Хлорофіліпт масляний для дітей і дорослих

Серед натуральних протимікробних препаратів особливе місце варто відвести хлорофиллипту масляного, який лікарі призначають для лікування гаймориту, стоматиту, інфекцій верхніх дихальних шляхів і деяких захворювань гінекології. Препарат має антибактеріальну активність, має антисептичні та протизапальні властивості. Розчин заснований на соняшниковій або оливковій олії, а основою виступає екстракт евкаліпта. Він продається у флаконах і являє собою прозору смарагдову рідина.

Олійний хлорофіліпт – інструкція по застосуванню

Даний препарат є рідиною рослинного походження, виготовлену на основі витяжки з листя евкаліпта. В її складі виявляються хлорофіли А і Б. Ліки на їх основі є відмінним антисептиком, що має високу активність відносно антибіотикостійких стафілококів. Препарат є абсолютно натуральним, тому дозволено навіть дітям та вагітним жінкам.

Склад

Препарат представлений розчином маслянистої рідини. Основною діючою речовиною в ній виступає екстракт евкаліпта з концентрацією 20 мг/мл Додатковими компонентами є кукурудзяна, маслинова, оливкову або соняшникову олію. Кожен виробник використовує одне з них. Ефірне масло евкаліпта містить органічні кислоти, дубильні речовини, селен, цинк, марганець і ряд інших мікроелементів, що обумовлюють корисні, в тому числі і антибактеріальні властивості даного ліки.

Форма випуску

Масляний розчин хлорофіліпту – це одна з форм випуску препарату на основі листя евкаліпта. В аптеці ліки можна знайти у флаконах з темного скла. Обсяг кожного становить 20 мл Масляний розчин використовується як альтернатива спиртовому. Така заміна необхідна, якщо з якоїсь причини препарати зі спиртом протипоказані. Крім того, спиртовий розчин не можна застосовувати всередину на відміну від масляного, але при зовнішньому використанні останній довше впливає на уражену область. В аптеці можна зустріти спрей Хлорофіліпт.

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Дослідження фармакокінетики препарату не проводилися. Ліки являє собою екстракт із суміші листя блакитного або евкаліпта кулястого. Вони надають этиотропный і антибактеріальний ефект по відношенню до стафілококів, включаючи навіть антибіотикорезистентні штами. Екстракт евкаліпта здатний підвищувати концентрацію кисню в тканинах, має детоксикаційну дію. Це дозволяє використовувати препарат при зниженому природному імунітеті і гіпоксії. Він додатково підвищує ефективність антибактеріальної терапії.

Показання до застосування

Хлорофіліпт використовується в самих різних областях медицини. Ліки призначають для лікування запалення мигдалин (тонзиліт) захворювань порожнини рота і носоглотки, опікової хвороби та багатьох інших патологій. Список показань до застосування також включає:

Протипоказання

Даний препарат є повністю натуральним засобом, тому має дуже мало протипоказань. Форма випуску у вигляді масла дозволена навіть вагітним і дітям. В цілому хлорофіліпт протипоказаний при:

  • підвищеної чутливості до складових ліки;
  • індивідуальної непереносимості екстракту листя евкаліпта або будь-якому іншому компоненту препарату.

Спосіб застосування і дозування

Масляний розчин на відміну від спиртової форми випуску призначають всередину і зовнішньо. При лікуванні кожного захворювання застосовується конкретна схема прийому. Від вугрової висипки допомагає обробка вже очищеного особи нерозведеним розчином. Процедуру повторюють кожні 12 годин. Для лікування стоматиту необхідно прикладати змочену масляним розчином тампон до ураженої ділянки слизової рота на 5-10 хвилин.

Препарат можна закапувати в ніс, приймати всередину, змащувати і слизові промивати або використовувати в якості компресів на вогнище запалення. Деякі схеми використання:

  1. При опіках, виразках, що довго не гояться ранах. Необхідно на уражене місце накладати марлеві пов'язки, просочені масляним розчином. Процедуру чергують з компресами на основі спиртової форми випуску, розведеної в пропорції 1:10.
  2. При ураженні антибіотикостійкими стафілококами. Дозування становить 5 мл 4 рази щодня. Приймають хлорофіліпт всередину протягом 15-20 днів.
  3. При бешиховому запаленні шкіри. На уражене місце накладають пов'язки з бинтів або марлі, які просочені масляним розчином.

Хлорофіліпт в ніс

Кращу ефективність препарат показав в терапії проти ЛОР-захворювань. При лікуванні гаймориту і етмоїдиту необхідно протягом 7 днів приймати розчин всередину по 5 мл до 4 разів на добу. Доповнюють терапію закапуванням масляного розчину в ніс. Доза для дорослого становить 10 крапель у кожен носовий прохід. Це становить приблизно 0,5 піпетки. Хлорофіліпт дітям потрібно капати по 2-5 крапель. Роблять це так:

  • потрібно лягти, закинути голову назад;
  • у кожен носовий канал закапати вказана кількість препарату;
  • після введення ліків полежати ще 15 хвилин.

Замість масляного розчину можна використовувати спрей Хлорофіліпт. Таку форму зручніше застосовувати. При синуситі дитині можна закопувати масляний розчин тільки з віку 3 років. До цього моменту дитині вводять у кожну ніздрю ватні турунди, просочені масляним розчином. Вони впливають на слизову носа. Процедуру можна проводити 2-3 рази на день до зменшення симптомів захворювання. Більш дорослим дітям ніс закапують з перервами в 6 годин. Не можна використовувати препарат при алергічному риніті або сильному набряку слизової оболонці носа.

Ларингобронхит у дорослих лікується за допомогою прима масляного розчину всередину. Дозування становить 5 мл до 4 разів на добу протягом 7-10 днів. Неускладнений фурункульоз носа лікують наступним чином:

  • спочатку накладають пов'язки, змочені однопроцентним спиртовим розчином, розведеним 1:10;
  • далі роблять те ж, тільки використовують масляний розчин, міняючи пов'язку 2-3 рази на добу.

Хлорофіліпт масляний для горла

Щоб лікувати ангіну, лікар призначає обробляти горло, в тому числі запалену слизову оболонку мигдалин. Для цього використовують ватяні джгутики, просочені розчином. Крім змазування мигдалин призначають розсмоктування екстракту евкаліпта в таблетках, полоскання спиртовим розчином та інгаляції за допомогою небулайзера. При запальних захворюваннях бронхів або горла дозування олійною форми становить 20 мл

Засіб приймають всередину, розділивши вказану кількість на 4 рази. Це становить приблизно 1 чайну ложку на кожний прийом. Тривалість курсу лікування становить 7-10 днів. Обробку горла для зменшення болю проводять так:

  • спочатку прийняти таблетку хлорофіліпту;
  • потім прополоскати спиртовим розчином (при полосканні дозволяється використовувати і Фурацилін);
  • після цього провести обробку слизових оболонок горла олійною формою препарату.

В гастроентерології

При лікуванні виразки шлунка дорослим хлорофіліпт призначають як частина комплексної терапії. Ліки приймають по чайній ложці тричі на день. Курс лікування триває близько 3 тижнів, потім йде тримісячна перерва. Далі цикл можна повторити. Схема прийомів така:

  • перший– натще, за годину до сніданку, потрібно розчинити 1 чайну ложку в 30 мл води;
  • другий – через 4 години, знову за годину до прийому їжі, доза залишається такою ж;
  • третій– перед сном, через 2 години після їжі, та ж дозування.

При виразці шлунка препарат додатково вводять з допомогою ендоскопа безпосередньо на уражену ділянку. Процедуру повторюють щоденно протягом 10 днів. Масляний розчин використовується для змазування наконечника балона перед проведенням лікарських клізм або у разі місцевих ускладнень, необхідних для лікування сфинктерита або геморою.

Хлорофіліпт в гінекології

Жінкам під час лактації препарат рекомендований для нанесення на соски після кожного годування, щоб запобігти тріщини. Перед наступним разом розчин змивають кип'яченою водою. Для лікування ерозії шийки матки необхідно використовувати тампон, просочений хлорофіліптом. Ліки вводять безпосередньо в піхву і залишають на 15-20 хвилин. Процедуру проводять протягом 10 днів, далі застосовують спринцювання. Тут схема лікування змінюється:

  1. Необхідно приготувати розчин для спринцювання, змішавши столову ложку масляного розчину з літром води.
  2. Після самої процедуру в піхву вводять тампон, змоченим нерозведеним препаратом. Його залишають там на 12 годин.
  3. Курс триває 2 тижні. Якщо по закінченні шийка не повністю эпителизировалась, то цикл процедур повторюють ще раз.

Особливі вказівки

Незалежно від того, яке захворювання необхідно вилікувати, перед початком варто проконсультуватися з лікарем. Потім потрібно провести тест на чутливість до препарату. Для цього рекомендується випити 25 крапель хлорофіліпту, розлучених столовою ложкою води. Далі чекають 6-8 годин. Якщо ознаки алергії не проявилися, наприклад, припухлість губ або набряк слизової горла, то ліки можна використовувати. При лікуванні опіків і ран рекомендують по черзі застосовувати олійний та спиртовий розчини.

При вагітності

Використання масляного хлорофіліпту при вагітності можливо тільки під наглядом лікаря. Фахівець оцінює, наскільки лікувальний ефект від препарату перевищує потенційний ризик для матері і дитини. Якщо користі від хлорофіліпту буде більше, то лікар може включити його як додатково засіб до основної терапії. У гінекології препарат застосовується для лікування не пов'язаних з пологами або абортом гострих запальних захворювань.

У дитячому віці

Інструкція по застосуванню масляного хлорофіліпту не містить чітких рекомендацій по використанню ліків у дітей. Виробник лише повідомляє, що відсутній досвід застосування засобу в педіатрії. З урахуванням невеликої кількості протипоказань і хорошої переносимості масляний розчин всі ж використовують при лікуванні дітей, адже спиртова форма для них заборонена. У новонароджених малюків він показаний для обробки пупкової ранки як альтернатива діамантового зеленого.

Педіатри рекомендують це натуральний засіб при виникненні у немовлят гнійничкових висипань та профілактики запальних реакцій в результаті попадання в кровотік хвороботворних бактерій. Дітям старшого віку і підліткам хлорофіліптом обробляють рани і садна, лікують нежить. Інші показання до використання:

  • змазування горла при лікуванні ангіни або застуди;
  • необхідність лікування антибактеріальними препаратами як альтернатива їм;
  • несприйнятливість до антибіотиків при зниженій імунітеті.

Лікарська взаємодія

Активні компоненти хлорофіліпту при прийомі його з іншими антисептиками посилюють дію останніх. З цієї причини ліки частіше призначають у комплексній терапії. На прийом інших медикаментів хлорофіліпт не впливає. Під час лікування не рекомендується вживати алкоголь. Судячи з відгуків, це призводить до значного зниження ефективності від застосування хлорофіліпту.

Побічні дії і передозування

Єдиним побічним ефектом від застосування препарату є реакція гіперчутливості. Вона посилюється при перевищенні дозування ліків і проявляється наступними симптомами:

  • набряком слизових оболонок;
  • почервоніннями;
  • утрудненим диханням;
  • висипаннями;

Умови продажу та зберігання

Хлорофіліпт масло в аптеці можна купити без рецепта лікаря. Зберігатися він повинен при температурі не вище 20 градусів. Термін придатності засобу становить 2 роки.

Аналоги

Хлорофіліпт має ряд препаратів-аналогів, які близькі до нього за складом або принципом дії. Замінювати одні ліки іншим можна тільки за призначенням лікаря. Аналогами хлорофіліпту є:

  • перекис водню;
  • Хлорофілін-Оз;
  • Манисофт;
  • Іхтіол;
  • Біосепт;
  • Антисептол;
  • Экстерицид;
  • Фукорцин;
  • Септил Плюс;
  • Витасепт;
  • Галенофиллипт;
  • Эвкалимин.

Ціна масляного Хлорофіліпту

Ціна препарату залежить від виробника і місця покупки. В аптеці можна знайти будь-яку її форму, в тому числі і масляний розчин. Зразкові її ціни вказані в таблиці:

Місце покупки

Дозування, обсяг

Кількість, шт.

Ціна, рублів

Wer.ru

20 мл

1

130

apteka.ru

20 мл

1

139

ЗдравЗона

20 мл

1

145

Відгуки

Алевтина, 29 роківКоли доньці було 3 місяці, нас поклали в лікарню через проблеми з животом. У грудному молоці виявили золотистий стафілокок. Я думала, що мені призначать антибіотики, але лікар прописав хлорофіліпт. Через 10 днів вживання всередину знову здала грудне молоко для аналізу – стафілокока вже не було. Я спокійно продовжила годування.
Людмила, 32 рокиЗастосовувати цей препарат мене навчила ще мама. Я використовувала його під час обробки пупкової ранки у обох своїх дітей. Сама закопую масляний хлорофиллиптовый розчин при лікуванні нежиті, хоча іноді використовую спрей. Симптом проходить буквально за пару днів. Якщо болить горло, то використовую для полоскання. Всім раджу, це недороге засіб з хорошими відгуками.
Оксана, 26 роківУ мене дуже часто загострюється хронічний фарингіт. Чим тільки не пробувала його вилікувати. Потім під час вагітності навіть звичні препарати лікар заборонив, але порадив хлорофіліпт. Змащувала мигдалини протягом тижня. Уже після декількох разів відчула полегшення. Горло більше не боліло.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!