Як лікувати подагру на великому пальці ноги: засіб при запаленні суглоба

Хвороба уражує суглоби і характеризується скупченням кристалів сечової кислоти в хрящових тканинах. Часто подагра проявляється у вигляді кісточок (тофусів) на великих пальцях ніг. Скупчення солей відбувається в результаті збою обмінних процесів в нирках, тому важливо лікувати захворювання комплексно.

Чим лікувати подагру на ногах

Повністю вилікувати патологію неможливо, єдиний вихід – відстежувати рівень сечової кислоти в крові, що допоможе запобігти подагричні напади, що супроводжуються гострими болями і іншими неприємними симптомами. Медикаментозне лікування захворювання спрямоване на усунення больового синдрому, зниження вироблення сечової кислоти і видалення її надмірної кількості з крові. Лікар встановив діагноз, може призначити хворому з подагрою кілька різних препаратів для терапії хвороби.

Мазь

Використання мазі не може стати єдиним засобом в боротьбі із захворюванням. Місцевий ліки доповнюється таблетками або ін'єкціями, що містять компоненти, які допомагають продовжити ремісію. Така комплексна терапія допомагає усунути запалення і біль у суглобах. На додаток до таблеткам/уколів можуть застосовуватися наступні місцеві препарати:

  1. Бутадіон. Дана мазь чинить швидку знеболювальну дію. Щоб проявився терапевтичний ефект, пацієнту з подагрою слід накладати Бутадіон на великий палець ноги кілька разів в добу. Крім зниження больового синдрому, мазь здатна знімати набряклість, завдяки чому суглоб, вражений артритом, знову стає рухомим.
  2. Диклофенак. Мазь проти подагри знімає запалення в найкоротші терміни, якщо використовувати її як мінімум двічі в день. Наносити засіб потрібно масажними рухами, легко втираючи його в уражену область великого пальця ноги.
  3. Фулфлекс. Ліки містять виключно рослинні компоненти (екстракти трав), ефективно лікує запалення суглоба великого пальця ноги, прибираючи набряклість і больовий синдром. Основна перевага Фулфлекса – гіпоалергенність і можливість використовувати препарат одночасно з будь-якими іншими медикаментами від подагри.
  4. Вольтарен емульгель. Мазь чинить тривалий знеболюючу дію і має протизапальний ефект. Вольтарен в короткі терміни відновлює рухливість суглобів, повертаючи людині працездатність. Препарат належить до нестероїдних засобів місцевої дії. Лікарі рекомендують застосовувати мазь для лікування подагри на великих пальцях ніг не частіше двох разів на добу.

Таблетки

Дане захворювання відноситься до числа хронічних і частіше розвивається у чоловіків. Перший напад подагри виникає, як правило, після досягнення 40 років, при цьому у людини розвивається набряклість в області ураженого суглоба. Загострення захворювання супроводжується сильним болем і почервонінням шкіри. Якщо не проводити лікування артриту приступ триває від кількох днів до двох-трьох тижнів. Спровокувати загострення подагри може жирна їжа, алкогольні напої, кофеїн, інші продукти з високим вмістом пуринових речовин.

Чим лікувати подагру на великому пальці ноги? Головною складовою медикаментозної терапії, яку призначає лікар, є прийом таблеток, вибір яких здійснюється виходячи з індивідуальних особливостей пацієнта та ступеня тяжкості захворювання. Лікар може виписати пацієнту з подагрою:

  1. Колхіцин. Препарат швидко купірує подагричні напади і включає до складу переважно рослинні компоненти. Таблетки регулюють розчинність і міграцію уратів, завдяки чому скорочується концентрація сечовини в крові.
  2. Немулекс. Таблетки відносяться до числа самих безпечних і сприятливих препаратів групи НПЗЗ (нестероїдних протизапальних засобів). Аналогами даного ліки є Нимулид, Німесил, Апоніл. Згідно відгуками, медикамент ефективно бореться із захворюваннями суглобів (включаючи артроз, артрит, тощо) та неврологічними захворюваннями.
  3. Ібупрофен. Препарат від подагри відноситься до групи НПЗЗ та має жарознижувальну, протизапальну, знеболюючу дію. Ібупрофен приймають до тих пір, поки больовий синдром не пройде.
  4. Індометацин. Як і Ібупрофен, цей препарат є представником нестероїдних засобів, що усувають запалення. Крім того, таблетки здатні знизити інтенсивність болю і зняти червоність.

Як лікувати подагру на ногах оперативно

При виникненні кісточок (тофусів) на великих пальцях ніг пацієнт може вдатися до оперативного лікування подагри. Оскільки ніякі медикаменти не здатні видалити скупчення кристалів сечовини, деякі хворі вирішуються на хірургічну процедуру. Тим не менш, операція не є найкращим вирішенням проблеми, оскільки тофуси не рідко утворюються знову через певний час.

Як лікувати подагру на великому пальці ноги допомогою хірургічного втручання? В ході операції лікар:

  • випилює кісточки на ногах пацієнта;
  • фіксує їх пластинами або шурупами;
  • зашиває шкіру і через 15-20 днів знімає шви.

Сучасна хірургія використовують методи, які знижують ризик травмування хворого до мінімуму. В ході операції лікар змінює кут між фалангами великого пальця, пересуваючи сухожилля і створюючи правильну форму ноги. При цьому людині дозволяється ходити вже на наступну добу після втручання, а ще через 2 дні його виписують. Милиці або гіпс після операції не потрібні, однак пацієнтові варто носити спеціальне взуття.

Набуває популярності і інший вид хірургічного втручання – видалення кісточок лазером. Перевагами даного методу лікування подагри, локалізується на пальцях ніг, є:

  • мінімальна травматичність (на відміну від звичайної операції, лазер не відрізає виступаючі частини, а обережно шліфує їх);
  • висока швидкість процедури;
  • більш швидкий процес відновлення рухливості суглобів.

Фізіотерапевтичне лікування шишок на великому пальці ноги

Щоб поліпшити кровопостачання в області ураженого подагру суглоба, зменшити біль і стимулювати регенерацію пошкоджених тканин, застосовуються фізіотерапевтичні методи. Якщо болить суглоб великого пальця на нозі при подагрі, допоможуть наступні процедури:

  1. Магнітотерапія. Низькочастотні магнітні імпульси різної тривалості, форми і періодичності активізують кровообіг, сприяють лімфотоку, покращують відновлення тканин, знижують больовий синдром.
  2. Електрофорез. Солі сечової кислоти під впливом струму руйнуються і видаляються з організму. Введення медикаментозних засобів за допомогою електрофорезу є дієвим і безпечним способом, за допомогою якого можна лікувати подагру на великих пальцях ніг, колінному і інших суглобах.
  3. Аплікації з парафіном. Тепловий вплив з застосуванням даної речовини сприяє розширенню капілярів, активізації кровообігу, стимуляції обмінних процесів, насичення ураженого суглоба киснем і живильними речовинами.
  4. Компрес з Димексидом. Основне їх призначення – усунення болю і зняття запалення з великого пальця ноги, ураженого артритом. Головне переваги Димексиду для лікування подагри – відсутність протипоказань.
  5. Аплікації з Озокериту. Такі процедури для лікування подагри сприяють поліпшенню функції хворих суглобів, видалення з них надлишкової кількості уратів.

Народні засоби

  1. Настоянка з брусничного листя. Слід залити 20 г зелені 250 мл крутого окропу, а через годину процідити рідину і приймати її для лікування подагри по ½ ст. л. 5-6 разів у добу.
  2. Відвар березового листя. Якщо болить великий палець на нозі, приготуйте з 2 ст. л. зелені і полулитров окропу відвар, прокип'ятити його не більше 10 хвилин. Через півгодини процідіть рідину, після пийте її по ¼ склянки під час їжі.
  3. Часниково-лимонний настій від подагри на великому пальці ноги. Подрібніть 4 лимона і три зубки часнику з допомогою м'ясорубки. Залийте компоненти 1700 мл окропу. Протягом доби рідина повинна постояти, а після її варто приймати по ¼ склянки 2-3 рази на день.

Як лікувати подагру на ногах дієтою

Крім прийому медикаментів, для лікування захворювання важливу роль відіграє правильне харчування. Хворому показано 4-кратне вживання їжі невеликими порціями і з рівними інтервалами часу (тобто вкрай бажано дотримуватися режиму харчування). Людям з подагрою, у яких є зайва вага, необхідно повільно знижувати добове кількість споживаних калорій.

Важливим моментом є споживання великої кількості рідини. Рекомендованою нормою для дорослої людини із захворюванням суглобів є 3 літри, при цьому пити можна, крім води домашній компот, морс, квас, фреші, кисіль. З раціону хворого виключаються такі продукти:

  • міцний чай;
  • алкоголь;
  • кави;
  • бобові;
  • жирна риба/м'ясо;
  • морква;
  • яйця;
  • солодощі;
  • приправи, особливо сіль.

Дізнайтеся, як проводиться лікування подагри іншими методами.

Відео

Лікування подагри в домашніх умовах

Відгуки

Ольга, 44 рокиМені допомагають народні засоби від подагри на пальцях ніг, найефективнішим вважаю ванночки з милом і морською сіллю. Роблю їх при загостренні хвороби, ширяючи ноги в мильній воді за двадцять хвилин щодня. Ще хороший ефект від болю і запалення дає медична жовч, якій потрібно змащувати кісточки на ногах два-три рази на добу.
Анатолій, 56 роківЯкщо дотримуватися дієти, загострень практично не буває. У мене ремісії тривають по 2-3 роки, при цьому навіть встигаю забути про подагрі. Під час рецидивів використовую знеболюючі мазі типу Диклофенаку, до прийому таблеток вдаюся вкрай рідко – якщо підвищується температура тіла і починається озноб, але таке трапляється раз у 5-6 років.
Дмитро, 38 роківНамагаюся не відходити від дієти, п'ю Боржомі для олужнення крові, іноді проходжу курси фізіопроцедур, щоб уникнути загострень подагри. Почалася хвороба недавно, але з такими сильними болями краще не стикатися, тому віддаю перевагу профілактичні заходи лікувальним, але, коли є необхідність п'ю Колхіцин – допомагають таблетки протягом 1-2 діб.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!