Ефективне лікування остеохондрозу в домашніх умовах: методи і засоби

Прямоходіння звільнило людині руки для виконання трудових операцій – це безсумнівний плюс. Разом з цим збільшилося навантаження на хребет, що призводить до розвитку серйозних захворювань, а це колосальний мінус. Остеохондроз – одна з найпоширеніших патологій хребта. Від нього страждають 60% жителів планети у віці від 35 років. Хірургічне втручання – один з методів лікування, але на ранніх стадіях розвитку захворювання можлива альтернатива. Можна лікувати остеохондроз в домашніх умовах. Спектр ефективних лікувальних заходів широкий і доступний.

Що таке остеохондроз

Дисфункція і руйнування міжхребцевих дисків, тканин хребців – це захворювання опорно-рухової системи, яке називають остеохондроз. Остеоциты – це клітини кісткової тканини, а хондроцити – хрящової. Виходячи з цих назв, зрозуміло походження терміна «остеохондроз». Дегенеративно-дистрофічні зміни хребта негативно позначаються на загальному стані організму.

По мірі розвитку захворювання атрофуються м'язи, порушується проведення нервових імпульсів, відбуваються порушення роботи фізіологічних систем і окремих внутрішніх органів. Виникнення больових відчуттів в спині і шиї – перша ознака захворювання. В залежності від розташування вогнища ураження, остеохондроз буває:

  • Шийний. Основні симптоми: біль в плечах, руках, шиї; запаморочення, шум у вухах, плями перед очима.
  • Грудний. Характеризується тупим болем або прострілами в області грудної клітини.
  • Попереково-крижовий. Проявляються болі в тазостегнових суглобах, попереку, крижах. Обмежується функціональність нижніх кінцівок.
  • Розвивається відразу в кількох відділах хребта. Супроводжується сильними больовими відчуттями.

Ефективне лікування остеохондрозу в домашніх умовах можливо при своєчасному діагностуванні захворювання. Воно проходить 4 ступеня (або стадії):

  1. Патологічний процес починається з зневоднення центральної частини міжхребцевого диска (пульпозного ядра). В результаті відбувається осідання структури, у зовнішній частині диска (фіброзному кільці) з'являються тріщини. Ця стадія проходить практично непомітно для пацієнта. Невеликий дискомфорт проявляється у незручній позі або при активному фізичному навантаженні.
  2. Відстань між сусідніми хребцями зменшується через просідання міжхребцевого диска. Зв'язки і м'язи провисають. Хребці набувають додаткову рухливість. З цієї причини відбувається їх зсув. Цей стан називається спондилолістез. При сильному навантаженні хворий відчуває дискомфорт, іноді болючі відчуття в області локалізації патології.
  3. Освіта пролапсов (гриж), протрузій (нерівномірних випинань) дисків, підвивихи і артрозу міжхребцевих суглобів – основні патологічні зміни третьої стадії захворювання. Руху пацієнта скуті, виникає оніміння, поколювання в кінцівках. Присутні болі, їх локалізація залежить від розташування вогнища захворювання.
  4. Для усунення надмірної рухливості хребців організм формує в хребті новоутворення з кісткової тканини (остеофіти). Їх формування відбувається хаотично, залежно від розташування вони можуть травмувати нервові закінчення спинного мозку, сусідні хребці. В міжхребцевих суглобах починаються процеси виражених структурних змін (фіброзний анкілоз). Позвонково-руховий сегмент має вигляд «замурованного». Ознаки остеохондрозу на цій стадії практично не відчуваються.

Ризик розвитку захворювання підвищується з віком. Після 40 років починаються незворотні зміни в організмі. Остеохондроз страждають 80% людей, які досягли 60-річного віку. Це пояснюється зниженням рівня обмінних процесів, рухової активності, хронічними захворюваннями та іншими причинами. Групу ризику становлять молоді люди у віці 20-30 років, які ведуть сидячий спосіб життя, страждають надлишковою масою тіла і слабкою м'язовою системою. Між патологічними змінами хребта і функціональністю організму існує прямий зв'язок.

Причини

Медициною не визначена точна причина виникнення захворювання. Прямоходіння, неправильний розподіл навантаження при виконанні трудових операцій, фізичних вправ, статичні положення тіла (стояння, сидіння) підвищують ризик розвитку остеохондрозу. На думку більшості лікарів, виникнення патологічних процесів в хребті провокує група факторів:

  • порушення обмінних процесів;
  • зневоднення організму;
  • генетична схильність;
  • збій гормонального фону;
  • недостатнє фізичний розвиток;
  • дегенеративні процеси м'язової системи;
  • проблеми з поставою;
  • плоскостопість;
  • токсичне ураження організму;
  • інфекційні захворювання;
  • травми, забої хребта та опорно-рухової системи в цілому;
  • вагітність;
  • вікові зміни;
  • шкідливі умови праці;
  • надлишкова маса тіла;
  • нераціональне харчування;
  • неправильно організоване спальне місце;
  • шкідливі звички;
  • часті стреси.

Методи лікування

Терапія остеохондрозу – процес тривалий. Вона включає комплекс заходів, які проводяться 1-3 місяці. До цього часу потрібно додати реабілітаційний період, його тривалість близько 1 року. Успіх лікування багато в чому залежить від самого пацієнта. Він повинен неухильно слідувати рекомендаціям лікаря. При частковому їх дотриманні прогноз на одужання мінімальний.

Самолікування ускладнює лікування остеохондрозу. Клінічна картина захворювання нечітка, хворий починає самостійно підбирати лікарські засоби для полегшення стану. Блокуючи больові відчуття, він продовжує вести звичайний спосіб життя, а хвороба в цей час прогресує. При виникненні перших симптомів захворювання необхідно звернутися до лікаря, провести обстеження, уточнити діагноз і починати терапевтичні заходи.

Лікування остеохондрозу проводиться двома методами: консервативне і хірургічне лікування. Загальні рекомендації в обох випадках – дієтичне харчування та реабілітація. Консервативне лікування спрямоване на усунення болю, відновлення функціональності хребта, профілактику структурних змін міжхребцевих суглобів. Комплекс заходів включає:

  • медикаментозну терапію;
  • фізіотерапію;
  • лікувальну фізкультуру;
  • масаж (паравертебральный);
  • мануальну терапію;
  • застосування аплікатора Кузнєцова;
  • витяжку хребта.

Рішення про оперативне лікування захворювання приймає консиліум лікарів у разі відсутності результату консервативного лікування або при сильних ураженнях суглобових структур хребта. Важливо своєчасно звернутися до лікаря і не запускати хворобу. Ефективне лікування можливе в домашніх умовах. Це підтверджує багаторічна практика лікування захворювання.

Як лікувати остеохондроз в домашніх умовах

Враховуючи особливості захворювання і тривалість відновлення, питання про ефективне лікування остеохондрозу в домашніх умовах актуальне для більшості пацієнтів. Важливо врахувати, що це незвичайне захворювання і добитися позитивного результату тільки за допомогою лікарських засобів не можна. Необхідно регулярно використовувати комплекс заходів, які можна вжити за призначенням лікаря в умовах будинку.

Лікарські засоби

Медикаменти призначаються в гострій формі захворювання. Остеохондроз – системне захворювання. Його негативні наслідки позначаються на стані організму в цілому, тому медикаментозне лікування вирішує комплекс завдань:

  • знеболити;
  • зняти запалення;
  • відновити метаболічні реакції;
  • поліпшити кровообіг в уражених ділянках;
  • відновити хрящову тканину;
  • повернути рухливість в суглобах;
  • усунути депресію, викликану сильними больовими відчуттями.

Лікарська терапія включає кілька груп препаратів.

Група

Дія

Фармакологічні форми

Препарати

Нестероїдні протизапальні

Зняття запалення і болю (інгібують простагландини)

Капсули, таблетки, гелі, мазі, пластирі, ін'єкції

Диклофенак, Диклак, Ібупрофен, Финалгон, Мелоксикам, Олфен, Німесулід, Кетопрофен, Кеторал, Напроксен, Вольтарен

Анальгетики, анестетики

Знеболювання

Таблетки, ін'єкції

Анальгін, Баралгін, Лідокаїн

Судинорозширювальні

Поліпшення живлення пошкоджених тканин, прискорення їх регенерації

Ін'єкції, таблетки (драже), гелі, креми, мазі

Трентал (Пентоксифілін), Актовегін, Берлітіон

Глюкокортикостероидные

«Важка артилерія», потужний протизапальний ефект

Таблетки, ін'єкції, мазі

Гідрокортизон, Дексаметазон, Метилпреднізолон

М'язові релаксанти (міорелаксанти)

Розслаблюючу, заспокійливу дію на м'язи

Таблетки, ін'єкції

Сирдалуд, Мідокалм, Баклофен

Хондропротектори (глюкозамін, хондроїтин)

Стабілізують процес, перешкоджають подальшому руйнуванню

Капсули, таблетки, гелі, мазі, ін'єкції

Дона, Хондроксид, Структум, Артрон, Терафлекс, Алфлутоп

Седативні

Зняття депресії, підвищення стресостійкості, поліпшення якості сну, стабілізація емоційного стану

Настоянки, таблетки

Валеріана, Пустирник, Симбалт, Донормил

Вітаміни (антиоксиданти)

Відновлення чутливості уражених нервових закінчень, зменшення больових відчуттів

Таблетки, ін'єкції

Виатмин В1 (тіамін), вітамін В6 (піридоксин), вітамін В12 (цианокоболамин), вітамін Е (токоферол), вітамін С (аскорбінова кислота), вітамін А (ретинолу ацетат), Мільгамма, Нейромультивит

Вітамінно-мінеральні комплекси

Загальне зміцнення організму

Таблетки

Комплівіт, Мульти-табс, Глюконат кальцію, Кальцій-Д3 нікомед

Фізичні вправи

Малорухливий спосіб життя згубно позначається на стані організму. Ефективне лікування хребта в домашніх умовах передбачає спеціальні вправи. Існують авторські комплекси лікувальної фізкультури (академіка Амосова, доктора Бубновського), можна скористатися рекомендаціями та скласти індивідуальну програму занять.

Фізкультура – головні ліки від остеохондрозу. Нахили, повороти, закручування, похитування на спині – рекомендовані вправи. Корисно виконувати висы на перекладині, використовувати вправи з йоги для розтягування хребта. Достатню увагу слід приділити зміцненню м'язів спини – підтягуватися, віджиматися. Є ряд правил, які потрібно врахувати, щоб не нашкодити своєму здоров'ю:

  • лікувальну гімнастику потрібно починати з розминки;
  • скручування не можна робити при гострого болю в поперековому відділі
  • небажані стрибки, біг, їх краще замінити ходьбою, плаванням, велосипедної або лижної прогулянкою;
  • при шийному остеохондрозі не завжди рекомендуються кругові обертання головою.

При виборі гімнастики потрібно враховувати вік, складність вправ, фізичну підготовку. Займатися лікувальною фізкультурою необхідно не менше 3 разів на тиждень. Вилікувати остеохондроз вдома самому допоможе запропонований комплекс (всі вправи виконуються 10 разів):

  1. Сісти на стілець, випрямити спину, виконати плавні повороти голови по черзі вправо і вліво
  2. Вихідне положення колишнє. Покласти праву долоню на праву щоку і м'яко нахиляти голову вліво. Повторити вправу в іншу сторону.
  3. Сісти прямо, кисті зчепити на потилиці, плавно нахилитися вперед. Натиснути руками на потилицю, плавно опустити голову, підборіддям торкнутися грудей, відчути натяг м'язів.
  4. Сісти, взятися руками ззаду за край стільця, повільно опустити голову назад, розвести лопатки, повернутися у вихідне положення.
  5. Підняти плечі, намагатися тягнутися ними до мочок вух, плечі опустити.

Переважаючими є больові відчуття в попереку. Нескладна регулярна гімнастика при поперековому остеохондрозі принесе більше користі, ніж постійне застосування знеболюючих препаратів (вправи повторити 5-10 разів):

  1. Розтягування м'язів спини – лягти на спину, підняти руки, шкарпетками тягнутися вниз.
  2. Підйом тазу – лягти на спину, зігнути ноги, руки в сторони, підняти таз (вдих), опустити (видих).
  3. Поза ембріона» - лягти на спину, підтягнути коліна до грудей, обхопивши їх руками (вдих), підтягти голову до колін (видих).
  4. Поза «кішки» - стати на коліна, на видиху округлити спину, на вдиху прогнутися, підняти голову вгору.

Лікування остеохондрозу народними засобами

Добре зарекомендували себе народні засоби від остеохондрозу. Вони ефективні і безпечні. Існує безліч рецептів приготування лікувальних настоянок, мазей, розтирань, відварів. При бажанні їх можна приготувати самостійно. Фітотерапія усуває причини захворювання, трави містять велику кількість корисних речовин і надають загальнозміцнюючу дію. Рослинні лікарські засоби доступні за ціною. Відомі методики лікування захворювання бджолиними укусами та продуктами бджільництва.

Компреси

Зменшити біль, зняти набряки та запалення допомагають компреси. Лікування спини і хребта в домашніх умовах буде ефективним, якщо протягом двох тижнів використовувати зігріваючі процедури. Вони покращують кровообіг, знеболюють, знімають спазм м'язів. Легко приготувати компрес з хрону і яблук:

  • хрін містить гірчичну олію (зігріває), в яблуках багато органічних кислот (протизапальний, знеболюючий ефект);
  • на дрібній тертці натерти невеликий корінь хрону і яблуко;
  • злегка віджати сік;
  • сформувати коржик;
  • покласти на запалену ділянку;
  • накрити поліетиленом, рушником;
  • обмотати теплою тканиною;
  • ставити на ніч щодня до зникнення сильних болів.

Настої і відвари

Ефективне лікування остеохондрозу в домашніх умовах передбачає не тільки використання зовнішніх засобів, але і дію на організм зсередини. З цією метою використовують лікувальні настої і відвари. Вони знімають біль, запалення, заспокоюють нервову систему. У народній медицині для лікування хребта використовують настої з листя і насіння петрушки, відвар із соснових шишок. Ефективний шабельник, він діє як анальгетик, відновлює пошкоджені тканини. Рецепт приготування настойки:

  • 200 г подрібненого кореня шабельника і 100 г перстачу прямостоячого змішати;
  • 1 л горілки залити рослинну суміш;
  • настоювати 3 тижні;
  • процідити;
  • приймати по 1 столовій ложці 3 рази в день перед їжею;
  • курс лікування 1 місяць.

Аплікації

Зігріваючі процедури включають аплікації. Таке лікування хребта народними засобами допомагає відновити функціональність нервово-м'язових елементів в уражених суглобах хребта. Для аплікації марлеву серветку змочують лікарським розчином і накладають її на уражену ділянку, тримають 30-40 хвилин. Процедуру можна проводити кілька разів на день. Методика проведення медової аплікації з алое:

  • натуральний мед має унікальний лікувальний склад, алое – природний антибіотик, біологічний стимулятор;
  • приготувати настоянку з 100 г меду, 50 г листя алое (їх потрібно пропустити через м'ясорубку) і 100 мл горілки;
  • настоювати 1 тиждень;
  • шматок натуральної тканини змочити настойкою;
  • накласти на запалену ділянку;
  • зверху покласти поліетилен, рушник;
  • укутати шерстяним шарфом;
  • процедуру виконувати 2 рази на день.

Розтирання

Для ефективного лікування остеохондрозу в домашніх умовах можна приготувати растирки і мазі. Процедура розтирання подібна масажу, проводиться 2-3 рази в день. Вона стимулює кровообіг, знімає запалення, біль. Для приготування цілющих розтирань використовують скипидар, гас, борсуковий жир, нутряне сало, лікарські рослини (подорожник, шавлія, ялівець). Рецепт приготування ялівцевим мазі з лавровим листом:

  • 1 чайну ложку хвої ялівцю, 6 чайних ложок подрібненого лаврового листа, 12 чайних ложок розтопленого вершкового масла ретельно змішати;
  • суміш нанести на місце запалення;
  • легкими руху втерти мазь;
  • укутати спину теплою вовняною тканиною;
  • розтирати вдень і перед сном.

Лікувальні ванни

В ході реабілітації ефективні ванни з відварами лікарських трав. При гострих станах така процедура не рекомендується. Лікувальні ванни розширюють кровоносні судини, розслаблюють м'язи, благотворно впливають на суглобові структури хребта. Для приготування відварів використовують ромашку, мелісу, череда, чебрець, хвощ польовий, чебрець та інші рослини. Лікарська сировина можна заготовити самостійно або придбати в аптеці. Відвар для лікувальної ванни готується наступним чином:

  • узяти 250-300 г сухої рослинної сировини або приготувати суміш з лікарських трав;
  • кип'ятити 5 л води 20 хвилин;
  • процідити і додати у підготовлену теплу воду;
  • ванну приймати 10-15 хвилин перед сном.

Відео

Остеохондроз. Як лікувати остеохондроз? Лікування остеохондрозу

Здоровий спорт з Energy Diet. Вправи при остеохондрозі

ВПРАВИ ПРИ ШИЙНОМУ ОСТЕОХОНДРОЗІ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!