Засоби від болю в суглобах: кращі препарати та народні рецепти

Якщо переважає хворобливість в суглобах, порушується рухливість кінцівок, і людина відчуває себе інвалідом. Необхідно шукати причину такого симптому і вчасно лікуватися, інакше дистрофічні процеси сполучної тканини тільки прогресують. Призначати болезаспокійливі засоби може тільки компетентний фахівець, поверхневе самолікування повністю виключено, не забезпечує стійкої позитивної динаміки. Народні засоби при болях в колінах стають лише допоміжним призначенням, посилюють терапевтичний ефект.

Причини суглобного болю

Якщо болять суглоби, це характерна ознака відразу декількох захворювань, тому потрібно своєчасна диференційна діагностика. Щоб нормалізувати загальний стан і придушити патологічний процес, насамперед потрібно з'ясувати його етіологію. Основні причини суглобного болю представлені нижче, лякають пацієнтів своєю інтенсивністю:

  • механічні пошкодження: розтягнення, забиття, вивихи;
  • надмірна вага і супроводжуючі його захворювання;
  • неправильне розподіл фізичного навантаження на кістково-м'язовий апарат;
  • дегенеративно-дистрофічні процеси;
  • надмірні фізичні навантаження.

Причини характерного симптому можуть бути фізіологічними або патологічними, в останньому випадку мають рецидивуючий характер, посилюються при відсутності інтенсивної терапії. Щоб домогтися остаточного одужання, поки не пізно, необхідно своєчасно звернутися за допомогою спеціаліста, пройти повну діагностику організму на предмет виявлення прихованих захворювань.

При яких захворюваннях виникає

Перш ніж вибирати ефективну мазь від болю в суглобах, необхідно докладно вивчити не тільки діючі речовини в хімічному складі, але й остаточно визначитися з характером патології. Як варіант, в організмі можуть розвиватися такі діагнози, схильні до хронічного перебігу:

  • системні захворювання: хвороба Лайма, червоний вовчак, васкуліт, склеродермія;
  • бурсити: туберкульозний, диатезный, гонорейний, травматичний, бруцеллезний;
  • артрити: ревматоїдний, подагричний, реактивний, септичний;
  • артрози: гонартроз, коксартроз;
  • остеоартрит, остеомієліт;
  • остеохондроз;
  • травми хребта;
  • подагра, псевдоподагра;
  • лікарська артралгія;
  • онкологічні хвороби.

Чим лікувати хворі суглоби

Щоб забезпечити стійкий терапевтичний ефект, необхідний комплексний підхід до проблеми здоров'я. В одній схемі лікування вітається присутність медичних препаратів відразу декількох фармакологічних груп. Серед таких:

  1. Хондропротектори. Представники цієї фармакологічної групи прискорюють процес регенерації та відновлення травмованих тканин, частіше мають натуральне або рослинне походження. Діють без побічних ефектів, можна навіть при вагітності та лактації.
  2. НПЗП. Такі медикаменти продуктивно знімають гострий больовий синдром, але після використання відрізняються тимчасовим і виборчим ефектом. Як самостійне ліки, не забезпечують повне одужання, здатні лише тимчасово придушити неприємну симптоматику.
  3. Глюкокортикостероїди. Такі ліки випускаються для внутрішнього і зовнішнього використання, відрізняються системною дією в організмі. В хімічному складі переважає гормональна основа, активні компоненти наповнюють кровопостачання, поширюють дію по всьому організму. Рекомендовані в запущених і ускладнених клінічних картинах.

Нестероїдні протизапальні препарати від болю в суглобах

Для пригнічення ЦНС і зменшення вираженості больового синдрому рекомендовані представники НПЗЗ, які відрізняються не лише знеболювальними, але й протизапальні, жарознижуючі, загальнозміцнюючі властивості. Такі медичні препарати призначені для прийому всередину і зовнішньо, можна в одній схемі інтенсивної терапії. Якщо говорити про пероральної формою випуску, добре зарекомендували себе такі фармакологічні позиції:

  1. Ібупрофен. Це таблетки, лікувальна дія яких зберігається на 3 – 4 години, після потрібно прийняти всередину повторну дозу. Важливо виключати передозування, не виключений так званий «ефект звикання».
  2. Моваліс. Особливо ефективний розчин для ін'єкцій, який необхідний для виконання уколов. Препарат практично не має побічних явищ, чинить системну дію в організмі.
  3. Індометацин (Метиндол). Таблетки зупиняють запальний процес в суглобах, додатково володіють стійким жарознижуючим ефектом. Призначаються при легких формах ураження суглобів.

Зовнішнього застосування

Щоб прискорити лікувальну дію, пацієнти вибирають мазь або гель для суглобів, які діють локально і цілеспрямовано на вогнище патології. При відсутності алергічної реакції склад потрібно наносити тонким шаром на проблемні зони, акуратно втирати і не змивати. Бажаний ефект можна відчути через 15 – 20 хвилин після проведення першого сеансу. Ось на які фармакологічні позиції потрібно звернути особливу увагу при виборі ефективних лікувальних засобів:

  1. Диклофенак. Ліки має кілька форм випуску, зовнішньо використовують гель. Однойменний активний компонент пригнічує синтез простагландинів, тим самим знижує вираженість больових симптомів. Гель потрібно наносити на вимите шкірні покриви області хворих суглобів, активно використовувати при ревматизмі, артриті, радикуліті, артрозі. Ліки наносять на вогнище запалення 2 – 3 рази за добу 10 – 14 днів. Серед переваг – тривала дія і швидкий результат. Недоліки – неможливість лікування в дитячому і літньому віці чутливість до діючих речовин.
  2. Вольтарен Емульгель. Засіб необхідно для продуктивного винищення запального процесу кісткової, м'язової і сполучної тканини. Активний компонент – диклофенак, пригнічує напад болю, відновити функції опорно-рухового апарату. Ліки підходить для тривалого лікування хронічної форми недуги, часто використовується в якості реанімаційних заходів гострого больового синдрому. Серед переваг – підвищення еластичності і міцності сполучної тканини, доступна ціна. Недоліки – ризик виникнення місцевих алергічних реакцій.
  3. Фастум-гель. Активний компонент лікуючого кошти – кетопрофен, швидко прибирає біль у м'язах і суглобах, пригнічує інтенсивність запального процесу, покращує кровообіг області поразки. Обробляти проблемні дози потрібно двічі на добу – вранці і ввечері, при цьому проходити консервативне лікування 10 днів. Основні переваги – швидкий ефект, тривале полегшення. Недоліки – місцеві алергічні реакції.

Таблетки від болю в суглобах

Лікувальний крем від болю в суглобах продуктивно прибирає симптоми, але не відновлює пошкоджені хрящі, тому підхід до проблеми має бути комбінованим, де дію мазей лише посилює лікувальний ефект капсул та пігулок. Якщо говорити детальніше про системному лікуванні, нижче описані найбільш ефективні медичні препарати в заданому напрямку:

  1. Кетонал. Лікуючу засіб на основі кетопрофену, яке часто призначають при артриті, запаленні хрящів і сухожиль, сольових відкладень і інших захворюваннях суглобів. Це можуть бути уколи або таблетки, у другому випадку лікувальний ефект настає пізніше, але зберігається на кілька годин. Середня доза – по 1 пігулці тричі за добу, тривалість інтенсивної терапії – 10 – 14 днів. Серед недоліків – ризик побічних явищ, випадки передозування.
  2. Кетопрофен. Однойменний активний компонент відрізняється протизапальними, аналгетичними, жарознижувальними властивостями, при цьому перешкоджає склеюванню тромбоцитів. Максимально рекомендована добова доза – 300 мг, приймати яку покладено за 2 – 3 прийоми. Лікарі рекомендують пити таблетки кожні 12 годин. Серед переваг – тривалий ефект, непомітна адаптація в організмі. Недоліки – лікарська взаємодія, медичні протипоказання.
  3. Нурофен. Діюча речовина під назвою ібупрофен пригнічує утворення простагландинів, демонструє в організмі стійкий знеболюючий, протизапальний та жарознижувальний ефект. Приймати всередину належить по 1 – 2 таблетки до 3 – 4 разів за добу, при цьому важливо витримувати часовий інтервал 4 – 5 годин. При захворюваннях печінки і нирок, у разі прогресуючої вагітності і великих патологій серцево-судинної системи призначення протипоказане. Засіб відпускається без рецепта, недорого коштує, але підходить не всім пацієнтам.

Розчини для ін'єкцій

При гострих болях різної локалізації лікарі воліють діяти негайно, використовують уколи. Після виконання внутрішньосуглобової ін'єкції позитивна динаміка спостерігається через 15 – 20 хвилин, а затримується на кілька годин. Таке лікування може призначати тільки компетентний фахівець, оскільки серед протипоказань не тільки гіперчутливість організму до активних компонентів. У будь-якому випадку, найефективніші засоби від болю в суглобах у формі ін'єкцій представлені нижче:

  1. Ліофілізат для приготування розчину Тексамен. Це жовтий із зеленуватим відтінком ліофілізований порошок для приготування ін'єкції. Укол виконувати внутрішньовенно або внутрішньом'язово 1 раз на добу, лікуватися до 5 – 7 днів без перерви. Препарат має масу протипоказань, наприклад, не дозволений при бронхіальній астмі. Не виключені побічні ефект, присутній ризик лікарської взаємодії. Серед переваг – засіб знеболює на рівні ЦНС і в місцях запалення, тоді як Індометацин та Діклофенак більше діють в периферичних тканинах.
  2. Кеторолак. Медикамент має аналгетичну дію, рекомендований при хронічних ураженнях суглобів, схильних до рецидивів. Активний компонент трометамол пригнічує синтез простагладинов. Засіб від болю в суглобах має кілька форм випуску, швидко знімає біль і запалення різної етіології. Розчин можна вводити внутрішньовенно та внутрішньом'язово, не порушувати визначене дозування, яку описує листок-вкладиш. Недоліки лікування – подібні явища, тимчасовий результат.
  3. Дексалгін. Активний компонент – декскетопрофен, доречний при запальних процесах опорно-рухового апарату рецидивуючої стадії. Крім розчину з ліками є ще таблетки, але такі діють набагато повільніше. В 1 упаковці знаходиться 5 ампул – призначені для введення внутрішньом'язово та внутрішньовенно. Добова доза 1 укол, курс терапії – 5 – 7 днів. Переваги – сильнодіючий препарат, недоліки – підходить для лікування далеко не всім пацієнтам.

Зігріває мазь від суглобного болю

Якщо проблема зі здоров'ям має механічний або невралгический характер, присутність зігріваючого ефекту забезпечує заспокоєння збуджених тканин, прискорений процес регенерації вогнищ ураження. Такий джерело тепла можна задіяти строго по інструкції, оскільки не виключений ризик виникнення місцевих алергічних реакцій. Ось рекомендовані засоби від болю в суглобах з знеболюючим і зігріваючим ефектом:

Апізартрон

Згідно інструкції по застосуванню, це засіб від болю в суглобах має протизапальну та знеболювальну дію, а досягається такий ефект за рахунок присутності в хімічній формулі метилсаліцилату і бджолиної отрути. Наносити лікувальний склад потрібно спочатку на долоню, а потім втирати в зони ураження 2 – 3 рази до повного зникнення тривожної симптоматики – набряклості і гострого нападу болю. Кількома плюсів – доступна ціна, швидке і безпечне дію. Мінуси місцевої терапії повністю відсутні.

Финалгон

Це лікарський препарат на основі нонивамида і никобоксила, який демонструє дратівливий і судинорозширювальний ефект безпосередньо на вогнище патології. Невелику порцію ліків потрібно нанести на зону ураження і масажними рухами втирати за допомогою аплікатора. Біль проходить відразу, але супроводжує позитивну динаміку відчуття печіння позбавляє сну і спокою. серед інших недоліків – ризик виникнення місцевих алергічних реакцій. Переваги – доступна ціна, життя без рецидивуючої болю.

Випросал

Це натуральний препарат у формі крему з активним компонентом – отрута гадюки. Допоміжними діючими речовинами є камфора, скипидар і саліцилова кислота, які є джерелом цінних вітамінів і мінералів. Крем має специфічний запах і однорідну структуру, а наносити на вогнище патології його потрібно тонким шаром, інтенсивно втирати. Недоліки інтенсивної терапії відсутні за винятком місцевих реакцій в місці контакту шкіри з лікуючим засобом.

Хондропротекторні кошти

У складі таких коштів від болю в суглобах присутній колаген, який крім протизапального ефекту забезпечує прискорений процес відновлення уражених тканин, захист їх від майбутнього руйнування. Щоб нормалізувати загальний стан, одноразового прийому недостатньо, лікуватися хондропротекторами належить не менше 3 тижнів. Нижче представлені найбільш ефективні ліки в заданому напрямку.

Хондроксид

Хондропротектор рекомендований на ранній стадії артралгії, відновлює та зміцнює хрящову тканину. Активний компонент - хондроїтин сульфат вважається «будівельником суглобів», утримує в порожнині суглоба внутрішньосуглобову рідина, тим самим покращуючи його амортизацію. Препарат має кілька форм випуску, призначений для прийому всередину і зовнішньо. Серед переваг – протимікробну, местноастезирующее дію, уповільнення дегенеративних процесів. Недоліки – висока ціна, наявність протипоказань і естетичного дефекту при втиранні ліки.

Дона

Таке лікуючу засіб з групи хондропротекторів випускається у формі порошку з метою приготування розчину й ампул для внутрішньом'язового, внутрішньовенного введення. Основні функції – відновити і поліпшити функції хрящової тканини, поліпшити еластичність хрящів. Щоб приготувати розчин для прийому всередину, рекомендується розчинити в 1 ст. води пакетик порошку і перемішати. Дозу можна повторювати 2 – 3 рази за добу, поки остаточно не зникнуть неприємні симптоми. Переваги – швидкий результат, недоліки – виборчий ефект, лікарські обмеження.

Терафлекс

Це комбінований лікарський препарат, дія якого заснована на взаємодії двох активних компонентів – глюкозаміну з хондроїтин сульфатом. В результаті колагеназа, еластаза цілісність запалених хрящів патологічно порушується, а діючі речовини гальмують цей аномальний процес. Крім того, пригнічують неприємні симптоми остеоартриту.

Для успішного лікування пацієнту необхідно приймати всередину по 1 – 2 капсули за раз, повторювати пероральний прийом 2 – 3 рази протягом 1 – 2 тижнів. Переваги – мінімальний список протипоказань, швидке всмоктування з шлунка, синтез гіалуронової кислоти, болезаспокійливу дію. Недоліки – необхідність тривалого лікування, лікарські обмеження.

Глюкокортикостероїди

Основна мета такого призначення – придушити запальний процес, вирішити проблему зі здоров'ям зсередини, а не тимчасово усунути її видиму симптоматику. Щоб нормалізувати рухливість суглобів і викорінити причину гострого больового синдрому, найбільш популярними і ефективними вважаються представлені нижче фармакологічні позиції повним курсом.

Дипроспан

Характерний медикамент відрізняється протизапальну, імуносупресивний, протиалергічну, десенсибилизирующим дією. Активний компонент – бетаметазон, блокує розвиток запального процесу на клітинному рівні. Такі засоби від болю в суглобах потрібно вводити внутрішньом'язово по 1 – 2 мл Курс інтенсивної терапії – 2 – 4 тижні. Серед переваг – придушення запального процесу, тривала ремісія. Недоліки – великий список протипоказань, побічних явищ.

Гідрокортизону ацетат

Препарат в рідкій формі, який виводить калій, знижує абсорбцію кальцію з органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, зменшує мінералізацію кісткової тканини, підвищує еластичність хрящів, зміцнює міжсуглобової з'єднання. Однойменний активний компонент при введенні внутрішньовенно діє 24 години. Курс інтенсивної терапії обговорюється індивідуально. Плюси – швидкість і ефективність лікування.

Целестон

Це лікуючу засіб відрізняється протизапальну, протиалергічну, протиревматичну дію, впливає в організмі системно. Активний компонент бетаметазон діє практично миттєво, при цьому важливо не порушувати визначені дозування. Серед недоліків лікування – великий список протипоказань, побічних ефектів.

Народні засоби при суглобових болях

При характерною хворобливості у пацієнта виникають серйозні проблеми ортопедичного характеру. Для підтримання тривалого періоду ремісії та усунення больового синдрому можна задіяти народні засоби, як допоміжний лікувальний захід. Головне – переконатися у відсутності алергічної реакції. Нижче представлені найбільш надійні рецепти.

Живокіст з бджолиною отрутою

Ліки краще не використовувати при патологіях печінки і ниркової недостатності, обмежити прийом при індивідуальній непереносимості активних компонентів. Якщо обмеження повністю відсутні, аптечне засіб наносити тонким шаром на шкіру, акуратно втирати до повного висихання. Продовжувати лікування належить до 3 – 5 тижнів без перерви. При бажанні приготувати засіб з живицею можна в домашній обстановці, використовувати за таким же принципом. Серед переваг – швидке одужання.

Домашня мазь з камфорою і сухою гірчицею

Щоб хрящі стали міцними, в добовий раціон пацієнта з групи ризику рекомендується ввести страви з великим вмістом желатину, наприклад, хащ і холодець. Це важливо з метою надійної профілактики, щоб прискорити бажаний ефект. Додатково можна задіяти трав'яні збори та універсальні рецепти. Ось один з таких: з'єднати по 50 г камфори, спирту, гірчиці, яєчного білка. Всі інгредієнти перетерти. Готової однорідною сумішшю потрібно змащувати вогнища патології і гарненько втирати до повного всмоктування в шкіру. Після не змивати водою. Лікуватися потрібно 2 – 3 тижні.

Капустяний лист з медом

Такі засоби від болю в суглобах можна приготувати в домашніх умовах, причому їх ефект нітрохи не слабкіше методів офіційної медицини. Головне – переконатися, що у пацієнта відсутня алергічна реакція на продукти життєдіяльності бджіл. Після необхідно надрізати ножем свіжий капустяний лист, покласти в середину 1 – 2 ст. л. меду і розмазати по всій поверхні. Потім прикласти до видимого вогнища патології і примотати. Залишати компрес на ніч, виконувати щодня – поки ознаки запалення остаточно не зникнуть. Засіб ефективний, але допомагає не всім бажаючим.

Як вибрати найкращі ліки від болю в суглобах

Щоб в суглобах не застоювалася рідина, необхідно виконувати ранкову зарядку. В цілях профілактики можна навіть зайнятися гімнастикою, додатково приймати вітаміни, своєчасно запобігати розвиток захворювань з області невралгії. Якщо є біль у гомілкостопі або колінах, при виборі гідного лікування потрібно звернути увагу на такі рекомендації фахівця:

  1. Форма випуску. Таблетки і капсули діють зсередини, але повільніше. Бальзами, креми, мазі і гелі демонструють локальний ефект, а можуть забруднити білизна.
  2. Склад. Компоненти повинні бути рослинними, натуральними або щадними. Присутність вазеліну не шкодить.
  3. Ціна і виробник. Вибір пацієнта суто індивідуальний.

Скільки коштують

Асортимент фармакологічної продукції в заданому напрямку досить великий, відрізняється своєю різноманітністю і ціновий ряд лікувальних засобів. Купити комбіновані ліки можна в інтернет-аптеці або особисто завітавши до аптеки міста. У першому випадку з'являється можливість трохи заощадити, у другому – швидше почати консервативну терапію. Нижче представлені реальні розцінки по Москві, які допоможуть швидше визначитися з остаточним вибором.

Назва лікуючих коштів від болю

Вартість, рублів

Фастум-гель

220

Диклак гель

160

Випросал

220

Финалгон

320

Індометацин

200

Теноксикам

210

Вольтарен

200

Гідрокортизон

60

Нікофлекс

180

Хондроітин

100

Терафлекс

350

Дона

280

Кеторолак

280

Найз (гель)

180

Відео

Позбавтеся назавжди від болю в суглобах - Лікування лимоном при хворобах суглобів і хребта

Здоров'я. Життя без болю. Лікування болю в суглобах. (05.06.2016)

Які допомагають мазі від болю в суглобах?

Відгуки

Марина, 37 роківРаніше при гострого болю використовувала класичний Аспірин, але з часом його дія помітно ослабло. Медикаментозні методи не дуже вітають, намагаюся лікуватися народними засобами. Наприклад, добре допомагає желатин як компрес, який прикладаю до хворих колінним суглобам вранці і ввечері.
Микола, 47 роківСлабким місцем мого організму став тазостегновий суглоб, який вважається наслідком не пролікованої в ранньому дитинстві дисплазії. Щоб не залишитися інвалідом, намагаюся не навантажувати вогнище патології, відмовився від важкої фізичної праці. Для швидкого знеболювання використовую натуральні препарати з хондроїтином та глюкозамін, акулячим жиром.
Валентина, 42 роки, Щоб нормалізувати рухливість суглоба, використовую Німесулід у формі порошку. Препарат діє через півгодини. Чесно зізнаюся, що мені доводилося систематично коригувати визначені дози (підвищувати), оскільки кожне знеболювальне поступово слабшає. Можна замінити Индовазином, Капсаїцином, Ортофеном.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!