Гігрома стопи - причини появи та симптоми, методи лікування та профілактика

Яскравим представником доброякісних пухлин і кіст є гігрома. Розвинутися така освіта може на будь-якій ділянці тіла, проте, за статистикою, частіше зустрічається в області колінного або променево-зап'ясткового суглоба. Лікування гігроми стопи, пальці або гомілкостопа у дитини або дорослого здійснюється консервативним, а також, при необхідності, хірургічним методом.

Що таке гігрома стопи

Доброякісна гігрома – це порожнисте утворення, капсула з щільної сполучної тканини, заповнена рідким прозорою або жовтуватою в'язкої субстанцією, серозною рідиною. Наявність в порожнини синовіальної маси – одна з характерних рис такої пухлини. Анатомічно ця кіста з'єднана з сухожильной оболонкою або капсулою суглоба, тому і розташовується переважно поблизу них. Таке утворення, як правило, розвивається в області променево або гомілковостопного суглоба і на тильній поверхні стопи.

Локалізація пухлини залежить, як правило, від того, який суглоб або тканина піддаються найбільшому тиску або травм. Наприклад, на пальці ноги гігрома може утворюватися у тих людей, які часто носять тісне взуття (як правило, у жінок), а на гомілкостопі кіста – часте явище у бігунів, велосипедистів. Спосіб лікування освіти вибирають виходячи з розмірів пухлини та її типи.

Симптоми кісти стопи ноги

Завдяки тому, що ознаки гігроми типові, діагностувати кісту можливо вже на етапі огляду та збору анамнезу. На початку хвороби на поверхні підошви з'являється невелике округле опухолеобразное випинання, яке чітко підноситься над рівнем шкіри. Як правило, гігрома поодинока, але в деяких випадках може виникнути відразу кілька сухожильних кіст (іноді болісних). Отже, основні зовнішні ознаки:

  • м'яка, еластична структура;
  • має чіткі межі;
  • розміром від декількох мм до 7-10 см в діаметрі;
  • нерухома, щільно зрощена з сухожиллям ;
  • шкіра не має особливостей, не зрощена з капсулою кісти;
  • у спокої кіста не викликає дискомфорту, але якщо натиснути, то пацієнт відзначає різку біль;
  • кіста поблизу нервових закінчень викликає постійний ниючий біль;
  • якщо пухлина здавлює кровоносні судини, то знижується наповнення пульсу на стопі або пальці, шкіра стає холодною, блідою.

Така пухлина на стопі може зростати протягом кількох років. Якщо гігрома на стопі з'єднується з порожниною суглоба, то вона може зменшуватися в розмірах у спокої або збільшуватися при фізичному навантаженні. Однак сухожильна кіста ніколи не може самостійно розсмоктатися без впливу на неї народних методів лікування або лікарських препаратів.

Гігрома стопи у дитини

Шишка на сухожиллі стопи у дітей – нечасте явище. У дитини гігрома, як правило, локалізується в підколінній ямці (кіста Беккера). Шишка на гомілкостопі може утворитися у дітей з генетичною схильністю. Крім того, високий ризик розвитку кіст мають ті діти, які з раннього віку займаються спортом (художня чи спортивна гімнастика, футбол, велоспорт). При перших симптомах гігроми слід звернутися до хірурга. Видалення кісти до 10 років проводиться під загальним наркозом.

Причини

Точної причини розвитку гігроми на сьогоднішній день не виявлено. Однак існує кілька факторів ризику, які запускають механізм розвитку кистообразной пухлини на стопі:

  • запальні захворювання сполучних тканин (артрити, артроз);
  • щоденна підвищене навантаження на гомілковостопний суглоб;
  • регулярне носіння тісного, незручного взуття;
  • травми, переломи, вивихи гомілки;
  • травмування капсули суглоба;
  • травми сухожиль (розриви, розрізи, розтягання);
  • генетична схильність до розвитку захворювання.

Види

Пухлина класифікується за місцем її розташування (лучезапястная, підколінна, підошовна та ін) і за будовою. Анатомічно виділяють наступні типи:

  1. Ізольована. Порожнину ніяк не сполучається з суглобовою капсулою, при цьому гігрома розвивається у її заснування.
  2. З соустьем. Між суглобовою капсулою і утворилася порожнина з синовіальною рідиною утворюється невеликий канал, по якому вміст кісти може потрапляти в сумку суглоба.
  3. З клапаном. В каналі між пухлиною і суглобом формується невеликий ділянку тканини, що грає роль клапана. При цьому рідина потрапляє в порожнину гігроми при фізичних навантаженнях і залишається там, приводячи до збільшення пухлини.

Діагностика

Гігрома гомілковостопного суглоба діагностується за допомогою візуального огляду, збору анамнезу, лабораторних та інструментальних досліджень:

  1. Ультразвукове дослідження проводиться для визначення товщини стінок гігроми, характеру вмісту капсули, наявності перегородок, повідомлення з суглобом і кісткових утворень, патологічних тканин.
  2. Рентгенографія допомагає визначити точні межі гігроми і наявність ушкоджень суглобової сумки.
  3. Діагностична пункція освіти необхідна для диференційної діагностики гігроми зі злоякісними новоутвореннями сполучної тканини і своєчасного виявлення наявності запальних процесів (наприклад, при пошкодженні капсули).

Лікування гігроми стопи

Для того щоб почати лікування, необхідно провести повну діагностику гігроми, визначити її тип, розмір, наявність інфікування. Виділяють кілька видів боротьби з сухожильной кістою: консервативне лікування, хірургічна операція, медикаментозна терапія, застосування народних методів. Для досягнення найкращого ефекту необхідний комплексний підхід до усунення гігроми. На початкових етапах розвитку кісти можна успішно використовувати лікарські засоби та фізіотерапевтичні методи (електрофорез, парафінові аплікації).

Консервативна терапія

Одним з найважливіших аспектів в лікуванні пухлиноподібного освіти є розвантаження ураженої кінцівки. Як правило, гігрома стопи утворюється з-за підвищеної фізичного навантаження на суглоб або тривалих монотонних рухів, тому на час слід відмовитися від інтенсивних тренувань. У деяких випадках розвиток кісти можна запобігти за допомогою регулярного самостійного масажу.

Пункція кісти

До консервативних методів видалення кісти відносять видалення пухлиноподібного освіти методом пункції, коли її вміст відкачується за допомогою шприца з довгою і товстою голкою. Проводиться процедура під місцевою анестезією. Після того, як рідина була відкачана, в порожнину вводять глюкокортикоїдні препарати з домішкою антибіотиків для того щоб запобігти запалення і мікробне інфікування сполучних тканин. Потім на уражену ділянку накладається туга пов'язка і кінцівка повинна залишатися нерухомою 1-2 дні.

Суттєвим недоліком такого методу є те, що сполучнотканинна оболонка капсули гігроми зберігається, що часто веде до виникнення рецидиву кісти і тканину знову починає продукувати серозну рідину. Пункція вважається тимчасовим заходом при видаленні освіти при неможливості проведення висічення капсули (наприклад, при вагітності або в ранньому дитячому віці).

Метод роздавлювання

В консервативній терапії гігроми існує й інший спосіб ліквідації освіти, яка в даний час практично не використовується. Він полягає в механічному роздавлюванні капсули кісти закритим методом, тобто на її область ураження різко натискають, в результаті чого вона лопається, а синовіальна рідина витікає в навколишні м'які тканини.

Так як вміст пухлини, як правило, стерильно, воно повинно розсмоктатися самостійно. В деяких випадках таким способом вдається вправити грижу в суглобовій оболонці на місце, але з часом вона може знову вийти за її межі після травм, тривалої фізичної роботи або фізіологічного стоншування сполучної тканини з віком.

Видалення гігроми на нозі

Хірургічна операція по розтину гігроми полягає в повному висічення і видалення її капсули з подальшим підшиванням здорових тканин до підшкірно-жировій клітковині. Проводиться таке втручання під місцевою анестезією або, при наявності показань, під загальним наркозом. Тривалість складає не більше 30-40 хвилин. Реабілітаційний період триває від 7 до 14 днів.

Лазерне видалення

Більш сучасне лікування гігроми, про який все більше залишають позитивні відгуки – це її видалення лазером. Популярність такого методу обумовлена тим, що під час операції зачіпаються тільки патологічні, уражені тканини, значно зменшується період післяопераційного відновлення, а відсоток повторного розвитку кісти практично зводиться до нуля.

Лазерне лікування полягає в нагріванні капсули пухлини до тих пір, поки її стінки під впливом температури не зруйнуються. Перевага такого методу в тому, що на шкірі не залишається ніяких слідів оперативного втручання, оскільки не утворюється рубцева сполучна тканина, а недолік процедури – її висока вартість і можливість виникнення опіку.

Лікування народними засобами

У разі що розвивається пухлини, лікування народними методами може дати надати позитивний вплив. Застосування нетрадиційної медицини слід віднести до консервативної терапії. Отже, при сухожильном освіту можуть допомогти наступні народні рецепти:

  1. Одним з найбільш поширених є метод лікування міддю, принцип якого полягає в тому, що на область пухлини прикладають і туго прибинтовують велику мідну монету. Через 2-3 дні пов'язку знімають, і розвиток кісти припиняється.
  2. Добре у боротьбі з кістою допомагає компрес з спирту. Для цього готують його 60% розчин, яким змочують марлю чи складений у декілька шарів бинт, зверху накладається шар вати, поліетилен і все це фіксується щільною тканиною або рушником. Компрес залишають на ніч.
  3. Допоможуть вилікувати гігро перемелені плоди фізалісу, які накладаються у вигляді компресу.
  4. В домашніх умовах можна приготувати протизапальну мазь: дві упаковки таблеток Ібупрофену необхідно розтерти в порошок, потім залити отриману кашку розчином йоду. Отриманий склад слід наносити на уражену ділянку 2-3 рази в добу протягом тижня. При використанні мазі необхідно стежити за шкірною реакцією. Не варто використовувати складу при появі подразнення, почервоніння або висипання.

Профілактика

Для того щоб уникнути розвитку сухожильной кісти на нозі, слід дотримуватися ряду нескладних правил:

  • носити зручне взуття за розміром, з натуральних матеріалів;
  • відмовитися від щоденної ходьби в туфлях на високому каблуці;
  • обмежити рухливість кінцівки після травми;
  • регулярно робити розслабляючий масаж стоп, охолоджувальні компреси;
  • своєчасно звертатися до лікаря при травмах гомілковостопного суглоба, розтягненнях;
  • при регулярному навантаженні на суглоб бажано накладати тугу пов'язку на голеностоп для запобігання розтягувань.

Пам'ятайте, що для зменшення ймовірності виникнення рецидивів сухожильних пухлин необхідний комплексний підхід до терапії гігроми. Він включає в себе ретельну і своєчасну діагностику, хірургічне лікування і грамотне ведення пацієнта в післяопераційний період. Крім того, для запобігання розвитку ускладнень слід приймати протизапальні препарати і, при необхідності, антибіотики.

Фото гігроми на нозі

Відео

Видалення гігроми стопи

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!