Можливі причини свербежу анальної області у жінок, чоловіків та дітей

При ряді захворювань, переважно паразитарного характеру, пацієнт скаржиться на свербіння в задньому проході. Неприємний Симптом, приносить муки, стає основною причиною підвищеної нервозності і безсоння. Перш ніж розпочати ефективне лікування, потрібно з'ясувати етіологію патологічного процесу, остаточно визначитися з діагнозом. Самолікування не рекомендується, оскільки може тільки посилити захворювання, спровокувати серйозні ускладнення зі здоров'ям.

Що таке анальний свербіж

Це не офіційне захворювання, а неприємне відчуття, при якому пацієнт відчуває печіння і свербляче відчуття в області сфінктера. Людина перебуває в стані внутрішнього дискомфорту, що негативно позначається на його настрої, емоційний стан. Однією з причин свербежу анального отвору є алергічна реакція на певні харчові інгредієнти. Лікарі рекомендують пройти повне обстеження, оскільки неприємний симптом з'являється і при геморої, цукровому діабеті, інших діагнозах. Класифікація за походженням така:

  1. Первинний свербіж анальної області (ще називають істинним) виникає через слабкість сфінктера, у результаті чого із заднього проходу довільно виділяються невеликі порції фекалій.
  2. Вторинний. Є проявом основної патології, наприклад, дерматиту, попрілостей, глистової інвазії або перебігу інфекційних процесів.

Важливо відзначити, що при комплексному лікуванні первинного свербежу необхідно зміцнювати м'язи тазового дна, пройти повний курс медикаментозної терапії. Вторинні патології неможливо остаточно вилікувати, якщо першим ділом не усунути спровокували їх захворювання. В іншому випадку, довгоочікувані поліпшення виражені слабко або зовсім відсутні.

Причини появи свербіння в задньому проході

Дискомфорт анальної області з'являється під впливом внутрішніх або зовнішніх подразників. В останньому випадку забезпечити стійку позитивну динаміку після виявлення провокуючого фактора набагато простіше. При серйозних внутрішніх патологіях, якщо вчасно не виявити і усунути причини анального свербежу, симптоматика хвороби тільки посилюється. Найпоширеніші зовнішні фактори такі:

  1. Прийом окремих медичних препаратів, наприклад, антибіотиків, засобів від геморою, контрацептивів для ректального використання. Причиною свербежу анальної області стають і місцеві алергічні реакції, які виникають при контакті з активними компонентами обраного ліки.
  2. Порушення правил особистої гігієни. Таке недбале ставлення до свого тіла призводить до розвитку грибкової інфекції, при цьому пацієнт може захворіти лобковими вошами, глистами і не тільки.
  3. Особливості харчування. Якщо людина у великій кількості вживає сіль, гострі спеції і консерванти, така шкідлива їжа подразнює стінки кишечника, і анальна область турбує сильним свербінням.
  4. Депіляція аногенітальної області. Після проведення такої естетичної процедури може з'явитися подразнення чутливої зони, яке спочатку викликає сильний свербіж, доставляє дискомфорт.
  5. Структурні особливості дерми. Якщо шкіра інтимних зон сильно пересушена, лущиться і тріскається, пацієнт крім сверблячки відчуває почуття дискомфорту, особливо гостро після кожної дефекації.
  6. Підвищена пітливість. Надлишок вологи в анальної області призводить до подразнення, почервоніння дерми і свербіння.
  7. Алергічна реакція на засоби особистої гігієни. Не виключено, що у людини є алергія на мило, гель для душу або піну для ванни. Одним із симптомів такої несумісності є свербіж анального отвору.
  8. Синтетичне білизна. Мова теж йде про місцевих і алергічних реакціях, але вже на тканинні вироби. Натільна білизна має бути виконано тільки з натуральних матеріалів.

Діагностувати внутрішні причини свербіння може тільки грамотний фахівець після комплексного обстеження пацієнта. Не завжди мова йде про підвищеної пітливості, на практиці не виключені серйозні прогресуючі захворювання і патологічні процеси, які вимагають негайного лікарського участі. Як варіант:

  1. Гельмінтоз. Поява гостриків призводить до подразнення стінок кишечника, в результаті чого в задньому проході у пацієнта сильно свербить і свербить. Особливо гостро симптоматика виражена в нічний час доби, коли паразити відкладають яйця в складках прямої кишки.
  2. Аскаридоз, лямбліоз, амебіаз, тениидоз. Це теж паразитарні захворювання з підвищеною активністю таких подразників, як аскариди, лямблії, інші види гельмінтів. Свербіж посилюється після кожного спорожнення кишечника. При боротьбі з паразитами потрібен комплексний підхід.
  3. Геморой (внутрішній або зовнішній), анальні тріщини. Можливою причиною свербежу анальної області стає порушення цілісності шкірних покривів, особливо після важкого процесу дефекації.
  4. Цукровий діабет. У таких пацієнтів цукор частково виводиться з організму через шкірні пори, створюючи сприятливі умови для розвитку і розмноження патогенної флори. Разом з бактеріями з'являється шкірний свербіж, алергічні реакції.
  5. Захворювання печінки. В такій клінічній картині дуже чуттєві рецептори подразнюються продуктами інтоксикації. Останні накопичуються в крові у підвищеній концентрації. Лікарі не виключають присутність опісторхозу (паразитуючі черв'яки опісторхіси вражають підшлункову, печінка).
  6. Дисбактеріоз. У кишечнику відбувається порушення мікрофлори, яке супроводжується запорами і діареєю. Це можливі причини свербежу анальної області, які вимагають прийому пробіотиків, корекції харчування.
  7. Злоякісні та доброякісні пухлини. Наприклад, якщо в анальної області зростає поліп, крім свербежу виникають проблеми з випорожненням кишечника, присутній гострий напад болю і кров у калових масах.
  8. Невроз, психічні відхилення (нейрогенний свербіж). В організмі з'являється підвищена чутливість до найменшого роздратування. Людині властиві нав'язливі ідеї, тривожні стани, депресія.
  9. Гастрит, виразка шлунка. Подразнення і пошкодження цілісності слизової оболонки органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту призводить до внутрішнього дискомфорту, який доповнено зудять відчуттями області сфінктера.
  10. Псоріаз, екзема, плоский лишай, дерматити. Всі ці дерматологічні захворювання супроводжуються зудять станами шкіри, видимим почервонінням і набряком, деякі мають інфекційний характер, важко піддаються лікуванню.

У жінок

Інфекційні захворювання сечостатевої системи є можливою причиною свербіння сфінктера. В жіночому організмі може прогресувати гонорея, трихомоніаз, хламідіоз. Не варто лякатися, оскільки в більшості випадків такий неприємний симптом викликаний молочницею (кандидоз), піхву з зараженої флорою розташоване поблизу с анальної областю. Лікуватися доведеться протигрибковими препаратами для вагінального введення.

Лікарі не виключають проблеми зі здоров'ям гінекологічного характеру (запалення зовнішніх статевих органів). Інші причини свербіння:

  • актіномікоз;
  • гострокінцеві кондиломи (бородавки в інтимній зоні);
  • герпес, папіломавірус;
  • внутрішній або зовнішній геморой;
  • аноректальні свищі;
  • хронічний проктосигмоїдит;
  • ожиріння;
  • цукровий діабет.

У чоловіків

Інфекції сечостатевої системи є можливою причиною, чому у представників сильної статі з'являється свербіння в задньому проході. Потенційні діагнози, потребують індивідуальної консультації уролога, такі:

  • простатит;
  • уретрит;
  • гонорея;
  • трихомоніаз;
  • хламідіоз.

Перш ніж підозрювати такі серйозні хвороби і впадати в стан депресії, потрібно звернути увагу на інші симптоми, пройти повне клінічне обстеження. Серед потенційних причин дискомфорту області прямої кишки у чоловіків лікарі також не виключають прийом ліків, алергічні реакції, патології травної системи або обширні ураження печінки.

У дітей

Дитина регулярно перебуває у мокрому памперсі, порушені всі правила особистої гігієни - це можливі причини появи вказаного симптому. Така проблема з дитячими здоров'ям доповнюється підвищеною нервозністю і плаксивістю крихти, доставляє чимало турбот батькам. Чутлива шкіра малюка свербить при:

  • стафілококової попрілості;
  • кандидозі (молочниці);
  • пелюшковому дерматиті;
  • ентеробіозі (гострики активні в нічний час доби).

Профілактика анального свербежу

Щоб уникнути такого неприємного симптому, необхідно дотримуватися всі можливі профілактичні заходи. Особливо це стосується пацієнтів з групи ризику та маленьких дітей зі слабким імунітетом. Основні правила профілактики такі:

  1. Контролювати харчування, виключити з меню харчові алергени.
  2. Дотримуватися всі можливі правила особистої гігієни.
  3. Контролювати прийом медичних препаратів, вивчити список побічних ефектів.
  4. Забезпечити профілактику геморою, анальних тріщин.
  5. Своєчасно лікувати хронічні хвороби, які в майбутньому стають можливими причинами даної патології.

Відео

Олена Малишева. Свербіння в задньому проході - це нормально?

Свербіж в попі Анальний свербіж його лікування та профілактика

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!