Кіфоз грудного відділу хребта - як лікувати. Вправи при лікуванні кіфозу грудного відділу хребта

Здоровий хребет людини має два коліна позаду і дві попереду. Таке його будова необхідно для кращої амортизації і зниження навантаження, яка припадає на поставу. Якщо відбувається викривлення хребта до задньої частини, лікарі ставлять діагноз – кіфоз. Найчастіше хвороба розвивається у грудному відділі.

Що таке грудний кіфоз

При захворюванні характерне викривлення хребетного стовпа на рівні грудної клітини з вірогідним появою горба. При даній патології хребет має неправильну форму, внаслідок чого постава людини виглядає зігнуто (сутуло). Як правило, деформація спостерігається у хлопчиків в юнацькому віці, під час активного росту. Причиною кіфосколіозу є ослаблення якоїсь ділянки хребта, в результаті чого він згинається і піддається посиленим навантаженням.

Патологічний

Кіфосколіоз грудного відділу може бути набутим чи природженим. Захворювання має кілька ступенів важкості, для кожного з яких характерний певний кут вигину хребців. Так, при першій стадії грудний відділ згинається на 31-40 градусів, при другій – на 41-50, при третій – 51-70. Четверта ступінь вважається найважчою, при ній кут вигину становить понад 71 градуса.

Фізіологічний

Може розвиватися вже до семи років, при цьому кут вигину спини становить як мінімум 15 градусів, але не більше 30. Фізіологічний кіфоз грудного відділу хребта є у всіх людей і вважається нормальним явищем. Про патології кажуть, якщо кут викривлення спини доходить до показника 45 градусів і вище. Розвинутися гіперкіфоз може в результаті слабкої постави. Як правило, діагностують патологію у чоловіків віком до 30 років. Поширеною причиною кифозирования грудного відділу спини є малорухливість, сидячий спосіб життя.

Симптоми кіфозу за ступенями

Спочатку викривлення практично непомітно: людина не відчуває болю. Нерідко захворювання передує сколіоз грудного відділу. Людина може відчувати втому в м'язах спини, а ввечері відчувати сильне бажання прийняти горизонтальне положення. По мірі розвитку захворювання починається кіфоз 2 ступеня. На даній стадії порушення вигину грудного відділу стає більш стійким (фіксованим). При цьому починаються неврологічні прояви хвороби:

  • розвивається больовий синдром в грудному відділі спини;
  • людина відчуває оніміння рук;
  • плечі, передпліччя слабшають.

Для пізньої стадії захворювання порушення форми хребта набуває стійкий характер. Людина з кіфозом грудного відділу хребта виглядає сутулою, його плечі помітно виступають вперед. Грудна клітка хворого виглядає запалих, в лопатки відведені в сторони. Внаслідок даного порушення розвивається плоскостопість. Запущений кіфоз грудної клітини надає негативний вплив на весь організм:

  • починається лордоз поперекового і шийного відділів (вигинаючи ці ділянки хребта в іншу сторону, тіло намагається перерозподілити навантаження);
  • розвиваються різні хронічні захворювання внутрішніх органів;
  • скорочується вентиляція легень, що ускладнює перебіг бронхолегеневих захворювань;
  • може розвинутися серцева недостатність або порушитися робота органу;
  • відбувається поступове здавлювання органів травлення, нирок, печінки, внаслідок цього починається холецистит, гастродуоденіт, хронічні запори, ін.;
  • стають вразливими суглоби, зв'язки;
  • порушується кровопостачання мозку, внаслідок чого часто виникають головні болі і запаморочення.

Лікування кіфозу хребта в домашніх умовах

Метод виправлення хребта залежить від ступеня його деформації і наявності супроводжуючих патологій. Так, вилікувати кіфоз важкої форми, при якому часто розвивається параліч нижніх кінцівок, в домашніх умовах не представляється можливим. Навіть консервативна медикаментозна терапія безсила. Єдиним варіантом лікування важкого кіфозу стане операція. При ранніх стадіях розвитку захворювання рекомендується виконувати лікувальну фізкультуру і проходити мануальну терапію.

З допомогою ЛФК

Щоб виправити сутулість у дорослому віці, необхідно регулярно виконувати комплекс лікувальних вправ. З їх допомогою хребці поступово приймають правильне положення, зміцнюється м'язовий корсет, активізується кровопостачання хребта. ЛФК призначається лікарем, оскільки тільки фахівець здатний підібрати відповідні вправи для зняття спазму з м'язів і підтримки травмованих хребців.

Вправи

Лікування кіфозу у дорослих проходить важче, ніж у дітей або підлітків. Повністю виправити викривлення спини дорослій людині, як правило, неможливо, проте зробити хребець більш рівним у вас вийде. Головні вправи для зміцнення і випрямлення спини:

  1. Упріться долонями і грудною кліткою в стіну, спину максимально прогніть назад. Стійте в такому положенні 3-4 хвилини щодня.
  2. Поверніться до стіни спиною, закиньте руку назад вище голови і упріться нею. Спину тримаєте в прогнутом положенні 30-40 секунд, після поміняйте руку і повторіть вправу від кіфозу.
  3. Ляжте на живіт, руки поставте на рівні грудної клітини. Починайте піднімати тулуб вгору, спираючись на руки, але намагаючись переносити навантаження на спину. Голову тримайте прямо. Потримайте хребет в прогнутом положенні 20 секунд. Повторіть вправу кілька разів.
  4. Щодня виконуйте скручування (вправа на прес).
  5. Зіпріться долонями і ступнями об підлогу, взявши рівне горизонтальне положення (тіло повинно являти собою одну лінію). Залишайтеся нерухомими протягом 10-20 секунд. Поступово час виконання вправи збільшуйте на 10 секунд.

Масаж

Лікувати сильне викривлення хребетного стовпа варто з застосуванням мануальної терапії і масажу. Лікар-остеопат натискає на певні ділянки спини, тим самим допомагаючи хребців стати на місце. Основою мануальної терапії є застосування певного тиску на конкретну зону рухового сегмента. Завдяки цьому методу лікування знімається напруга з м'язів і нервів. Кіфоз грудного відділу хребта вимагає проведення ручних процедур кожні 3-4 дні. Завдяки лікувального масажу активізується кровообіг, підвищується м'язовий тонус.

За допомогою корсету від сутулості

Дорослій людині, хворому кіфозом, корсет допоможе запобігти розвиток патології, але вирівняти вже сформувався хребет він не здатний. У дитячому віці основа скелета схильна до змін завдяки своїй хрящової структурі, тому носіння корсета допоможе повністю виправити деформацію. В залежності від кута викривлення хребта ортезування кіфозу відбувається з урахуванням певних особливостей:

  • при серйозному порушенні форми грудного відділу хребта корсет носять як мінімум 20 годин на добу (іноді спати при кіфозі 2-4 ступеня теж доводиться в корсеті);
  • щоб знизити дискомфорт від носіння корсета, слід щодня збільшувати час його використання на 1 годину;
  • якщо лікар відзначив прогрес, різко відмовлятися від корсета не варто – день за днем скорочуйте час його застосування на годину;
  • якщо корсет від кіфозу грудного відділу носить дитина, у якого організм ще росте, лікування проходить під пильним наглядом лікаря;
  • через кілька місяців після початку носіння корсета може знадобитися спеціальне фіксуюче пристосування для грудного відділу.

Читайте докладніше, що таке корсет для спини, як правильно його вибрати.

Відео: гімнастика при кіфозі грудного відділу хребта

ВИЛІКОВУЄМО КІФОЗ (СУТУЛІСТЬ) ПРОФЕСІЙНО З ЛІКАРЕМ!

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!