Симптоми і лікування артрозу кульшового суглоба - медикаментозні і народні засоби, ЛФК та масаж

Якщо у вас періодично відчуваються ниючі болі в стегні, зверніться до лікаря. Є великий ризик того, що пацієнтові з подібними скаргами буде визначений діагноз: артроз кульшового суглоба – симптоми і лікування цього захворювання не повинні вас лякати. Даний недуга легко піддається терапії і профілактики. Вчасно виявлена патологія – це гарантія успішного лікування.

Що таке артроз кульшового суглоба

В науковому середовищі є ще кілька назв даної хвороби: коксартроз, деформуючий артроз і остеоартроз. Артроз кульшового суглоба – це хронічна патологія запального характеру, при якій хрящі починають поступово руйнуватися, знижується рухливість кінцівки, звужується межсуставная щілину. Якщо говорити образно, то суглоб – це механізм з тертьовими деталями, в якому закінчилася мастило, і деталі починають зношуватися. Через брак мастила, між кістками починається тертя, викликаючи хворобливі відчуття, скутість.

При ігноруванні проблеми, на поверхнях суглобових головок утворюються своєрідні мозолі-нарости, які чіпляються одна за одну і заважають нормальному руху ноги, а іноді зовсім призводять до втрати рухової функції. Коксартроз прийнято вважати вікової проблемою. Приблизно 10% людей хворіють після 40 років, до шістдесяти років відсоток хворих пацієнтів фіксується на позначці 30%.

У людей за 70 років коксартроз діагностується у 80% випадків. В останні роки статистика «помолодшала», і все частіше хвороба виявляється у молоді, в основному, через малорухливого способу життя, ожиріння, надмірного физнагрузок і травм. Артроз є серйозним захворюванням і не можна займатися самолікуванням, яке тільки ускладнить ситуацію, згодом призводячи до інвалідності.

Де знаходиться тазостегновий суглоб

Він є найбільшим в кістковій системі людини, що з'єднує головку стегна з тазової кульшової западиною. Зовні він укріплений суглобової сумкою, м'язами і зв'язками. Суглобова сумка зсередини має синовіальну оболонку, завдяки якій синтезується синовіальна рідина – та сама біологічна мастило, що живить суглоб і забезпечує йому плавне, безболісну рухливість.

Всі поверхні кісток, вистелені гиалиновой хрящової тканиною, яка виконує амортизуючі функції і пом'якшує тиск кульшового зчленування при русі. На них припадає основне навантаження при русі, до того ж зчленування має вузьку межсуставную щілину, що робить кістки вразливими. Якщо будова зчленування правильне, деформацій немає, запалень, то рух буде без болю і обмежень.

На жаль, з віком відбуваються зміни в кістках: порушення внутрішньосуглобового метаболізму, кровообігу. Хрящові тканини втрачають воду, стають крихкими, менш еластичними, схильними до утворення тріщин. Частинки руйнованого хряща осідають в суглобовій порожнині, викликаючи асептичне (немикробное) запалення. З прогресуванням хвороби запалення поширюється на кісткову тканину, провокуючи виникнення асептичного некрозу або омертвіння ділянок стегнової головки та вертлюгової западини.

Симптоми коксартрозу

Медицина знає ряд сукупних симптомів коксартрозу кульшового суглоба, які змінюють свою інтенсивність по мірі прогресування захворювання. Характерні симптоми артрозу кульшового суглоба такі:

  1. Біль в паховій області з іннервацією в коліно. Пацієнт може відчувати дискомфорт в будь-який час доби.
  2. Спостерігається контрактура (скутість) при рухах.
  3. Кульгавість.
  4. Вкорочення кінцівки.
  5. Ослаблення або повна атрофія м'язів.

Артроз 1 ступеня

На ранніх стадіях ознаки коксартрозу кульшового суглоба нечіткі, проходять. Тому люди не звертаються за допомогою до лікарні, сподіваючись на «авось», і цим тільки погіршують свій стан. Повне відновлення гарантується тільки при своєчасному виявленні хвороби на 1-й стадії, коли все ще можна вирішити за допомогою консервативної терапії. Для артрозу кульшового суглоба 1 ступеня характерні симптоми:

  1. Періодичні ниючі, тупий біль після фізичних навантажень, які зменшуються після відпочинку.
  2. Дискомфорт в паховій області (часто це єдиний ознака).
  3. Обмеження в рухах ще не спостерігається.
  4. На рентгені виявляється невелике звуження міжсуглобової щілини.

Коксартроз 2 ступеня

У процесі розростання патологічного процесу і при відсутності лікування, болі збільшуються, з'являються вже при невеликих навантаженнях, як правило, ввечері. Якщо структури сильно пошкоджені, то він може хворіти навіть під час відпочинку, особливо вночі. Крім хворобливих відчуттів, для коксартрозу кульшового суглоба 2 мірою характерні ознаки:

  1. Кульгавість або хода розхитуючись. В результаті запалення і руйнування хрящових і навколосуглобових тканин, обсяг рухів, здійснюваних кінцівкою, обмежується.
  2. Труднощі у згинанні ноги, відведення її в сторону, важко самостійно одягати взуття.
  3. Контрактура після тривалого спокою. Дискомфорт проходить при русі, і знову після інтенсивних навантажень біль повертається.
  4. Вкорочення ноги, зменшення в обсязі м'язів сідниці і стегна зі сторони патологічного процесу.
  5. На рентгені виявляється некроз головки стегнової, клубових кісток, звуження межсуставных щілин, розростання остеофітів (наростів).
  6. МРТ або КТ показує наявність уламків хрящових тканин, запальний процес в прилеглих м'яких тканинах.

Артроз 3 ступеня

Коли у пацієнта захворювання настільки запущено, що кінцівка перестає рухатися, постійні болі порушують сон, викликають дратівливість, тоді можна говорити про артрозі кульшового суглоба 3 ступеня. Крім описаних симптомів спостерігаються:

  1. Укорочення або подовження ноги – це може залежати від особливостей деформації.
  2. Анкілоз зчленування з неможливістю проводити які-небудь руху.
  3. Сильна кульгавість.
  4. Рентген і томографія показують, що хрящова прошарок повністю зруйнована, помітно руйнування зчленування, сформовані великі остеофіти.

На даній стадії консервативне лікування неможливо. Медикаментозну терапію призначають тільки для підтримки і знеболення. Рекомендована операція по заміні суглоба, після якої в період реабілітації призначається лікувальна гімнастика для підняття тонусу м'язів і відновлення активності. Лікування цілком може мати хороший результат, якщо діагностика проведена правильно, а терапія почата негайно.

Причини артрозу кульшового суглоба

Суттєвою причиною артрозу кульшового суглоба часто є зайва вага. Якщо причини, що викликали захворювання, не встановлені, говорять про ідіопатичному або первинному коксартроз, який переважно діагностується у людей старших 60 років, і буває симетричним. Вторинний коксартроз має конкретні причини, часто зустрічається у людей молодого віку і буває одностороннім. Захворювання в такому віці може розвинутися з кількох причин:

  • вроджений вивих стегнової голівки (неправильне розташування в кульшовій западині);
  • метаболічні порушення – подагра, цукровий діабет;
  • дисплазія – порушення в анатомічному розвитку проксимального відділу зчленування;
  • інфекції – бактеріальний коксит;
  • хондроматоз – виникнення утворень, що ушкоджують хрящ;
  • епіфізеоліз головки стегнової – зустрічається в дитячому віці;
  • некроз головки стегнової;
  • хвороба Пертеса;
  • ревматоїдний артрит;
  • остеорадионекроз – некроз, який виникає внаслідок променевої терапії онкозахворювань;
  • травми – перелом вертлюжної западини, перелом шийки стегна, вивих, інше.

Лікування артрозу кульшового суглоба

Першочергове завдання в лікуванні артрозу кульшового суглоба – це зняття болю, збереження і поліпшення рухливості кінцівки, уповільнення розвитку деструктивного процесу. На 1-й стадії лікування полягає в мінімізації факторів ризику: надмірної ваги, порушень метаболізму, одностороннього порушення осі ноги. Необхідно, щоб пацієнт зрозумів, наскільки важливо для здоров'я змінити спосіб життя, дотримуватися дієти, зробити своє життя рухомий. Інші методи лікування є лише підтримують.

У комплекс заходів, ніж лікувати артроз кульшового суглоба, крім медикаментозної терапії, входять процедури фізіотерапії:

  • масаж,
  • вологе тепло,
  • теплова терапія (чергування холоду і тепла),
  • лікувально-фізкультурний комплекс (лфк),
  • бальнеотерапія (лікування грязями),
  • гідротерапія,
  • електротерапія,
  • лазерне лікування,
  • магнітолазерна терапія,
  • застосування ортопедичних пристосувань, ортезів.

Якщо в результаті лікування не було отримано належний ефект і фінальна стадія захворювання, рекомендовано хірургічне втручання. Враховуючи картину клінічних і рентгенологічних досліджень, етіологію патологічного процесу, інші фактори, призначають один із видів операцій на суглобах:

  1. Коригуюча остеотомія.
  2. Артродез.
  3. Ендопротезування.

Медикаментозна терапія

На перших етапах розвитку артрозу можна вирішити проблему за допомогою медикаментозної терапії. Які препарати застосовуються і який лікувальний ефект мають:

  1. Нестероїдні (не гормональні) протизапальні засоби. Здатні швидко нівелювати запалення і больовий синдром. Дія тимчасове, симптоматичне. Мають побічні ефекти. Приклади препаратів: Німесулід, Піроксикам, Диклофенак, Бутадіон, Моваліс, Індометацин, Аркоксиа, Целебрекс, Мелоксикам, Тексамен, Флексен, Нурофен, Ортофен, Вольтарен, Ібупрофен, Кетанов.
  2. Глюкокортикоїдні гормональні препарати. Знімають біль і запалення. Приклади: Дипроспан, Кеналог, Гідрокортизон.
  3. Хондропротектори (Глюкозамін, Хондроїтинсульфатів). Усувають причину артрозу, відновлюючи хрящову тканину, нормалізує синтез синовіальної рідини, запобігаючи деструкцію. Приклади: Хондролон, Структум, Артра, Терафлекс, Дону, Эльбона, Хондроїтин.
  4. Гіалуронова кислота. Препарати, які замінюють собою синовіальну рідину. Сприяють плавності руху без болю. Вводять лікарську речовину шляхом ін'єкції. Приклади: Фарматрон, Остенил, Дьюролан.
  5. Міорелаксанти. Їх застосування дозволяє забезпечити нормальний кровотік, знизити м'язові спазми, зменшити біль. Приклади: Мідокалм, Сирдалуд.
  6. Препарати місцевого призначення. Зігріваючі мазі не мають сильного лікувальної дії, але зменшують біль, знімають м'язовий спазм. Приклад: Меновазин, Гевкамен, Никофлекс-крем, Эспол, Финалгон.

Гімнастика Євдокименко

Одним з дуже ефективних способів лікування артрозу на початкових стадіях і для реабілітації після операції вважається лікувальна гімнастика Євдокименко для тазостегнових суглобів. Лікар-ревматолог з двадцятирічним стажем роботи, автор 10 книг – Павло Валерійович Євдокименко рекомендує виконувати спеціально розроблені вправи.

Номер вправи

Техніка виконання

Примітки

1

  1. Виконується лежачи на животі, руки розташовані уздовж тіла.
  2. Повільно, по черзі піднімати рівні ноги з відривом від підлоги на 15 див.
  3. Зафіксувати їх на 30 секунд, поступово плавно опустити. Виконати по одному разу.
  4. Потім повторити 10-12 разів, але з фіксуванням вгорі на 2 секунди.

Зусилля робити за рахунок м'язів стегна і сідниць.

Таз і живіт притиснуті до підлоги, корпус не повертати.

2

  1. Виконується лежачи на животі, розслаблені руки з боків.
  2. Одну ногу зігнути в коліні, друга пряма.
  3. Зігнуту ногу повільно підняти на максимальну висоту і зафіксувати на 40 секунд.
  4. Плавно опустити ногу, розслабитися.
  5. Чергувати ноги.
  6. Далі зробити повторити 10-12 разів з фіксацією вгорі на 2 сек., після кожного разу розслабляючи м'язи.

3

  1. ІП як у першій вправі.
  2. Повільно підняти обидві прямі ноги на 10-20 см від підлоги.
  3. Вгорі розвести ноги в сторони, потім повільно зімкнути.
  4. Не опускаючи ніг треба зробити 8-10 повторів.

При виконанні ривків не робити.

Вправа протипоказаний гіпертонікам і сердечникам.

4

  1. ВП – лежачи на боці, нижню ногу зігнути, верхню випрямити.
  2. Піднімати пряму ногу під кутом 45о, утримуючи її на вазі півхвилини, повільно опустити, розслабитися. Повторити іншою ногою.

5

  1. Початок вправи аналогічно №4, але вгорі затримати.
  2. Повільно вивернути пряму ногу і голеностоп назовні, потім так само повільно вивернути всередину.
  3. Обертання повторити 10 разів, не опускаючи ногу, потім повільно опустити, розслабитися.
  4. Перевернутися і зробити на іншому боці.

Виконувати обов'язково повільно!

6

  1. ВП – лежачи на спині.
  2. Ноги зігнути в колінах, розвести на ширину плечей.
  3. Руки лежать уздовж корпусу.
  4. Опора на плечі, повільно підняти таз вгору наскільки вийде це зробити, фіксація вгорі на півхвилини.
  5. Опуститися повільно.
  6. Зробити один раз і повторити в прискореному режимі з фіксацією вгорі на 2 секунди 12-15 р.

7

  1. Сісти на підлогу, ноги разом рівні.
  2. Виконувати нахили вперед.
  3. Намагайтеся схопити руками стопи.
  4. В зігнутому положенні зафіксуватися на 2-3 хв., постарайтеся розслабитися.

Ноги в колінах не згинати. Виконувати плавно!

Не опускайте голову вниз, не вигинайте дугою спину – повинна бути одна суцільна рівна лінія.

Щоб полегшити собі вправа при неможливості зробити глибокий нахил, можна використовувати ремінь або рушник.

При щоденному виконанні гнучкість і еластичність м'язів стегон і спини збільшиться, що вам і потрібно.

8

  1. ІП – сидячи на стільці.
  2. Виконувати повільне почергове випрямлення і підведення прямої ноги максимально вгору.
  3. Фіксація вгорі на півхвилини-хвилину.
  4. Повільно опустити, розслабитися.
  5. Зробити 2-3 повтору.

9

  1. Для зняття спазмів у бічних бедерных м'язах сісти на підлогу, притулитися спиною до стіни.
  2. Прямі ноги розвести в сторони максимально, наскільки вийде.
  3. У такому положенні зігнути хвору кінцівку і поставити стопу на підлогу.
  4. Потім повільно, допомагаючи руками, спробувати нахиляти коліно всередину до виникнення практично хворобливого напруги.
  5. Спробувати повернути на місце, роблячи опір руками.
  6. Це напруга треба продовжити на 10 секунд.
  7. Повторити 3-4 р.

Спина рівна, щільно притиснутий до стіни. Все робити плавно і повільно.

ЛФК при артрозі

Після того як, використовуючи медикаментозну терапію, був досягнутий стабільний результат і болю вже не мучать, рекомендований ЛФК при артрозі кульшового суглоба. Це комплекс вправ, які допоможуть відновити рухливість. Вони сприяють підтриманню тонусу м'язів, активізації кровообігу. Виконувати гімнастику можна і в домашніх умовах, вона не вимагає особливих пристосувань. Деякі вправи за методикою Євдокимова, які були описані вище, можна і потрібно виконувати щодня.

Лікування артрозу кульшового суглоба народними засобами

Медицина цілком допускає лікування артрозу кульшового суглоба народними засобами, але воно повинно бути в комплексі з консервативним лікуванням. Не доведено, що народні засоби при захворюванні приносять користь. Якщо ви знаєте, як лікувати народними ліками і вирішили, що прийом відварів трав, розтирання настоянками маслами, прикладання компресів вам допоможе, то спочатку проконсультуйтеся з лікарем і самовільно не відміняйте запропоноване медикаментозне лікування. Найвідоміші народні засоби:

  • масло чистотілу;
  • ванни з топінамбуром і чередою;
  • відвар з борщівника для розтирання;
  • крем з білого переступня;
  • розтирання з живокостом;
  • компрес з вівсянкою;
  • настойкою кореня оману для розтирань;
  • розтирання з кульбаби;
  • настоянка лаврового листа;
  • чай з брусницею, низкою, материнкою, м'ятою;
  • растирки з м'ятою, корицею, евкаліптом, перцем, сосновими бруньками;
  • мазь з прополісом.

Профілактика артрозу

Найкращі ліки – це профілактика артрозу кульшового суглоба. Головна умова підтримки здоров'я – харчування має бути збалансованим, дробовим. Треба зменшити споживання солі, солодощів, тістечка, жирних продуктів. Більше пити води. Раціон повинен складатися переважно з круп, яєць, овочів, фруктів, кисломолочної продукції. Таке харчування сприяє схудненню. Не лінуйтеся більше рухатися, здійснювати прогулянки пішки, плавати або хоча б робити ранкову гімнастику. Це треба робити постійно. Пам'ятайте: рух – це життя.

Відео: Як лікувати артроз кульшового суглоба

Коксартроз: причина, лікування. Артроз кульшового суглоба - симптоми 1, 2 або 3 стадії.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!