Анаприлін від тиску - інструкція із застосування, склад, побічні ефекти, аналоги і ціна

При артеріальній гіпертензії для швидкого купірування нападу лікарі рекомендують прийом певних медичних препаратів. Від високого тиску добре допомагає Анаприлін, який можна придбати в кожній аптеці. Таблетки відпускаються без рецепта, але їх застосування не повинно ставати наслідком поверхневого самолікування. Медичний препарат діє швидко, але для забезпечення сталої позитивної динаміки потрібно пройти повний курс.

Інструкція по застосуванню Анаприліну

Це представник фармакологічної групи β-адреноблокаторів, який призначають при високому тиску і порушення роботи серця. Анаприлін має синтетичне походження, забезпечує стійкий гіпотензивний ефект через 3 тижні після початку курсу. Кров'яний тиск падає вже після прийому разової дози, пацієнт відчуває довгоочікуване полегшення. Інструкція по застосуванню не повинна ставати керівництвом до дії. Анаприлін знижує тиск, причому в більшості клінічних випадків діє без побічних явищ.

Склад і форма випуску

Медичний препарат Анаприлін випускається у формі плоскоцилиндрических таблеток білого кольору, фасується на блістери по 10 шт. В 1 упаковці може знаходитися 1, 3, 5 блістерів, обов'язково додається інструкція по застосуванню. Активний компонент Анаприліну – пропранолол, де в 1 таблетці його концентрація становить 10 або 40 мг. Особливості хімічного складу такі:

Активний компонент

Допоміжні речовини

пропранолол

картопляний крохмаль

молочний цукор

стеарат кальцію

тальк

Механізм дії

Активний компонент має антиаритмічними, антиангінальними і гіпотензивними властивостями за коштами пригнічення β-1 і β-2 адренорецепторів, чинить системну дію в організмі. Пропранолол знижує активність міокарда, пригнічує серцевий викид, поповнює потребу серцевого м'яза у життєво необхідній кисні. Периферичний опір судин підвищується. Блокада β-2 рецепторів підсилює маткові скорочення, підвищує тонус бронхів, зупиняє післяопераційні кровотечі, активізують моторну й секреторну функції органів ШКТ.

Пропранолол впливає на функції всіх бета-адренорецепторів організму, при мінімальних побічних явищах надає комплексний вплив. Забезпечує кровопостачання коронарних артерій. Цей адреноблокатор після перорального прийому продуктивно всмоктується з травної системи, надходить у кров. Період напіврозпаду діючих речовин становить 3-5 годин, при тривалому застосуванні ліки – 12 годин. Процес метаболізму традиційно відбувається в печінці, неактивні метаболіти виводяться нирками, приблизно 1% - у незмінному вигляді.

Показання до застосування

Медичний препарат добре зарекомендував себе, як самостійне ліки. Лікарі часто задіяні Анаприлін у складі комбінованої терапії, щоб прискорити настання довгоочікуваного періоду ремісії і продовжити його. Основні показання до застосування медикаменту такі:

  • порушення серцевого ритму;
  • ішемічна хвороба серця;
  • стенокардія;
  • аритмія, тахіаритмія, синусова та пароксизмальна тахікардія;
  • артеріальна гіпертензія;
  • високий вміст лейкоцитів у крові;
  • тиреотоксикоз;
  • спазм артерій різної етіології;
  • інтоксикація серцевими глікозидами;
  • феохромоцитома.

Крім того, медичний препарат продуктивно усуває вегетативні дисфункції, пригнічує есенціальний тремор, синдром портальної гіпертензії та абстинентний синдром. Анаприлін може виступати в якості надійного профілактичного засобу після перенесеного інфаркту міокарда. До того ж, допомагає вилікувати і запобігти розвиток нападів мігрені.

Як приймати Анаприлін

Таблетки призначені виключно для прийому всередину повним курсом. Разову дозу не рекомендується попередньо розжовувати, а запивати повною склянкою води. Пероральний прийом Анаприліну не залежить від добових трапез. Рекомендовані дози визначає лікар залежно від конкретного захворювання, наприклад, з метою профілактики повторного інфаркту міокарда на 5 день після рецидиву необхідно випивати по 40 мг ліки до 4 рази за добу. Через кілька днів дозволено перейти на дворазовий прийом зазначеного медикаменту. Продовжувати профілактичну терапію 14 днів.

При підвищеному тиску

При гіпертонії початкова доза ліків становить 80 мг (по 40 мг за 2 прийоми). При відсутності бажаного терапевтичного ефекту, її можна збільшити до 120-160 мг, тобто приймати по 40 мг 3-4 рази за добу. Максимальна доза становить 320 мг, але визначається лікарем виключно в індивідуальному порядку. Тривалість консервативної терапії – кілька тижнів.

При підвищеному пульсі

На початковому етапі лікування порушень серцевого ритму дозволено приймати всередину по 20 мг ліки тричі за добу. При відсутності бажаного ефекту добову дозу можна підвищити до 80-120 мг, але не більше 240 мг через день за індивідуальною рекомендації компетентного фахівця. Курс лікування становить декілька тижнів, обумовлюється лікуючим лікарем на індивідуальній консультації.

Особливі вказівки

Якщо пацієнт з високим тиском хворий на цукровий діабет, призначення Анаприліну повинно здійснюватися тільки лікарем. в ході консервативної терапії важливо контролювати показник глюкози в крові. Інші вказівки фахівців представлені нижче і відображені в інструкції по застосуванню:

  1. Різко припиняти прийом таблеток категорично заборонено, інакше можна спровокувати гострий напад ішемії серця. Скасування Анаприліну повинна здійснюватися поступово шляхом зменшення добових дозувань.
  2. При прогресуючій феохромоцитомі медичний препарат потрібно приймати внутрішньо разом з блокаторами альфа-адренорецепторів, інакше бажаний результат не буде досягнутий.
  3. Якщо порушені функції нирок лікар вводить коригування консервативної схеми лікування, наприклад, зменшує разову дозу або збільшує часовий інтервал між пероральними прийомами зазначеного медикаменту. Теж саме робить при хронічних хворобах печінки.
  4. Анаприлін не впливає на концентрацію уваги, не впливає на психомоторні функції. При консервативному лікуванні пацієнту керувати автотранспортом, займатися інтелектуальною діяльністю.
  5. Страхи, стреси, тривоги і хвилювання сприяють розвитку гіпертонії при вагітності. Щоб уникнути гіпоксії плода і інших внутрішньоутробних патологій, можна приймати таблетки Анаприлін, але під суворим лікарським контролем. Теж саме стосується періоду лактації.

Як довго можна пити Анаприлін

Медичний препарат можна приймати кілька тижнів поспіль строго по рекомендації лікаря. Надалі його терапевтичний ефект слабшає, і високий тиск вже не знижується. Це так званий «ефект звикання», властивий багатьом медикаментів від гіпертонії. Так що це питання потрібно обговорити з лікарем індивідуально.

Лікарська взаємодія

Оскільки лікар рекомендує комплексну медикаментозну терапію гіпертонії, важливо не забувати про лікарську взаємодію Анаприліну від тиску. Мають місце такі важливі моменти:

  1. Знижують лікувальну дію Анаприліну від тиску представники таких фармакологічних груп, як НПЗЗ, естрогени, глюкокортикостероидные гормони. Зазначених комбінацій бажано уникати.
  2. Важливо проявляти особливу пильність при поєднанні з симпатолітиками, гіпотензивними засобами, інгібіторами моноаміноксидази, гідралазіном, анестетиками, оскільки може патологічно знизитися кров'яний тиск.
  3. Зазначений медикамент категорично заборонено поєднувати з транквілізаторами та нейролептиками (антипсихотичними препаратами), інакше в рази збільшується ризик виникнення побічних явищ.
  4. У комплексі з антигистаминами знижує терапевтичний ефект таких, тоді як з утеротонизирующими і тиреостатическими препаратами, навпаки, значно посилює.
  5. Поєднуючи Анаприлін з Рифампіцином, скорочується період напіввиведення першого медикаменту, в комплексі з сульфасалазином, навпаки, концентрація пропранололу в плазмі крові значно підвищується.
  6. Негидрированные алкалоїди ріжків, призначені одночасно з Анаприлином, порушують периферичний кровообіг.
  7. Так званий «дует» з похідними фенотіазину збільшує концентрацію обох медикаментів у плазмі крові, з циметидином – підвищує біодоступність тільки циметидину.

Побічні ефекти

Медичний препарат забезпечує не тільки позитивну динаміку, але і може викликати різке погіршення загального самопочуття вже на самому початку курсу. Анаприлін при високому тиску має такі побічні явища, ступінь вираженості яких у конкретному клінічному випадку складно спрогнозувати:

  • з боку органів ЦНС: запаморочення, безсоння, емоційне збудження, запальність поведінки, психічні розлади, депресія, дратівливість, нервовий стан;
  • з боку органів ШКТ: ознаки диспепсії, розлад стільця, эпигастральные болю;
  • з боку серцево-судинної системи: гіпотонія, посилення артеріальної гіпертензії;
  • з боку органів кровотворення: агранулоцитоз, тромбоцитопенія, лейкопенія;
  • з боку бронхолегеневої системи: ларингоспазм, фарингіт, бронхоспазм, кашель і задишка;
  • з боку шкірних покривів: алергічні реакції, шкірний висип, кропив'янка, свербіж, гіперемія дерми;
  • інші: одутлість обличчя, озноб, підвищена пітливість, пульсація в скронях, шум у вухах, підвищення холестерину в крові, спазм дрібних артерій.

Протипоказання

Анаприлін від тиску дозволено далеко не всім пацієнтам. Наприклад, при вагітності і лактації таке ліки призначають у виключних випадках. Дуже важливо пролікуватися так, щоб надалі не нашкодити здоров'ю немовляти. Медичні протипоказання такі:

  • кардіогенний шок;
  • інфаркт міокарда;
  • спастичний коліт;
  • бронхіальна астма;
  • сінна лихоманка;
  • порушення периферичного кровообігу;
  • синусова брадикардія;
  • ацидоз, цукровий кетоацидоз;
  • хронічні захворювання печінки важкої стадії;
  • підвищена чутливість організму до синтетичних компонентів ліки;
  • схильність до бронхоспазму;
  • цукровий діабет;
  • вік пацієнта до 18 років.

При гіпертиреозі медикамент можна використовувати за призначенням тільки під суворим лікарським контролем. Відносними протипоказаннями є період вагітності, лактація, міастенія, серцева недостатність, псоріаз, літній вік. Такі діагнози не представляють категорію «табу», тому потрібно додатково консультуватися з фахівцем.

Умови продажу та зберігання

Медичний препарат відпускається строго за рецептом, купити його можна в міській аптеці. Перед початком курсу обов'язково перевірити термін придатності (4 роки з моменту випуску таблеток). Зберігати Ааприлин потрібно в темному місці при температурі 8-25 градусів, при цьому повністю виключити контакт з маленькими дітьми.

Аналоги

Якщо Анаприлін від тиску не допоміг, або його дію для гіпертоніка стало слабким, лікар вводить заміну. Ось ефективні і надійні фармакологічні позиції в заданому напрямку:

  1. Пропранобене. При підвищеному систолічному тиску це надійний препарат у формі таблеток, який діє через 10-15 хвилин після прийому разової дози.
  2. Обзидан. Круглі таблетки від тиску належить приймати повним курсом. Початкова доза – 60 мг за три прийоми. Надалі її можна збільшити до 180 мг за 3-4 підходи.
  3. Пропранолол. Це ліки від тиску випускається у формі капсул. Початкова доза становить 20 мг, але поступово її збільшують до 120 мг за 3-4 прийому пероральних.

Ціна Анаприліну

Це самий дешевий препарат від високого тиску, який можна знайти в кожній аптеці міста. Його середня вартість варіюється від 10 до 20 рублів. Нижче представлені більш детальні розцінки по Москві з назвою аптек:

Назва аптеки

Ціна, рублів

Ріглі

12

ЭликсирФарм

15

ЕвроФарм

17

ЗдравЗона

18

ЗдравСити

20

Самсон-Фарма"

20

Відгуки

Маргарита, 44 рокиЯ приймаю таблетки Анаприлін від тиску, але в моєму випадку ліки викликає втому, нудьгу і апатію, порушує звичний режим сну. Що стосується ефективності, то критичне значення на тонометрі падає вже через 15 хвилин. Зате я потім ще півдня відчуваю себе «вареної». Радує, що ліки дешево коштує, але засмучують його побічні явища.
Віктор, 39 роківАнаприлін від тиску швидко допомагає, а в аптеці коштують ці таблетки сущі копійки. Останнім часом помітив, що його перестали продавати без рецепту, хоча раніше вдавалося купити. Звернувся до лікаря, отримав рецепт, відтепер тільки цими ліками лечу високий тиск. Поки «ефект звикання» на собі не відчув.
Інга, 34 рокиМоєї мами-гипертонику ефекту від такого ліки вистачило всього на 2 тижні, потім воно стало марним. Організм дуже швидко звикає, і високий тиск таблетками вже не збивається. Доводиться постійно шукати заміну, щоб підтримувати період ремісії. Прикро, оскільки препарат дешевий і одночасно надійний.
Ілля, 42 рокиВ моєму випадку після таких таблеток вічно хочеться спати. З'являється невимовна внутрішня втома, коли нічого не хочеться. Хоча високий тиск швидко падає вже після першої дози, проходить гострий головний біль. Коли я перебуваю на роботі, користуюся іншими таблетками – Обзиданом, ці ж приймаю ввечері вже в домашній обстановці.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!