Хвороба Осгуда Шляттера

Ще незміцнілі дитячі кістки більш схильні до різних пошкоджень. Одне з таких захворювань виникає у нижньому полюсі колінної чашечки і частіше з'являється у юних спортсменів. Назва цієї недуги звучить як синдром Шляттера. Що ви чули про цю патологію? Якщо нічого, то нижче інструкції допоможуть вам дізнатися про причини, наслідки та методи лікування захворювання.

Що таке хвороба Осгуда Шляттера

Хвороба суглобів Шляттера являє собою поразка асептичного характеру ядра великогомілкової кістки. Причиною тому є постійні фізичні навантаження під час посиленого зростання дитячих кісток. Клінічна картина захворювання – це руйнування кісткової і хрящової тканини великої гомілкової кістки. Без вагомих причин в нижній частині колінної чашечки утворюється тверда на дотик пухлина. У Міжнародній класифікації хвороб синдром відноситься до класу МКХ-10.

Симптоми хвороби колінного суглоба

Американський і швейцарський хірурги початку ХХ століття докладно описали недуга, тому у нього з'явилася інша назва – синдром Осгуд Шляттера або Шлаттера. Частіше він з'являється у дітей у віці від 10 до 18 років, адже це час характеризується інтенсивним зростанням кісткової тканини. Серед хлопчиків спортсменів нараховується більше, тому у них хвороба діагностується частіше, ніж у дівчаток. У дітей, ніяк не пов'язаних з областю спорту, недуга проявляється рідше.

Синдром проявляється наступними симптомами:

  1. Коли хвороба тільки починає розвиватися, ознаки проявляються слабо у вигляді рідкісних хворобливих відчуттів в коліні при фізичному навантаженні.
  2. Після посилених занять спортом біль у коліні збоку з внутрішньої сторони і в області гомілки відчувається більше.
  3. Біль у коліні виникає безпосередньо при присідання, згинання/розгинання ніг, підйомі/спуску по сходах. Відчувається хворобливість при ходінні і навіть у спокійному стані.
  4. На нижньої частини коліна тканини починають набрякати, з'являється шишка, як на фото.
  5. Хвороба характеризується загальними ознаками запалення, такими як висока температура, озноб або почервоніння.
  6. Ознаки синдрому характеризуються періодами загострення і ремісії.

Причини

Найголовніший чинник хвороби, що викликає утворення наросту під коліном – це інтенсивні фізичні навантаження під час зростання кісток у дитини. Дитячому організму важко впоратися з посиленими тренуваннями, тому він відповідає на них таким запаленням. Синдром розвивається насамперед при професійних спортивних тренуваннях, де людину змушують максимально викладатися. Група ризику включає наступні види спорту:

  • атлетика, легка і важка;
  • спортивна гімнастика;
  • карате
  • хокей;
  • бокс;
  • фехтування;
  • футбол;
  • баскетбол;
  • спортивні танці;
  • волейбол;
  • фігурне катання.

Точна причина хвороби полягає в активній роботі чотириголового м'яза при виконанні вправ внаслідок важких навантажень. Квадріцепс розтягує сухожилля, яке покликане поєднувати великогомілкову кістку і колінну чашечку. Натяг приймає надмірний характер – це приводить до виникнення дрібних травм, надривів. Крім того, погіршується кровопостачання в області коліна. Відповідь на такі запалення – посилений ріст кісткової тканини, яка потім стає бугристостью.

Наслідки хвороби Шляттера у дітей

Більшість випадків перебігу хвороби характеризується шишкою, яка не приносить больових відчуттів. Суглоб при цьому теж не порушується, але можуть відзначатися деякі ускладнення синдрому:

  • зміщення вгору надколінка;
  • остеоартроз колінного суглоба, що веде до постійного болю в коліні;
  • ломота, ниючі болі в коліні, залежні від зміни погодних умов.

Чи беруть в армію з синдромом Осгуда Шляттера? Якщо такий діагноз поставлений, то при проходженні молодими людьми комісії її члени звертають увагу на стан колінних суглобів. Незначні порушення можуть бути причиною лише піврічної відстрочки для лікування, сама ж хвороба колінного суглоба Шляттера не є підставою для присвоєння непридатність до армії. Лише серйозні патології рухової функції коліна дають право комісії не допустити призовника до служби. Суть в тому, що рішення приймається конкретно на основі діагностики для кожного випадку синдрому Шляттера.

Лікування синдрому Шляттера в домашніх умовах

Як лікувати хвороба Шляттера? Повне лікування здійснюється за допомогою операції. До цього застосовують інше лікування:

  • максимальне зменшення кількості фізичних навантажень;
  • спокій кінцівки за рахунок знерухомлення гіпсовими манжетами, бандажами;
  • носіння на тренуваннях наколінників, ортезів;
  • фізіотерапія;
  • електрофорез з биостимуляцией прокаином і кальцієм;
  • масаж і лікувальна фізкультура;
  • ванни грязьові, або парафінові;
  • використання мазей, таких як «Хондроксид», «Траумель».

Профілактика

Щоб вилікувати хворобу, а краще не допустити її розвитку, потрібно проводити профілактичні заходи. Серед них ефективними є:

  1. Обережність на спортивних тренуваннях.
  2. Для важких форм захворювання спортсмену доведеться повністю обмежити себе від фізичних навантажень.
  3. Застосування холодних компресів, лікувальних гідромасажних ванн після занять.
  4. Дотримання правильного харчування, щоб вага знаходився в нормі.

Відео про хвороби Шляттера у підлітків

Людське тіло схильне до безлічі захворювань, які стосуються і суглобів. Особливо схильні до запальних процесів дитячі кістки, які ще не зміцніли до кінця і знаходяться в стадії інтенсивного зростання. Як і будь-яка патологія, хвороба Шляттера у дорослих або підлітків потребує постійного моніторингу і лікування, якщо це необхідно. Щоб дізнатися про синдром докладніше, перегляньте корисний відеоролик нижче з повною інформацією про захворювання.

Біль у коліні у дитини. Хвороба Шляттера #малиновський

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!