Лікування білої гарячки в домашніх умовах - симптоми, стадії і як надати першу допомогу хворому

Систематичне зловживання спиртними напоями може призвести до багатьох негативних наслідків. Так, біла гарячка є одним з найбільш важких посталкогольных явищ, що виникають після тривалого перебування в надмірному стані. Дізнайтеся, як впоратися з цією проблемою в домашніх умовах за допомогою терапевтичних та медикаментозних засобів.

Що таке біла гарячка

Представники медицини під цим станом розуміють синдром алкогольного делірію. Біла гарячка виникає в осіб, які страждають другою і третьою стадією залежності. Перші симптоми делірію з'являються через 2-3 дні після виходу з тривалого запою. Патогенез гарячки на даний момент не виявлено, але існує усталена думка, що синдром виникає внаслідок порушення зв'язків між нейромедиаторами ЦНС. Біла гарячка розвивається через:

  • органічного ураження структур головного мозку;
  • тривалих запійних станів;
  • вживання неякісної алкогольної продукції;
  • наявності у залежної особи соматичних патологій (бронхіальної астми, нейродерміту, виразки шлунка, гіпертензії).

Симптоми білої гарячки

Делірій є частою формою алкогольного психозу. Клінічно стан характеризується тактильними, зоровими, слуховими галюцинаціями, гіпертермією, порушенням сну. Першого приступу гарячки передує тривалий запій з вживанням високих доз спиртного. Потім синдром розвивається після нетривалих епізодів вживання алкоголю. У 10% випадків розвитку психозу передує одиничні або множинні судоми. Серед інших симптомів делірію виділяють:

  • нудоту, блювоту;
  • головний біль;
  • несвязную мова;
  • порушення психіки, тривожність;
  • підвищення тиску, почастішання пульсу;
  • тремор кінцівок;
  • пожовтіння очей.

Стадії білої гарячки

Синдром алкогольного делірію прогресує по мірі погіршення психічного стану хворого. Останній розмовляє з невидимими істотами, лякається, проявляє зайву рухову активність, впадає в істерику. Надалі до зазначених симптомів приєднується неспокійний сон. Вираженість клінічних проявів обумовлюється стадією делірію.

Стадія делірію

Прояви

Корсаковський психоз

Розлад уваги, пам'яті, сну, неврологічні порушення

Маячня

Порушення психіки, тривожність, агресія

Важка стадія

Зорові, тактильні, слухові галюцинації

Перша допомога

Гостра фаза гарячки може тривати 3-7 днів. При першому приступі алкогольного делірію людині слід надати першу допомогу. Пам'ятайте, не варто сваритись і кричати на хворого. Спробуйте його заспокоїти, покласти в горизонтальне положення. У разі якщо алкоголезависимый агресивний, надійно зав'яжіть його верхні і нижні кінцівки. Потім викличте швидку допомогу. До приїзду медичного персоналу постарайтеся виконати наступний алгоритм дій:

  • Укладіть хворого в ліжко, приберіть подалі предмети, якими він може нанести собі травми.
  • Забезпечте людині з гарячкою рясне пиття, необхідний рівень прохолоди (прохолодний душ або компрес з льодом).
  • Дайте алкоголезависимому особі заспокійливі препарати (Димедрол, Пірацетам);
  • Заспокойте хворого тихими розмовами.

Лікування білої гарячки

Терапія синдрому алкогольного делірію здійснюється в спеціалізованих медичних установах. На питання, чи може біла гарячка пройти сама, лікарі відповідають категоричним «ні». У більшості випадків алкозависимый поміщається в психіатричний стаціонар, де він отримує особливе лікування. Такі заходи необхідні для того, щоб людина під час гострого делірію не заподіяв шкоди собі та оточуючим. При ситуації, коли немає можливості звернутися за медичною допомогою, лікування білої гарячки в домашніх умовах здійснюється за допомогою:

  • Нормалізації нічного відпочинку – передбачає застосування снодійних препаратів. Повноцінний нічний відпочинок є важливою умовою виходу людини з синдрому алкогольного делірію.
  • Підвищення кількості споживаної рідини – ґрунтується на дотримання питного режиму і форсування діурезу під час лікування делірію.
  • Детоксикації – заходи по виведенню токсичних речовин (виклик блювоти, прийом сорбентів, клизмирование).

Терапія за методом Попова

Правильне лікування делірію можливо тільки в умовах психіатричного стаціонару або наркологічної клініки. Самостійно вийти з гострого стану гарячки вкрай складно. Медикаментозна терапія алкогольного делірію повинна проходити під суворим контролем фахівців. Тим не менш, у випадку, коли надання кваліфікованої допомоги неможливо в силу різних причин, дозволяється використовувати методику доктора Попова. Відповідаючи, як білу гарячку лікувати в домашніх умовах за допомогою цього способу, лікарі рекомендують дати хворому суміш з наступних компонентів:

  1. дистильованої води (100 г);
  2. трьох таблеток Люміналу/Фенобарбіталу
  3. 15-20 г чистого медичного спирту.

Зазначені складові ретельно перемішуються. Готова суміш для лікування білої гарячки в домашніх умовах випивається алкоголезависимым за один прийом. При ситуації, коли немає Фенобарбіталу або Люміналу (протиепілептичних засобів з сімейства барбітуратів), лікування тяжкої білої гарячки в домашніх умовах можна проводити лікарськими препаратами зі схожим фармакологічним впливом на організм:

Аналог

Активна речовина

Фризиум

Клобазам

Дифенін

Фенітоїн

Кеппра

Леветирацетам

Суксілеп

Етосуксимід

Тебантин

Габапентин

Діуремід

Ацетазоламід

Вальпроат

Вальпроєва кислота

Народна медицина

Явище алкогольної гарячки відомо людям з давніх пір. Альтернативна медицина пропонує безліч способів, як зняти симптоми гострого делірію в домашніх умовах. Пам'ятайте, при появі симптомів психозу самим безпечним виходом із ситуації буде звернення за кваліфікованою медичною допомогою. На перших стадіях лікування білої гарячки в домашніх умовах можна проводити наступними народними засобами:

  • Настій лаврового листа для лікування алкогольного делірію. Кілька подрібнених листочків лавра і кілька корінців любистку помістити в скляну ємність, залити 100 мл горілки. Склад наполягати 7-8 днів. Готовий настій відфільтрувати і давати хворому, попередньо розчинивши 3-4 краплі кошти в 50 мл води. Приймати засіб від делірію три рази за день.
  • Настій полину і деревію. Суху сировину (по 25 г) залити 100 мл горілки і наполягати в скляній посуді 10-12 днів. Приймати складу рекомендується по 2 ч. л. двічі за добу.
  • Відвар із збору цілющих трав. Взяти по 20 г деревію, чебрецю, полину гіркого і залити суху суміш склянкою окропу. Наполягати засіб 1-2 години, після чого випивається за один прийом.
  • Настій чемериці від алкогольного делірію. Суху траву залити окропом і дати настоятися 30 хвилин. Готовий настій для лікування делірію пити по ⅓ склянки тричі за добу.

Відео

Як білу гарячку лікувати вдома?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!