Нефроптоз правої нирки

Інформація про симптоми хвороби, причини появи, ефективності лікувальних методів допоможе впоратися з патологією. Нефроптоз правої нирки – трохи страхітливий термін своїм хитромудрою назвою. Дійсно недуга так страшний? Спробуйте запобігти або перемогти поява рухливості нирки, щоб наслідки не виявилися руйнівними для організму. Як правильно харчуватися і вибрати кращі вправи для зцілення нефроптозу?

Що таке нефроптоз нирки

Нирки здорової людини знаходяться майже в нерухомому стані і розташовані на однаковому рівні. Патологія, обумовлена рухливістю однієї або двох органів, і є нефроптоз. Нирки зміщуються в область живота, паху або тазу. Захворювання, що зустрічається максимально частіше – це нефроптоз або рухливість правого парного органу. Більше схильні до небезпеки жінки, у зв'язку з особливим фізіологічним будовою організму.

Класифікація нефроптозу використовується лікарями всієї планети. Поставити діагноз може тільки лікар, після здачі аналізів пацієнтом і проведення УЗД обстеження. Пропальпувати нирки вкрай складно, особливо у людей з надмірною вагою. Після належного огляду, попередньої консультації, лікар повинен призначити відповідний метод лікування, виходячи із ступеня складності нефроптозу.

Ступеня нефроптозу

Нефроптоз болючою правої нирки виникає й у дорослих, і у дітей. Існує три етапи розвитку патології. Кожний етап характеризується своїми особливостями виявлення проблеми, ознаками і складнощами лікування нефроптозу. Виділяють наступні стадії:

  • Нефроптоз 1 ступеня

Рання стадія захворювання, на якій виявити проблему дуже складно. Дорослі люди з надлишком ваги особливо важко піддаються діагностиці на цьому етапі: визначити патологію на дотик вкрай складно. Нирку можна вивчити лише під час вдиху, інакше вона «ховається» в області під правим подреберьем. Вилікувати на цій стадії без хірургічного втручання нефроптоз справа значно легше.

  • Друга ступінь

Діагностувати нефроптоз 2 мірою вдається простіше. У вертикальному положенні пацієнта нирка виходить з підреберній області і опускається. У горизонтальному положенні вона ховається назад вгору або її потрібно самому поправити рукою. Останній момент не є болючим для пацієнтів. Позиція нирки на даній стадії не залежить від дихального процесу.

  • Третя ступінь

Характеризується тим, що права нирка опущена, практично в будь-якому положенні вона виходить зі звичної виїмки в підреберній області. Такий розвиток нефроптозу небезпечно, загрожує тяжкими наслідками, додатковими патологіями. Лікування в цьому періоді повинно відбуватись інтенсивно, щоб знизити всілякі ризики для людського здоров'я.

Причини

Опущення нирки відбувається у зв'язку з коливанням внутрішньочеревного тиску, порушенням зв'язок або їх розтягуванням, пошкодженням ниркових виїмок. Залежно від причин розрізняють односторонній або двосторонній вид захворювання. Причинами того, що права нирка схильна нефроптозу, є:

  • великий скидання ваги за короткий термін унаслідок дієти або хвороби;
  • пошкодження зв'язок з-за занадто високого навантаження;
  • травми в області попереку, порушення зв'язок і гематоми;
  • ослаблений тонус черевної стінки (це стосується вагітності та післяпологового періоду);
  • вроджене відхилення в роботі зв'язок і структурі тканин;
  • тривалий сильний кашель;
  • перенесений у дитинстві рахіт, що деформацію кісток і гіпотонію м'язів.

Симптоми при опущенні нирки

Ступінь вираженості того, що опустилася нирка, залежить від стадії розвитку патології, чутливості самого органу, що з'явилися ускладнень. Орган, який перемістився, впливає на всі інші прилеглі, включаючи зв'язки, якими утримується. Вихід сечі утрудняется, з'являються запалення, що тягнуть за собою спайки, додаткові пошкодження.

Можливі симптоми нефроптозу:

  1. Біль.
  2. «Міграція» нирки відчувається на дотик.
  3. Утруднене сечовипускання.
  4. Симптоматика хвороб інших органів.
  5. Роздратування артерії нирки, порушення тканин, згодом артеріальна гіпертензія.
  6. Нудота, блювання.
  7. Погіршений сон.
  8. Прискорений пульс, набряклі процеси, сильний головний біль.
  9. Різкі стрибки артеріального тиску.

Перша стадія захворювання вкрай рідко простежується. Іноді вона позначається болючим відчуттям в області попереку після фізичних навантажень, стрибків і носіння тягарів. Біль не занадто сильна, здебільшого ниючий в тій області, де розвивається патологічний стан. Але початкові моменти, як правило, зовсім непомітні, виявити допоможе тільки звернення до лікаря.

Болісно протікає друга ступінь нефроптозу. Підняти тягар нестерпно важко. Відчуття болю відбувається часто, важко, виникає не тільки в попереку, але і в області живота, таза. Погіршується апетит людини, робота кишечника, з'являються проблеми з сечовипусканням. Нирка в цьому випадку виходить зі звичного положення повністю, людина в стані її сам повернути у вихідне положення безболісно. Нефроптоз зліва часто приймають за панкреатит.

Третя ступінь патології правої нирки практично постійно болюча, часто схожа з проявом апендициту. Виникають ускладнення: пієлонефрит, гідронефроз, ниркова недостатність, з'являються спайки. У цьому разі для людини необхідно провести ретельну діагностику, для того щоб виявити можливі ускладнення, попередити їх появу.

Методи лікування

Як лікувати нирки? Є засіб, який вилікує дорослого і дитини? Медики, в залежності від того, на якій стадії діагностована проблема, підбирають або консервативні методи лікування або вдаються до операції. Для початку це носіння бандажа. Протипоказання по поясу існують в разі фіксованого нефроптозу. Важливо! Надягати ортопедичний бандаж потрібно на видиху, в іншому випадку ефективність носіння знизиться до нуля.

Лікувальна гімнастика

Комплекс лікувальної фізкультури (ЛФК) не можна недооцінити: при регулярному виконанні його ефективність дуже висока. Гімнастика спрямована на обмеження нефроптозу хворої правої нирки (рухливості), відновлення внутрішнього тиску черевної порожнини, зміцнення м'язів. Повністю проблему вправи не виправлять, але робити корисну зарядку варто регулярно для зниження ризиків.

Дієта

Необхідно дотримуватися правильного харчування. Зайва вага ускладнює не тільки діагностування хвороби, але і її двостороннє лікування, створюючи зайву навантаження. Часто нефроптоз супроводжується нудотою, блювотою, що обумовлено ослабленим кишечником. Кількість шкідливих жирів, вуглеводів варто зменшити з раціону, стримати апетит, попередньо обговоривши цей момент з доктором.

Нефропексия

Нефропексия – це тривале фіксування нирки. Операція проводиться, коли консервативно лікування не приносить бажаного ефекту. Лапароскопія (втручання допомогою черевних проколів з використанням спеціальної камери) менш травматична, відбувається практично без втрати крові. Ризики ускладнень на низькому рівні, а подальша реабілітація переноситься пацієнтом легше.

Наслідки

Не звернувшись до лікаря, людина сильно ризикує. Недбале ставлення до нирковим болів загрожує сечокам'яної хвороби, болісними спайками, артеріальною гіпертензією. Вагітні жінки ризикують потерпіти мимовільні викидні або інтенсивний розвиток хвороби після пологів. Самолікування є так само небезпечним, так як вірний спосіб лікування і реабілітації має призначати тільки кваліфікований фахівець.

Відео про правобічний нефроптоз

Лікування нефроптозу на ранніх етапах допоможе уникнути потрапляння на операційний стіл і тяжких наслідків. Як його запобігти і чим лікувати? Відеоконсультація досвідчених лікарів допоможуть дізнатися більше про нефроптозі і зробити перші необхідні заходи в лікуванні. Вагома користь носіння ортопедичного бандажа і використання трав'яних зборів при правильному підході підвищать перспективи одужання.

Як лікувати нирки

Нефроптоз -- блукаюча нирка

Бандаж при опущенні нирок

Бандаж при опущенні нирок

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!