Алкогольна залежність - причини виникнення, ознаки і симптоми, як позбутися в домашніх умовах

Надмірна любов до спиртних напоїв – бич сучасності. Регулярно п'є людина не здатна контролювати свої дії, працювати, не може уживатися в суспільстві нормальних людей. Алкогольна залежність може розвинутися непомітно, тому важливо зрозуміти, що таке алкоголізм, вміти відрізняти алкоголіка від нормальної людини, знати, які існують наркологічні методи виведення із запою.

Що таке алкогольна залежність

Людини, який любить провести вечір в добрій компанії з келихом вина або пива, ще не можна назвати алкоголіком або підозрювати в залежності. Однак якщо таке проведення часу відбувається на регулярній основі з дня у день, є привід до розвитку залежності. Що вважається алкоголізмом:

  1. фізична залежність від алкоголю;
  2. поява непереборної тяги випити оковитої;
  3. неадекватна поведінка;
  4. невмотивована агресія по відношенню до оточуючих.

Медики вважають, що алкоголізм – це в т. ч. психічне захворювання, впоратися з яким без сторонньої допомоги дуже важко. Тривалі запої призводять не тільки до психічної деградації особистості, але і несуть руйнівні наслідки для організму. Пияцтво – одна з основних причин поразки печінки, головного мозку, порушень в роботі репродуктивної і серцево-судинної системи організму. Розрізняють три стадії алкоголізму, кожна – зі своїми особливостями.

Психічна

Залежність розвивається, коли вживання алкоголю входить в звичку. Людина починає регулярно випивати, щоб розслабитися після робочого дня або для підняття настрою при кожній зустрічі з друзями. Поступово звичка переростає в пристрасть, стає складно обходитися без випивки. Людина не знає, як вести себе з друзями, що робити після роботи. Вчені вважають, що психічні причини є частим фактором розвитку пивного алкоголізму.

Фізична

Це є продовженням психологічного пристрасті. Організм поступово звикає до етанолу, зникають симптоми алкогольної інтоксикації, поступово порушується психіка, людина перестає контролювати дозу і п'є алкогольні напої до останнього. На цій стадії виникають запої. Якщо здорова людина після великої кількості спиртного на ранок відчує відразу до нього, то алкоголік потягнеться за додатковою дозою, щоб «поправити здоров'я». Самостійно припинити пити на цьому етапі ще можливо, але дуже складно.

Соціальна

Стійкість до спиртного досягає максимуму, відбувається повна інтоксикація організму. У хронічного алкоголіка відзначаються скачки артеріального тиску, тремтіння в кінцівках, порушується серцевий ритм, можуть з'явитися симптоми психозу. Такі зміни носять назву – алкогольна деградація. На цій стадії знижується фізична активність людини, розвивається соціальне відторгнення, людина втрачає інтерес до всього навколишнього, стає непрацездатним.

Причини

Чому розвивається пристрасть до алкогольних напоїв, однозначно відповісти не зможе ні один лікар. На це може бути багато причин, які прийнято поділяти на кілька груп:

  • Психологічні. Людина п'є для досягнення внутрішньої гармонії, щоб розслабитися, досягти душевного комфорту, підняти настрій.
  • Соціально-психологічні. Це психологічні установки, створювані товариством протягом багатьох років. Більшість людей не уявляють собі свята без алкоголю, чи то весілля, іменини чи похорон.
  • Біологічні. Захоплення спиртними напоями може бути спровоковано збоями в роботі нервової системи, порушенням метаболізму, генетичною схильністю до алкоголю (коли дитина виріс у родині алкоголіків).

Стадії

В залежності від форми сп'яніння і тривалості вживання спиртного розрізняють кілька стадій залежності:

  • Нульова ступінь, або побутове пияцтво. Йому схильні ті, хто випиває по святах або з друзями. Такі люди рідко напиваються до втрати свідомості і можуть відмовитися від алкоголю в будь-який момент.
  • Перша стадія алкоголізму. Алкогольна залежність виникає на тлі збільшення доз та частоти прийому спиртного. Організм звикає до етанолу, зникає блювання, нудота, головний біль. Ця стадія триває від 1 року до 5 років.
  • Друга стадія. Цей етап триває від 5 до 15 років, характерний синдром залежності від алкоголю. Виникають тимчасові запої, з'являються провали в пам'яті, погіршується розумова діяльність, порушується психіка.
  • Третя стадія. Тривалість цього етапу становить 5-10 років і, як правило, закінчується летальним результатом. На цій стадії повністю зникає резистентність організму до спиртного, навіть малі дози призводять до повного сп'яніння. При детальній діагностиці у пацієнта виявляють кардіоміопатію, поліневропатію, цироз печінки.

Ознаки залежності

Людина, що має стійке пристрасть до алкоголю, рідко визнає наявність проблеми і просить допомоги у близьких. Однак відрізнити алкоголіка від здорової людини допомагають характерні ознаки алкоголізму. Питуща людина виглядає старше своїх років, його шкіра стає в'ялою, особа – червоним. Часті неохайність в одязі, недбалість, байдужість до свого зовнішнього вигляду. При хронічному алкоголізмі нерідко розвиваються психози, які за тривалістю можуть носити хронічний або гострий характер.

Абстинентний синдром

Одним з відхилень в роботі внутрішніх органів у алкоголіка вважається порушення обміну речовин, при цьому метаболізм змінюється настільки, що алкоголь є єдиним засобом для підтримки нормальної працездатності. При абстинентному синдромі у хворого підвищується потовиділення, порушується серцевий ритм, з'являється відчуття слабкості, тремтіння в кінцівках, підвищується артеріальний тиск. Симптоми проходять після прийняття міцних напоїв.

Біла гарячка

Найпоширеніший вид психозу, який в медицині прийнято називати алкогольним делірієм. Розвивається синдром у пацієнтів, які п'ють більше 10 років. Початок білої гарячки завжди гостре – вона з'являється через кілька хвилин або годин після прийняття алкоголю. Перші симптоми схожі з абстинентним синдромом: пітливість, тремор рук, порушення сну. Через деякий час до цих ознак додаються:

  1. нестійкість настрою (ейфорія швидко змінюється агресією);
  2. нескладна мова;
  3. зорові галлюцинозы.

Алкогольна епілепсія

Виникає у алкоголіків з десяти-, п'ятнадцятирічним стажем. За зовнішніми ознаками припадки нічим не відрізняються від інших видів епілепсії, але завжди виникають лише після ухвалення певних доз алкоголю. Спочатку людина блідне, з'являється відчуття запаморочення, синіють губи. При нападах може спостерігатися блювання, піти піна з рота, початися судоми. В результаті раптового падіння можуть з'явитися травми різного ступеня тяжкості.

Лікування

Позбавлення від згубної звички – процес трудомісткий і тривалий. Лікування алкоголізму завжди проходить у декілька етапів та включає як медикаментозні засоби, так і психотерапевтичний вплив. Спочатку пацієнта виводять із запою, усувають симптоми інтоксикації, проводять діагностику внутрішніх органів. При наявності захворювань призначають симптоматичне лікування. Потім проводять роботу над виробленням відрази до алкоголю, надають психологічну підтримку на етапі одужання.

Кодування

Це ціла група психологічних методик, мета яких – позбавити від психічної залежності від спиртного. Хворого переконують у тому, що він помре, якщо ще хоча б раз вип'є спиртне. Існує багато різних методів кодування, які умовно можна розділити на дві групи:

  • Психотерапевтичний вплив – вплив на психіку пацієнта без використання ліків. Найбільш популярні і ефективні методики психотерапії – це кодування по Довженко, метод Сайкова, Рожнова та інші авторські програми.
  • Медикаментозне кодування, або «вшивання», «підшивка» – прийом препаратів, які розвивають тягу до спиртного. Це можуть бути підшкірні імплантати (Торпедо, Еспераль), розчини для внутрішньовенного введення (Алгоминал), таблетки для перорального прийому (Колме, Тетурам).

Препарати від алкогольної залежності

Існують ліки, які блокують рецептори головного мозку, що відповідають за появу ейфорії після прийняття спиртного. При регулярному застосуванні ці препарати знижують тягу до алкоголю, поліпшують психічний стан пацієнта, нормалізують сон. До них відносяться:

  • Пропротен 100 – допомагає не просто позбутися від пристрасті, але і згладити симптоми синдрому відміни. Препарат розроблений на основі трав і екстрактів рослин, тому має мінімум протипоказань і підходить для всіх груп пацієнтів.
  • Вивитрол – порошок для внутрішньовенного введення, який допомагає відбити тягу до спиртного. Препарат має безліч протипоказань, тому ін'єкції з ним проводять тільки в умовах стаціонару. Дія уколу триває протягом 1 місяця.

Інші препарати допомагають впоратися з наслідками відмови від спиртного, усувають безліч симптомів інтоксикації, нормалізують психічний стан пацієнта. До них відносяться:

  • Ламотриджин – протисудомний. Призначається при виявленні алкогольного делірію, епілепсії. Препарат не має протипоказань, але може викликати безліч побічних реакцій, порушення сну, почастішання судомних нападів, гепатити.
  • Галоперидол – нейролептик, часто використовується при комплексному лікуванні алкоголізму. Препарат допомагає придушити неприборкану нудоту, має мінімум побічних ефектів.

Для підтримки організму протягом усього лікування і з метою запобігти розвиток алкогольної енцефалопатії пацієнтам призначають вітамінні комплекси і пробіотики, які покликані усунути порушення мікрофлори кишечника і поліпшити всмоктування поживних речовин. На етапі відновлення організм колишнього алкоголіка особливо потребує:

  • магнії;
  • калії;
  • натрії;
  • фосфатах;
  • фолієвої кислоти.

Психологічна допомога

Позбутися від хронічного алкоголізму одними препаратами або кодуванням складно. Щоб запобігти рецидивам, депресія, алкогольні психози, на етапі реабілітації після залежності пацієнту потрібна психологічна підтримка. Це можуть бути заняття у групі анонімних алкоголіків або приватні візити до психотерапевта, мета яких – допомогти людині заново навчитися жити і адаптуватися в суспільстві.

Як вилікувати алкогольну залежність в домашніх умовах

Медикаментозне лікування може бути підкріплено засобами народної медицини. За згодою лікаря на базі трав у домашніх умовах можна готувати лікувальні чаї та бесспиртовые настоянки. Залежно від чиниться дії розрізняють:

  • Кошти, які розвивають неприязнь до спиртного. У цю категорію входять рослини, які при взаємодії з алкоголем погіршують фізичний стан. Це трави копитняка, баранець, чебрець.
  • Рослини з детоксикаційним ефектом. Вони допомагають усунути симптоми інтоксикації, покращують фізичне самопочуття пацієнта. До них відносяться: звіробій, березові бруньки, кульбаба, ромашка.
  • Тонізуючі трави. Використовуються при видужанні і допомагають налагодити роботу серцево-судинної, нервової і дихальної системи. До них зараховують китайський лимонник, женьшень, елеутерокок.

Відео

Алкогольна залежність

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!