Перша допомога при геморої в домашніх умовах медикаментозними і народними засобами

До приїзду швидкої пацієнту в домашніх умовах повинна бути надана перша допомога при геморої, при цьому важливо чітко розуміти, що можна робити, а що не можна. Злагодженими і швидкими діями можна зупинити кровотечу, купірувати гострий напад болю. Екстрена допомога при геморої в домашніх умовах – це реальна можливість врятувати пацієнта від неминучого хірургічного втручання і тривалої госпіталізації.

Швидка допомога при геморої

При гемороїдальних кровотечах доречно використання медикаментозних препаратів, але виключно за рекомендацією фахівця. Якщо такого роду приписи раніше не були здійснені, лікарі рекомендують не займатися небезпечним самолікуванням, а прикладати лід з домівок патології для зняття видимого запалення і гальмування локального кровообігу. При знанні справи не зайвим буде прийом кровоспинних засобів ректально та перорально. В іншому, все залежить від конкретної клінічної картини.

При геморої із болем

Гострий больовий синдром частіше стартує при хронічному запорі, тому для полегшення загального стану використовують клізми з лікарських трав або проносні препарати перорально. Це можливість повністю спорожнити кишечник, усунути основний провокує біль фактор. На майбутнє: щоб уникнути чергового рецидиву геморою, пацієнту потрібно строго дотримуватися лікувальної дієти.

При запаленні геморою

Якщо гемороїдальні вузли запалені, лікарі рекомендують прийняти холодний душ, при цьому обов'язково дотримуватися правил особистої гігієни, до анусу прикладати порцію льоду. Такий підхід більше доречний для купірування запального процесу зовнішніх вузлів, тоді як внутрішній геморой бажано лікувати за безпосередньої участі льодяних свічок. В останньому випадку мова йде про кубиках льоду або заморожених рослинних відварах для полегшення загального самопочуття хворого. Вводити крижані свічки належить ректально.

Якщо говорити про екстреному використання ректальних свічок, найефективніші серед такого роду медикаментів – Олестезин, Бетіол, Анузол. Зазначені представники медичного лікування діють м'яко, цілеспрямовано на вогнище патології, знімають запалення і супроводжуючий його напад гострого болю. Перший курс домашнього лікування – по 1 супозиторію ректально протягом 7 – 10 діб.

При геморої із кровотечею

Дефекація, яка супроводжується рясною кровотечею, - це вагомий аргумент для негайної госпіталізації пацієнта. Не виключено, що стався розрив запалених вузлів, і пацієнт може втратити багато крові з вкрай неприємними наслідками для здоров'я. В домашніх умовах до приїзду карети швидкої допомоги потрібно виконати примочку до заднього проходу з листків каланхое і дати пацієнту таблетку Вікасолу, згідно інструкції по застосуванню. Зазначений медичний препарат діє миттєво – зупиняє навіть сильна кровотеча.

При геморої з анальної тріщиною

В такій клінічній картині для усунення болю лікарі настійно рекомендують задіяти ректальні свічки з новокаїном або медичний препарат Анестезол. Тріщини ануса на початкових стадіях можна усунути за коштами альтернативної медицини, наприклад, тим же лопухом або подорожником. У запущених випадках між подмываниями застосовують мазь Реліф, Проктозан або Безорнил з миттєвим відчуттям протизапальних, знеболюючих і регенеруючих властивостей. Така перша допомога – гідна альтернатива хірургічному лікуванню геморою.

Перша допомога при загостренні геморою

Пацієнти з характерним недугою повинні точно знати, що робити при геморої для швидкої стабілізації загального самопочуття. В іншому випадку, при ускладненнях потрібно госпіталізація з реалізацією оперативних методів лікування. Нижче представлені загальні рекомендації, що допомагає при геморої швидко і ефективно:

  1. Насамперед потрібно прийняти сидячу ванну з додаванням прохолодної води. Це надійний засіб для швидкого звуження судин і зняття запалення.
  2. У боротьбі з свербінням і подразненням під час проведення водної процедури можна використовувати календулу або ромашку у формі водного відвару.
  3. При рясній кровотечі до вогнища патології потрібно обов'язково прикласти примочку з відваром їх кровоспинних трав, при цьому обов'язково випити таблетку Вікасолу.

Лікарські препарати

Загострення хронічного геморою можна продуктивно усунути консервативними методами, головне – правильно підібрати медичний препарат, виключити протипоказання і побічні явища. Не варто відразу вдаватися до операцій, оскільки окремі медикаменти діють не слабкіше. Це:

  1. Детралекс. Це капсули з вираженими венопротекторными, веностабилизирующими властивостями. За день треба приймати 2 таблетки: одну – вранці, другу-ввечері, незалежно від прийому їжі. Курс інтенсивної терапії – до 2 тижнів. Переваги лікування – швидкий результат, тоді як недоліки відсутні.
  2. Хемороидин. Це таблетки для прийому всередину з унікальним рослинним складом. Лікарі рекомендують застосовувати по 1 – 2 пігулки від 3 до 6 разів у день після їжі протягом 10 – 14 діб. Ефект відчувається вже після прийому разової дози. Переваги – м'який ефект, швидке дію. Недолік – алергія до активних компонентів.
  3. Флебодіа. Ще одні натуральні таблетки (але вже імпортного виробництва), вживати які дозволено незалежно від прийомів їжі. Добова доза – 1 таблетка, ефективність – висока. Переваги – швидке дія на вогнище патології. Недолік – відчутна ціна лікування.

Народні засоби

Перша допомога при геморої може бути надана пацієнту в домашній обстановці за участю методів альтернативної медицини. При правильному виборі рецептів можна зупинити сильну кровотечу, усунути хворобливі відчуття в задньому проході і видимі ознаки запального процесу гемороїдальних вузлів. Проктологи не виключають використання таких рецептів народного лікування (при відсутності алергії на активні компоненти):

  1. Першим ділом можна приготувати картопляні свічки. З сирого, попередньо очищеного коренеплоду вирізати свічку, яку вводити в анальний отвір пацієнту. Таку допомогу організму краще робити на ніч, при цьому проводити першу і наступні процедури в горизонтальному положенні. Курс – 7 – 10 процедур.
  2. Можна приготувати першу допомогу з каніфолі та масла рослинного. Для цього потрібно з'єднати 2 склянки олії і 2 ст. л. каніфолі, перемішати до повного розчинення. Першим ділом змочити лікувальним складом тампон, ввести в анальний отвір. Курс – до 10 сеансів.
  3. При геморої першої допомогою стає клізма з соняшниковою олією і коренем реп'яха. Потрібно з'єднати 80 г сухої суміші з 1 ст. рослинного масла. Томити на водяній бані 2 хвилини, потім настоювати ще 24 години. Для лікування необхідно вживати настій шприцом в кишку в кількості 20 р.

Екстрена допомога при геморої

Існує багато малоінвазивних методик для ефективного лікування геморою, однак пацієнти воліють лікуватися консервативними методами, причому в домашніх умовах. У стадії рецидиву перша допомога – прикласти до вогнища патології холод і прийняти знеболюючий препарат. З викликом швидкої допомоги не варто поспішати, не виключено, що через 20 хвилин загальне самопочуття нормалізується. Не зайвим буде спорожнити кишечник, зайняти горизонтальне положення.

Якщо кровотеча, лікарі наполягають на хірургічному втручанні у якості першої допомоги потерпілому. Це:

  • склерозування (з'єднання розширених стінок судин);
  • кріодеструкція (видалення геморою рідким азотом);
  • інфрачервоне коагулювання (руйнівний вплив теплових променів на вогнище патології);
  • лігування геморою латексними кільцями (ущільнення кільця заднього проходу);
  • лазерна коагуляція (висічення геморою лазером).

Відео

Як Лікувати Геморой в Домашніх Умовах? ЛІКУВАННЯ ГЕМОРОЮ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!