Дитина скрипить зубами уві сні

Вночі батьки можуть почути неприємний скрегіт, який повинен насторожити і стривожити. Якщо маленька дитина під час сну скрипить зубами, це очевидна ознака бруксизму, який потрібно своєчасно лікувати. Проблему зі здоров'ям не варто замовчувати, вже вранці потрібно записатися на позаплановий прийом до лікаря.

Чому діти скриплять зубами уві сні за народною теорії

Причин такого явища є декілька, але в народі нічний скрегіт зубами прийнято асоціювати з глистами. Перш ніж домашніми способами ретельно лікувати гельмінти, турботливій мамі малюка потрібно вчасно звернутися до фахівця та визначити реальний патогенний фактор клінічними і лабораторними методами. В іншому випадку протиглисні препарати виявляться неефективними, мало того, негативно позначаться на загальному стані дитячого травлення. Як показує практика, дитина скрипить зубами уві сні за зовсім інших причин.

Чому дитина вночі не рипить зубами на думку доктора Комаровського

Викликати характерний скрип в нічний час доби згідно думку «екранного доктора» можуть не стільки стрімко прогресуючий гельмінти, скільки патологічні процеси в дитячому організмі. Дорослі одразу помітять радикальні зміни в поведінці дитини, але не повинні відносити їх до особливостей вікової категорії. Хоча б в цілях профілактики незайвим буде візит до дільничного педіатра, який як раз і прискорить постановки остаточного діагнозу. На думку доктора Комаровського, дитина скрипить молочними зубами уві сні з наступних причин:

  • погана спадковість, коли батьки в дитинстві страждали бруксизмом;
  • збільшені аденоїди, які потрібно терміново лікувати або видаляти;
  • особливості першого прорізування молочних зубів;
  • гострий дефіцит вітамінів групи В.

Від чого дитина скрипить зубами уві сні по зовнішніх причин

Скреготіння зубами часто пояснюється соціальними факторами, тобто способом життя і звичками неспокійного дитини. Наприклад, дорослі повинні розуміти, що навіть позитивні емоції перед сном можуть нашкодити, особливо якщо їх багато. Вразливий малюк уві сні на підсвідомому рівні перебирає пройдений день, а планомірної реакцією на надмірний позитив стає вкрай неприємний скрегіт зубами.

Період підвищеної емоційної збудливості – не єдина причина, чому дитина скрипить зубами вночі у сні. Необхідно згадати про різких перепадах атмосферного тиску та інших природних явищах, які згубно впливають на здоров'я та поведінку надчутливого дитини. Якщо батьки заведуть особистий щоденник малюка і будуть робити відповідні позначки, стане очевидно, на які атмосферні явища так гостро уві сні реагує дитина.

Чому дитина скрипить зубами вночі з внутрішніх причин

Часто трапляється, що скрип зубами є патологією, тобто в дитячому організмі не все в порядку. Цей тривожний ознака часом дещо запізнюється, тому необхідно при першій же симптоматиці обстежити дитину. Якщо основне захворювання усунуто, то неприємний скрегіт сам по собі проходить без додаткового медикаментозного участі. Випадки бувають різні, але патогенними вважаються такі чинники, чому дитина ночами скрипить зубами:

  • нервовий зрив, перенесений стрес, нестабільність емоційної сфери дитини;
  • порушення сну зі схильністю до хронічного безсоння;
  • загострення щелепно-лицевих патологій (як варіант – м'язовий спазм);
  • проблеми стоматологічного характеру, наприклад, неправильний прикус, утруднене прорізування восьмих позицій у роті;
  • тривалий вплив шкідливих продуктів інтоксикації на дитячий організм.

Що робити, якщо дитина скрипить зубами вночі

Як би сильно не був чутний скрип зубами, важлива своєчасна консультація фахівця. Тільки в цьому випадку профілактика і лікування бруксизму в комфортній домашній обстановці виявляться максимально ефективними. Першим ділом потрібно спільно з лікуючим лікарем виявити патогенний фактор і усунути його. Для цього важлива присутність наступних заходів:

  • усунення стресових ситуацій з життя дитини;
  • тривалі прогулянки на свіжому повітрі, щоб уникнути небезпечного кисневого голодування;
  • купівля силіконових кап з їх носінням на період сну;
  • прийом фітопрепаратів заспокійливого дії;
  • забезпечення потоку тепла на область м'язів живота на період сну.

Якщо виконані такі дії, але ефект посередній, рекомендується звернутися до невропатолога за консультацією, використовувати в ході лікування сильнодіючі препарати з низкою побічних явищ. Лікарі не рекомендують доходити до таких крайніх заходів, інакше можна спровокувати ряд інших захворювань з серйозними ускладненнями для дитячого здоров'я.

Відео: чим викликаний скрип зубами уві сні

Педіатр Плюс - Бруксизм (скреготіння зубами)

Відгуки

Марина, 34 рокиКоли молодшому дитині був рік, він став постійно скрипіти зумами уві сні. Бабуся говорила, що це глисти, радила якісь травки-муравки. Не стала з нею сперечатися, але звернулася до дільничного педіатра. Вже через місяць проблема зникла, оскільки давала пити ромашковий відвар. Виявилося, що це щось нервове – злякався чогось.
Ганна, 45 рікУ мене обидва сина уві сні сильно скрипіли зубами в дитинстві, але я нікого не лікувала. Лікар відразу пояснила, що це звичайний період інтенсивного зростання, і його потрібно просто перечекати. Так і зробила, ніяких проблем зі здоров'ям у дітей не виникало, а глистів взагалі жодного разу не було. Зате моя невістка по всім лікарям з онуком бігає, з'ясовує, від чого у нього бруксизм.
Катерина, 33 рокиУ мене дитина постійно скрипить зубами вночі, а зовсім недавно і почав кашляти. Звернулися до лікаря, і з'ясувалося, що проблема з аденоїдами. Ось збираємося їх видаляти. Сподіваюся, що після таких маніпуляцій проблема буде вирішена вже остаточно. Звук дуже неприємний, так і зубна емаль набагато швидше стирається.
Еліна, 30 роківЯкщо з'явився неприємний скрегіт в нічний час, перша підозра на переляк, стресову ситуацію. Так було в моєму випадку. Доньку злякали в громадському транспорті, так потім ні одна ніч без музичного супроводу» не обходилася. Пропили курс заспокійливого препарату Неврохель і ромашковий чай, і загальний стан дуже скоро нормалізувався.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!