Перші ознаки трахеїту у дорослих та дітей - симптоми, діагностика і лікування в домашніх умовах

Один з видів запальної патології дихальних шляхів. Як правило є наслідком проникнення вірусної інфекції, рідше стафілокока і стрептокока через носоглотку. Якщо просто описати, що таке трахеїт, то це хвороба, яка стає наслідком проникнення збудника в дихальні шляхи, головні метод лікування цієї хвороби – зміцнення імунітету, профілактика респіраторних захворювань.

Трахеїт – що це

Ця патологія характеризується запальних ураженням слизової трахеї, як правило, інфекційного характеру. Починається подразнення епітелію органу, що призводить до сухообразному або з виділенням мокроти кашлю, фебрильної температури, болю за грудиною. Захворювання рідко перебігає самостійно, частіше діагностується комплексне поразка:

  • запалення горла, бронхів, гортані, носоглотки;
  • іноді приєднується до ларингіту, бронхіту;
  • алергічна форма патологія часто протікає разом з кон'юнктивітом, ринітом такої ж природи.

Захворювання може перейти в хронічну стадію, і оболонка трахеї може змінюватися в залежності від форми патології. Виділяють два основних види: атрофічний і гіпертрофічний трахеїт. Перший варіант розвитку патології має наступні симптоми:

  • тяжкий, приступоподібний кашель;
  • як правило, кашель сухий, але іноді з виділенням харкотиння (слиз);
  • болісний кашель супроводжується колючим болями за грудиною.

Симптоми

Основною ознакою хвороби є запальний процес верхніх відділів дихальних шляхів. Пацієнти страждають від постійного сухого кашлю, що виникає ввечері або вранці з-за запалення оболонки гортані. Цей симптом виявляється в нав'язливій формі при глибокому вдиху, плачі або сміху. При каші у людини виникає саднящая біль у глотці, області грудини, що створює проблеми з дихальними рухами. Такий патологічний стан призводить до того, що дихання стає прискореним, поверхневим. Також спостерігаються й інші загальні симптоми трахеїту:

  • підвищена сонливість, слабкість;
  • зростає температура тіла;
  • збільшуються лімфатичні вузли;
  • швидка втомлюваність;
  • супутні симптоми: чхання, закладеність носа, набряк слизових оболонок.

Причини

За твердженням фахівців дана патологія переважно має інфекційне походження. Як правило, розвивається трахеїт на тлі інших патологій, наприклад: риніт, ларингіт, бронхіт, фарингіт. Всі вони належать до групи простудних хвороб. Крім цієї причини розвиток захворювання може відбуватися у зв'язку з наступними факторами:

  1. У дітей і дорослих трахеїт виникає після сильного переохолодження організму. Через зниження температури відбувається спазм судин слизової оболонки дихальних шляхів. Це патологічний стан тягне за собою зниження рівня імунітету пацієнта, що призводить до активізації і розмноження патогенних мікроорганізмів. Бактерія постійно знаходяться на поверхні слизової, але імунна захист їх стримує.
  2. Алергія може стати провокуючим фактором розвитку трахеїту. Розвиток цього захворювання призводить до запального процесу слизової трахеї.
  3. Порушення функції імунної захисту організму людини. Розвивається цей стан при недостатній кількості вітамінів, поживних речовин, частих інфекційних захворюваннях. У деяких випадках при зниженні імунітету трахеїт переходить у більш небезпечні форми: бронхіт, пневмонія.
  4. У рідкісних випадках трахеїт стає наслідком захворювання серця, нирок. Дане патологічний стан призводить до порушення надходження крові, кисню до легень і органів дихання.
  5. Попадання стороннього предмета в трахею теж може спровокувати запальний процес. Організм намагається всіма силами вивести назовні, позбутися від стороннього елементу, виникає набряк трахеї.
  6. Гострий вид патології може перейти в хронічний трахеїт. Це можливо серед хворих, які багато курять і страждають алкоголізмом.

Діагностика захворювання

Ґрунтується постановка діагнозу на клінічній картині, результати огляду трахеї за допомогою ларингоскопа і даних анамнезу. Якщо патологія перейшла в трахеобронхіт, то на початковій стадії будуть прослуховуватися сухі хрипи, а на пізніх стадіях вони стануть незвучно вологими або дрібно - і среднепузырчатыми. Як правило, вони розсіюються по обох легким (локалізується в нижніх часток і кореня). Для постановки діагнозу можуть призначити додаткові дослідження:

  1. Дослідження мокротиння, шукають не збудника, визначають його чутливість до антибіотиків.
  2. Рентгенографія грудної клітки. Цей аналіз необхідний для виключення запального процесу в легенях.
  3. Спірометрія. Аналіз необхідний для оцінки проходження повітря по дихальних шляхах, здатності легень до самораспрямлению.

Лікування трахеїту

Середньотяжкі, легкі форми патології, які поєднуються з іншими ознаками респіраторної інфекції лікуються вдома (амбулаторно). Виключенням стає ранній вік у дітей і трахеїт у дорослих з супутньої патології (вирішується питання про госпіталізацію індивідуально). Протягом усього курсу лікування рекомендується щадна хімічна, механічна дієта (виключається жирне, гостре, смажене), тільки теплі напої у великих кількостях питво. На область грудної клітки кріпляться гірчичники, регулярно провітрювати приміщення, проводити вологе прибирання.

Препарати

Це одне з основних напрямків того, як лікувати трахеїт. Призначається медикаментозна терапія в залежності від того, який тип вірусу став збудником захворювання. Виділяють наступні варіанти:

  1. При вірусної інфекції необхідні противірусні препарати: гриппферон, арбідол, віферон, изопринозин, аміксин, реаферон ЄС, ремантадин, лавомакс, афлубін і т. д.
  2. Бактеріальна природа патології лікується наступними препаратами групи бета-лактамів: амоксиклав, флемоксин, аугментин. Призначаються цефалоспорини 1-3 покоління (зінацеф, фортум, супракс), при необхідності лікар може призначити парентеральне введення.
  3. В індивідуальному порядку призначаються антибіотики узкоспецифичного дії.
  4. При бактеріальної інфекції для інтенсифікації терапії призначають ІРС 19, эреспал, бронхомунал, иммудон.
  5. Призначають протикашльові препарати, спираючись на супутні трахеиту симптоми. Якщо спостерігається сухий з залученням бронхів сильний кашель, то показано протикашльові засоби: гербион з подорожником, тусупрекс, глаувент, либексин, туссин, синекод. Якщо присутній трудноотходящая мокротиння, то призначають відхаркувальні препарати, муколітики: препарати чебрецю, алтея, солодки, термопсис, пертусин, мукалтин, геделикс, бромгексин, лазолван, мукобене, АЦЦ.

Інгаляції

Терапія цього типу проводиться і ефективна тільки при перших симптомах трахеїту. Проводити інгаляції можна за допомогою пари або, використовуючи небулайзер (спеціальної прилад). Проводити процедуру потрібно протягом 5-10 хвилин, залежить тривалість від обраного інгалятора. Частота застосування – 3-4 рази за добу протягом 5-7 днів. Проводять лужну інгаляційну терапію (питна сода), з шавлією, ромашкою, прополісом. Призначають лікарські засоби тільки лікарем. В якості місцевих аерозолів можна застосовувати Гексорал, Каметон і схожого типу засобу.

Народні засоби

Що таке трахеїт відомо і народним цілителям. Домашні рецепти можуть стати частиною комплексної терапії трахеїту. Не рекомендується самостійно приймати рішення про використання народної медицини. Узгодьте з лікарем прийом ліків, щоб уникнути побічних ефектів і конфлікту коштів. Можете використовувати наступні варіанти народної медицини:

  • змішайте мед і сік чорної рідкісні 1:1, пити по 3 рази за день;
  • застосовують інгаляцію за допомогою суміші часник і цибулі двічі за день;
  • проводите зрошення носоглотки за допомогою настою з календули і малини (2 ст. л. квіток і листя на півлітра окропу), повторювати процедуру 3-4 аза за добу;
  • інгаляції на картопляному пару 2 рази на день;
  • зваріть товчений часник в киплячому молоці, отсудите і пийте по 1 ч. Л. 4 рази за день;
  • пийте свіжовичавлені капустяні, морквяні соки;
  • проводите інгаляції з евкаліптом, медом.

Як лікувати трахеїт у дитини

Організм дитини може бути ослабленим, тому терапія повинна обов'язково проходити під наглядом лікаря. У питанні, як вилікувати трахеїт у дитини, головне – підвищити імунітет, заповнити недолік вітамінів в організмі. Антибіотики або інші препарати без призначення лікаря приймати категорично не можна. Дитині при лікуванні трахеїту допоможуть наступні засоби:

  • відвари, сиропи: грудний збір, дигідрогеноцитратпісля, сироп кореня солодки;
  • полоскання горла лужними засобів;
  • інгаляційна терапія на ефірних маслах, травах;
  • постійне тепле пиття (чай з малиною, медів, молоком).

Зовсім маленьким дітям вкрай складно провести полоскання горла, тому рекомендується теплий трав'яний чай максимально часто. Кожен день дитина повинна отримувати три рази дозу вітамінів С, А, які допомагають підвищити імунітет. Для лікування трахеїту знадобляться за призначенням лікаря противірусні, аерозольні препарати. Позитивний ефект справлять бальзами Доктор МОМ і Зірочка для розтирання грудної клітини. Проводити процедуру рекомендується перед сном, можна кожен день, починаючи з самого першого дня хвороби.

Інгаляції слід починати не раніше, ніж на третій день розвитку патології. Це дуже ефективний метод боротьби з трахеїт. Класичний варіант процедури для маленьких дітей погано підходить, змусити дитину дихати парою вкрай складно. У таких випадках можна закрити щільно двері на кухню, включити вогонь під каструлею з усіма компонентами, дорослий повинен постояти з дитиною на руках поруч з киплячою рідиною, щоб відбувалося природне вдихання. Дітям від 2 років рекомендується класичний варіант інгаляцій.

Профілактика

До основних заходів профілактично захворювання відносяться дії, які допоможуть усунути провокуючі трахеїт причини, зміцнення імунної системи. Уникнути переходу в хронічну стадію недуги дотримання наступних правил:

  • максимально обмежити контакт з речовиною, яка викликає алергічний трахеїт;
  • проводити загартовування організму;
  • відмовитися від куріння;
  • уникати переохолодження, місць великого скупчення людей в сезони загострення грипу та інших простудних захворювань (осінньо-зимовий період);
  • при роботі на шкідливому виробництві необхідно змінити місце праці;
  • оперативно лікувати всі гострі, хронічні вогнища інфекції.

Відео

Трахеїт

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!