Подагра у чоловіків - причини виникнення, симптоми, прояви на суглобах, діагностика, лікування і дієта

Це одна з патологій, яка провокує порушення обміну речовин. Відома ця хвороба під різними назвами вже багато століть, раніше вона носила назву «Царська хвороба». Подагра у чоловіків при перших же симптомах стає причиною дискомфорту, симптоми з часом посилюються і без адекватного лікування призводять до інвалідизації пацієнта. Часто захворювання з гострої форми переростає в хронічну.

Що таке подагра у чоловіків

Патологія вражає суглоби хворого, що відбувається із-за скупчення і відкладення солей сечової кислоти – уратів. Хвороба подагра діагностується у 3-х чоловіків з 100, у жінок хвороба зустрічається набагато рідше. Проявляються симптоми патології, як правило, після 40 років, а у представниць слабкої статі – після менопаузи. Подагра вражає будь-які суглоби в тілі чоловіка: ліктів стоп, пальців, колінні.

Лікуванням хвороби займається ревматолог, тому при появі перших ознак слід звернутися за консультацією до нього. Після діагностики фахівець визначає відповідну схему терапії. В зоні позову розвитку подагри знаходяться наступні категорії людей:

  • страждають від артеріальної гіпертонії, цукрового діабету;
  • порушують правила харчування;
  • із спадковою схильністю до подагрі;
  • надмірне вживання алкоголю.

Причини

Головний провокуючим фактором виступає надлишковий рівень уратів (сечової кислоти). Вона відкладається в суглобах пальців ніг і рук, ліктьових зчленуваннях і стає причиною запалення. Якщо у людини все добре з обміном речовин, то кислота виводиться разом з сечею з організму і в тілі людини не накопичується критичний рівень. При порушенні обмінних процесів відбувається її накопичення і виводиться вона тільки частково. Виділяють ще такі причини подагри у чоловіків:

  1. Порушення роботи нирок. Причиною стає переохолодження органу або його опущення.
  2. Збій роботи печінки, підшлункової залози. Ці органи контролюють обмін солей в організмі.
  3. Підвищений артеріальний тиск. Гіпертонія ускладнює виведення сечової кислоти з тіла, тому виникає запалення суглобів.

Симптоми

Існують певні прояви патології, які ігнорувати не варто, тому що перехід з гострої стадії в хронічну відбувається швидко. При прогресуванні хвороби будуть дивуватися інші суглоби, у людини погіршується стану, що сильно знижує рівень комфорту життя. Виділяють наступні типові симптоми подагри у чоловіків:

  • припухлість суглоба, почервоніння;
  • давить біль в місці запалення, вона посилюється вночі і рано вранці;
  • обмеження рухливості суглоба;
  • шкіра натягається на місці запалення і стає блискучою;
  • поряженный суглоб стає горчим з-за зростання температури в цьому місці.

Перші ознаки патології спостерігаються у більшості чоловіків у віці 35-37 років. Вони мають схильність до прояву хвороби, її розвиток відбувається швидше. На це впливає вживання великої кількості м'яса, пива, які багаті солями сечової кислоти. Спадкові порушення теж важливі, каже дефект чоловічої хромосоми, який впливає на роботу нирок.

Можливі ускладнення

Хвороба не проходить самостійно, тому ігнорувати її не можна і обов'язково необхідно провести адекватне лікування. Без нього почнеться відкладення уратів в різних суглобах кінцівок тіла, утворюються тофуси – кристали сечової кислоти. Основним ускладненням подагри стає деформація ураженого суглоба, звернути яку не вийде. Порушення обміну речовин у чоловіків призводить до сечокам'яної хвороби нирок, камені частково або повністю перекривають сечоводи, що призведе до ниркової недостатності. Це стає причиною інвалідності або навіть смерті.

Діагностика

При підозрі на подагру чоловік повинен записатися на прийом до ревматолога. Після збору анамнезу для підтвердження підозр лікар призначає такі діагностичні дослідження:

  • аналіз крові на цукор;
  • біохімічний аналіз крові: проби на тригліцериди, холестерин, печінкові проби;
  • загальний аналіз крові: під час гострих нападів помітний високий показник ШОЕ, лейкоцитів;
  • аналіз крові для визначення рівня сечової кислоти;
  • аналіз сечі для визначення густини, рівня лейкоцитів, еритроцитів, альбуміну;
  • хірургічне розтин тофуса проводиться для аналізу кристалів солей сечової кислоти, клітин щільної сполучної тканини;
  • дослідження синовіальної рідини їх ураженого суглоба для виявлення кристалів урата;
  • рентгенографія хворого суглоба, щоб діагностувати звуження суглобової щілини, ознаки руйнування суглоба у чоловіка.

Лікування подагри

Для максимального ефекту використовується комплексний метод терапії. Для усунення гострого нападу потрібно відразу ж вживати заходів, лікування при подагрі складається з наступних основних етапів:

  1. Прийом Колхіцину. Медикамент допомагає зняти гострий напад, може використовувати за призначенням лікаря і для профілактики. Препарат має мінімум побічних ефектів, добре виводиться з організму. До протипоказань відноситься тільки ниркова, печінкова недостатність. З побічних ефектів спостерігається зменшення сперматозоїдів в насінній рідині, до нормі показник повертається відразу після припинення прийому Колхіцину.
  2. Медикаменти для нормалізації роботи нирок, регулюють вміст сечової кислоти в тілі чоловіка, щоб не допускати загострення патології.
  3. Контроль ваги. Ожиріння може призвести до посиленого вироблення сечової кислоти. Рекомендується відмовитися від гострої, солоної їжі, грибів і бобових, важкої білкової їжі.
  4. Масаж. Призначають два курсу за рік (навесні і восени).
  5. Здоровий спосіб життя. Відмова від шкідливих звичок. Нормалізація раціону пацієнта, збільшення фізичної активності допоможуть уникнути повторних нападів і переходу хвороби в хронічну стадію.

Як допомогти при нападі хвороби

При перших же ознаках патології потрібно звернутися до лікаря і не ігнорувати наявність хвороби. Якщо загострення сталося раптово, то рекомендується зробити наступне:

  • під уражену кінцівку підкласти ковдру, подушку, щоб вона була в піднесеному стані;
  • прикладіть до ураженого місця лід;
  • далі можна використовувати компреси з мазі Вишневського або з димексидом;
  • приймати знеболювальне марно, вони не допоможуть вгамувати біль;
  • після поліпшення стану слід терміново відвідати лікаря і почати лікування.

Медикаментозні препарати

Чоловік проходить комплексне лікування, яке включає дотримання дієти, фізіотерапію і прийом лікарських препаратів. При терапії хронічної подагри необхідний прийом антигиперуремических коштів (Тиопуринол, препарат Алопуринол). Перша задача медикаментозного лікування – усунення набряклості, больового синдрому. Проводиться медикаментозна терапії за допомогою:

  • нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ);
  • препаратів з противоподагрическим, знеболюючим ефектом;
  • якщо немає позитивної динаміки, прописую уколи кортикостероїдами.

Протизапальні

Використовується ця група медикаментів для швидкого зниження хворобливих симптомів, запальних процесів. У них мало побічних ефектів, може виникати негативний вплив на слизові оболонки, тому їх потрібно запивати великою кількістю води. Призначають такі ефективні засоби проти подагри:

  1. Фуфлекс. Чинить після прийому аналгезуючий, противоревматический, протизапальний ефект. Містить рослинні речовини, які не шкодять організм чоловіка (кора берези, мартиния запашна, ефірні олії ялівцю, кора кінського каштана).
  2. Колхіцин. Вважається кращим ліками проти відкладень сечовини. Рекомендований препарат для лікування гострих нападів, усунення утворень відкладень кристалів солей, болів. Головний лікарський компонент – пізньоцвіт осінній. Добитися необхідного ефекту вдасться при правильному прийомі засоби: кожну годину по 1 таблетці, але не більше 10 за добу.
  3. Диклофенак. Дієвий і недорогий препарат. Диклофенак натрію є активною речовиною таблеток. Прийом рекомендований при необхідності зняти больові відчуття, запальний процес, знизити температуру.

Знеболюючі

Дана група використовується для симптоматичного лікування нападів подагри. Вони допомагають знизити больовий синдром, що вживаються для зменшення набряку. Призначають, як правило, наступні медикаменти:

  1. Преднізон, Гідрокортизон, Кортизон (глкокортикоиды). Це синтетичні аналоги кортикостероїдів, гормонів, що виробляються корою надниркових залоз. Засоби допомагають розірвати ланцюжок реакцій усередині організму на втручання хімікалій, алергенів, вірусів, бактерій і інших чужорідних елементів. Медикаменти ефективно справляються із запаленням, не пригнічують імунітет.
  2. Ібупрофен. Допомагає значно послабити біль, зняти запалення. Використовують у схемі лікування таблетки з плівковою оболонкою. Дозування визначає лікар залежно від форми хвороби, стану чоловіка.
  3. Вольтарен. Випускаються таблетки в кишковорозчинній оболонці, прийом не позначається на подальшому розвитку патології. Препарат допомагає швидко усунути біль, приймається в дозах по 25, 50 мг. Для досягнення пролонгованого ефекту необхідно придбати Волтарен в дозуванні 100 мг. Починають діяти таблетки через 2 години після прийому. За добу допускається вживання 75-150 мг, якщо мучать сильні болем вночі, рекомендується використовувати свічки з такою ж назвою.

Фізіотерапевтичні процедури

Під час гострої форми патології хворому необхідно забезпечити повний спокій, постільний режим. Фізіопроцедури допомагають на цьому етапі стабілізувати нормальну циркуляцію в суглобі, поліпшити обмін речовин, уповільнити розпад хрящових тканин. У санаторних та стаціонарних умовах використовують наступні напрямки лікування:

  1. Процедура бішофіту. Використовується для зняття запалення, знеболювання. Потрібен природний розсіл, який містить максимум йоду, міді, заліза, титану, кальцію, калію і натрію.
  2. Бальнеотерапія. Полягає процедура в прийомі хлоридно-натрієвих, радонових, сірководневих та вуглекислих ванн.
  3. Аплікації теплоносіїв. Використовують компрес з димексидным розчином, який ефективно і швидко знімає біль.
  4. Локальна баротерапія. Використовується для збільшення кровотоку, підвищення метаболізму, активності функції суглоба.
  5. Грязелікування.
  6. Магнітотерапія, ультразвук.
  7. Лазерна терапія.
  8. Ультрафіолетове опромінення.
  9. Элктрофорез. Допомагає стимулювати хрящові тканини за допомогою літію, цинку і сірки. Знеболювання виконується з використання анальгіну, новокаїну.

Лікувальна дієта

Деякі продукти слід виключити з раціону чоловіка, лікар прописує лікувальну дієту, якої потрібно дотримуватися не тільки в період загострення, але і для контролю вмісту шкідливих кислот. Хворому потрібно дотримуватися наступних правил:

  1. З перших страв дозволено вживати тільки картопляний або овочевий суп.
  2. З м'яса допускається тільки курка й качка.
  3. Можна готувати собі рибу: минтай, тріска (не більше 3 разів за тиждень).
  4. Для пацієнта корисними будуть молочні продукти, але не просте молоко.
  5. В необмеженій кількості можна їсти макарони, крупи, хліб.
  6. Не можна вживати малину, цвітну капусту і шпинат, всі інші варені або сирі овочі, фрукти можна. Обмежень по сухофруктів і горіхів немає.
  7. Для приготування страв рекомендується використовувати оливкову олію.
  8. З напоїв допускається сік, компот і зелений чай.

Лікування подагри народними засобами

При узгодженні з лікарем допускається паралельна терапія домашніми ліками. Це є частиною комплексного лікування, яке допомагає знизить рівень уратів в організмі. З народних засобів можна використовувати наступні рецепти:

  1. Ялинові шишки допомагають очистити суглоби. Нераскрывшийся плід залийте гарячою кип'яченою водою, залиште на всю ніч настоюватися. Відвар пийте перед їжею 3 рази за день. Курс може тривати до повного одужання без перерв.
  2. Відвар ромашки. Візьміть 100 г квітів і залийте 10 л води, додайте 20 г солі. Робіть з цим розчином ванночки для уражених суглобів.
  3. Лавровий лист. На півтори склянки води знадобиться 5 р рослини. Прокип'ятіть засіб 5 хвилин, накрийте на 3 години кришкою і закутати в рушник. Відвар пийте протягом доби.

Наслідки подагри у чоловіків

Первинна подагра на етапі розвитку може протікати безсимптомно, і чоловік не знає про наявність проблеми. Процеси, які відбуваються у цей час в організмі можуть призвести до небезпечних наслідків, у деяких випадках не вдається добитися ремісії. Накопичуються урати в різних місцях тіла, утворюють скупчення, які потім розривають довколишні тканини, виходячи назовні. Якщо вони знаходяться всередині суглоба, то вони провокують руйнування та деформації. Без лікування хвороба призводить до инвалидизациии пацієнта.

Профілактика хвороби подагричної

Якщо подивитися на фото наслідків патології, з'являється думка про необхідність запобігання появи патології. Подагра ніг спочатку проявляється нетривалими ознаками. При їх появі необхідно почати термінове лікування і вживати наступні профілактичні заходи:

  1. Не піддавайте уражений суглоб навантажень, фіксуйте іноді його в піднятому стані. Для зняття болю прикладайте на 30 хвилин лід кілька разів за день.
  2. Не пийте часто аспірин, цей медикамент може спровокувати скачки рівня сечової кислоти, посилити симптоматику хвороби у чоловіка.
  3. Вимірюйте рівень уратів регулярно, він не повинен перевищувати 60 мг/л.
  4. Приділяйте час фізичних навантажень, не менше 30 хвилин в день: бігайте, гуляйте на свіжому повітрі, плавайте, танцюйте.
  5. Обов'язково виконуйте вранці зарядку.
  6. За день пийте не менше 2 літрів води. Щоб уникнути захворювання нирок, вони повинні виводити максимальна кількість сечової кислоти з організму. Без надходження води зробити це не вийде.
  7. Не вживайте газовані напої з бензоат натрію, порошкові соки, відмовтеся від алкоголю.
  8. Дотримуйтеся лікувальної дієти щоб уникнути первинної і вторинної подагри.

Відео

Подагра - лікування, симптоми, ознаки, дієта

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!