Деформуючий остеоартроз колінного суглоба: лікування захворювання

При зіткненні з діагнозом дегенеративних змін у суглобах шанс на одужання залежить від стадії захворювання деформуючого остеоартрозу (ДОА) колінного суглоба і готовності пацієнта виконувати медичні приписи. Пошуки ефективного лікування хвороби стають дедалі актуальнішими, тому що спостерігається чітка тенденція розмивання вікових рамок пацієнтів, які страждають на остеоартроз, який раніше вважався хворобою літніх людей.

Що таке деформуючий остеоартроз колінного суглоба

Патологічний процес руйнування суглобового хряща, включаючи зв'язки, капсулу, субхондральну кістку, периартикулярних м'язи і синовіальну оболонку, називається деформуючим остеоартрозом колінного суглоба. Поступово відбувається повна дегенерація суглобового хряща у вигляді його розволокнення і покриття тріщинами. Хвороба вимагає уважного ставлення до себе і негайної медичної допомоги. Ризик захворювання зростає з віком, причому у жінок в літньому віці артроз колінних суглобів поширені частіше, ніж у чоловіків.

Причини виникнення

Деформуючий остеоартроз відноситься до захворювань мультифакторной природи. Медицина виділяє кілька головних причини появи дегенеративного процесу:

  1. Травми коліна, що з'являються під впливом важкої роботи, тривалого положення стоячи.
  2. Спосіб життя пов'язаний з обмеженнями рухливості суглоба, який викликає застійні явища.
  3. Вроджений вивих стегна (дисплазія).
  4. Запальні процеси, що з'являються внаслідок автоімунних порушень, або внаслідок інфікування патогенними мікроорганізмами.
  5. Спадкова схильність до мутації колагену.

Крім основних причин необхідно виділити кілька груп ризику, знаходження в яких збільшує ймовірність прояву деструктивних процесів у суглобі:

  • підвищений індекс маси тіла;
  • порушення обміну речовин;
  • постійна нестача вітамінів і мікроелементів;
  • зниження вироблення естрогенів;
  • переохолодження;
  • дія токсичних речовин;
  • витрати операцій.

Класифікація

Медична наука поділяє деформуючий остеоартроз колінного суглоба на два типи. Кожен підвид захворювання обумовлений своїми причинами:

  1. Первинний: відбувається через накопичення порушень метаболічних процесів в організмі і дуже високих навантажень на коліно.
  2. Вторинні артрози: ураження хрящової тканини розвиваються із-за різних колінних травм.

Класифікація за стадіями розвитку деструктивного процесу становить особливий інтерес для пацієнта, тому що від них залежать шанси на одужання:

  1. Перша: невыраженное відчуття хворобливості відчувається тільки після важких навантажень, дегенеративні процеси в тканині поки не помітні.
  2. Друга: у тканинах починається деструктивний процес, біль стає вираженою, а при навантаженнях спостерігається припухлість, з'являється схильність до набряку.
  3. Третя: незворотні дистрофічні деформуючі зміни хрящової тканини, деформація, що призводить до кульгавості; хвороба супроводжується запаленням і постійним болем.

Ознаки і симптоми

На початковій стадії деформуючого захворювання біль з'являється тільки після того, як суглоб довгий час використовується в роботі, і швидко стихає в спокої. Поступово симптоматика наростає. До характерних ознак діагнозу відносяться:

  1. Суглобова біль у другій половині дня або на початку ночі.
  2. Розростання, які призводять до деформації кісткової тканини порожнини суглоба.
  3. Обов'язкова біль після навантажень.
  4. Почуття скутості, ранкова скутість коліна.
  5. Набряки, дискомфорт у коліні.
  6. При навантаженнях і іноді при тривалій ходьбі чути невеликий характерний хрускіт.

Чим небезпечна патологія

Запущена патологія призводить до тотальної деструкції суглоба і зрощення суглобових кісток, повної обездвиженности суглоба, втрату основної функції. Другим варіантом результату може бути деформуючий неоартроз – освіта суглобового подібності у не призначеному для цього місці, що призводить до тяжких порушень функціональності суглоба. Щоб уникнути сумних наслідків, хірургія практикує завчасну заміну суглоба протезом.

Лікування остеоартрозу колінного суглоба

Діагноз дистрофічний ДОА колінних суглобів потребує лікування, основним принципом якого є усунення причини хвороби. При надмірній вазі потрібно схуднути, при порушенні обміну речовин або гормонального фону – нормалізувати його, не зловживати заняттями спортом. Терапія полягає в застосуванні таких методів:

  1. Медикаментозне лікування – призначення анальгетиків, протизапальних засобів, хондропротекторів для відновлення рухливості.
  2. Дотримання дієти.
  3. Фізіотерапія.
  4. Лікувальна гімнастика.
  5. Санаторно-курортна терапія при загостреннях.

Медикаментозна терапія

Дистрофічний ДОА правого коліна (як і лівого) потребує медикаментозного лікування, якщо пацієнт відчуває біль, страждає від запалень. Лікувати можна групами засобів:

  1. Нестероїдні протизапальні препарати зменшують дисфункцію, знімають симптоматику. До популярним відносяться Диклофенак, Аспірин, Кетопрофен, Індометацин.
  2. Хондропротектори – нормалізують зміни хрящових шарів, регенерують живлення хряща, стабілізують освіта межхрящевой рідини. До них відносяться Хондроїтинсульфатів, Глюкозамін.
  3. Знеболюючі ін'єкції – блокують надмірна кількість рідини. До них відносяться Гідрокортизон, Дипроспан.
  4. Медикаменти з гіалуронової кислотою – підвищують витривалість гіалінового хряща. Курс складається з 4-5 ін'єкцій з проміжком між ними в тиждень, повторювати терапію потрібно не частіше трьох разів на рік. До препаратів належать Остенил, Синвиск.

Лікувальні вправи

Лікування ДОА 2 ступеня спеціальною гімнастикою підвищує функціональність хряща, усуває запалення, нормалізує кровотік. Зразкові вправи для виконання кожен день по кілька хвилин:

  • повільно згинайте і розгинайте коліна;
  • піднімайте зігнуті в колінах ноги, лежачи на животі потім прямі під прямим кутом;
  • рухайте гомілкостопом від себе і до себе;
  • гімнастику закінчуйте масажем – розтирайте бокові і передню поверхні стегна до появи тепла.

Лікувальне харчування

У терапії ДОА колінного суглоба 1 ступеня велика увага приділяється харчуванню. Суворої дієти при деформуючому захворюванні немає, але корисно включати в раціон продукти, багаті колагеном (холодець на ніжках і хрящах, рибу, креветки, морепродукти). Під забороною знаходяться здобні, кондитерські вироби, алкоголь. При лікуванні не варто захоплюватися чистками і голодуванням. Для зміцнення кісток знадобляться:

  • молочні продукти (сир, сир);
  • тваринний білок (тушковане м'ясо, риба на пару);
  • рослинний білок (квасоля, сочевиця, гречана каша);
  • рослинні жири, вершкове масло, вітаміни групи В (горох, печінка, серце, картопля, цільнозерновий хліб)

Фізіотерапевтичні процедури

Якщо вже проявилися ознаки ДОА колінного суглоба, ефективно використовувати фізіотерапевтичні процедури, спрямовані на прискорення кровотоку, зменшення запалення і зняття м'язових спазмів. Популярними методами є:

  1. Масаж покращує загальний стан пацієнта, купірує больовий синдром, прискорює транзитивність нервових сигналів в клітинах суглоба.
  2. Обгортання – грязьові компреси, поліпшують кровообіг і знімають запалення.
  3. Вплив лазером, ультравысокочастотными випромінюваннями – призводять до локального нагрівання, що знімає набряк, покращує постачання клітин киснем.

Хірургічний метод лікування

При високому ступені руйнування хряща, прогресуванні недуги та неефективності консервативного лікування показано хірургічне втручання. Його види:

  1. Артроскопія – малоінвазивний метод, що застосовується на легких стадіях остеоартрозу, відбувається через два невеликих проколи. В суглоб вводять ендоскоп, на кінці якого встановлена камера для полегшення оцінки ситуації хірургом. Зруйновані ділянки хряща розсікають невеликим лезом, потім видаляють лазером.
  2. Ендопротезування – заміна штучним титановим протезом, відбувається на останніх стадіях розвитку хвороби кінцівки.

Народні засоби

В домашніх умовах можна застосовувати засоби народної медицини, але тільки на початкових стадіях розвитку хвороби. До популярним рецептами відносять мазі, компреси, настоянки:

  1. Столову ложку листя кульбаб заваріть склянкою окропу, залиште на 10 хвилин. Пийте по половині склянки за півгодини до їжі.
  2. Натріть корінь хрону, залийте невеликою кількістю води і закип'ятіть. Отриману суміш загорніть в марлю і накладіть на коліно, укутайте шарфом або теплою тканиною, залиште на ніч.
  3. Склянку солі і сухої гірчиці змішати з парафіном, щоб вийшла кремоподібна мазь. Отавьте настоюватися на ніч втирайте в хворе коліно.

Ускладнення і наслідки при відсутності лікування

Звичне ставлення до захворювання приводить пацієнта до інвалідності та втрати працездатності. Косметичні дефекти хвороби – це лише самий шкідливий наслідок остеоартрозу. Поступово втрачається можливість згинати ногу і навіть спиратися на неї. Якщо причиною недуги є інфекція, то може розвинутися асептичний некроз, який значно прискорить руйнування суглобових тканин і навіть поставить під загрозу життя пацієнта.

Втрата повноцінної суглобової функціональності призводить до втрати рівномірного розподілу ваги тіла. Стегнова частина і кістки гомілки починають виконувати невластиві їм навантаження. Поступово відбувається слабшанню зв'язок, які формують суглобне положення. Все це в комплексі сприяє накопиченню втоми кісткової тканини і, як наслідок, призводить до переломів і вивихів. Відбувається поступове викривлення ніг по формі літери Х або О.

Профілактика

Ще з молодості треба стежити за здоров'ям суглобів і займатися профілактикою виникнення остеоартрозу за допомогою наступних заходів:

  • обмежити фізичні навантаження, не затримуватися довго в сидячому положенні;
  • можна багато бігати, стрибати, присідати; навантаження необхідно чергувати з відпочинком;
  • займатися плаванням, їздити на велосипеді, бігати по рівній дорозі, ходити на лижах;
  • правильно підбирати взуття з каблуком 2-3 см

Відео

Лікування остеоартрозу колінного суглоба I деформуючий остеоартроз

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!