Через скільки проходить геморой при консервативному або хірургічному лікуванні на різних стадіях захворювання

Варикозне розширення вен аноректальної області може виникнути у будь-якої людини незалежно від його віку та соціального статусу. З цієї причини багатьох пацієнтів з напруженим графіком роботи хвилює, через скільки проходить геморой (зовнішній або внутрішній), як довго доведеться лікуватися за наявності тієї чи іншої стадії захворювання. Дізнайтеся про тривалість консервативної терапії, а також про строки відновлення після хірургічного видалення вузлів.

Як довго лікується геморой

Сучасна медицина володіє достатньою різноманітністю методів терапії цього захворювання. Тривалість лікувального курсу при цьому залежить від обраної лікарем тактики лікування кожного конкретного пацієнта. З цієї причини відповідь на питання, через скільки днів проходить геморой, в більшості випадків має умовний характер. Так, медикаментозна терапія займає набагато більше часу, ніж хірургічне втручання.

При всьому цьому операція загрожує довгим болючим відновним періодом, який в деяких випадках триває місяцями. Між тим індивідуальні особливості організму теж безпосередньо впливають на те, через скільки проходить недугу. До слова сказати, хворі з імунодефіцитом та іншими тяжкими супутніми патологічними станами вимагають від фахівців особливого підходу.

Тривалість терапії лікарськими засобами в чому визначається вираженістю симптомів недуги, наявністю анальних тріщин. В середньому, за умови грамотно підібраного лікування полегшення у хворих настає вже через кілька днів після початку курсу. У випадку, якщо хворий правильно виконує всі рекомендації лікаря, дотримується гігієни анальної області та застосовує спеціальні мазі або свічки, загострення проходить через 3-4 тижні після первинного звернення хворого.

На жаль, медикаментозна терапія ефективна лише на початкових стадіях патології. Як правило, хворі, яким було призначено хірургічне видалення внутрішніх або зовнішніх вузлів, не задаються питанням, скільки лікується геморой: для них на перший план виходить саме одужання, ніж терміни його досягнення. При всьому цьому практика показує, що застосування малоінвазивних методик вимагає 2-тижневої реабілітації, тоді як відновлення після радикального видалення вузлів триває близько двох місяців.

Як проходить геморой

Спеціальні лікарські препарати допомагають ефективно зняти симптоми недуги, зменшити запалення вузлів. При цьому таблетки, діючи на системному рівні, дозволяють усунути інфекційну складову в організмі, тоді як мазі, супозиторії чинять місцевий вплив на шишки і шкіру анального проходу. Крім вказаних медикаментозних засобів, призначаються венотропные ліки, за допомогою яких досягаються наступні ефекти:

  • зменшується проникність капілярів;
  • проходить венозний застій;
  • стимулюється лімфовідтікання;
  • прискорюється регенерація пошкоджених тканин.

Завдяки комплексному медикаментозному лікуванню, хворобливі тріщини заднього проходу починають поступово гоїтися, відновлюється шкірний покрив анальної області. Венотоніки сприяють усуненню кровотеч, набряків. Гемороїдальні шишки при цьому значно зменшуються, а потім проходять. На другій стадії захворювання, коли відсутні зовнішні вузли, призначається лігування внутрішніх утворень. В ході цієї процедури пережимається ніжка шишки, внаслідок чого остання протягом двох тижнів повністю висихає.

При запущеній формі патології призначається хірургічне видалення гемороїдальних вузлів за допомогою відкритої або закритої геморроїдектомії. Вибір того чи іншого способу втручання з великим рахунком обумовлений тільки досвідом і перевагою самого хірурга. Обидва методи припускають відсікання вузлів з наступною фіксацією пошкоджених тканин до внутрішньої стінки прямої кишки. У випадку закритої геморроїдектомії післяопераційні рани повністю вшиваються, тоді як при відкритій – гояться без накладення швів.

За скільки проходить геморой

Тривалість лікувального процесу залежить від безлічі факторів. Першорядне значення відводиться увазі і стадії захворювання. З цієї причини однозначно визначити, скільки часу лікується геморой, не представляється можливим. Так, терапія початковій стадії хвороби триває близько тижня. Геморой 2 і 3 ступеня характеризується присутністю зовнішніх вузлів, кровотечі після акту дефекації, тому вимагає більш тривалого лікування.

Застосування лікарських препаратів допомагає в протягом пари тижнів впоратися з другою стадією захворювання. При геморої третього ступеня показано малоінвазивне хірургічне втручання. У цій ситуації тривалість лікування залежить від кількості вузлів. На 4 стадії недуги можливо виключно хірургічне видалення вузлів. Реабілітація після операції триває не менше місяця.

Зовнішній

Тривалість лікування геморою, що супроводжується випаданням варикозно розширених вузлів аноректальної області, залежить від того, наскільки чітко пацієнт буде виконувати всі приписи лікаря. Ця рекомендація особливо актуальна для хворих із другою стадією хвороби. Щоб уникнути прогресування патології для них вкрай важливо домогтися стійкої ремісії вже на цьому етапі. Пам'ятайте, геморой 3 ступеня лікується набагато складніше. У такій ситуації ліки, як правило, малоефективні і потрібно хірургічне видалення випали вузлів.

Внутрішній

Дана форма патології має сприятливий прогноз. Застосування медикаментів допомагає хворому відчути значне полегшення вже через пару днів. На думку деяких лікарів, для придушення гострого стану цілком достатнім для лікування є дотримання принципів дієтичного харчування. Фахівці стверджують, що збалансований раціон укупі з активним способом життя є кращою профілактикою варикозу вен прямої кишки.

Після пологів

Позбавлення від захворювання в цей часовий проміжок ускладнене тим, що жінка перебуває в лактаційний період, а кількість безпечних препаратів для призначення адекватного лікування вкрай обмежено. Відповідаючи, скільки триває загострення геморою, лікарі настійно закликають народили дам не займатися самолікуванням. Пам'ятайте, велика частина препаратів заборонений до застосування годуючим жінкам. У цьому випадків боротися з загостренням хронічного геморою краще з допомогою грамотного фахівця.

Як зрозуміти, що пройшов геморой

Відсутність виражених клінічних ознак у вигляді кровотеч, випирання вузлів, різних хворобливих відчуттів після акту дефекації у більшості випадків свідчить про ремісії захворювання. Разом з тим не варто забувати, що геморой, по суті, є наслідком неправильного способу життя, тому, якщо пацієнт не буде слідкувати за власним станом після одужання, всі симптоми цього вкрай неприємного недуги повернутися знову.

Відео

Може геморой пройти сам?

Можна повністю вилікувати геморой і як?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!