Дрес-код - це і види для чоловіків або жінок, опис прийнятною за стилем одягу або кольором

Dress code являє собою звід правил, розпорядчих, як потрібно виглядати у певних ситуаціях. Вимоги щодо зовнішнього вигляду супроводжують офіційні, ділові або урочисті заходи. Поняття дрес-код – це допустимий стиль одягу, взуття, аксесуарів, зачіски, якого потрібно дотримуватися при відвідуванні будь-яких місць або церемоній. У світських колах побутує вислів Dress to impress, що означає плаття, щоб справити враження.

Види дрес коду

Нерідко в запрошеннях на яке-небудь торжество можна побачити позначку dress code із зазначенням форми одягу, прийнятною для конкретного заходу. В сучасному суспільстві діє міжнародна класифікація, відповідно до якої у запрошеннях проставляється англійська абревіатура. Існує більше 10 базових різновидів:

  • WT (white tie) – строга одяг для важливих заходів;
  • BT (black tie) – «чорна краватка» (офіційний вигляд);
  • BB (business best) – максимально строгий діловий костюм;
  • BTR (business traditional) – традиційний діловий костюм;
  • SC (smart casual) – полегшений варіант офіційного туалету;
  • CB (casual baseline) – повсякденний базовий вид;
  • CE (casual executive) – стиль керівників;
  • CM (сasual mainstream) – загальноприйнята повсякденна манера одягатись;
  • C (casual) – повсякденний стиль з акцентом на зручність і практичність;
  • A5 (after five) – ошатний образ для вечірки «після п'яти»;
  • A5C (after 5 casual) – невимушений вечірній формат одягу.

White tie

Такий стиль ще називають Ultra-formal – це самий урочистий і офіційний із існуючих видів. Дотримання всіх приписів щодо одягу, взуття, зачіски, аксесуарів дуже суворе, тому в наші дні він зустрічається вкрай рідко. Кодекс одягу White tie доречний на великих прийомах при дворах царствених осіб, балах, національних святах, масштабних і великосвітських вечірніх весіллях.

Іноді позначку dress code WT можна побачити в запрошень на заходи, пов'язані з урочистим врученням премій. Хоча це рідкісне явище, навіть «Оскар» дотягує лише до рівня BT (Вlack tie). Більшість правил дрес коду Ultra-formal беруть свій початок з часів створення стилю в XIX столітті і практично повністю залишаються без змін. Звід приписів про те, як потрібно виглядати згідно стилю White tie, звучить так:

  • Чоловікам личить бути одягнені у фраки з білими краватками-метеликами, білосніжними жилетами і в штани з лампасами. Під чоловічий вечірній костюм одягають тільки лакові туфлі. Вітається наявність поверх шати стрічки з бойовими регаліями.
  • Жінкам правила дрес коду White tie наказують бути одягненим у «великі туалети», плаття не повинно закінчуватися вище щиколотки. Наряд з декольте варто доповнити палантіном або шаллю, оголені плечі на такому заході недоречні. Біжутерія на подібних святах неприпустима, тільки справжні дорогоцінні прикраси. Руки до ліктів повинні прикривати білі рукавички, які можна зняти тільки під час вечері. Волосся слід акуратно зібрати, відкриваючи повністю особа. Макіяж вітається інтенсивний, але не викликає. При собі можна мати маленьку дамську сумочку.

Black tie

На другому місці за суворістю після стилю White tie знаходиться дрес-код " Black tie. Форма одягу обов'язкова на заходах дуже високого рівня, таких як вручення нагород і премій, урочисті прийоми, весілля, театральні прем'єри, благодійні вечори в. п. Зовнішній вигляд повинен відповідати світським нормам, розпорядчим для дрес коду «Блек тай» бездоганний вигляд:

  • Формальний дрес-код " Black tie для чоловіків зобов'язує їх бути одягненими в строгі костюми або смокінги, якщо урочистий захід проводиться після 17 годин. Чорна метелик з прямими кутами повинна зав'язуватися, а не прикріплятися до сорочки або надіватися на резинці. З костюмом краще поєднувати чорні туфлі класичної моделі, але не лакові.
  • Дівчатам днем доречно надіти елегантний діловий костюм, а якщо подія відбувається ввечері, то належить одягнутися в повний туалет з вирізом або закритою горловиною, зробити вишукану зачіску. Ідеальним вибором стане довге плаття в стриманих тонах, ніяких викликають забарвлень і агресивних принтів зразок леопардового. Під наряд бажано підібрати відповідні закриті туфлі на каблуці. Допускаються прикраси не тільки дорогоцінні, але і їх майстерно виконані аналоги або дорога біжутерія. Вечірній макіяж доречний яскравий з акцентом на очі або губи. Доповнити образ можливо невеликим акуратним клатчем з шовку або жаккарда.

Smart casual

Напівофіційний стиль відрізняє актуальність, при цьому - комфорт і шик. Даний напрямок в одязі зародилося в Італії, а через роки дрес код Smart casual завоював популярність у всьому світі. Вигляд людей, чий одяг витримана в напівофіційному стилі, виділяє безпосередність, прагнення до свободи. Образ підходить діловим людям, які присвячують багато часу своєї трудової діяльності, але при цьому не хочуть носити постійно сувору одяг. Офісний дрес-код «Смарт-кежуал» зобов'язує представників ділового світу дотримуватися деяких канонів стилю:

  • Чоловіки можуть не носити в офісі краватку, а сорочку класичного крою замінити «поло» або трикотажної футболкою. Замість штанів дозволяється надягати навіть джинси, але тільки темних кольорів.
  • Жінки поряд з блузками можуть дозволити собі урізноманітнити діловий гардероб футболками і кофтами, але обов'язково в стриманих тонах. Допустимі кольори: чорний, сірий, темно-синій, коричневий, бежевий, білий. Яскраві акценти можна створити за допомогою аксесуарів або прикрас, наприклад, колоритного хустки і стильного намиста. Бажано, щоб волосся були прибрані, але необов'язково повністю, вітаються акуратні зачіски. Макіяж доречний денний без викликають відтінків.

Business casual

Напрям «Бізнес кежуал» являє собою розслаблений стиль для ділових людей, стомлених строгими офісними документами, що стосуються зовнішнього вигляду. Дрес код Business casual представляє той випадок, коли на корпоративі або офіційному заході можна виглядати по-діловому, але в одязі, яка не сковує надмірною суворістю. Головне в цьому стилі – ідеальне поєднання усіх деталей одягу. Напрямок має визначення як професійний діловий стиль, допускає невимушені елементи:

  • Чоловікам дозволяється носити сорочки, светри, спортивні піджаки різноманітних відтінків. Забарвлення бажані однотонні, допускаються орнаменти, але категорично заборонені помітні об'ємні зображення. Штани повинні бути темних кольорів без стрілок, джинси не дозволяються. Взуття необов'язково сувора, але неодмінно закрита і наближена до класичного стилю.
  • Жінкам доречно надіти сорочку або блузку, можна з жакетом, светром, джемпером. Довжина спідниці або сукні повинна бути не вище колін. Взуття на середньому каблуці або платформі зобов'язана закривати більшу частину стопи, максимум, що допускається – відкритий носок або п'ятка. Зачіски дамам дозволені будь-які, але без крайнощів, те ж саме стосується і макіяжу.

Business traditional

Про те, що таке дрес-код на роботі, знають багато, особливо нюанси дотримання формальностей у зовнішньому вигляді добре відомі офісним працівникам, підприємцям і діловим людям. Застосовується такий вигляд для офіційних зустрічей, переговорів, співбесід. Традиційний корпоративний стиль одягу Business Formal Traditional або, як його ще називають, Undress зобов'язує виглядати стримано без яскравих елементів, з аксесуарів допускається портфель або сувора сумка, а з прикрас – наручний годинник:

  • Чоловіки одягають діловий костюм: однотонний або з ледве помітною смужкою. Традиційна чоловіча взуття оксфорди, дербі, монкі, броги (переважно чорного кольору), лофери.
  • Жінки носять класичний приталений піджак з брюками або спідницею, доречно надіти плаття-футляр з жакетом. Туфлі підійдуть на невисокому каблуці традиційного стилю. Волосся повинні бути прибрані в строгу зачіску, макіяж допускається в стриманих тонах.

Cocktail

Коктейльний стиль не представляє складнощів, хоч і зобов'язує дотримуватися певного напряму при виборі одягу для такого неформального вечірнього заходу. Дрес код Cocktail в запрошенні означає, що зовнішній вигляд гостей повинен бути елегантним, хоч і менш урочистим, ніж на світських прийомах з кодексом одягу White tie і Black tie. У форматі коктейльних вечірок проводяться виставки, презентації, відкриття культурних установ та інші аналогічні заходи. Основні правила при виборі гардеробу для вечірки з позначкою дрес код Cocktail:

  • Чоловікам належить присутні на таких заходах у костюмі з краваткою чи метеликом яскравих тонів. Доповнити образ можна стильними запонками, галстучной шпилькою.
  • Для жінок існує величезний вибір коктейльних суконь різних фасонів і кольорів. Туфлі до плаття потрібно підбирати на підборах не нижче 8 сантиметрів. Доповнити образ можна маленької дамською сумочкою і прикрасами, але це повинні бути акуратні невеликі коштовності або дорога біжутерія. Суворих приписів до зачіски і макіяжу немає, вітаються елегантно укладене волосся і makeup, що гармонує з усім чином.

Semi-formal

Відноситься до полуформальным стилів в одязі, він дає свободу вибору, але тільки у відповідності з конкретним заходом. Підходить для офіційних приводів, званих вечерь, прийомів в честь якого-небудь знаменної події. Головне правило дрес коду Semi-formal – ніяких відвертих або викликають нарядів. В іншому вибір відповідного обстановці туалету лягає на запрошених. Правила вибору одягу на захід з позначкою Semi-formal:

  • Чоловікам належить бути одягненими в темні піджак і штани, якщо захід проводиться після 18 годин вечора, а коли зустріч організовується до цього часу, то можна надіти звичайний костюм з краваткою.
  • Жінки при виборі вбрання теж залежні від часу проведення зустрічі: до шести вечора підійде будь привабливе елегантне плаття або костюм, після 18 годин доречно буде недовгий коктейльне плаття. Туфлі можуть гармоніювати з невеликою сумочкою. Волосся елегантно укладене, макіяж в стриманих ніжних тонах.

After Five

У перекладі з англійського словосполучення означає «після п'яти», що вказує на час проведення заходу. Нерідко відмітка After Five у запрошенні доповнюється з різними уточненнями стилю, наприклад, Semi formal, Casual і інші напрямки в одязі. Можливі заходи: сімейне або корпоративне свято, коктейль, звана вечеря і т. д. Популярний дрес код After Five зобов'язує дотримуватися наступних правил у виборі одягу:

  • Чоловікам можна одягатися в стильний або діловий костюм з краваткою чи без нього. Сорочку можна надіти кольоровий, з малюнком або текстуровану. Взуття вітається класична, але дозволяється надіти топ-сайдеры або кросівки.
  • Жінкам можна вибрати ошатний костюм зі спідницею або брюками, нетривале вечірнє плаття. Туфлі підбирають гармоніюють з нарядом або невеликою сумочкою. Зачіска допускається неофіційна, але вишукана. Макіяж повинен гармоніювати із загальним чином дами.

Відео

Що Потрібно Знати про Дрес-коди? Як Правильно Одягнутися на Захід? Каже ЕКСПЕРТ

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!