Як вибрати хороші протизаплідні таблетки для жінок

Якщо жінка веде активне статеве життя, але не відчуває себе готовою до материнства, перед нею постає питання, які протизаплідні таблетки хороші, як їх пити і в чому різниця між гормональними і негормональними препаратами. Чи можна повністю уникнути ризику завагітніти, якщо регулярно використовувати контрацептиви, і чи є шанси уникнути синдрому відміни?

Що таке протизаплідні таблетки

Протидія з боку чоловіка, якщо це тільки презерватив не дає 100%-ної гарантії в тому, що сперматозоїди все ж не проникнуть в піхву і не досягнуть виробилися яйцеклітин. Фахівці стверджують, що тільки хороші протизаплідні таблетки допомагають запобігти вагітності. Вони поділяються на 2 групи: вагінальні і оральні. Основні характеристики:

  • У вагінальних таблеток вплив тільки місцеве, тому вони використовуються перед сексом. Тривале їх використання при будь-якому складі не рекомендовано. В групу особливо надійних ці таблетки не віднести – вони запобігають вагітність тільки на 70%. Фарматекс, Еротекс, Гинекотекс – назви найвідоміших і працюють вагінальних сперміцидів.
  • У оральних контрацептивів (кращий метод захисту) принцип дії інший: вони пригнічують овуляцію при тривалому прийомі, курс зав'язаний на місячний цикл. Переважно в сучасній гінекології використовують комбіновані оральні протизаплідні, засновані на комбінації головних жіночих гормонів: естрогену і прогестерону. Серед особливо рекомендованих гінекологами – Мінізистон, Джес.

Монофазные

Якщо інструкція передбачає, що пити вміст блістери можна в будь-якому порядку, це однофазні або монофазные КОК: у всіх таблетках будуть міститися однакові дози діючих речовин. З позиції зручності вони самі хороші, як стверджують жінки, і в загальному рейтингу комбінованих гормональних контрацептивів лідирують. Проте лікарі стверджують, що монофазные ліки найменш фізіологічні, оскільки для організму протягом менструального циклу природничо міняти гормональний фон.

Представники цієї групи:

  • Силест;
  • Фемоден;
  • Мерсилон.

Двофазні

Якщо шукати компроміс між однофазними і трифазними контрацептическими препаратами, це будуть двофазні: вони передбачають 2 види таблеток у блістері, що розрізняються комбінаціями естрогену з прогестином (частка останнього підвищена). Вони надають побічні дії рідше монофазних, оскільки стають ближче до природних процесів у жіночому організмі. Ступінь захисту у них висока, середні дози гормонів, тому підібрати протизаплідні двофазні під чутливий організм легше, ніж трифазні. Представники цієї групи:

  • Димиа;
  • Нувелле.

Трифазні препарати

Самими природними для організму дівчини є комбіновані контрацептивні засоби, дозування активних речовин в яких змінюється протягом циклу. Трифазні ліки мають особливу схему прийому, відповідно до якої на кожній стадії менструального циклу в організм поставляються різні дози естрогену з прогестином, тому побічних реакцій з такими таблетками менше. Якщо фахівець зуміє правильно обрати протизаплідні для вас, захист від небажаної овуляції буде 100%-ной.

Серед трифазних КОК особливо виділяються:

  • Тризистон;
  • Три-мерсі.

Класифікація КОК з вмістом активних компонентів

При розгляді комбінованих контрацептивів лікарі рекомендують приділяти увагу частці естрадіолу, оскільки він більшою мірою відповідає за овуляцію і можливі негативні наслідки від прийому лікарського засобу. Кількість гестагену істотно змінюється лише в двофазні КОК на 1-шу та 2-ої стадії циклу, що для загальної класифікації ролі майже не грає.

Микродозированные гормональні засоби

У пацієнток віком до 25 років застосування комбінованих контрацептивів протягом тривалого часу гінекологами не рекомендується через великої кількості побічних реакцій, які з'являються при накопиченні синтетичних гормонів. Гінекологи рекомендують дівчатам звертати увагу на микродозированные контрацептиви, де кількість естрогену не перевищує 20 мкг:

  • Линдинет-20 – при тривалому прийомі (від 3-х місяців) прибирає болю під час циклу, найчастіше призначається після вискоблювання епітелію для його зростання.
  • Зоэли – комбінація естрогену і номегэстрола, обидва компоненти натурального походження, що виділяє це ліки серед інших КОК.

Низкодозированные протизаплідні таблетки

Жінки, які вже народжували, або ж ті, хто під час прийому микродозированных контрацептивів зіткнувся з появою мажуть кровотеч (обумовлено низькою кількістю естрогену), можуть спробувати варіанти з більш високою дозою синтетичного естрадіолу: це 30 мкг. Більша частина препаратів, назви яких на слуху за рахунок реклами, що входять в цю групу. Найдієвіші:

  • Три-мерсі – трифазний ОК, створений на основі естрадіолу з дезогестрелом, добре нормалізують гормональний фон, але гнітючий лібідо. Після скасування помітний сильний гормональний збій.
  • Діані-35 – містить 35 мкг естрадіолу, поєднаного з ципротероном, має сильний антиандрогенний ефект, може застосовуватися для лікування акне і гірсутизму.

Высокодозированные препарати

Якщо попередні категорії жінці не підійшли, лікар може розглянути доцільність застосування гормональних препаратів з 50 мкг естрадіолу і вище. Такі контрацептиви купувати без рецепта спеціаліста не можна: вони сильно змінюють гормональний фон, переважно використовуються для лікування захворювань ендокринної і репродуктивної систем. Найчастіше гінекологи виписують:

  • Триквилар – надійність у цього КОК висока, кількість естрогену досягає лише 40 мкг, левоноргестрелу – 25 мкг. У порівнянні з іншими трифазними варіантами переноситься легше.
  • Тризестон – організм для приймання цього ОК повинен бути абсолютно здоровий (особливо це актуального для серця), куріння з ним поєднувати зовсім не можна, але захист від вагітності до 98%.

Міні-пили

Низкодозированные препарати некомбинированного типу містять тільки гестаген, частка якого коливається в межах 300-500 мкг. Міні-пили впливають тільки на цервикальную слиз, згущуючи її, що не дає пройти по ній сперматозоїду або ж статися імплантації ембріона. Перевагою їх є можливості обійтися мінімальними побічними реакціями, дозвіл до прийому при лактації, але ефективність їх не вище 95 %.

Найпопулярніші:

  • Микролют – кожна міні-пили містить 0,03 мг гестагена, потрібно пити щодня по 1 шт., згідно суворим розкладом (в один і той же час). Черговість зберігається за схемою, прикладеної до блістеру, прийом міні-пили починається з першого дня циклу.
  • Чарозетта – ці контрацептиви містять 0,075 мг гестагена, що підвищує їх ефективність, якщо приймати по інструкції. На гемостаз і обмінні процеси дані міні-пили впливу не надають, володіють малою кількістю протипоказань.

Як вибрати протизаплідні таблетки

Всі різновиди препаратів, що запобігають небажану вагітність, фахівці поділяють на 3 великих категорії, кожна з яких працює в певних умовах. Вирішувати, які протизаплідні таблетки краще приймати, потрібно не тільки з огляду на рейтинг і відгуки, а після уточнення ситуації, в якій ви опинилися. Ліки можуть бути місцевого або перорального використання, застосовуватися до статевого акту або після нього.

Пероральні гормональні контрацептиви

Для впливу на репродуктивну систему жінки без вживання гормонів не обійтися, а самими головними тут є естроген і гестаген синтетичного походження. На їх основі було створено кілька десятків сучасних контрацептивів, розбитих на 3 групи:

  • На основі естрогенів – використовуються переважно як ліки при дефіциті даного гормону. Вони мають сенс при аменореї, під час клімаксу. Гинодиол, Эстрейс – найбільш відомі назви таких препаратів. Мінус полягає в частій непереносимості великих доз естрогену у жінок.
  • З високою дозою гестагенів (Лактинет, Экслютон) – інакше називаються міні-пілі, вважаються хорошими протизаплідними для годуючих жінок, але не коригують менструальний цикл, не пригнічують овуляцію. Після скасування організм відновлюється без явних труднощів. Дозування гормонів низька.
  • Комбінований тип (Силует, Джес) припускає різне співвідношення естрогенів і гестагенів з переважанням останніх, відноситься до препаратів нового покоління. У разі прийому по інструкції і без перепусток – м'який варіант з максимальною надійністю.

Негормональні контрацептивні засоби

Сперміциди (Бенатекс, Контратекс, Трацептин) працюють місцево, тому така контрацепція застосовується тільки перед статевим актом і додатково виконує роль захисту від патогенних мікроорганізмів. У негормональних контрацептивів мало побічних ефектів і протипоказань, що дає їм перевагу перед прийомом оральних препаратів. Однак щодня їх застосовувати не можна, а серед вагомих мінусів – вони викликають подразнення слизової оболонки піхви.

Протизаплідні після статевого акту

Окремою категорією лікарі виділяють екстрену контрацепцію, до якої не варто вдаватися часто: це не найкращі, але сильні лікарські засоби, які несуть шкоду здоров'ю і репродуктивній системі. Існує 2 варіанти:

  • Препарати на левоноргестреле (Эскапел, Микролют) – ці контрацептиви приймаються протягом 24-х годин після статевого акту: 1 таблетка відразу і ще 1 – через 12 годин.
  • Ліки на мифепристоне (Женале, Мифолиан) потрібно випити протягом 72 годин після статевого акту.

Механізм дії оральних контрацептивів

Ключова відмінність медикаментів, які потрібно приймати всередину, від вагінальних – вплив на гормональний фон всього організму, а не на мікрофлору піхви. Оральну контрацепцію виділяють за хороші показники при порівнянні ефективності з місцевої, оскільки:

  • Некомбинированные і комбіновані контрацептиви для прийому всередину змінюють густину цервікального слизу в шийці матки, що перешкоджає руху сперматозоїдів, і стоншують ендометрій.
  • Високий вміст статевих гормонів у комбінованих оральних лікарських засобах блокує овуляцію, не даючи дозріти яйцеклітині.

Як підібрати протизаплідні таблетки

Довірити завдання вибору контрацептивів потрібно фахівця: тільки після консультації гінеколога, УЗД органів малого тазу, огляду молочних залоз та складання розгорнутого аналізу (кров з вени) можна підходити до вибору протизаплідних. Навіть найкращі контрацептиви можуть бути небезпечні, тому не нехтуйте візитом до лікаря і не намагайтеся самостійно їх підібрати.

Препарати вибору

Кращі оральні контрацептиви – максимально безпечні, але з близькою до 100%-ний ефективністю. Підбираються вони індивідуально, після місяця прийому лікар оцінює результат і вирішує продовжити курс або скорегувати. Можливі варіанти:

  • При не занадто активного статевого життя лікарі радять зупинитися на негормональних протизаплідних на основі ноноксинолу (Энкэа, Фарматекс).
  • Для чутливого організму бажані однофазні таблетки нового покоління (Новинет, Джес), які містять естроген в малій кількості (до 20 мкг) – вони менше шкоди завдають гормонального фону.
  • Жінкам у віці 27 років і більше (особливо перед менопаузою) гінекологи рекомендують пити комбіновані гормональні трифазні протизаплідні (Три-регол, Триквилар).

Засоби контрацепції при гормональних порушеннях

Якщо у жінки почав різко з'являтися зайву вагу, супроводжуваний рихлістю, є набряки, кілька менструальних циклів пройшло поза розкладом, лікар може призначити прийом микродозированных препаратів з протизаплідним ефектом, але першочергово потрібно здати аналізи, щоб дізнатися, які показники потрібно регулювати. У ролі ліки можуть виступити тільки комбіновані гормональні таблетки: Марвелон, Джес і т. д.

Ефективні таблетки при гінекологічних захворюваннях

Деякі з протизаплідних можуть володіти не тільки контрацептивною ефектом, але і сприяти лікування міоми матки, патологій її шийки, ендометріозу. Можна провести профілактику раку яєчників, поліпозу. З цією метою переважно рекомендовано використання комбінованих препаратів, курс використання яких коригують у гінеколога кожні 8 тижнів. Можливе призначення:

  • Мінізистон 20 фем;
  • Линдинет-30.

Як правильно пити протизаплідні таблетки

Класичний блістер КОК містить 21 таблетку (драже), що передбачає курс за 3 тижні, після якого слід 7 днів перерви. Винятком будуть лише деякі трифазні препарати, де налічується 28 таблеток. Існує кілька правил прийому:

  • Пити контрацептиви за розкладом: раз на добу вибраний годину (т. е. інтервал рівно 24 год).
  • Якщо ліки було пропущено, прийняти, як тільки з'явилася можливість.
  • На менструацію не звертати уваги: з 29-го дня відкривати нову упаковку.

Побічні ефекти і протипоказання

Більша частина негативних реакцій на контрацептиви спостерігається з боку травної системи (нудота, блювання), може виражатися в мігрені, набір ваги. Перелік протипоказань ж визначається тим, які протизаплідні ви вибрали – навіть у самих хороших список довгий. Точно від застосування контрацептивних засобів лікарі радять відмовитися тим, у кого є:

  • тромбоз;
  • недостатність печінки;
  • гепатит;
  • пухлини;
  • цукровий діабет;
  • зловживання нікотином.

Найкращі протизаплідні таблетки

Перші рядки рейтингу гормональних контрацептивів, згідно з відгуками жінок, займають однофазні препарати, переважно низкодозированные. Виглядає перелік так:

  • Джес – відносяться до монофазний контрацептивів. Серед переваг цих популярних таблеток значиться низька доза естрогенів (20 мкг проти 30 мкг), що робить їх безпечнішими для жіночого здоров'я, ефективність контрацепції при цьому не страждає. Згідно відгуками, на Джес і Джес Плюс побічні реакції зустрічаються рідко. Принцип прийому – «24+4»: меншу кількість це таблетки плацебо, інші активні. Основний недолік-це ціна за упаковку – 1100 р.
  • Новинет. Ці протизаплідні схожі на Джес: таблетки останнього покоління з малою дозою естрогену (20 мкг), але додатковий компонент – дезогестрел. Курс прийому – 21 день, бажано використовувати з 3-го дня циклу. Після курсу потрібен тижневу перерву. Серед хороших моментів і те, що препарат недорогий – 490 р. за 21 таблетку.

  • Жанін – теж представник однофазних протизаплідних, в яких естроген спостерігається в мінімальних дозах, але вище, ніж у Джес: 30 мкг. Додатково введено антиадрогенный компонент диеногест. Графік прийому – класичний «21+7». Серед недоліків – велика кількість побічних реакцій. Вартість упаковки на курс становить 1000 р.
  • Регулон – належить числа монофазних протизаплідних бюджетної категорії (ціна упаковки – 490 р.), прийнятих за традиційною схемою «21+7». Склад як у Новинет: естроген+дезогестрел, але першого тут 30 мкг, що підвищує ймовірність виникнення побічних реакцій у жінки.
  • Ярина. У числі хороших контрацептивних препаратів, зі слів лікарів, значаться і протизаплідні Ярина комбінованого типу, які працюють на естрогену і дроспиреноне (30 мкг і 3 мг). Гінекологи призначають їх і для усунення затримки рідини (що провокує набір ваги) при порушеннях рівня естрогенів. Курс прийому стандартний. Мінус – велика кількість побічних ефектів. Ціна – від 1100 р.
  • Логест. Ці комбіновані протизаплідні, що працюють на естрогену (20 мкг) і гестодене, удостоїлися великої кількості хороших відгуків: деякі жінки п'ють їх більше 10 років і підтверджують, що небажаних вагітностей з ними не було. Пити потрібно по класичній схемі – 3 тижні прийому і тиждень перерви. Ціна упаковки на курс становить 800 р.
  • Клайра – класичних приклад комбінованих контрацептивів на основі естрогену з диеногестом, які пригнічують овуляцію. В упаковці 4 види активних таблеток і 1 – плацебо. Прийом строго за схемою, де в певному порядку таблетки (вони різняться кольором) чергуються. Істотним недоліком є часті побічні реакції, включаючи проблеми з менструацією, якщо практикується тривалий прийом. Вартість упаковки – 1200 р.
  • Мидиана. Зі слів жінок і гінекологів це протизаплідний засіб – абсолютний аналог Ярини, тільки дешевше (600-700 р.). Склад ідентичний, інструкція, показання та протипоказання теж. З побічних ефектів, особливо після скасування, ситуація аналогічна, що і є мінусом цих таблеток.
  • Овосепту – не найпопулярніший варіант гормональних контрацептивів, який відрізняється від описаних вище великою кількістю естрогену: 50 мкг. Доповнено він левоноргестрелом. Зі слів гінекологів, це дуже ефективні протизаплідні таблетки, які пригнічують овуляцію, але вони рекомендовані до прийому жінок, що вже народжували і перебуває близько до клімактеричного періоду. Активний прийом – 28 діб. Ризик появи побічних реакцій високий зважаючи чималої дози естрогенів. Ціна бюджетна – 390 р.
  • Нон-овлон близький по кількості естрогену до Овидону (теж 50 мкг), а другим компонентом є ацетат норэтистерона. Прийом з 5 до 25 дня менструального циклу, перерва стандартний, триває тиждень. Ризики негативного відгуку з боку організму високі, але з позиції надійності ці КОК в лідерах. В аптеках знайти важко, тому інформація про ціну відсутня.

Плюси і мінуси прийому протизаплідних таблеток

Гормональні контрацептиви допомагають вирівняти менструальний цикл, поліпшити стан шкіри і волосся, попередити деякі захворювання органів репродуктивної системи. Однак серед плюсів, є і мінуси:

  • Велика кількість побічних реакцій.
  • Можливі кісти яєчника.
  • Позапланові кровотечі.
  • Затримки овуляції після скасування протягом 3-6 місяців.

Відео

Протизаплідні таблетки: 4 важливих питання про вибір та тривалості прийому

Відгуки

Ганна, 32 рокиЗ'ясовувати, які протизаплідні таблетки хороші, а які ні, можна тільки через особисту пробу. Мені підійшов відносно нешкідливий Регулон: не боліла голова, як було з Джес, не нудило. П'ю вже 3 роки – цикл рівний, шкіра очистилася. Надійність ОК теж на висоті.
Наталя, 27 роківНа своєму досвіді дізналася, що антибіотики (особливо амоксицилін) сильно знижують ефективність гормональних протизаплідних. Пила Ярину 2 роки, проблем не було, поки не перенесла 3 ГРВІ один за одним майже. Довелося сісти на антибіотики, і як підсумок – овуляція трапилася і цикл був болючим.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!