Анатомія гомілковостопного суглоба - де знаходиться, причини болю та набряклості, захворювання і їх лікування

Голеностоп з'єднує кістки стопи і гомілки, завдяки чому люди здійснюють рухи стопами, можуть вільно ходити або бігати. Гомілковостопний суглоб має складну будову і не даремно вважається самим уразливим серед інших суглобів, тому що легко травмується, нерідко починає боліти при ходьбі. У місці гомілкостопа розташоване легендарне ахіллесове сухожилля, зіграло фатальну роль у долі героя стародавніх міфів – Ахіллеса.

Що таке гомілковостопний суглоб

Це складне зчленування таранної, мало - і великогомілкової кісток, що дозволяє здійснювати рухи стопами. Будова стопи настільки надійно, що може витримувати навантаження вагою тіла людини, при цьому правильно розподіляти цю вагу під час руху. Тому величезне значення грає міцність кісткової тканини, надійність зв'язкового апарату. У силу свого розташування і призначення голеностоп не рідко травмується чи болить з інших причин.

Анатомія

Область суглоба має кілька відділів:

  1. Передній відділ розташований на тильній стороні стопи, заднім відділом називають ахіллесове сухожилля, до внутрішнього відносять область медіальної кісточки, а до зовнішнього – латеральної.
  2. Будова зовнішнього боку стопи складається із задньої і передньої таранно-малогомілкової і п'ятково-малогомілкової зв'язки.
  3. На внутрішній стороні розташована дельтовидні зв'язка.
  4. Суглобові поверхні кісток гомілки обхоплюють таранну кістку, утворюючи вилку гомілковостопного, забезпечену прекрасним кровопостачанням.

Функція

Анатомія кінцівок являє собою складний механізм, що допомагає людині впевнено рухатися, граціозно, плавно ходити по сходах, виконувати повороти навколо своєї осі. Головна функція стопи – рухливість стопи, забезпечення надійної опори і рухів всього тіла. Рухатися стопі вгору або вниз допомагає кісточка, а переміщення з боку в бік відбувається завдяки з'єднанням п'яткової і таранної кістки. Будова суглоба забезпечує такі рухи, як згинання-розгинання гомілки, обертання стопою.

Біль у гомілковостопному суглобі

Часто людина може відчувати біль в тазостегновому суглобі або щиколотці, що посилюється під час ходьби по сходах, при знятті взуття, при натисканні. Нерідко можна почути клацання всередині пошкодженої стопи. Якщо суглоб опухає, то це вказує на початок запального процесу. Без належного лікування з'являються такі проблеми при русі, коли людина вже не може нормально ходити.

Причини

Це може статися через пошкодження зовнішніх бічних зв'язок, зовнішньої щиколотки або медіальної кісточки, при запаленні сухожиль, вивиху стопи або деформації стопи, через забиття, розтягнення зв'язок, щілини гомілковостопного або його перелому після падіння, сильного удару, удару п'яткового сухожилля. Проблеми можуть фіксуватися на одній або відразу на обох ногах. Крім того, суглоб може боліти через розвитку деяких захворювань, наприклад, артроз гомілковостопного суглобу із запаленням суглобових капсул та суглобових хрящів, артрит, остеохондроз, остеоартроз, подагра та ін

Болить при ходьбі

В даному випадку говорити про подагрі, ревматичних або запальних причини не доводиться, тоді б біль спостерігалася і при відпочинку. Будь навантаження її тільки посилювала б. Швидше за все, патологія виникла через забиття, розтягнення, вивих або перелом дистального відділу гомілки, перелом щиколотки, перелому п'яткової кістки. Хоча в останніх випадках ходити зовсім складно, а ось у всіх інших ситуаціях людина буде ходити, але з сильними болями. Якщо болять гомілковостопні суглоби при ходьбі після травми, та ще й набрякають, без огляду фахівця не обійтися.

Болять голеностопы на обох ногах

Біль у гомілкостопі при ходьбі може провокуватися остеоартрозом. Як правило, вдень людина страждає від симптому тупий біль, прогресуючої при фізичних навантаженнях. З ранку біль практично не турбує, а вдень вистачає відпочити кілька годин – і вона відступає. При остеоартрозі під час руху можуть чути клацання, скрип або хрустіння суглоба. Хвороба протікає по-своєму, у кожного пацієнта, болі можуть виникати з різною періодичністю, триватиме не більше доби або мучити тижнями та місяцями.

Супроводжується набряком

Біль у гомілкостопі і колінних суглобах можуть виникати з-за такого захворювання як подагра. Вона з'являється внаслідок відкладення солей сечової кислоти, коли організм людини перенасичений пуринами або спостерігається їх неправильний обмін. Багато пуринів міститься в м'ясі, тому порушення здоров'я частіше зустрічаються у літніх чоловіків-м'ясоїдів. При ураженнях хворобою спостерігаються раптові приступи болю в суглобах, з'являється пухлина, печіння, почервоніння шкіри з багровим відтінком.

Захворювання гомілковостопного суглоба

Ще одна хвороба гомілкостопа, що супроводжується болями – ревматизм. Він виникає внаслідок перенесеної інфекції, що вражає верхні дихальні шляхи. На першій стадії у пацієнта спостерігається такі симптоми захворювання, як гарячковий стан, блукаюча біль у суглобах, м'язах гомілки. Уражений суглоб може нагадувати про себе не тільки болем, але ще почервонінням і набряками. При тривалому перебігу хвороби навколо хворого суглоба може спостерігатися безболісне ущільнення розміром із зернятко або боб.

Бувають хворобливі відчуття в кісточці гомілкостопа, які проявляються вночі. Причинами симптому можуть бути переломи або сильні удари, так і різні захворювання, типу артриту гомілковостопного, або проникнення інфекції в порожнину суглоба. Запалення, набряк, нічні болі можуть проявлятися при ушкодженні гомілковостопного або розрив сухожиль, хрящиків і кровоносних судин. Крім того, біль може турбувати у найближчих до суглобу областях, наприклад, в гомілці, стопі, коліні або стегні.

Діагностика

Розрив зв'язок або інші пошкодження гомілкостопа діагностують за допомогою рентгенографії. Рентгенограма покаже перелом або зсув суглоба. Магнітно-резонансна томографія покаже картину пошарового зображення суглоба, сухожиль, будь-яку шпаринку або перелом. При наявності болю, опухання стопи слід відвідати терапевта. Лікар проведе огляд, а при необхідності направить до фахівців або призначить обстеження.

Як лікувати

Лікування артрозу гомілковостопного суглоба починається з усунення больового симптому і триває все життя, щоб уникнути повної втрати рухів. Хворому рекомендується максимально розвантажити суглоб, ходити тільки з тростиною. Для фіксації можуть застосовуватися бинти, ортопедичні устілки, спеціальне взуття, рекомендується робити вправи і дотримуватися дієти. Рекомендуються такі препарати:

  • протизапальні мазі з зігріваючим ефектом – Капсикам, Финалгон, Апізартрон;
  • анальгетики;
  • кошти з гіалуронової кислотою і хондроїтином сульфату для відновлення пошкодженого хряща.

Як лікувати артроз гомілковостопного суглоба за допомогою найсучасніших методик? Вилікувати хворобу можна різними способами, однак результат терапії залежить від ступеня занедбаності хвороби. Сьогодні медицина пропонує новітні ліки і незвично дієві методи боротьби проти руйнування сумки і повної обездвиженности ніг у пацієнта. Можна назвати такі з них:

  • введення в суглоб синтетичної рідини в якості мастила хрящових поверхонь;
  • артроскопію ендоскопічну – поєднання діагностичної та лікувальної процедур;
  • іммобілізація суглоба за допомогою хірургічної операції, щоб усунути грубі деформації, зменшити больовий симптом;
  • ендопротезування – повну заміну втраченого суглоба штучним.

Лікування гомілковостопного суглоба при наявності інших захворювань або травм, включає домашній догляд. Хворий може перебувати на лікарняному, важливо провести кілька днів без зайвих рухів. Нестійкий голеностоп розвантажується від зайвої ваги милицями. Нога може опухнути, тоді її слід тримати піднятою вище серця по 20. Допомагає холодний компрес, який накладають кожен день на 10-15 хвилин. Якщо суглоб постійно болить і опухає, необхідні препарати Ібупрофен або Ацетамінофен:

  • Ібупрофен має знеболювальну і жарознижувальну дію. Він прекрасно блокує біль при русі або в стані спокою, прибирає ранкову скутість, усуває набряклість, сприяє підвищенню здатності рухатися.
  • Ацетамінофен є одним з найбільш затребуваних ненаркотичних анальгетиків з слабовыраженным жарознижувальну та протизапальну дію. В його основі лежить парацетамол, впливає на центри болю і терморегуляції.

Фото гомілкостопа

Відео

АНАТОМІЯ ГОМІЛКОВОСТОПНОГО СУГЛОБА. ВСЕ ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!