Як позбутися від сверблячки при геморої: причини і лікування захворювання

При запаленні, збільшення і випаданні венозних вузлів ректального сплетення нерідко виникає і свербіж заднього проходу. Ці симптоми не найважчі, але позбутися від них украй важко. Щоб полегшити перебіг геморою, фармацевтичний ринок пропонує безліч фармакологічних засобів, випущених у різних лікарських формах. Медики рекомендують використовувати комплексну терапію, у т. ч. жорстку дієту, ретельну гігієну і прийом медикаментів.

Що таке свербіж при геморої

Головним винуватцем свербіння в задньому проході стає запальний процес, який виникає в силу деяких обставин. Серед них:

  1. Виділення ексудату. В запущеній формі хвороби ректальний клапан не може стримувати патологічну рідина, що виділяється запаленням капілярними або венозними судинами в пряму кишку. Цей секрет впливає на шкіру аноректальної зони дратівливо. Підсилюють свербіж бактеріальні частинки, які знаходяться в ексудаті.
  2. Пошкодження кавернозних утворень. Геморой постійно збільшується в розмірах, розтягуючи ректальний канал, внаслідок чого його слизова оболонка ушкоджується затверділими каловими масами. В ранки потрапляють патогенні мікроорганізми, що викликає печіння і свербіж.
  3. Епітелізація тканин після втручання. Задній прохід може свербіти після хірургічного видалення гемороїдальних шишок. Неприємні відчуття стають наслідком загоєння ранових поверхонь. Даний процес не вимагає медикаментозної терапії, оскільки є природною реакцією організму. Коли шви заростуть, то свербіж припиниться.

Чому свербить геморой

Причинами свербежу анального проходу стають самі різні стани. Це може бути ознакою інших захворювань аноректальної зони або прямій кишці (ракова пухлина, гельмінтоз, герпетична або сифілітична інфекція та інші). Перш ніж лікувати патологію, лікаря необхідно поставити точний діагноз пацієнту. Безпосередній вплив на виникнення свербежу надають наступні чинники:

  • порушення печінкової функції внаслідок зловживання жирною їжею, алкогольними напоями;
  • розвиток портальної гіпертензії;
  • інфікування анальної області грибками або вірусами;
  • труднощі з випорожненням кишечника;
  • зниження якості гігієни заднього проходу;
  • підвищені фізичні навантаження;
  • пасивний образ життя.

Як лікувати свербіж при геморої

Запалення гемороїдальних вузлів лікує лікар-проктолог. Після діагностики фахівець призначить комплексне лікування, в яке входить:

  1. корекція харчування і фізичних навантажень;
  2. прийом антибактеріальних і протизапальних лікарських засобів;
  3. ванночки з заспокійливими настоянками і відварами;
  4. мазі і гелі – вони володіють відмінним заспокійливим ефектом, їх дія спрямована на усунення набряків і запалень аноректальної зони.

Правильна схема лікування, призначена на ранній стадії хвороби, допоможе уникнути хірургічного видалення геморою і впоратися з недугою в домашніх умовах. Якщо свербіж не зникне після зняття запалення гемороїдальних вузлів, то потрібна додаткова діагностика для виявлення інших причин неприємної симптоматики. Лікування ґрунтується на розширеному комплексі препаратів, щоб охопити всі варіанти внутрішнього ураження. Сюди входять медикаменти для:

  • усунення інфекції;
  • поліпшення кровообігу;
  • розсмоктування тромбів;
  • відновлення судинних стінок та інші.

Лікарські засоби

Свербіж, печіння і кровотеча в задньому проході вказує на гострий перебіг захворювання. Метою медикаментозного лікування є купірування запалення, усунення больового синдрому, зупинка кровотечі. Прописуються медикаменти, що впливають на мікроциркуляцію в кавернозних утвореннях, зменшують крихкість стінок капілярів. Больовий синдром знімають за допомогою Анальгіну, Цитрамону і інших препаратів з групи ненаркотичних анальгетиків. Щоб купірувати запалення, використовують такі групи лікарських засобів:

  • нестероїдні протизапальні засоби;
  • кортикостероїди;
  • флеботонікі;
  • антибіотики;
  • спазмолітики;
  • проносні засоби.

В залежності від типу геморою використовують різні лікарські форми препаратів. При внутрішній патології краще ректальні супозиторії. Вони допомагають позбутися від сверблячки, прибирають запальний процес слизових прямої кишки. При зовнішньому перебігу захворювання проктологи частіше призначають мазі і гелі. Тривалість і кратність медикаментозного лікування визначається лікарем в кожному індивідуальному випадку.

Свічки

Позбутися від свербіння в задньому проході допомагають ректальні свічки. Їх ставлять 2-3 рази/добу після випорожнення. Перед введенням необхідна гігієна перианальной області, після чого супозиторій вставляється так, щоб він залишався в задньому проході і не проникало в пряму кишку. Для цього підставу медикаменту перші 2 хвилини необхідно притримати марлевою серветкою (до розчинення). Кращі свічки, які допомагають позбутися і від інших симптомів захворювання, – це:

  1. Анузол. В одній супозиторії міститься ксероформ, екстракт красавки, листя беладони, сульфат цинку. Водити свічку треба перед сном протягом 10-14 днів. Можливі побічні ефекти: головний біль, тахікардія, запор або діарея. Є і великий список протипоказань: атонія кишечнику, період вагітності та годування, гіпертрофія простати, закритокутова глаукома та інші.
  2. Натальсид. Активна речовина – натрію альгінат, надає ранозагоювальний, протизапальний ефект. Застосовують ректально 2 рази/день протягом 7-14 діб. Можуть виникнути побічні реакції у вигляді алергічних проявів на шкірі. Протипоказання: діти до 14 років, індивідуальна непереносимість компонентів.
  3. Анестезол. До складу свічок входить субгалат вісмуту, бензокаїн, оксид цинку, ментол. Супозиторії застосовують і для внутрішнього, і для зовнішнього геморою по 1 штуці/добу не довше 10 днів поспіль. Побічні реакції: відчуття печіння у прямій кишці, виражений послаблюючий ефект. Протипоказання: діти до 12 років, гіперчутливість до компонентів.
  4. Симетрид. Діючі речовини: тримекаїн, ментол рацемический, флуоцинолона ацетонид, вісмуту субгалат. Супозиторії вводять у пряму кишку 1 раз/добу протягом 5 днів. Небажані реакції організму проявляються у вигляді побічних ефектів глюкокортикостероїдів (синдром Іценко-Кушинга, стероїдний цукровий діабет та інші). Протипоказання: вагітність, дитина до 2 років, непереносимість інгредієнтів.

Креми

Позбутися від сверблячки при зовнішньому запаленні гемороїдальних вузлів допомагають мазі та креми. Другі відрізняються більш легкою консистенцією, швидше вбираються, не залишають слідів на одязі. Наносять креми тонким шаром на очищену область анального отвору 1-2 рази/добу і втирають до повного всмоктування. Найпопулярніші засоби:

  1. Троксевазин гель. Основним компонентом препарату є троксерутин, який швидко знімає свербіж і печіння в аноректальній зоні. Застосовується протягом 3-4 тижнів без перерви. Можливі побічні реакції: кропив'янка дерматит, екзема. Не призначають гель при відкритих ранах у місці нанесення, підвищеної чутливості до основного компоненту.
  2. Реліф. Активний компонент – масло акулячої печінки, фенілефрину гідрохлорид. Застосовують як зовнішньо, так і всередину анального отвору. Щоб позбутися від сверблячки наносять до 4 разів/добу тривалістю 1-2 тижні. Небажані реакції на неконтрольоване лікування: гіпертензія, судоми, набряк легень. Не призначають Реліф при декомпенсованій серцевій недостатності, вираженої артеріальної гіпертонії, важких патологіях печінки або нирок.
  3. Венорм. Активні компоненти крему: витяжка з кінського каштана, гречки, екстракт буркуну, календули, манжетки та інших рослин. При геморої наносять на уражену ділянку 2-3 рази на день протягом 1-1,5 місяців. Крем не володіє побічними ефектами. Протипоказанням є гіперчутливість до компонентів.

Мазь

При зовнішньому геморої саме ефективні ліки – це мазь. Використовувати цю лікарську форму потрібно після дефекації і ретельної гігієни. Як правило, мазь від сверблячки при геморої наносять по 1-3 рази/добу, якщо немає окремої вказівки лікаря. Швидко і ефективно позбутися від печії і запалення гемороїдальних вузлів допоможуть препарати:

  1. Ультрапрокт. У складі містяться: флуокортолон гексонат, флуокортолон пивалат, цинхокаин. Призначають по 2-4 рази/добу протягом 2-4 тижнів. При більш тривалій терапії можливий розвиток атрофічних змін шкіри, алергічних проявів. Протипоказання: перший триместр вагітності, сифіліс, туберкульоз, вірус або грибкове ураження в місці нанесення.
  2. Проктозан. Активні компоненти: буфексамак, вісмут, лідокаїн, титан. Щоб позбутися від сверблячки мазь наносять 2 рази/добу не довше 7 днів поспіль. При тривалому лікуванні можливе подразнення шкірних покривів. Не можна застосовувати Проктозан при туберкульозі, сифілісі, алергічному дерматиті.
  3. Левомеколь. Основні речовини: метилурацил, хлорамфенікол. При геморої наносять 1 раз на ніч протягом 10 днів. Серед небажаних реакцій спостерігаються шкірні висипання. Не призначають Левомеколь при гіперчутливості до компонентів.
  4. Ауробин. У складі препарату містяться активні речовини: преднізолон, Д-пантенол, лідокаїн. При загостренні симптомів геморою мазь наносять 3-4 рази/добу протягом 5-7 днів. Серед побічних ефектів – потоншання і сухість шкіри. Протипоказання: пухлинні процеси, вірусні, бактеріальні, грибкові захворювання шкірних покривів.
  5. Мазь Флемінга. Складається з компонентів рослинного походження. У складі: календула, кінський каштан, гамамеліс, ментол. Додаткові інгредієнти: оксид цинку, вазелін. Мазь гомеопатичного типу призначають при геморої так: застосовувати 3 рази/добу протягом 1 тижня. Побічних ефектів не реєструвалося. Протипоказання до застосування: дитячий вік до 2 років, непереносимість компонентів ліки.
  6. Нефлуан. Містить лідокаїну гідрохлорид, неоміцину сульфат, флуоцинолона ацетонид. При геморої Нефлуан вводиться в анальний канал до 3 разів/день протягом 10-14 діб. При некоректному застосуванні можуть виникнути системні алергічні реакції (кропив'янка, набряк гортані, анафілактичний шок). Протипоказання: гіперчутливість до компонентів.
  7. Мазь Вишневського. Лінімент складається з трьох частин: ксероформ, рицинова олія, березовий дьоготь. При запаленні геморою рекомендується ставити примочки на перианальную зону. Для цього на широку смугу стерильної марлі накладають лінімент, прикладають до місця локалізації геморою, закріплюють компрес еластичною пов'язкою і тримають не менше 2 діб, міняючи марлю кожні 12 годин. Лікування не супроводжується побічними ефектами. Не можна наносити препарат на забруднену поверхню.

Лікування в домашніх умовах

Люди часто цікавляться, як позбутися від сверблячки при геморої без медикаментозних засобів, адже в деяких випадках, наприклад, під час вагітності, лікарські препарати використовувати заборонено. Якщо свербить геморройный вузол, то обов'язково потрібно дотримуватися правила:

  • розширити питний режим, так як для досягнення м'якої концентрації калових мас потрібно випивати в день приблизно 30 мл чистої води на 1 кг маси тіла;
  • розробити раціон, при якому буде багато клітковини, адже рослинні волокна допомагають сформувати нормальний кал;
  • знизити споживання продуктів, що викликають синдром роздратованого кишечника: жирну, солону їжу, міцний чай, кава, гострі приправи;
  • оптимально чергувати час відпочинку і праці.

Ванночки

Для швидкого загоєння геморою будинку необхідно регулярно робити ванночки. Лікування проводиться трьома способами: у холодною, теплою, гарячій воді. Для посилення ефекту рекомендується робити ванночки з додаванням лікувальних компонентів: марганцю, лікарських трав, солі, соди. Для процедури потрібен таз і вода. Холодні ванни приймають близько 2-5 хвилин, а гарячі при температурі не більше 60 °С – до повного охолодження води. Рекомендації по застосуванню:

  • робити ванночки рекомендується 2 рази/добу: вранці та на ніч;
  • частота проведення лікування – 7 днів;
  • можна робити парові ванночки, для приготування яких у киплячу воду додають 5-6 часточок роздавленого часнику, зверху накривають дерев'яною кришкою з діркою в 2 см і сідають зверху на 20 хвилин перед сном.

Дієтичне харчування

На тлі регулярних запорів у людини розвиваються ускладнення у вигляді свербежу, печіння, свищів і тріщин в анальному проході. Позбутися від неприємних симптомів допоможе регуляція консистенції кишкового вмісту за допомогою продуктів, що посилюють перистальтику. Це:

  • сирі овочі: буряк, помідори, салат, морква, кабачки, гарбуз, цвітна капуста;
  • багаті цукрами: мед, сиропи, варення;
  • харчові волокна: висівки, хліб грубого помелу, вівсяна, перлова, ячна, гречана крупи;
  • рослинні масла: приймати на ніч або вранці натще 1 ст. л. лляного, оливкової або соняшникової.

Заборонені продукти:

  • соління;
  • копченості;
  • маринади;
  • житній хліб;
  • алкогольні напої;
  • кави;
  • жирні сорти м'яса;
  • бобові.

Малоінвазивні методи

На ранніх стадіях захворювання при відсутності ускладнень можна використовувати для лікування малоінвазивні методики. Популярні:

  1. Інфрачервона фотокоагуляція. Проводиться фізичний вплив інфрачервоним променем на ніжку гемороїдального вузла, внаслідок чого він відмирає. Лікування проводиться з використанням місцевої анестезії. Перевага методу: процес займає 10 хвилин, мінімум післяопераційних ускладнень. Мінуси: висока ціна, неможливість процедури при знаходженні вузла близько зубчастій лінії, обмежену кількість впливу (один вузол за сеанс).
  2. Склеротерапія. В якості склерозанту застосовують хімічну речовину, яка впливає на судинну ніжку гемороїдального вузла. За статистикою, ефективність лікування досягає 90%. Мінус лікування: не можна проводити процедуру пацієнтам з тромбозом або обмеженням сайту.
  3. Лігування. Суть методу – накладення латексного кільця на ніжку вузла, який позбавляється із-за цього харчування і згодом відмирає. Процедура переноситься добре, але під час одного сеансу можливо лігування лише одного вузлика. Мінус лікування – наявність множинних протипоказань:
    • гостра хвороба Крона;
    • неспецифічний виразковий коліт;
    • проктит, парапроктит;
    • анальні тріщини;
    • розташування вузла поруч із зубчастою лінією.

Операція

Існують свідчення, за яким хірургічна операція є необхідною умовою лікування геморою. Серед них – випадання прямої кишки з рясним виділенням крові, 3 стадія захворювання, небезпека тромбозу, нестерпний свербіж і виразки, неефективне медикаментозне лікування. Протипоказання до оперативного втручання теж є. Це:

  • онкологія;
  • серцева недостатність;
  • цукровий діабет;
  • імунодефіцитні стани;
  • старечий вік;
  • неможливість застосування загального наркозу.

Видалення геморою хірургічним шляхом передбачає використання лазера, звичайного скальпеля, циркулярного степлера, радіохвиль. Після операції лікар може призначити місцеве лікування (Гипозоль спрей, Кеторолак мазь, бактерицидний пластир і інші препарати). Варіанти хірургічного втручання:

  1. Гемороїдектомія. Самий старий метод позбавлення від вузлів, при якому відбувається їх висічення за Миллигану-Моргану. Процедура проводиться з прошиванням ніжки гемороїдального вузлика. Для маніпуляцій використовується скальпельний ніж або електричний коагулятор. Перевага методу одне – позбавлення людини від страждань. Серед мінусів:
    • тривала підготовка;
    • складна операція;
    • висока вартість;
    • сильна крововтрата;
    • довга реабілітація;
    • ряд ускладнень (запалення, нагноєння, некроз тканин, рецидиви).
  2. Метод Лонго. Проводиться під місцевою анестезією. У пацієнта зрізається уражену ділянку слизової оболонки, після чого місце втручання зшивається скріпками. Операція володіє багатьма перевагами: короткий і безболісний період відновлення, оперативність (15 хвилин), не залишається дефектів, дозволена на будь-якій стадії захворювання. Серед мінусів:
    • дорого;
    • не завжди хороший результат при зовнішніх вузлах.

Народні засоби

Наші предки лікували свербіж в анальному отворі віником в лазні. Сьогодні цей метод не завжди можна застосувати, тому краще розглянути більш універсальні способи лікування геморою:

  1. Компрес з глини. Знижує набряклість, допомагає позбутися від сверблячки, зняти запалення. Порошок глини для лікування, куплений в аптеці, розведіть у воді до однорідної кашки. Масу викладіть на тканину, прикладіть компрес до геморроидальному сайту, зафіксуйте пластиром, тримайте компрес 2 години щодня до позбавлення від симптомів.
  2. Відвари трав. Позбутися від сверблячки можна з допомогою підмивання трав'яними настоями, яке проводиться в день кілька разів. Для цього сухі трави деревію, ромашки і кропиви змішуються в рівній кількості. Дві ст. л. трав'яної суміші треба подрібнити, залити 200 мл окропу, настоювати 1 годину. Відвар процідити і підмивати аноректальную область кілька разів на день, особливо після випорожнень.
  3. Прополіс. Продукт бджільництва загоює навіть мокнучий геморой. Візьміть 100 г будь-якого жиру, розімніть до рідкої консистенції, додайте 10 г подрібненого прополісу. Півгодини готуйте ліки на малому вогні, помішуючи. Використовуйте мазь після кожного акту дефекації протягом 12 днів.

Профілактика

Позбутися від геморою важко. Набагато легше уникнути розвитку захворювання. Щоб не лікувати патологію, необхідно дотримуватися деяких профілактичних заходів:

  • дотримуватись правил здорового харчування;
  • відмовитися від гіподинамії;
  • підтримувати хороший стан вен, судин, м'язів;
  • ретельно дотримуватися гігієни заднього проходу;
  • своєчасно запобігати рецидивам патології.

Відео

Свербіж при геморої: чому свербить, що робити, як лікувати?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!