Таблетки від похмілля: які найбільш ефективні

Для зняття симптомів інтоксикації на ранок після бурхливої вечірки в домашніх умовах можна використовувати таблетки від похмілля. Цей стан супроводжується нудотою, запамороченням, головним болем і іноді блювотою. Якщо алкоголю напередодні було прийнято занадто багато, то до перерахованих симптомів приєднуються тремтіння в руках, підвищення тиску, тахікардія. Зняти їх допомагають різні категорії ліків, які відрізняються принципом дії. Крім активних компонентів, багато медикаменти містять вітаміни групи В, теж корисні при похміллі.

Що таке похмілля

У медицині це поняття являє собою постинтоксикационное стан, який виникає внаслідок вживання алкогольних напоїв. Воно супроводжується неприємними фізіологічними і психологічними симптомами:

  • дратівливістю;
  • сухість у роті;
  • запамороченням;
  • нудотою;
  • блюванням;
  • світлобоязню;
  • депресією;
  • чутливість до шуму;
  • пітливістю;
  • почервонінням очей.

Інакше похмілля можна назвати отруєнням організму продуктами розпаду алкоголю. Етиловий спирт в його складі окислюється до ацетальдегіду під дією ферменту алкоголь-дегідрогенази. Розпад етанолу відбувається тому, що організм намагається захистити себе від небезпечних компонентів. Далі процес проходить такі етапи:

  • ацетальдегід, виходить ще більш токсичним, але теж окислюється під дією вже альдегід-дегідрогенази;
  • підсумком стає оцтова кислота, яка легко розкладається на вуглекислий газ і воду.

У деяких людей з-за генетичних причин підвищена активність алкоголь-дегідрогенази або знижена активність альдегід-дегідрогенази. В результаті їх організм накопичує велику кількість ацетальдегіду, який у високій концентрації викликає неприємні симптоми алкогольної інтоксикації. Вираженість їх безпосередньо залежить від дози алкоголю і особливостей організму. При запоях і хронічному алкоголізмі похмілля супроводжується більш важкими ознаками:

  • безсонням або іншими розладами сну;
  • пітливістю;
  • явним тремтінням рук;
  • тахікардією.

Як позбавитися від похмілля

Для позбавлення від похмілля потрібно вживати заходи відразу в трьох напрямках: усунення симптомів, відновлення водно-сольового балансу, виведення токсичних речовин. Перше, що потрібно зробити зранку – прийняти прохолодний душ. Потім повинен бути щільний сніданок, що містить білки і вуглеводи. Це відновить нормальний рівень цукру в крові. Рекомендується включати в ранковий прийом їжі яйця.

Якщо щільний сніданок ви не подужаєте, то з'їжте хоча б пару бананів. Вони відновлюють втрачені солі калію, заспокоюють шлунок. При інтоксикації корисні картопля, квашена капуста, курага. З напоїв варто вибрати квас, кефір, розсіл. Підійде і йогурт – він багатий кальцієм, магнієм, фосфором, вітамінами групи В, білком, що так необхідно для детоксикації. Інші заходи з усунення похмілля:

  • рясне питво для запобігання зневоднення;
  • глибокий сон;
  • свіже повітря;
  • прийом сорбентів, які виведуть токсичні речовини (активоване вугілля, Ентеросгель).

Які таблетки допомагають від похмілля

Сьогодні фармацевтика пропонує широкий асортимент таблеток від похмілля. Загалом вони поділяються на два типи: комплексні і знімають певні симптоми. Всі антипохмельные препарати відрізняються складом і принципом дії на організм. Крім звичайних таблеток, в аптеці продаються шипучі, різні капсули, порошки і навіть настоянки. Допомогти зняти симптоми похмілля покликані наступні категорії медикаментів:

  • знеболюючі;
  • ентеросорбенти;
  • поліпшують травлення;
  • кошти від тиску;
  • серцеві препарати.

Таблетки від головного болю при похмілля

Для зняття головного болю необхідні таблетки проти похмілля зі знеболюючим ефектом. В якості швидкодіючих і підходять практично кожній людині зарекомендували себе наступні засоби:

  1. Аспірин. Входить до складу ацетилсаліцилова кислота не тільки знімає біль, але і проявляє антитоксичний ефект, зменшує жар, нейтралізує запалення. Від похмілля рекомендується використовувати шипучий аспірин, так як він не подразнює слизову шлунка. З мінусів варто відзначити, що в поєднанні з алкоголем може викликати важкі ураження печінки, тому потрібно приймати не пізніше 3-4 год до початку вечірки і не раніше 5-6 після неї.
  2. Цитрамон. У сучасній версії в його склад входять парацетамол, ацетилсаліцилова кислота і кофеїн. Ці таблетки від похмільного синдрому мають болезаспокійливу, жарознижуючу і протизапальну дію. Плюс препарату – кофеїн у складі допомагає підбадьоритися. Мінус таблеток Цитрамон – від алкогольного отруєння ліки не допоможе, воно лише на час покращує стан. Щоб одужати, необхідно вивести з організму токсини.

Ентеросорбенти

Це основна категорія препаратів, яка використовується від похмілля. Такі ліки усувають не тільки симптоми, але і причину поганого самопочуття. Ентеросорбенти буквально вбирають в себе токсини і виводять їх з організму. Подібними властивостями володіють наступні медикаменти:

  1. Активоване вугілля. Це практично нешкідливий препарат. Єдиним його недоліком є необхідність пити відразу кілька таблеток з розрахунку 1 штука на 10 кг маси тіла. Крім того, часте застосування може призвести до запорів або діареї та порушити всмоктування поживних речовин. Переваги: низька ціна, висока ефективність, швидкість дії.
  2. Ентеросгель. Являє собою пористу пасту. Вона осідає в організмі і вбирає токсини. Плюсом ліки є захист слизових оболонок органів за рахунок їх обволікання. Мінус – перегар від алкогольного сп'яніння засіб не усуває.

Для поліпшення травлення

З цією метою використовуються ферментні медикаменти. Після вживання алкоголю відбувається порушення роботи підшлункової залози. Через зниження вироблення її ферментів починається метеоризм, здуття, може відзначатися пронос. Крім того, перестають всмоктуватися в кров поживні речовини. Ферментні засоби в такій ситуації використовуються для тимчасової компенсації роботи підшлункової. Прикладом є наступні препарати:

  1. Мезим. Заснований на панкреатин. Дія полягає в заповненні нестачі ферментів підшлункової залози. Плюс препарату – він не всмоктується, а виводиться разом з вмістом кишечника. Мінус – засіб тільки усуває симптоми метеоризму.
  2. Панкреатин. Має ті ж ефектом, що і Мезим, але має більш низьку вартість. Препарат діє через півгодини після прийому. Мінус – ефективність залежить від індивідуальних особливостей пацієнта.

Препарати від тиску

Самим небезпечним симптомом інтоксикації алкоголем є підвищений тиск. Страждаючим гіпертонією ні в якому разі не можна переривати прийом препаратів від тиску. Пити таким пацієнтам теж протипоказано. Зловживання алкоголем при високому тиску дуже небезпечно для життя. Ліки в такому випадку повинен призначати лікар. Знизити тиск самостійно можна прийомом Але-шпи, яка знімає спазми, розслабляє мускулатуру всіх органів. Препарат діє швидко, але може спровокувати різке зниження артеріального тиску.

Серцеві препарати

Негативний вплив алкоголю на серцево-судинну і нервову систему проявляється тахікардією, болем в серці, тремором рук, занепокоєнням, а іноді вираженим страхом. Серйозні медикаменти в такому випадку приймати не можна. Алкоголь виводиться з організму за 36 годин. Поєднання його з ліками може призвести до сумних наслідків. У цієї категорії вирішуються лише більш легкі таблетки від алкогольної інтоксикації:

  1. Валідол. Призводить до рефлекторного розширення судин, включаючи коронарні. Додатково чинить седативну та знеболювальну дію. Плюси: доступність, швидкий ефект, зручність застосування. З мінусів, судячи з відгуків, можна виділити відчуття нудоти і інших побічних ефектів на 2-3 день після прийому засобу.
  2. Корвалол. Рослинний препарат на основі листя перцевої м'яти. Має спазмолітичну, седативну та судинорозширювальну дію. Плюс – полегшує настання сну. Мінус – фенобарбітал у складі засобу ставить його в один ряд з наркотичними речовинами.

Найбільш ефективні таблетки від похмілля

Не можна точно сказати, яку таблетку випити від похмілля і яка з них буде більш ефективною. Все залежить від індивідуальних особливостей організму, кількості випитого спиртного, вираженості симптомів інтоксикації. Оптимальний варіант – прийняття сорбентів і знеболюючих препаратів. Щоб не довелося пити відразу кілька таблеток від похмілля, варто звернутися до комплексним медикаментів. Вони виявляють різні ефекти: знімають біль, усувають нудоту, запаморочення та інші неприємні симптоми.

Алка-Зельтцер

Шипучі таблетки Алка-Зельтцер засновані на лимонної кислоти, натрію гидрокарбонате і ацетилсаліцилової кислоти. Вони призначені для симптоматичного лікування похмілля після розпивання алкогольних напоїв. Перед застосуванням потрібно вивчити інструкцію:

  1. Правила прийому. З ранку при відчутті болю розчинити в склянці води 2 таблетки, випити, потім вживати по 1 штуці кожні 3-5 годин.
  2. Протипоказання. Заборонено приймати при виразці ШКТ, геморагічному діатезі, вагітності, лактації, астмі.

Алька-Прим

Склад Алька-Прим включає ацетилсаліцилову кислоту і гліцин. Останній надає сприятливий вплив на мозок, поліпшує стан нервової системи. Використовувати ці шипучі таблетки потрібно з урахуванням наступних характеристик:

  1. Правила прийому. Кожні 4 години по 1-2 таблетки.
  2. Протипоказання. Включають виразку шлунка та дванадцятипалої кишки, вік до 15 років, вагітність, лактацію, порушення роботи печінки і нирок.

Антипохмелин

Активними компонентами в складі Антипохмелина є органічні кислоти – аскорбінова, фумарова, янтарна. Додатково препарат містить глюкозу. Засіб належить до категорії Бадів. Основні його характеристики:

  1. Дія. Знижує шкідливі наслідки впливу алкоголю на організм, поповнює дефіцит енергії, відновлює працездатність.
  2. Застосування. Необхідно вживати або 2 таблетки до розпивання спиртного і 2 у процесі вечора, або 4-6 штук з ранку, запиваючи великою кількістю води.
  3. Протипоказання. Включають непереносимість компонентів препарату, вагітність, лактацію, цироз печінки.

Аспірин

Діючою речовиною Аспірину є ацетилсаліцилова кислота. Ці таблетки для зняття похмільного синдрому відносять до категорії нестероїдних протизапальних засобів. Вони діють як дезагрегант та антипіретик, знімають запалення і біль. Приймаючи препарат необхідно вивчити наступне:

  1. Свідчення. Головний біль, гарячка при алкогольної інтоксикації.
  2. Інструкція по застосуванню. Не раніше 6 годин після вживання спиртного випити 2 таблетки. Ефект настає через 60-90 хвилин.
  3. Протипоказання. До них належать хронічні хвороби ШЛУНКОВО-кишкового тракту, цукровий діабет, лактація, вагітність, бронхіальна астма, порушення функції нирок, подагра.

Янтарна кислота

Заснована на однойменному діючій речовині. Одна таблетка містить 100 мг янтарної кислоти. Є біологічно активною добавкою. Янтарна кислота чинить антиоксидантну та антигіпоксичну дію, прискорює обмін речовин. Основні характеристики, які потрібно знати перед прийомом таблеток:

  1. Свідчення. При перших проявах похмілля і з метою його профілактики.
  2. Правила прийому. За півгодини до вживання алкоголю прийняти 200-250 мр. Від вже трапилася інтоксикації – 100 мг кожну годину до зникнення симптомів.
  3. Протипоказання. Включають уролітіаз, глаукому, гастрит, виразку, підвищений тиск, важкий гестоз у вагітних.

Як вибрати таблетки від похмілля

Певний препарат вибирають з урахуванням симптоматики та її тяжкості, а також віку. У деяких ситуаціях краще дочекатися довгого, але ефективного результату, в інших же основним критерієм все ж є швидкість дії. У будь-якому випадку ліки має боротися з інтоксикацією організму. Не менш важливо, щоб медикамент захищав внутрішні органи, особливо серце і печінку, які страждають першими. Добре, якщо препарат містить речовини, які сприятливо впливають на ці органи. Антипохмельное засіб має надавати бадьорості, позбавляти від симптомів.

Натуральні препарати

Більш безпечними є препарати на рослинній основі. На них варто звернути особам старшого віку, адже такі медикаменти мають мінімум побічних ефектів або зовсім не викликають негативні реакції. Не рекомендується їх приймати, якщо є алергія на трави, що входять до складу. Варто зазначити, що такі кошти мають накопичувальним властивістю і діють не відразу. З цієї причини при яскраво виражених симптомах похмільного синдрому вони не будуть дуже ефективні. У цієї категорії варто звернути увагу на наступні засоби:

  • Зеналк;
  • Встань-но;
  • ДринкOFF;
  • Корда;
  • Алько-Буфер.

Комплексні

Оптимальний варіант при алкогольної інтоксикації – прийом комплексних препаратів. Вони містять відразу кілька активних компонентів, тому здатні зняти велику частину похмільних ознак. Такі препарати діють швидше, тому їх варто вибирати в разі зовсім поганого самопочуття. У своєму складі вони мають не зовсім нешкідливі компоненти, що відрізняє їх від натуральних медикаментів.

При виборі потрібно ознайомитися з протипоказаннями та побічними діями, особливо людям старшого віку або пацієнтам з хронічними захворюваннями. Список комплексних препаратів включає:

  • Алка-Зельтцер;
  • Зорекс;
  • Антипохмелин;
  • Алька-Прим;
  • Алкоклин;
  • Аспаркам.

Шипучі таблетки від похмілля

При захворюваннях шлунково-кишкового тракту такі препарати є більш безпечними. Вони приносять менше шкоди травній системі. Крім того, ці препарати діють набагато швидше, тому при сильному сп'янінні, нудоті і блювоті справляються краще. Це обумовлено підвищеною швидкістю абсорбції, тобто вивільнення і всмоктування активних компонентів препарату.

Шипучі таблетки при похміллі відрізняє зручність застосування, особливо для тих, у кого є проблеми з проковтуванням ліків. Список таких препаратів включає практично ті ж, що представлені у переліку комплексних:

  • Алька-Прим;
  • Алка-Зельтцер;
  • БАД Встань-но;
  • Аспірин;
  • Зорекс;
  • Зеналк.

Відео

Препарати від похмілля: Полісорб, Зорекс, Алка-Зельтцер, Антипохмелин, Аспірин

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!