СДУГ - що це таке, симптоми у дітей і дорослих. Діагностика та лікування сдвг

Стан людини з симптомами імпульсивності і стабільної неуважність, називається синдром дефіциту уваги з гіперактивністю. Захворювання характерно для дітей, які яскравіше відчувають його симптоми, але воно виявляється і в старшому віці. Корисно знати, як боротися з хворобою, виявити її причини та ознаки.

Що таке СДУГ

Зустрічаючи незрозумілу абревіатуру СДУГ – що це таке, хочуть дізнатися багато. Лікарі і вчені пояснюють, що СДУГ це синдром дефіциту уваги і гіперактивності. Дана хвороба психічного типу, причому зустрічається в кілька разів частіше у дітей, ніж у дорослих. За даними статистики, до 7% сучасних дітей виявляють ознаки гіперактивності, з них тільки третина дівчинки – інші хлопчики.

Хворі відзначають різні симптоми СДУГ, але в цілому прояви такі: всі вони надзвичайно активні, насилу стримують себе, не здатні концентруватися на одній меті. Якщо активність у нормі, говорять тільки про синдром брак уваги. З віком ознаки проходять, але залишається підвищена імпульсивність, гіперактивність, вимога прояви уваги будь-якими способами, включаючи ексцентричні.

Причини СДУГ

Досі лікарі не можуть точно сказати, які причини СДУГ. Вчені вважають, що симптоми викликані комплексом факторів, що викликають синдром гіперактивності у будь-якому віці. До цих факторів відносять:

  • схильність генетичного характеру – захворювання здатне передаватися від батька і матері;
  • недоношеність, передчасні пологи;
  • зловживання алкогольними напоями, нікотином в процесі вагітності;
  • травми голови і мозку, інфекційні захворювання в ранньому дитинстві.

Механізм розвитку психічного відхилення включає в себе дефіцит спеціальних хімічних речовин. Якщо дофаміну і норадреналіну не вистачає в певних ділянках головного мозку, то дитина стає гіперактивним, імпульсивним, привертає до себе увагу. За цим даними можна стверджувати, що психічне захворювання, потребує правильній діагностиці та лікуванні на підставі виявлених симптомів.

СДУГ – симптоми у дітей

Перед діагностикою хвороби корисно буде дізнатися більше про СДУГ – симптоми, які вкажуть, що пацієнти відчувають проблеми. Проявляється синдром дефіциту уваги у дітей з наступним 3 категоріям:

  1. Неуважність – діти постійно відволікаються, забувають обов'язки або інформацію, що не можуть або насилу зосереджуються на одному предметі. Вони не можуть виконувати завдання, зібрати себе, організувати роботу і дотримуватися вказівки. Дивлячись на них, можна подумати, що вони не чують, коли з ними розмовляють. У них є помилки через відсутність концентрації уваги, вони неуважні, можуть втрачати свої речі.
  2. Гіперактивні якості – школярі нетерплячі, дуже багато і надлишково спілкуються, метушаться, не можуть привчити себе довго сидіти на одному місці. У дитячому саду або школі вони не знаходяться на одному місці, тікають, залишаючи без уваги вказівки педагогів.
  3. Імпульсивність – прагнуть завжди бути першими при відповіді, перебивають інших, не терплять очікування в черзі. Вони не можуть відкласти отримання задоволення, їм потрібно реалізувати свій задум тут і зараз. Дошкільнята і школярі не піддаються на вмовляння, хочуть отримати все в один момент.

Діагностика СДУГ

Нелегко визначити у дитини СДУГ – діагноз ставиться лише на підставі порівняння поведінки однолітків при однаковому рівні розвитку у тих же соціальних умовах. На аналіз йде не менше півроку, щоб точно діагностувати хворобу, а не просто виявити неуважного або гіперактивного члена суспільства. Симптоми розлади виникають у дошкільному віці, проявляючись у подальшому в залежності від соціальних ситуацій і сімейних відносин.

При значно виражених симптомах дитина часто соціально дезадаптирован, що веде до психічних проблем, замикання до себе. Важливо вчасно привести його до лікаря, щоб той обстежив його і відкинув інші захворювання, зумовлюють порушення поведінки. Виходячи з основних симптомів, лікарі ставлять діагноз синдрому дефіциту уваги з переважанням неуважність, гіперактивність, імпульсивність або їх комбінації.

Деякі пацієнти крім основної характеристики страждають від інших захворювань, супутніх розладу. Це:

  • слабкий розвиток навчальних навичок, погана шкільна успішність;
  • розлад опозиційного характеру – умисне відсутність послуху, буйность у поведінці;
  • розлад емоційного характеру – нервовість, плаксивість;
  • тики – ненавмисне посмикування м'язів обличчя, сопіння, раптові вигуки.

СДУГ – лікування

Гіперактивність у дітей лікується, щоб не довелося страждати від її симптомів. Ефективність залежить від комплексної терапії, зусиль лікарів, батьків і педагогів. Лікування СДУГ у дітей включає такі прийоми, як:

  • корекція за методикою Дейвіса – з її допомогою дитина навчається зосереджуватися на цілі без придушення своїх здібностей;
  • прийом медичних стимуляторів – призначаються неврологом в індивідуальній дозуванні;
  • увага з боку батьків – підвищення самооцінки, підтримка захоплень, психотерапія.

СДУГ у дорослих

Якщо дитина в дитинстві страждав від цього захворювання, то може проявитися СДУГ у дорослих. Він виражений не так сильно, проявляється слабкіше. Проявляється синдром розсіяного уваги у дорослому віці у вигляді поганої пам'яті, залежності від наркотичних та психоактивних речовин, депресії. Що робити? Лікувати недолік потрібно:

  • самоорганізацією;
  • поведінкової терапією, психологічну допомогу;
  • прийомом ліків-стимуляторів, які призначає лікар.

Відео: синдром СДУГ

Синдром дефіциту уваги та гіперактивність

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!