Унковертебральный артроз шийного відділу хребта

Коли уражаються суглоби хребта, на них утворюються нарости, схожі на гачок, створюють при будь-якому русі головою дискомфорт. Цей стан називають унковертебральным артрозом. Дане захворювання не вважається серйозним, але може дати для організму людини небезпечні ускладнення.

Що таке унковертебральный артроз шийного відділу хребта

Патологія дугоотросчатых суглобових відростків або міжхребцевих дисків називається унковертебральным артрозом. Захворювання призводить до структурної зміни поперечного каналу, тому в процесі його розвитку спостерігається защемлення нервових та судинних пучків. Хвороба дає про себе знати болями при кожному повороті або нахилі голови. Пацієнт не може вільно рухати плечима. Відзначається розлад чутливості. Частіше спостерігається унковертебральный артроз с5-с6 шийних хребців або с4-с6.

Причини артрозу хребта

Основна причина розвитку артрозу – це низька фізична активність шийного відділу, відсутність динамічних навантажень. Сприяють розвитку захворювання наступні фактори:

  • важка фізична робота;

  • патології хребетного стовпа;
  • порушений обмін речовин;
  • хвороби кісткової системи;
  • недостатнє харчування міжхребцевих хрящів;
  • ожиріння;
  • травми;
  • плоскостопість;
  • втрата еластичності шийних зв'язок;
  • хвороби щитовидної залози.

Симптоматика

Найперший симптом при унковертебральном артрозі шийного відділу хребта – це поява болю в області одного або декількох шийних хребців. Постійний дискомфорт заважає людині вести нормальний спосіб життя. М'язи шийного відділу теж часто напружуються рефлекторно, що заважає повноцінному повороту голови. Якщо на цій стадії звернутися до лікаря, то при адекватному лікуванні можна швидко усунути порушення.

Дегенеративні зміни

Другий тривожний симптом, що проявляється ще на початку хвороби – хрускіт в хребцях при нахилах голови. Основними провокаторами біль при фізичних навантаженнях виступають міжхребетні диски, які випинаються і зачіпають зв'язки. На першій стадії больові відчуття відбуваються постійно, але поступово набувають регулярного характеру. В саму першу чергу страждає хрящова тканина диска, яка стає тонше і втрачає пружність. На шийних хребцях виникають нарости.

Загальні симптоми захворювання

Без належного лікування унковертебральный артроз дуже швидко прогресує, що може спровокувати утворення синовіальної кісти. Біль при такій патології може віддавати в нижні кінцівки, а при тяжкій формі викликає симптоми паралічу. Артроз хребта без своєчасної терапії призводить до наступною симптоматикою:

  • почастішання вивихів;

  • безперервні головні болі;
  • болі в спині і/або грудях;
  • зміна артеріального тиску;
  • запаморочення;
  • плечові неврити та інші неврологічні стани.

Як діагностувати артроз унко-вертебральних зчленувань

Відомо, що унковертебральный артроз – це один з різновидів деформуючого остеоартрозу. Тільки після проведення декількох обстежень лікар зможе поставити точний діагноз. Спочатку з'ясовується характер больового синдрому, потім з допомогою пальпації виявляються м'язові спазми хворобливих ділянок. Для додаткової діагностики лікар призначає проведення візуалізуючих методик: рентген і МРТ. Отримані зображення дозволяють визначити, вражені чи зв'язки, наскільки функціональні кровоносні судини, є на задніх поверхнях хребців остеофіти.

Лікування шийного відділу хребта

Терапія унковертебрального артрозу починається з формування у пацієнта правильної постави. Хворому треба відмовитися від носіння тягарів, виключити різкі рухи шиєю, а під час сну слід застосовувати ортопедичну подушку. На стан шийного відділу благотворно позначається регулярне відвідування басейну, ЛФК (лікувальна фізкультура). При необхідності призначається медикаментозна терапія. В основному всі захворювання шийного відділу хребта лікуються амбулаторно.

Носіння коміра Шанца

Артроз шийних хребців першій стадії іноді усувається при носінні ортопедичного коміра Шанца. Він являє собою широкий нашийник, зроблений з м'якої тканини, яка опоясує шию, а ззаду застібається на липучки. Комір Шанца не лікує ункоартроз шийного відділу, а лише полегшує симптоматику. Його використовують, щоб зняти втому і напругу. Він виконує функцію милиць, розподіляючи тяжкість голови на основу шиї і ключиці. Завдяки ортопедичному коміру голова фіксується у правильному положенні, а сухожилля, зв'язки і м'язи шиї розвантажуються.

Медикаментозне лікування артрозу

Лікарських засобів, які здатні усунути причину захворювання, не існує. Щоб уповільнити розвиток хвороби і прибрати локальні болі, лікар, як правило, призначає комплекс медикаментів:

  1. Знеболюючі препарати. Знімають виражений больовий синдром з допомогою Аспірину, Ібупрофену.

  2. Ліки, улучающіе кровообіг. Призначення Пентоксифіліну, Актовегіну сприяє відновленню нормального кровотоку.
  3. Хондропротектори. Уповільнюють процес руйнування хрящів, допомагають відновлювати хрящову тканину. Популярні препарати: Хондроїтин, Глюкозамін.

Фізіотерапевтичні процедури

Щоб медикаментозне лікування було ефективно, призначають застосування різних фізіопроцедур. Якщо немає протипоказань, то вони мають протизапальну дію, усувають симптоматику, тому нерідко застосовуються і після основної терапії в цілях профілактики. Найбільш результативні методики, які допомагають при лікуванні проблем шийного відділу:

  • вплив магнітним полем усуває набряклість тканин, знімає запалення;

  • ультразвуковий фонофорез використовують для того, щоб у вогнище ураження доставити новокаїн або лідокаїн, для заморозки нервових волокон у період загострень;
  • модульований струм в короткі терміни усуває больові відчуття:
  • мануальна терапія-лікувальний масаж допомагають повернути рухливість суглобів і зняти м'язовий спазм.

Народна медицина при артрозі

Використання народних рецептів під час комплексного лікування унковертебрального артрозу забезпечує швидкий позитивний ефект. Дари природи покращують кровообіг, забезпечують антибактеріальний вплив на уражені ділянки. Якщо біль довго не проходить, використовуйте наступні рецепти:

  1. Змішайте в однаковій кількості свинячий жир з шишками хмелю. Розітріть до отримання однорідної маси. Застосовуйте мазь на хвору ділянку перед сном до зменшення больового синдрому.

  2. Три грама кореня селери подрібніть, залийте літром окропу, настоюйте 10-12 годин. Приймайте настій щодня до зменшення болів по одній столовій ложці натщесерце.
  3. Спиртом (300 мл) залийте сухі квітки мучниці (50 г). Настоюйте 2-3 години, потім використовувати як компрес на ніч при сильних болях.

Відео: гімнастика при артрозі

Вправи при артрозі хребта

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!