск у дитини проявляється сильним занепокоєнням, різкою зміною настрою і гіперактивністю. Якщо ваш малюк часто плаче без приводу, подумайте: можливо, це один із симптомів ВЧТ, пов'язаний з головним болем через підвищення тиску. Крім того, дитина може відмовитися від грудей, часто і рясно зригувати, вертіти головою і закочувати очі.

Іноді тиск піднімається тимчасово, потім нормалізується, тому нездужання важко помітити. У такому випадку головним симптомом залишається плач без видимих причин і неспокійна поведінка, які часто списується на кольки та інші проблеми грудничкового віку. Пам'ятайте, що в нормі малюки до 2 місяців повинні проводити велику частину часу в стані сну, плачу лише при дискомфорті через мокру пелюшки або голоду. Якщо ваша дитина прокидається більше 3-х разів за ніч, постійно плаче і вигинається, це серйозний привід відвідати педіатра.

Як визначити внутрішньочерепний тиск у грудничка

Правильна діагностика внутрішньочерепного тиску у дітей починається з візуального огляду і вимірювання таких показників, як об'єм голови і розмір тім'ячка: у однорічної дитини він повинен повністю зростися. Ще один важливий момент обстеження – перевірка тонусу м'язів і реакції малюка. Дані методи в 99% випадків допомагають вчасно помітити відхилення показників і розпізнати порушення. З метою додаткової міри безпеки практично кожній дитині призначається УЗД тканин мозку через родничковое отвір, а в деяких випадках енцефалограма або томографія.

Як лікувати внутрішньочерепний тиск у грудничка

Пам'ятайте: лікування внутрішньочерепного тиску у дітей призначає лікар-невролог тільки після спеціального ультразвукового дослідження або томографії, одних лише симптомів недостатньо для прийому медичних препаратів. Лише переконавшись у правильності діагнозу, малюкам призначають ін'єкції Актовегіну, а дітям старше Гліцин в таблетках. Вони покращують всмоктування глюкози клітинами мозку, а також нормалізують метаболізм і позитивно впливають на сон.

Найчастіше причиною ВЧТ є гіпоксія (недолік кисню). В такому випадку в якості лікування призначаються спеціальні водні процедури та заспокійливі препарати. Це допомагає поліпшити кровообіг і насичення мозку киснем. Як правило, тиск знижується після проходження курсу такого лікування. В іншому випадку призначаються більш сильні медикаменти.

Спеціаліст обов'язково повинен поставити дитину на облік і призначити повторну дату візиту для повторного огляду. Найчастіше він призначається після проходження офтальмолога, який повинен провести дослідження очного дна, і курсу дитячого масажу, необхідного для загального поліпшення стану малюка. Після всіх описаних процедур проводиться повторне вимірювання окружності голови, УЗД і візуальний огляд. Якщо в результаті обстеження лікар зніме діагноз, деякий час ваша дитина буде перебувати на обліку з обов'язковим оглядом раз на півроку.

У рідкісних випадках збільшення обсягу і скупчення ліквору в тканинах головного мозку може викликати серйозну небезпеку і потребує хірургічного втручання. Операція проводиться під загальним наркозом, деякий обсяг зайвого ліквору видаляється, щоб нормалізувати тиск. Післяопераційна реабілітація має на увазі під собою прийом допоміжних препаратів і постійне спостереження у лікаря.

Відео

Внутрішньочерепний тиск у дитини, грудничка

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!