Неулептил - інструкція із застосування, показання, форма випуску, побічні ефекти, аналоги і ціна

До фармакологічної групи так званих «коректорів поведінки» відноситься ліки Неулептил, яке відпускається в аптеці строго за рецептом, володіє системною дією в організмі. Такі антипсихотичні засоби необхідні для пацієнтів підвищеної агресивності, доречні при панічних атаках, маніакальному поведінці. Перш ніж розпочати лікувальний курс, потрібно проконсультуватися з психіатром, виключивши тим самим небезпечне для здоров'я самолікування.

Інструкція по застосуванню Неулептила

Будучи антипсихотичним засобом, Неулептіл володіє вираженими седативними, гипотермическими, снодійними, парасимпатолитическими, протиблювотними, спазмолітичні властивості в організмі. Його часто використовують в дитячому віці, щоб провести успішну корекцію неадекватної поведінки дитини. Медичний препарат належить до фармакологічної групи нейролептиків з великим списком медичних показань, але важливо не забувати про потенційних побічних явищах, лікарську взаємодію.

Склад і форма випуску

Лікарський препарат має кілька форм випуску – желатинові капсули білого кольору з вмістом жовтого порошку без смаку і запаху, жовто-коричневий, флюоресцирующий розчин з стійким запахом м'яти. Яка б форма Неулептила не була призначена, нейролептик належить приймати виключно всередину. Капсули фасуються по 10 шт. на 1 блістер, в кожній картонній упаковці знаходиться 5 платівок. Лікувальний розчин розливається по флаконам ємністю 30 мл, в комплектації є крапельниця. Особливості хімічного складу такі:

Форма випуску

Активні компоненти, мг

Допоміжні речовини

капсули

перициазин (10)

дигідрат гідрофосфату кальцію (137), стеарат магнію (3), діоксид титану, желатин

розчин

перициазин (40)

сахароза (250), винна кислота (16,5), аскорбінова кислота (8), гліцерин (гліцерол), масло листя м'яти перцевої (0,4), етанол (97,4), карамель (Е 150), очищена вода (1)

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Активний компонент зазначеного медикаменту блокує дофамінергічні, адренергічні і серотонінергічні рецептори, м-холінорецептори, потенціює активність аналгетиків, наркотичних і ненаркотичних засобів. Так спостерігається швидке заспокійливу дію, зникає агресія і підвищена дратівливість. Седативний ефект помірний, пацієнт під час лікування не скаржиться на підвищену сонливість, ознаки депресії, загальмованість реакцій. Інші напрями, в яких працює Неулептил, представлені таким списком:

  1. Протиблювотний ефект. Під впливом активного компонента спостерігається пригнічення блювотного центру в головному мозку, при цьому знижується підвищена чутливість іннервації органів ШКТ. Паралельно знижується кров'яний тиск, зникає тривога і страх, нормалізується температура тіла.
  2. Антигістамінний ефект. В даному випадку мова йде про лікування таких патологічних станів, які відрізняються підвищеною агресією, розгальмуванням, великими порушеннями взаємодії людини з оточуючими.
  3. Снодійний ефект. Зазначений медичний препарат рекомендується вживати хворим у вечірній час доби, щоб значно підвищити якість і тривалість сну.

Медичний препарат Неулептил продуктивно всмоктується з органів ШКТ і проникає у системний кровотік, на 90% зв'язується з білками плазми. Своєї граничної концентрації у плазмі крові досягає через 2 години після вживання разової дози. Активні і допоміжні компоненти беруть участь у процесі метаболізму в печінці або кишечнику, неактивні метаболіти виводяться з фекаліями і жовчю.

Показання до застосування

Лікувальний розчин і таблетки Неулептил призначаються, як самостійне лікування або у складі комплексної терапії. Лікування потрібно проходити повним курсом. Доречно ліки у таких клінічних випадках з високою ймовірністю стійкої позитивної динаміки:

  • шизофренія;
  • епілепсія;
  • параноїдальний стан;
  • психопатія;
  • психопатоподібні зміни;
  • глибокі депресивні стани;
  • сенільні та пресенильные захворювання;

Спосіб застосування і дозування

Медичний препарат призначений для прийому внутрішньо. Обов'язкова умова – не порушувати визначені дозування медикаментів, уникати симптомів передозування. Тривалість консервативної терапії визначається суто індивідуально. Краплі і таблетки належить запивати водою, а при виникненні побічних явищ негайно призупинити подальший пероральний прийом.

Неулептил в краплях

Така форма випуску призначена для перорального прийому. Краплі Неулептил мають приємний м'ятний смак, не викликають відрази навіть у дитини. Середньодобова доза Неулептила варіюється в межах 30-100 мг, але за медичними показаннями збільшується до 200 мг. За день належить виконувати до 2-3 підходів. Дітям від 3 років Неулептил рекомендований дозуванням 0,1-0,5 мг на 1 кг ваги пацієнта.

Неулептил таблетки

Рекомендована разова доза – 1-2 капсули в залежності від поставленого фахівцем діагнозу і віку конкретного пацієнта. Неулептил належить приймати до їди, запивати достатньою кількістю рідини. Кількість добових підходів – 1-2, обов'язково приймати разову дозу у вечірній час доби або безпосередньо перед сном. Курс лікування індивідуальний.

Особливі вказівки

Якщо в ході консервативного лікування медичним препаратом Неулептил з'явилася лихоманка, важливо позапланово звернутися до фахівця і виключити присутність в організмі пацієнта агранулоцитозу. Крім того, на період медикаментозної терапії потрібно тимчасово відмовитися від прийому алкоголю. Інші особливі вказівки пацієнту на замітку представлені таким списком:

  1. При консервативному лікуванні епілепсії медичним препаратом Неулептил важливо забезпечити постійний электроэнцефалогический контроль.
  2. Пильність належить виявляти при лікуванні пенсіонерів, дітей і людей із захворюваннями серцево-судинної патології.
  3. Необхідно тимчасово відмовитися від керування транспортними засобами, не займатися інтелектуальною діяльністю.

Лікарська взаємодія

Зазначений медикамент категорично заборонений в комплексі з Леводопою, оскільки зафіксований ефект взаємного антагонізму. Гіпотензивні засоби і препарати, що роблять вплив на фібриляцію шлуночків, теж потрапляють під заборону. Особливо це стосується Гуанетидину, Сультоприда. Обережно поєднують Неулептил з медикаментами, які впливають на нервову систему, антацидами, холиноблокаторами, Атропіном.

Побічні дії

Зазначений медикамент підходить не всім пацієнтам, у деяких вона викликає гострі побічні явища. Зважаючи системної дії Неулептила потенційні аномалії зачіпають всі внутрішні органи і системи. Частіше пацієнти стикаються з такими побічними явищами:

  • гіпотонія;
  • імпотенція;
  • затримка сечі;
  • гіпертермія;
  • ожиріння;
  • галакторея;
  • фригідність;
  • жовтяниця;
  • аменорея;
  • гінекомастія;
  • парез акомодації;
  • гіперпролактинемія;
  • антихолінергічні прояви;
  • фотосенсибілізація;
  • сухість у роті нез'ясованої етіології;
  • дискінезія (окуломоторний криз, спазматична кривошея);
  • порфірія;
  • запор, розлади травлення.

Передозування

При регулярному завищенні запропонованих добових доз Неулептил загальний стан пацієнта різко погіршується, стає критичним. Спостерігаються виражені екстрапірамідні порушення, тоді як сам постраждалий може навіть впасти в коматозний стан. Лікування – симптоматичне, має проводитися виключно у спеціалізованому медичному закладі.

Протипоказання

Зазначений нейролептик дозволений до застосування далеко не всім пацієнтам. В докладній інструкції є ємний список протипоказань, який помітно обмежує число бажаючих лікуватися таким способом. Лікарські обмеження поширюються на такі захворювання та клінічні картини:

  • закритокутова глаукома;
  • хвороба Паркінсона;
  • агранулоцитоз;
  • порфірія;
  • патології передміхурової залози;
  • ниркова та печінкова недостатність;
  • хвороби серцево-судинної системи;
  • індивідуальна непереносимість діючих речовин ліки.

Умови продажу та зберігання

Ліки відпускаються строго за рецептом, тому не може стати наслідком самолікування. Небезпечно при агранулоцитозі. Зберігати таблетки та розчин Неулептил покладено в сухому, темному, прохолодному місці, виключивши потенційний контакт з маленькими дітьми. Нейролептик не можна використовувати за призначенням простроченим.

Аналоги

Якщо медичний препарат Неулептил не допомагає пацієнту або ж абсолютно не підходить за показаннями, згідно з інструкцією, його замінюють аналогом. Добре зарекомендували себе:

  1. Перициазин. Повний аналог, що випускається у формі таблеток для прийому всередину. Рекомендована доза визначається за вагою дитини становить 1-2 таблетки 2-4 добових підходів. Антипсихотичний препарат також має медичні протипоказання, побічні явища.
  2. Тиорил. Це похідне фенотіазину, яке знижує активність вегетативної нервової системи, забезпечує анксіолітичну дію (пригнічує нервозність, дратівливість). Антипсихотичний препарат рекомендований дітям від 12 років і дорослим, добова доза становить від 25 мг до 600 мг.
  3. Тиодазин. Таблетки для прийому всередину, призначені для 2-4 добових підходів. За хімічним складом є похідними фенотіазину, рекомендовані дозування варіюються від 25 до 200 мг залежно від медичних показань.

Ціна Неулептила

Середня вартість зазначеного препарату становить 250-350 рублів залежно від аптеки та форми випуску. Препарат не є дефіцитним, але купити його можна тільки за рецептом. Нижче представлені роздрібні розцінки капсул по Москві з назвами аптек:

Назва аптеки

Ціна Неулептил, рублів

АСНА

250

Аптечна мережа «36, 6»

260

Самсон-Фарма"

270

Ріглі

242

ЗдравЗона

248

Діалог

249

Кремлівська аптека

290

Відгуки

Марія, 25 роківПриймала таблетки Неулептил від безсоння, дуже задоволена отриманим результатом. Єдиний недолік – постійна сонливість, яка продовжила мене турбувати в робочі дні. Довелося тимчасово відмовитися від водіння автомобіля, але, в цілому, нейролептик правився з поставленим перед ним завданням. Його може тільки лікуючий лікар прописати.
Ганна, 39 роківМені теж призначали такий медичний препарат для профілактики рецидивів депресії, але я побоялася величезного списку побічних ефектів. Почитала відгуки на форумах, ліки погано переноситься і не всім допомагає. Такі перспективи мене не надихнули, тому вирішили підібрати з лікарем більш дешевший аналог. Замін вистачає, складно визначитися.
Марина, 45 роківМені Неулептил призначили в комплексній терапії епілепсії для придушення вираженості симптомів. Приймаю таблетки курсами, поки нарікань немає. При дотриманні дозувань побічні явища не турбують, позитивну динаміку зазначає навіть лікуючий лікар. Якщо грамотно підібрана схема лікування, медичний препарат відмінно працює.
Ярина, 35 роківТакі таблетки небезпечно приймати – потім невідомо, від чого лікуватися доведеться. Оскільки вони відрізняються системною дією, побічні явища виникають в роботі всіх внутрішніх органів і систем. Можна навіть фригідною стати. Не дарма ж препарат продають за рецептом. Моя подруга під час прийому тільки намучилася.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!