Коректор для великого пальця ноги

Жінки частіше, ніж чоловіки стикаються із зростанням шишки біля великого пальця на нозі. Називається це захворювання вальгусною деформацією і на перших стадіях добре піддається лікуванню. Для цього використовують ортопедичні фіксатори для пальців ніг, які допомагають не допустити подальшої деформації суглоба.

Навіщо потрібен фіксатор для великого пальця ноги

Розвивається викривлення пальця з-за незручною, тісного взуття: якщо не проводити корекцію деформації, вона буде розвиватися далі. Проблема виникає із-за того, що суглоб змінює своє положення в суглобовій сумці, випирає назовні його край, а порожнину запалюється. Шишка постійно стикається з взуттям, поверхня покривається мозолем.

На перших етапах ефективно застосовують ортопедичні пристосування для пальців ніг. Головне завдання такої шини – зафіксувати анатомічно правильне положення пальця ноги, щоб він не йшов у бік. Явний терапевтичний ефект буде помітний при своєчасному лікуванні через 3 тижні носіння розпірки. У запущених випадках (на більш пізніх стадіях) шина не допомагає досягти бажаного результату.

Як діє фіксатор великого пальця ноги

На ринку коректор для великого пальця ноги представлений різними фірмами. Особливою популярністю користується компанія Valgus (Вальгус). За конструкцією виріб лінійки Plus є гелевим варіантом для денного використання. Нижче буде розглянуто принцип дії таких пристроїв на прикладі набору Вальгус Плюс:

  1. Надівається коректор на великий палець.
  2. З боку шишки знаходиться м'яка шина, що захищає суглоб від натирання при ходьбі.
  3. Між пальцями знаходиться об'ємний валик, який відхиляє деформовану кістка в потрібну сторону.
  4. М'який матеріал коректора не тисне, не тре і не сприяє появі мозолів.
  5. Не підходить для лікування пізніх стадій хвороби.

Які бувають ортопедичні фіксатори для пальців ніг

В каталозі продукції можна знайти різні варіанти виробів: ортопедичні шкарпетки для вирівнювання пальців ніг, шини гелеві, пластикові, регульовані і нерегульовані і т. д. Така різноманітність пов'язана з різною специфікою застосування (вночі або вдень), бажанням виробників зменшити вартість товару, щоб кожен міг недорого замовити собі коректор. Нижче будуть наведені популярні варіанти виробів.

Нічний і денний ортопедичний бандаж для великого пальця ноги

Лікар-ортопед в залежності від ступеня хвороби, супутніх захворювань (плоскостопість, бурсит) буде підбирати хворому відповідний варіант виробу. Один з принципів вибору – нічний або денний коректор. Кожен з них має свої особливості, які пов'язані з принципом впливу на захворювання:

  1. Нічний коректор для великого пальця ноги має систему більш жорсткої фіксації, для виробництва використовуються міцні матеріали. Це зводить можливість пересування практично до нуля, що і обумовлює його застосування під час сну. Як правило, такі моделі мають довгу, широку шину-накладку.
  2. Денний коректор менш радикальний, але й ефект чинить менший. Для виробництва використовую тканина, силікон (гелеві моделі), вони не забезпечують жорстку фіксацію, але надають можливість вільно пересуватися людині. Курс лікування із-за цього буде ставати більше.

Регульований і нерегульований фіксатор на великий палець ноги

Час застосування – не єдиний критерій, варто відзначити і механізм вироби. При серйозної деформації суглоба використовується жорстка шина. Спеціальний регульований механізм допомагає змінювати силу тиску на кісточку. Ціна на такі пристрої вище, тому що вони мають більш гнучку систему настройки. Вибір у бік такого коректора варто робити при серйозному викривленні суглоба.

Варіанти з нерегульованою силою тиску завжди тиснуть на великий палець однаково. Найчастіше така шина виступає в ролі захисту кісточки, а не для коригування положення суглоба. Застосовують пристрої для профілактики або на перших, початкових стадіях викривлення. Ціна на такі коректори нижче, ніж на регульовані, але і терапевтичний ефект значно менше.

М'який і жорсткий коректор для кісточки на нозі

Ортопедичні вироби для пальців ніг можуть бути виготовлені з різних матеріалів, які впливають на ступінь їх жорсткості, ефективність, зручність та ціну. Приміром, Valgus Plus проводиться з силікону, але це не єдиний варіант. Виділяють наступні види:

  1. Тканинні. Володіють слабким коригувальним ефектом, виглядають, як носок, зручно використовувати з взуттям. Використовуються на початкових стадіях деформації.
  2. Силіконовий (гелевий). Це цілісна вкладка, яку поміщають між пальцями. Коректор не тільки захищає суглоб від мозолів, запалення, але і задає кістки правильне анатомічне положення. Матеріал володіє підвищеною довговічністю. міцністю, високим рівнем комфорту при носінні.
  3. Пластикові. Цей матеріал забезпечує максимально міцну фіксацію кісточки, не допускає його руху, забезпечує правильне положення. Вироби з цього матеріалу показують найвищу ефективність лікування вальгусной деформації на різних стадіях. Використовують магнітну дошку з пластику тільки вночі, тому що носити разом з ними взуття вкрай важко.

Ціни на коректор великого пальця ноги

Люди при пошуках фіксатора спочатку звертаються в аптеку, але знайти його там складно, тому що даний товар не є ходовим, завозиться рідко. Набагато простіше коректори для великого пальця ноги купити в інтернет-магазині. Ви зможете відразу ж оцінити різницю в ціні на вироби, підібрати підходящий варіант (краще все робити разом з лікарем-ортопедом). Орієнтовні ціни на популярні моделі коректорів:

  • бандаж-шина LS3081 Алком – від 600 рублів;
  • Valgus ACP-902 – від 800 р.;
  • Вальгус HV-32 Orliman – від 950 р.

Як вибрати коректор для пальців ніг

Купувати шину для ноги слід тільки після консультації з лікарем-ортопедом, який оцінить стадію розвитку захворювання, зможе сказати, який рівень і варіант фіксації краще підходить у вашому випадку. Людина здатна самостійно підібрати коректор, але ефективність лікування може бути не високою. При купівлі спирайтеся на час доби застосування, необхідність ходити при його носінні і рівень викривлення суглоба.

Відео: коректори для стопи і пальців ніг

коректор для великого пальця ноги

Відгуки

Карина, 24 роки

Із-за постійного носіння тісного взуття у мене почалося запалення суглоба, натерлась мозоль. Лікар після огляду порекомендував використання коректора для великого пальця ноги на силіконовій основі. Деформація не відбулася, тому мені більше потрібна бал фіксація і захист від натирання. Шина прекрасно носиться під закритою взуттям.

Антон, 28 років

Мої улюблені кросівки стали сильно натирати ногу з-за чого почала рости гуля. Спочатку не звертав на це уваги, але коли вона досягла значних розмірів, вирішив змінити взуття, однак, зменшуватися вона не стала. Тоді я купив тканинний бандаж, і ситуація почала виправлятися. Ціна на нього була вельми демократична – 400 рублів.

Олена, 31 рік

Більше 5 років працюю в офісі, доводиться постійно носити туфлі, які не завжди настільки ж зручні, скільки красиві. З-за цього суглоб на нозі почав деформуватися, запалився і став доставляти сильний дискомфорт. Допоміг пластиковий коректор для нічного використання. Через 3 тижні ситуація значно покращилася.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!