Керамічні брекети - плюси і мінуси, пристрій системи та показання до установки

Більшість пацієнтів не поспішають звертатися за ортодонтичним лікуванням тільки тому, що їх лякає перспектива носити непривабливі металеві брекет-системи, що псують зовнішній вигляд посмішки. Ортодонти вирішили цю проблему, створивши непомітні навіть при безпосередньому спілкуванні керамічні конструкції. Завдяки різноманітності матеріалів можна підібрати відтінок, який би максимально гармоніював з кольором зубів і модель для комфортного носіння.

Що таке керамічні брекети

Такі системи відносять до естетичним ортодонтичним конструкцій, які здатні регулювати прикус і положення зубів, позбутися захворювань травного тракту, травм мови і м'яких тканин порожнини рота. Виготовляють брекети з полікристалічного або монокристалічного оксиду алюмінію. Зроблені з полікристалічного окису будуть білими, але напівпрозорими, у другому ж випадку вироби будуть світлими і прозорими.

Як влаштована керамічний брекет система

Система брекети кераміка – вестибулярна конструкція, схожа з іншими подібного роду виробами, виконаними з різних матеріалів. Вона складається з наступних елементів:

  1. Керамічні пластинки, які прикріплюються до кожного зуба окремо. Фіксація проводиться завдяки спеціальному ортодонтичного клею.
  2. Дуга, з допомогою якої всі елементи з'єднуються між собою, перетворюючись в єдину конструкцію. Дуга відповідає за тиск на пластини, що забезпечує розворот зуба в певну сторону. Найчастіше елемент роблять з металу, але пацієнтам, які соромляться зовнішнього вигляду системи, що забарвлюють її в колір емалі і тоді конструкція стає і зовсім непомітною.
  3. Кріпильна система. Можна вибрати фіксацію без лігатур (самолигирующая система) або з ними (металевий дріт або гумові кільця), з використанням невеликих, але надійних замків.

Керамічні брекети – самий зручний і, головне, ефективний метод, що допомагає виправити неправильний прикус. За принципом роботи унікальна конструкція, адже не просто переміщає зуб, але і розгортає його по колу осі, при цьому нахил кореня не змінюється без необхідності. Варто розібратися, як рухається зуб в брекетах, якщо кожна одиниця надійно зафіксована в кісткових тканинах.

Зуб нещільно з'єднується з щелепним суглобом, розташований в поглибленні і оповитий зв'язуючими волокнами, що забезпечують фіксацію та захищають від впливу великих навантажень шляхом стиснень і розтягувань. Після установки керамічної системи створюється певна сила, яка потім переходить і на зуб. Під тиском зуб переміщається до того краю, який був визначений тими самими зв'язуючими волокнами. Після стиснення волокон в одній стороні зуба і розтягування їх в іншій стороні, розташування зубного ряду почне коригуватися.

Типи

Керамічні брекети бувають лінгвальними (внутрішніми) і вестибулярними (зовнішніми), при цьому різні види виробів відрізняються не тільки зовнішнім виглядом, але і принципом дії. Залежно від особливостей конструкції виділяють самолігуючі брекети (безлігатурні) і лігатурні:

  1. Брекеты системи фіксуються на зубах без застосування стягуючого дуги. Замість цього керамічні конструкції кріпляться спеціальними замками і дротяними дугами. Елементи системи переміщуються у міру вирівнювання прикусу, вони м'яко впливають на викривлені зуби і при необхідності розширюють міжзубний простір.
  2. Лігатурні брекети кріпляться до зубів за допомогою лігатури – стягуючого металевої стрічки або дроту, яка здатна утримувати пластини в потрібному положенні, чинити тиск на поверхню зубів і сприяти виправленню дефект прикусу.

Безлігатурні брекети мають значну перевагу перед іншими аналогічними конструкціями – вони не створюють додаткове тертя. Це означає, що зуби при зміщенні не стикаються з гаком опором. Установка безлигатурных систем здійснюється протягом меншої кількості часу, звикання теж відбувається досить швидко, в порівнянні з традиційними металевими моделями. Відвідувати лікаря для корекції потрібно 2 рази в місяць.

Моделі

Сьогодні керамічні брекет системи виготовляють кілька великих компаній. Серед покупців такі популярні моделі:

  • Damon-3 – безлигатурная, так звана пасивна конструкція від американської компанії Ormco. Особливість системи полягає в тому, що вона невеликого розміру, практично непомітна при розмові. Для зручності система оснащена спеціальною фіксує кліпсою.
  • Clarity Advanced APC – система, що має концентратор напруги, завдяки чому відбувається прискорене лікування. Пази металеві кріплення, що забезпечує виробу більш високу міцність, надійність. Пластини швидко фіксуються без допомоги ортодонтичного клею.
  • QiickKlear – німецького виробництва, виконані на основі особливого керамічного складу, невидимого на зубах. Фіксуються металевими кліпсами з самолигирующим підставою, а самі пластинки припасовываются до зубів за допомогою спеціального покриття.
  • Reflections – продукт, що випускається компанією Ortho Technology. Конструкція лігатурна, має форму, яку називають «ластівчин хвіст». Легко кріпляться до зубів без застосування додаткових елементів фіксації. Пластини невеликого розміру, завдяки чому не доставляють людині дискомфорту при носінні.
  • Mistique – система від американської фірми GAC. Конструкція виконана з армованої кераміки, що забезпечує їй високу міцність. Брекети силіконові, тому практично непомітні на зубах.
  • Inovation від компанії Денсплай. Бувають не тільки керамічні, але і металеві, лінгвальні, вестибулярні. При виготовленні керамічної системи, додатково використовується фарфор, за рахунок чого конструкція стає ще більш міцною. Скоби покриті оксидом цирконію, завдяки чому не ламаються і не змінюють свій колір. Встановлювати можна як з внутрішньої, так і із зовнішньої сторони зубів. З такою системою лікування проводиться в короткі терміни.

Які брекети краще керамічні або металічні

Щоб зрозуміти, в чому полягає відмінність різних конструкцій, застосовуваних для виправлення дефектів зубощелепної системи, варто розібратися з плюсами і мінусами виробів. Так, брекети з керамічного матеріалу володіють такими перевагами:

  • Прозорість, естетичність. Кераміка має практично такий же колір, як і зубна емаль, тому система непомітна і не кидається в очі при безпосередньому контакті. Прозорі вироби по праву належать до найбільш естетичним ортодонтичним систем.
  • Комфортне носіння. Завдяки особливостям керамічної конструкції у неї невисокий коефіцієнт тертя, порівняно з металевою. Це полегшує процес адаптації і допомагає максимально уникнути неприємних відчуттів при носінні.
  • Безпека. Керамічні вироби знижують до мінімуму ризик травмування зубної емалі, ясен і слизової оболонки ротової порожнини. На цей матеріал у жодного пацієнта немає алергії, він не окислюється, не завдає організму шкоди різними випарами.
  • Стійкість до зовнішніх впливів. Кераміка – міцний матеріал, хоч і поступається в цьому металу. Крім цього, керамічні деталі не змінюють колір при правильному догляді.
  • Універсальність. Безлігатурні системи підходять навіть людям з сильним викривленням зубного ряду, що допомагає уникнути видалення зубів.

Як і всі конструкції, керамічні брекети мають як плюси, так і мінуси. Головним недоліком таких виробів є висока ціна: вартість їх більше, на відміну від класичних металевих систем. Ще одним мінусом вважається тривалий час лікування, яке обумовлюється м'яким впливом конструкції на викривлені зубні ряди. Брекети щільно прилягають до зубів, що може викликати демінералізацію емалі.

Установка керамічних брекетів

Лікування дефектів зубощелепної системи – справа відповідальна. Щоб ортодонтична процедура була проведена правильно, лікар і його пацієнт повинні разом пройти кілька важливих етапів:

  • огляд порожнини рота, виявлення дефектів, складання плану подальшої корекції;
  • лікування наявних захворювань зубів;
  • створення стоматологом гіпсової моделі щелепи пацієнта, проведення рентген-діагностування;
  • професійна чистка зубів з метою зняття зубного каменю, знищення бактерій, що знаходяться у важкодоступних місцях;
  • проведення установки системи, при якій поверхня зубів спочатку обробляють, потім кріплять на неї пластинки з допомогою замків або клею і фотополімерної лампи;
  • стягування всієї системи дугою, фіксація її будь-яким способом – без лігатури або з ними.

Догляд

Що потрібно робити, щоб керамічна конструкція прослужила як можна довше? Залежно від стану ротової порожнини і від того, наскільки складний дефект щелепи, лікування брекетами може тривати від 2 до 3 років. Доглядати за керамічної конструкцією не складно, але процес вимагає дотримання певних правил:

  • Щоб не порушити цілісність керамічних пластин, бажано відмовитися від твердих продуктів, наприклад горіхів, сухарів. Протипоказані ще льодяники, в'язка, липка їжа: ірис, чорнослив, жувальна гумка і т. п.
  • Важливо чистити зуби після кожного прийому їжі. Для цього використовують спеціальну ортодонтичну щітку зі спеціальним йоржиком і нитку, за допомогою якої здійснюють догляд за міжзубний простір. Після чищення ротову порожнину обполіскують спеціальним антибактеріальним розчином.
  • Для якісної обробки зубів і зубоясневих «кишень» стоматологи рекомендують додатково використовувати іригатор.

Правильний догляд і уникнення перевантаженості керамічної системи дозволить пацієнту домогтися її тривалої експлуатації або зовсім уникнути ремонту протягом усього періоду лікування. Крім цього, важливо регулярно приходити на огляд до вашого лікуючого стоматолога, особливо, якщо є підозри на поломку якого-небудь елемента конструкції. Ремонтувати або змінити конструкцію самостійно категорично заборонено.

Протипоказання

Існує ряд причин, які роблять неможливим встановлення брекетів. Так само, як і металеві конструкції, керамічні мають наступний список протипоказань:

  • яскраво виражені захворювання пародонту;
  • карієс на передніх зубах;
  • хронічні хвороби ендокринної і імунної систем, захворювання серця;
  • психічні захворювання.

Ціни

Точну вартість конструкцій, що використовуються для лікування патології зубощелепної системи назвати складно, тому що вона залежить від цінової політики клініки, де ви будете їх ставити, фірми-виробника, а також різновиди самих виробів і їх кріплень. У кожному разі остаточна вартість брекет системи буде змінюватись. Середні показники цін в Москві можна побачити в таблиці нижче.

Найменування

Ціна, рублів

Mistique

30000

Reflections

від 60000

QuickKlear

від 65000

Damon-3

70000-80000

Clarity Advanced APC

70000-90000

Відео

Керамічні брекети — переваги, показання до установки, види та відгуки

БРЕКЕТИ / КЕРАМІЧНІ БРЕКЕТИ

Види брекет систем

Відгуки

Марія, 29 роківносила Брекети близько року, брала не найдешевші, під колір зубної емалі – при розмові їх навіть ніхто не помічав, поки я сама не акцентувала на цьому увагу. Результатом залишилась задоволена – рівні зуби, гарна посмішка! Єдиний мінус від брекетів для мене – запалення периодонтальної тканини, яке виникло через карієсу.
Тамара, 32 рокиКоли потрібна корекція прикусу, вибрала кераміку за її естетичного вигляду. Жодного разу не пошкодувала про рішення, хоч тривалість ортодонтичного лікування затягнулася. Подруга нарікала на крихкість кераміки, але за два роки мої брекети так і не зламалися. Зараз дочки виправляємо дефекти прикусу теж з допомогою кераміки.
Вікторія, 30 роківВ дитинстві мама намагалася домогтися, щоб я носила жахливі металеві брекети, з-за яких моя однокласниця стала об'єктом для насмішок. З появою керамічних виробів я виправила всі дефекти посмішки – брекети, хоч і довго, але якісно справляються зі своїм завданням. Єдиний мінус кераміки – висока ціна і часті візити до ортодонта.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!