Як прибрати гемороїдальні вузли в домашніх умовах: народні та медикаментозні методи лікування

Всіх пацієнтів з характерним захворюванням цікавлять ефективні засоби з швидкою дією. Як прибрати гемороїдальні вузли в домашніх умовах без болю і операції, корисно знати всім. Якщо при виникненні характерного недуги діяти швидко, можна купірувати гострі напади геморою, значно подовжити період ремісії. Ефективне лікування гемороїдальних вузлів – консервативне, основна мета – зняти больовий синдром і запалення.

Що таке гемороїдальні вузли

Патогенної структурою ректального каналу є запалені гемороїдальні вузли, які чітко промацуються методом пальпації, хворобливі за відчуттями. На початковій стадії діагностувати характерний недуга може проктолог, в запущених клінічних картинах пацієнт самостійно відчуває неприємні зміни в загальному самопочутті, особливо після дефекації.

Як прибрати геморой в домашніх умовах

Якщо з анального каналу випадають гемороїдальні канали, клінічна картина ускладнена і, не виключено, знадобиться хірургічне втручання. Лікарі рекомендують не доводити до такого небезпечного стану і вчасно реагувати на систематичні болю після дефекації. При консервативному лікуванні необхідно застосування медичних препаратів з стійким регенеруючою, кровоспинних та венотонізуючою дією. Лікуючий лікар дає наступні цінні рекомендації, як прибрати гемороїдальні вузли:

  • регулярно виконувати холодні компреси на вогнище патології;
  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • використовувати антисептичні розчини зовнішньо;
  • виконувати компреси з відварів ромашки, прополісу, календули;
  • контролювати тиск на м'язи малого тазу;
  • при хронічних запорах використовувати клізми;
  • у стадії рецидиву дотримуватися запропонованої медикаментозної терапії.

Медикаментозне лікування

Зовнішні та внутрішні ознаки запалених гемороїдальних вузлів можна лікувати в домашніх умовах консервативними методами. Для посилення лікувального ефекту бажано одночасно використовувати таблетки всередину, креми і мазі зовнішньо, при цьому не забувати про користь вітамінотерапії. Необхідно присутність наступних фармакологічних груп:

  • антикоагулянти: допомагають прибрати набряк і запалення, перешкоджають формуванню нових тромбів (Гепатромбин Р, Нигепан, Гепазолон);
  • гемостатики: підвищують згортання крові, прибирають анальні кровотечі (Натальсид);
  • венотоніки: відновлюють мікроциркуляцію крові, знижують проникність капілярів, підвищують тонус венозних судин (Венарус, Троксевазин);
  • анестетики: допомагають прибрати гострий больовий синдром, полегшують загальний стан пацієнта (Анузол, Нео-Анузол, Проктоседил);
  • спазмолітики: прибирають спазми після дефекації в ректальному клапані, знімають болючість (супозиторії з беладони).

Мазі

При характерному захворюванні спочатку людина відчуває легкий дискомфорт після походу в туалет, але з часом стикається з гострим приступом болю, домішками крові в калових масах. Щоб усунути тривожну симптоматику гемороїдальних вузлів у домашніх умовах рекомендується використовувати такі креми і мазі зовнішньо:

  1. Реліф. Мазь з діючою речовиною, здобутим з печінки акули. Дія препарату м'яке та ефективне, Реліф дозволений до застосування навіть при вагітності. Наносити склад тонким шаром до 3 – 5 разів за добу. Переваги – продуктивно знімає біль і запалення. Недоліки відсутні.
  2. Флемінга. Гомеопатична Мазь з знеболюючим, бактерицидну і протизапальну дію. Ліки потрібно наносити ватним тампоном 1-3 рази за добу, продовжувати лікування 1-2 тижні. Переваги – ефективно навіть у занедбаному стані хвороби. Недолік – ціна.
  3. Постеризан. Мазь володіє регенеруючою, імуностимулюючу та протисвербіжну ефектом, знімає набряклість. Склад потрібно наносити при загостренні 2 рази за добу. Переваги – швидке дію, зниження нападу болю. Недоліки відсутні.

Таблетки

Щоб зменшити гемороїдальні вузли і подовжити період ремісії захворювання у домашніх умовах, потрібно скористатися медичними препаратами для прийому всередину. Це таблетки і капсули, які усувають причини геморою, помітно прискорюють процес одужання. Швидше проходить набряклість, зникають напади болю, а похід в туалет перестає бути тортурами. Щоб видалити гемороїдальні вузли, звернути увагу рекомендується на такі медикаменти:

  1. Гинкор Форт. За фармакологічними властивостями медикамент є ангиопротектором і венотоником, є ефективним лікуванням і профілактикою гемороїдальних вузлів. Приймати всередину належить по 1-2 капсули за добу, лікуватися протягом 7 днів. Переваги – лікувальний ефект в домашній обстановці, недолік – ціна.
  2. Пайлекс. Препарат з антисептичну, протизапальну, протинабрякову дію, рекомендований для лікування 1-2 ступеня геморою. Приймати належить по 2 таблетки двічі на добу протягом 2 тижнів. Переваги – рослинний, м'яку дію. Недоліків немає.
  3. Детралекс. Володіє венотонізуючою ефектом, усуває розтягнення судин і венозний застій. Необхідно приймати 2 таблетки під час прийому їжі вранці та ввечері. Лікуватися таким засобом до 2 тижнів. Переваги – перевірена ефективності, недоліків немає.

Супозиторії

Свічки призначені для використання ректально, допомагають швидко прибрати зовнішній геморой і не тільки. При настільки пікантній проблеми зі здоров'ям чеовеку перед сном потрібно зайняти зручне горизонтальне положення і в область сфінктера вводити супозиторій. В даному випадку мова йде про таких медичних препаратах:

  1. Анузол. Допомагає прибрати спазми і запалення, успішно бореться з нападом болю. В основі – екстракт беладони, метод застосування – зовнішньо дію, недолік – є протипоказання, побічні явища.
  2. Анестезол. Зупиняє кровотечу, попереджає розвиток тромбозів. У складі знаходяться рослинні компоненти, корисні і безпечні для здоров'я. Щоб прибрати гемороїдальні вузли, необхідно вводити по 1 свічці протягом 7-10 діб. Серед недоліків – місцеві алергічні реакції.
  3. Натальсид. Свічки застосовують при внутрішніх гемороїдальних вузлах. Супозиторій потрібно вставляти в пряму кишку перед сном протягом 10 днів. Доречно таке призначення при випаданні вогнища патології. Недолік – може допомогти тільки при внутрішньому геморої.

Ванни і компреси

Ще одна ефективна процедура для усунення запалених гемороїдальних вузлів – лікувальні ванночки або компреси з відвару ромашки або календули. Висушену сировину в кількості 1 ст. л. потрібно запарити у склянці окропу, накрити кришкою і настояти. Процідити, прикладати складу до вогнища патології на 15 – 20 хвилин. Ванночку робити в домашніх умовах стільки ж часу.

Клізми

У змісті схеми комплексного лікування запалених вузлів обов'язково присутні очисні клізми. Виконувати сеанси необхідно в домашній обстановці при хронічних запорах та схильності до таких. Наповнювати грушу можна не тільки водою, але і ромашковим відваром для продуктивного усунення гострого запального процесу, больового синдрому у жінки або чоловіка.

Як прибрати недуга при вагітності і після пологів

Якщо патологічний процес загострився при виношуванні плоду, важливо з особливою обережністю ставитися до домашнього лікування, вибору лікарських засобів. Лікарі при відсутності алергії рекомендують медичні препарати з рослинним складом і мінімумом побічних явищ. Частіше це мазі Реліф, Реліф Адванс, які належить використовувати зовнішньо до 3-4 разів за добу, 7-10 днів поспіль. Ще можна задіяти народні засоби, наприклад, кедрове масло, відвар з ягід калини. Якщо немає алергії, сік чистотілу теж підійде.

Народні засоби

В домашніх умовах гемороїдальні вузли можна вилікувати народними засобами, але попередньо пересвідчитися, що алергічні реакції на рослинні компоненти повністю відсутні. Нижче представлені перевірені часом рецепти:

  1. Масло кедра. Краще купити готовий продукт в аптеці, а використовувати так: через звичайний шприц вводити в анальний отвір не більше 2 мл олійної основи. Процедуру виконувати перед сном.
  2. Сік горобини. Щоб відчути венотонізуючу дію, потрібно віджати сік горобини, додати пару крапель води в готовий концентрат. Використовувати в якості лікувальних примочок перед сном.
  3. Сік чистотілу. Спочатку необхідно змочити ватний тампон готовим концентратом, після чого вводити його в задній прохід на ніч.

Відео

Як вилікувати геморой в домашніх умовах швидко

Відгуки

Ольга, 31 рікПри вагітності запалилися гемороїдальні вузли. Для лікування використовувала складу Малаві, який можна вільно купити в аптеці. Коштує дорогувато, але допомагає від усього. Робила компреси кілька днів поспіль, а незабаром помітила, що пройшла біль, зник внутрішній дискомфорт. Моя проблема швидко була вирішена.
Світлана, 27 роківПеред самими пологами складно усунути вогнище патології, але можна купірувати больовий синдром. Мені вдалося це зробити соком чистотілу і відваром з ягід калини. Після третьої процедури запалені вузли зникли, з'явилася легкість та гарний настрій. Використовувати ректальні свічки на такому великому терміні я вже побоялася.
Інна, 35 роківЯ від геморою в домашніх умовах лікувалася Проктозаном. Препарат ефективний для своєї ціни. Розумію, що хронічну хворобу повністю не вилікувати, зате кількість нападів в моєму випадку різко скоротилося. Ліками задоволена, зберігаю в аптечці, оскільки в моєму випадку при проблемах зі шлунком часто бувають рецидиви.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!