Як лікувати захворювання суглобів в домашніх умовах

Хвороби, вражаючі елементи опорно-рухового апарату, є поширеною проблемою, від якої страждають чоловіки і жінки різного віку. Лікування суглобів виконується з допомогою широкого асортименту методів і препаратів, ефективно усувають запалення і інші симптоми захворювань. Для кожної суглобової хвороби потрібен індивідуальний підхід, який дає реальний шанс підібрати найоптимальніший і результативний варіант терапії.

Що таке суглоби

Рухоме з'єднання кісток людини в будь-якій частині скелета називають суглобом. На таких ділянках вони розділені невеликим просвітом, в якому є синовіальна оболонка і суглобова сумка. За допомогою такої «конструкції» людські кістки здатні рухатися відносно один одного, а кінцівки завдяки цьому можуть вільно підніматися і опускатися. Зв'язки є у всіх частинах скелета, крім шийної під'язикової кістки. Вони виконують дві основні завдання: забезпечення руху скелетних жорстких структур і з'єднання.

Лікування суглоба залежить від характеру патології. Хвороби рухомих сполук класифікують на групи:

  • артроз – дегенеративні захворювання;
  • артрит – запалення.

Як лікувати суглоби

В більшості випадків необхідна тривала терапія, яка не завжди завершується повним одужанням людини. Як правило, медицина уповільнює розвиток захворювання, але не усуває її повністю. Щоб уникнути ускладнень, кожен чоловік повинен уважно стежити за станом здоров'я і вчасно лікуватися. Нижче описуються найбільш популярні засоби і способи суглобової терапії.

Препарати для лікування

Існує ряд різноманітних лікарських препаратів, які ефективно усувають захворювання опорно-рухової системи та її елементів. Перш ніж лікувати суглоби варто обов'язково пройти консультацію у лікаря. Сучасні медикаменти представлені наступними групами:

  1. Спеціальні засоби для розширення судин (Актовегін, Еуфілін, Пентоксифілін). Вони прискорюють кровообіг у центрі освіти патології, стимулюють швидкий процес відновлення суглоба. Такі препарати медики призначають при деформації або набряках, коли судини, що відповідають за кровотік, перетискаються.
  2. НПЗЗ (нестероїдні протизапальні засоби). Ця група медикаментів для консервативного лікування має потрійну дію: знижує температуру тіла, прибирає біль, блокує запалення. Вона ефективна, наприклад, для терапії остеохондрозу колінного рухомого з'єднання. Використовуються такі НПЗЗ для суглобів: Ібупрофен, Аспірин, Німесулід, Диклофенак.

  1. Запалення суглоба може обертатися важкою формою, при якій у хворого спостерігаються сильні больові відчуття. У такому випадку лікар виписує стероїдні гормони (Целестон, Гідрокортизон, Дипроспан). Як правило, ці ліки використовують в якості ін'єкцій.
  2. Лікування артриту та артрозу передбачає застосування хондропротекторів. Ця група медикаментів відмінно справляється з різними хворобами опорно-рухової системи. Лікарі нерідко призначають Терафлекс, Ферматрон, Алфлутоп, Структум. Хондропротектори стимулюють вироблення хрящової тканини, тому ознаки артрозу та інших хвороб ліквідуються.
  3. Кошти-міорелаксанти прописують при захворюваннях, що провокують здавлювання нервових волокон. Такі метаморфози призводять до посилення больових відчуттів і значного обмеження рухливості. Лікування болю в суглобах здійснюється за допомогою Баклофену, Толперизона, Тизанідину.
  4. Також для лікування, спрямованого на відновлення суглобів, призначаються різні креми, мазі, гелі (Быструмгель, Диклофенак, Діп Рилиф гель, Крем Долгит, Апізартрон).

Фізіотерапія

Нерідко при хворобах опорно-рухового апарату виручає фізіотерапія. Вона представлена наступними методиками:

  1. Одна з порівняно нових методик лікування – це ударно-променева терапія. Основою її впливу на організм вважається гравітаційний ефект. Завдяки йому імпульси певної частоти починають активізувати кровообіг, вироблення хрящової і кісткової тканин. Додатково до цього, ударно-хвильова терапія добре розбиває сольові відкладення і прибирає спайки запалень.
  2. Ультразвукове лікування в комплексі з ліками місцевої дії – це фонофорез. Такий вдалий симбіоз добре стимулює кровообіг, активний процес регенерації.
  3. Міостимуляція – ще один варіант фізіотерапії. Вона ефективно надає допомогу в тренуванні і розслабленні м'язів людини, які розташовані біля рухомих сполук. Міостимуляція призводить до часткового зняття больового синдрому, зменшує навантаження.

Кінезітерапія

Лікування деяких захворювань суглобів проводиться за допомогою кінезітерапії. Її основними різновидами вважаються:

  1. Мануальна терапія і масаж, як правило, призначаються всім хворим з патологіями. Відбувається вплив на уражені рухливі зчленування між кістками. При цьому розтягуються і зміцнюються м'язи, зв'язки і добре розширюються суглобові порожнини. Професійний масаж відноситься до ефективних профілактичних і лікувальних методів.
  2. ЛФК (лікувальна фізична культура) – це спосіб лікування, який рекомендують лікарі при ортопедичних патологій. Спеціальний гімнастичний комплекс розробляється індивідуально для кожного пацієнта. Він підсилює м'язи, значно розширює руховий діапазон. Судячи з відгуків хворих, ЛФК дає приголомшливі позитивні результати.
  3. Враховуючи той факт, що хребет весь час напружений в повсякденному житті, суглоби (особливо нижніх кінцівок) теж піддаються навантаженню. Непоганий варіант для ефективного усунення патологічної або природної деформації – це витягування суглоба за допомогою спеціального медичного апарату. Результат: акуратне м'яке розширення суглобових порожнин і збільшення міцності.
  4. Наступний вид кінезітерапії – механотерапія. В цьому випадку застосовують ортопедичні тренажери, завдяки яким поліпшується рухливість міжкісткових суглобів, зміцнюються руки, ноги, м'язи спини. Всі лікувальні сеанси механотерапії проводяться виключно під суворим контролем медиків.

Дієтотерапія

Щоб ефект при лікуванні різнотипних хвороб суглобів був максимальним, необхідно дотримуватися спеціального дієтичного харчування. Дієтотерапія позитивно впливає на метаболізм, структуру сполучних тканин, підсилює імунітет організму і допомагає йому боротися з запальним процесом. Крім того, якщо ви позбудетеся від накопиченого зайвої ваги і затрималася води, то зніміть зайву навантаження зі скелета, зробите більш легкої ходу, адже все це сприяє одужанню і хорошому самопочуттю.

Поради по лікувальному харчуванню розрізняються залежно від типу хвороби:

  1. Остеопороз. Рекомендується регулярне вживання в їжу продуктів, які містять багато кальцію. Наприклад, риба і морепродукти, молоко, сир, фрукти.
  2. Подагра. Якщо діагностовано ця хвороба, медики радять скоротити кількість риби та м'ясних продуктів. В повсякденне меню краще включити крупи, молоко і побільше рідини.
  3. Пацієнтам з надмірною вагою і суглобовими проблемами показаний низькокалорійний режим харчування. Це необхідно для схуднення та скорочення навантаження на опорно-рухову систему.
  4. Ревматоїдний артрит, ревматизм. Слід значно обмежити кількість солі, вуглеводів у раціоні. Потрібно їсти білкову їжу, багату амінокислотами.

Оперативне лікування хвороб суглобів

Більшість людей побоюється лікування суглобових захворювань хірургічним шляхом. Така операція є дуже серйозним втручанням в організм, а реабілітація після неї займає тривалий період часу. Однак іноді виникають патології такого типу, при якому допомогти хворій людині можна винятково за допомогою хірургічного втручання. Існує кілька методик:

  1. Остеотомія околосуставная. Вона відноситься до травматичних типів операцій. Рекомендується хворим з протипоказаннями до суглобового протезування. Остеотомія – це фактичне надпиливание кісткової тканини та з'єднання (зрощення) кісток під таким кутом, яке може давати зменшення навантаження на суглоби.
  2. Малоінвазивне хірургічне втручання або пункція – це невелика операція, в процесі якої відбувається введення спеціальної голки в суглобову порожнину. Така методика допомагає усунути запальну рідину або вколоти пацієнту необхідний медикамент.
  3. Ще одна можливість – це ендопротезування. Суть операції полягає в тому, що хвора частина опорно-рухового апарату замінюється на біологічно сумісний протез. Він буде виконувати всі потрібні функції все життя. Ендопротезування відноситься до серйозних операцій, після яких необхідний тривалий реабілітаційний період.
  4. Втручання під назвою «артроскопический дебридмент» відбувається за допомогою спеціальних пружних ендоскопів, через невеликі надрізи на шкірі. Ця операція передбачає усунення уражених тканин з суглобової порожнини і промивання останньої лікарським розчином (за необхідності).

Лікування суглобів народними засобами в домашніх умовах

Медичні методики, які здійснюються за допомогою натуральних продуктів, є чудовим доповненням до медикаментозної терапії. Є чимало цікавих народних рецептів, які будуть сприяти ефективній терапії поза клініки або санаторію. Перед тим, як лікувати суглоби в домашніх умовах, необхідно звернутися до лікаря за порадою.

При неправильному застосуванні рецептів можуть виникнути ускладнення захворювання і погіршення загального самопочуття. Якщо ви хочете провести відновлення суглобів народними засобами, рекомендується скористатися гарячим піском, коренем лопуха, рисом, картоплею, содою, редькою, хріном, лікувальними травами.

Холодцем

Здавна холодець вважається ефективним лікувальним засобом для суглобів. Вживання цієї страви допомагає відновити зношені суглобові хрящі, підтримати їх гнучкість і захистити від розвитку артрозу. Щоб отримати позитивний ефект від цього методу народної терапії, потрібно правильно приготувати холодець. Спочатку треба грамотно вибрати інгредієнти для лікувального страви. Ідеально підійде тушка півня (старого), коров'ячі хвости, свинячі вуха, копита. Перед «лікуванням» необхідно з'ясувати, як вилікувати суглоби холодцем.

Алгоритм приготування страви буде таким:

  1. Занурити кістки в воду, довести до кипіння, і, трохи збавивши вогонь, варити, чотири-п'ять годин.
  2. Потім бульйон остудити, вийняти кісточки, додати лавровий лист, улюблені спеції, злегка підсолити.
  3. Закип'ятити бульйон на повільному вогні під закритою кришкою.
  4. Після завершення приготування, настояти відвар кілька годин. Розлити лікувальний бульйон в спеціальні формочки або тарілки. Залишити в холодильнику до застигання.

Рисом

Народна медицина для суглобів пропонує використовувати рис. Злак дуже корисний для відновлення рухливих кісткових з'єднань. Його вживання допомагає витягнути сольові відкладення. Якщо рис довго вимочувати у воді перед варінням, то його лікувальні властивості тільки посилюються. Насамперед потрібно з'ясувати, як правильно приготувати злак. Спочатку дві столові ложки крупи потрібно залити водою (півлітра). Рекомендується помістити рис в банку для зручності. Залишити його на добу замачиваться.

Після цього рис ретельно промивається проточною водою, а стара вода змінюється на свіжу. В інший скляній банці замочується ще одна порція злаку. Так необхідно приготувати п'ять порцій рису для лікування суглобових хвороб. У кожній ємності щодня змінюється вода. Потім можна приступати до дієтотерапії. Не обов'язково варити крупу, можна залити її окропом на десять хвилин. Після вживання рису не варто їсти близько 3 годин. Лікувальний курс – 40 днів.

Содою харчовою

Розчин з содою відмінно підходить для комплексної терапії, спрямованої на «реставрацію» суглобів. Такий засіб допомагає усунути больові відчуття, усунути вогнище запалення, відновити функціонування сполучної тканини і клітинні енергоресурси. Вживання содових розчинів ефективно діє при наявності захворювань з множинним ураженням суглобів. Гідрокарбонат натрію можна пити виключно з теплою рідиною (молоком, водою). Спробуйте такі рецепти:

  1. Готується суміш з соди (1/5 чайної ложки) і теплої води (200 мл). Розчин випити 3 рази за добу, потім зробити перерву на 3 дні і повторити процедуру. Гідрокарбонат натрію можна розчинити і в теплому молоці.
  2. Деякі воліють робити содово-сольові компреси. Взяти соду, морську сіль, суху гірчицю і мед в однаковій кількості. Ретельно перемішати всі компоненти. Нанести отриману суміш на хворий суглоб, прикрити харчовою плівкою і трохи примотати рушником. Краще робити компреси на ніч, вони можуть володіти великим лікувальним ефектом. Тривалість лікування приблизно 14 днів.

Курячими хрящами

У курячих хрящиках міститься велика кількість колагену – білка, який є основним елементом сполучних тканин. Коли тканини руйнуються, розвивається багато хвороб, в тому числі артроз. Лікування хрящиками нерідко використовується при суглобових патологіях. Ось декілька варіантів використання народного засобу:

  1. Вранці на голодний шлунок потрібно з'їсти одну чайну ложку хряща, попередньо подрібненого ножем або за допомогою блендера. Запити апельсиновим соком.
  2. Відварити курячі коліна до розм'якшення (два-три години). Бульйон поперчити, посолити, додати лаврушку. Випивати по склянці відвару тричі на день, розбавивши його теплою водою.

Вареною картоплею

Уражені суглоби рятують і відварною картоплею. Овоч вариться разом з шкіркою, розм'якшується виделкою прямо у відварі. Настоюється таке блюдо кілька годин. В результаті, на дні осідає крохмаль, а зверху залишається лікувальний настій. Бульйон акуратно проціджують через марлю, приймається по третій частині склянки три рази на добу. Зілля чудово знімає біль.

Нове в лікуванні суглобів

Якщо говорити про інновації в лікуванні опорно-рухового апарату, то сьогодні стали частіше використовувати такі засоби:

  1. Для прискорення метаболізму лікарі все частіше рекомендують приймати вітаміни і мінерали (або вітамінні комплекси).
  2. Деяким пацієнтам підходять детоксиканты, поліпшують кровообіг.
  3. До сучасних препаратів відносять хондропротектори, завдяки яким можна уникнути хірургічного втручання.

Відео

Позбавтеся назавжди від болю в суглобах - Лікування лимоном при хворобах суглобів і хребта

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!