8 способів відбілити зуби в домашніх умовах швидко і ефективно

Наліт на зубах завжди засмучує людини і псує його посмішку. Щоб відбілити зубний ряд, необов'язково відвідувати стоматологічний кабінет і погоджуватися на дорогі процедури. Усунути естетичний дефект і домогтися «голлівудської усмішки» можна в домашніх умовах, без шкоди для здоров'я. Попередньо потрібно проконсультуватися зі стоматологом.

Причини пожовтіння зубної емалі

Якщо на поверхні зубів з'явився бежевий, жовтий, коричневий або темний наліт, насамперед, потрібно звернути увагу на повсякденне харчування.

При регулярному вживанні солодощів, чорного чаю, кави, газованих напоїв, шоколаду, буряків, ріпи і спецій емаль поступово жовтіє.

Інші причини, чому з'являється наліт:

  • шкідливі звички (куріння, кальян);
  • порушення правил гігієни порожнини рота;
  • прийом антибіотиків;
  • сувора дієта;
  • незбалансоване харчування;
  • вікові зміни організму;
  • жовтизна зубів від природи;
  • носіння брекетів;
  • травми емалі зубів;
  • хвороби крові, нирок.

Олійні полоскання для відбілювання

Щоб відбілити зуби вдома, можна використовувати кокосове масло з антибактеріальним ефектом. Лауринова кислота вбиває бактерії, віруси і грибки, усуває почервоніння і біль ясен.

Кокосове масло також використовується для профілактики гінгівіту, стоматиту.

Ефективні способи зубного відбілювання в домашніх умовах:

  • Візьміть в рот 1 ст. ложку кокосової олії, сосіть і потримайте в роті 15-20 хвилин.Потім почистіть зуби щіткою. Проводите процедуру щодня, результат буде помітний через 2 тижні.
  • Нанесіть кокосове масло на щітку, натріть емаль, міжзубний простір. Не змивайте 15-20 хвилин, потім ретельно прополощіть рот водою. Повторюйте процедуру щодня курсом 2-3 тижні.

Кокосове масло не можна ковтати. Після закінчення процедури його потрібно виплюнути, а разом з ним виведуться хвороботворні бактерії, зникнуть неприємний запах з рота, запалення ясен. Рекомендований курс відбілювання емалі – 2-3 тижні.

Чищення зубів содою

Харчова сода – це м'який абразив, який швидко усуває поверхневе потемніння емалі. Таке засіб для відбілювання зубів використовується з особливою обережністю, не підходить для щоденного застосування.

Дрібні кристали харчової соди стоншують зубну емаль, яка відновлення після процедури вже не підлягає. Проблема може тільки посилитися.

Процедура виконується не більше 5 хвилин не частіше 1 разу в 7-10 днів. Рецепти для швидкого відбілювання зубного ряду:

  • Додайте трохи харчової соди в зубну пасту нанесіть на щітку, почистіть зуби. Добре прополощіть рот водою.
  • Змішайте харчову соду з перекисом водню в таких пропорціях, щоб вийшла однорідна маса, яку використовуйте замість зубної пасти.

Полоскання рота перекисом водню

Щоб через 2-3 тижні емаль стала на 2-3 тони світліше, можна скористатися перекисом водню. В аптеці продається розчин 3%. Щоб виключити побічні явища – подразнення та біль ясен – потрібно концентрат розбавити водою у співвідношенні 1:1.

Щоб освітлення зубів в домашніх умовах було безпечним, оптимальний розчин перекису водню – 1,5%.

Загальні рекомендації стоматологів:

  • Використовуйте перекис водню перед звичайною чищенням.
  • Проведіть тест на наявність алергічної реакції.
  • Не ковтайте розчин, інакше можна пошкодити слизову, викликати її опік.
  • Якщо під час процедури в роті з'являються біль і печіння, прополощіть рот водою.
  • Використовуйте свіжий розчин для полоскання, інакше властивості перекису слабшають.
  • Не їжте протягом 1 години після процедури.
  • Якщо в роті є ранки і виразки, використовувати перекис не можна.

Паста з морською сіллю

Це засіб відбілює емаль, має виражену бактерицидну, антисептичну ефектами. Частіше використовується кухонна сіль, але дослідження показали, що відбілюючі властивості морської солі нітрохи не слабкіше. Ефективні рецепти і правила їх застосування:

  • Змішайте 1 ч. ложку солі з такою ж кількістю соку лимона або яблучного оцту. Почистіть зуби цим складом. Процедуру проводите не частіше 1 рази на тиждень, інакше можна пошкодити структуру зубної емалі.
  • Змішайте по 1 ч. ложці харчової соди і морської солі. Додайте стільки води, щоб суміш стала пастоподібної. Почистіть емаль щіткою, повторюйте процедуру 1 раз/тиждень.
  • Розчиніть 1 ст. ложку морської солі в 1 склянці води, добре перемішайте, полощіть рот після чищення. Плями з емалі зникають через 2-3 тижні регулярних процедур.

Очищення порошком активованого вугілля

У складі активованого вугілля міститься гідроксид калію, який має відбілюючі властивості, при правильному застосуванні освітлює емаль на 2-3 тони. Якщо використовувати засіб 2-3 рази/тиждень, можна буде спостерігати ефект відбілювання не слабкіше, ніж після візиту в стоматологічний кабінет. Популярні рецепти і правила їх застосування:

  • Подрібніть таблетку активованого вугілля до порошкоподібного стану.Розбавте водою так, щоб вийшла однорідна кашка. Змочіть у неї щітку і чистити зуби, міжзубний простір, здійснюючи вертикальні рухи. Можна з'єднати порошок із звичайною зубною пастою.
  • Змішайте подрібнений порошок активованого вугілля з соком лимона так, щоб вийшла пастоподібна суміш. Чистку емалі таким складом проводите 1 раз/тиждень. Після цього добре прополощіть рот водою (сік лимона – агресивна речовина).

Ополіскувач з яблучним оцтом

У складі такого натурального продукту міститься оцтова кислота, яка є перевіреним антисептичним, антибактеріальним засобом. За допомогою яблучного оцту можна знищити бактерії в порожнині рота, позбутися від неприємного запаху, відбілити зуби на 2-4 тони.

Засіб агресивна, при регулярному застосуванні може порушити структуру емалі, викликати карієс.

Щоб добитися білосніжної посмішки, можна використовувати такі рецепти:

  • Розведіть оцет з водою в співвідношенні 1:10, додайте 1 ч. ложку кухонної солі.Перемішайте, розчиніть кристали, полощіть рот розчином кімнатної температури після чищення. Процедуру виконуйте 1 раз/тиждень курсом 1 місяць.
  • Додайте 1 ч. ложку яблучного оцту на 1 склянку прохолодної води, перемішайте.Полощіть рот перед чищенням зубів щодня протягом 7-10 днів.

Куркума для білизни зубів

Спеції теж відбілюють зуби. Куркума як природний антибіотик знищує бактерії, які стають причиною запалення і болю ясен. Вона містить селен, аскорбінову кислоту, магній і кальцій для зміцнення і освітлення зубного ряду.

Куркума знімає запалення ясен.

Ефективні засоби і правила їх застосування:

  • Змішайте куркуму з водою зі консистенції пасти. Почистіть зуби, не змивайте 3-5 хвилин, потім добре прополощіть рот і почистіть емаль звичайною зубною пастою. Процедуру проводите 2-3 рази/тиждень.
  • Додайте 1 ч. ложку куркуми 0,5 ч. ложки кокосового масла. Перемішайте, почистіть сумішшю зуби. Через 3-5 хвилин сполосніть рот. Не вживайте їжу 40-60 хвилин. процедуру повторюйте 1-2 рази/тиждень.

Відбілювання цедрою лимона або апельсина

Для відбілювання зубного ряду використовуються цитрусові фрукти і ефірні масла на їх основі. В їх складі містяться органічні кислоти, здатні відбілити зубний ряд на 3-4 тони за 1 місяць. Це агресивні речовини, які краще не використовувати в концентрованому вигляді.

В іншому випадку можна пошкодити емаль, викликати подразнення та опік слизової оболонки ясен.

Ефективні рецепти з цедрою лимона і апельсина, правила їх приготування в домашніх умовах:

  • Подрібніть цедру апельсина і лавровий лист.Однорідну кашку розбавте зубною пастою. Склад використовуйте для чищення зубів 1 раз/тиждень курсом 1 місяць. Після чищення прополощіть рот водою.
  • М'якоть лимона використовуйте для аплікацій на потемнілі зуби. Процедуру проводите не більше 5 хвилин, добре прополощіть рот водою. Якщо робити аплікації 1 раз/тиждень, через 3-4 тижні емаль посвітлішає на 2-3 тони.

Відео

10 Натуральних Способів Відбілити Зуби в Домашніх Умовах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!