Лікарські засоби від ентеробіозу

При захворюванні энтеробиозом дитини або дорослого рекомендований прийом ліків від гостриків, рятує хворого від неприємних симптомів. Зараження паразитами вимагає оперативного втручання, щоб уникнути прояву небезпечних наслідків для здоров'я. Популярними засобами від гостриків є таблетки, ректальні свічки, зустрічаються народні рецепти з використанням трав і продуктів харчування.

Що таке гострики

Перед проведенням терапії потрібно з'ясувати, що гострики – це первичнополостные круглі черви, які паразитують в організмі людини і викликають ентеробіоз. Діти страждають від Enterobius vermicularis частіше, ніж дорослі – за даними лікарів захворюваність паразитами в дитячому віці варіюється від 25 до 100% випадків. Дитина заражає дорослого при неправильної гігієни. Складність діагностики недуги полягає в прихованих симптоми, які не завжди проявляються яскраво. Тільки по скаргах дитини або потужної глистової інвазії можна здогадатися про присутність паразитів.

Чим небезпечні

Вкрай рідко дізнатися про зараження паразитами можна при огляді дитини і проведення зіскрібка. Аналізи не завжди дають позитивний результат при наявності черв'яків в тілі, а побачити їх біля анального отвору дитини або в горщику не вийде. Уважні батьки можуть запідозрити зараження з таких симптомів:

  • свербіж в анальній області;
  • розлади сну, дитина погано засинає, часто прокидається, кричить, плаче;
  • відмовляється від їжі або, навпаки, накидається на неї, проявляється блювання, підвищене слиновиділення;
  • болі в животі, біля пупка;
  • проноси, запори;
  • запаморочення, швидке стомлення;
  • примхливість, блідість обличчя, кола під очима.

Небезпечні глисти тим, що при постійному подразненні анального отвору і розчісуванні покриви шкіри можуть запалитися і інфікуватися бактеріями. Велика колонія паразитів виділяє токсини, які вражають нервову систему. Поганий сон порушує уважність,спостерігається відставання в розвитку і навчанні. Несвоєчасне лікування гостриків у хлопчиків приводить до подразнення уретри або зараження препуційного мішка (крайньої плоті), а у дівчаток – до виділень з піхви і вульвовагиниту при проникненні черв'яків в статеву систему.

Тривала присутність гостриків в організмі призводить до дерматитів, екзем, зниження гемоглобіну. Якщо гострики проникнуть в організм дівчинки до фаллопиевым трубах і яєчниках, то виникне оофорит, сальпінгіт. У всіх інтоксикація гостриками легко призводить до уражень кишечника, перитоніту, алергії, анемії. На тлі ентеробіозу може розвинутися:

  • дизурія;
  • лейкорея;
  • баланіт;
  • епілептиформні припадки.

Переносниками гостриків є люди, процес передачі – контактно-побутовий, через рукостискання, одяг, предмети. Недотримання особистої гігієни призводить до зараження – прийом їжі брудними руками, дотик довгими нігтями після розчісування ануса навколишніх предметів. Всі ці дії призводять до самозараження яйцями гостриків, які потрапляють у кишечник, виділяють продукти життєдіяльності і гинуть тільки від таблеток.

Як позбутися від гостриків

Важко позбутися від гостриків: складність боротьби полягає в зараженні членів сім'ї та оточуючих предметів. Лікарі прописують лікарські засоби в залежності від віку пацієнта. Можуть бути призначені імуномодулятори, протигельмінтні медикаментозні препарати. Ліки приймають згідно інструкції, після двох тижнів відпочинку потрібно зробити повторний курс для усунення личинок.

Щоб ліки були ефективними, приймати їх слід вранці, а ввечері – проводити очищення кишечника проносними засобами. За добу до лікування виключіть продукти, що кріплять стілець, а під час терапії вечеряйте легкою їжею. Від свербіння рятують содові клізми, антигістамінні препарати – Цетрин, Зодак, Лоратадин. Важливо суворо ставитися до правил особистої гігієни.

Таблетки

Найпопулярнішим варіантом, ніж лікувати гострики у дорослих, вважаються таблетки. Лікування ними триває приблизно п'ять днів, щодня людина п'є по 1,5-2 г ліки. Кращі таблетки від гостриків у дорослих:

  1. Вермокс – приймається одна таблетка, через три тижні – ще одна.
  2. Метовит – антигельмінтний препарат широкого дії, коштує 600 рублів, приймається по дві капсули на день.
  3. Декарис – приймається перед сном у кількості 0,15 р.

Протипоказаннями для прийому антигельмінтних ліків є ураження ЦНС, хронічна ниркова недостатність, серйозна гіперчутливість до препаратів. Під час прийому заборонений алкоголь, інші кошти. Побічними діями від передозування ліків можуть бути болі в животі, нудота, головний біль, тремтіння у м'язах, порушення зору.

Лікування годуючої мами

Складно підібрати лікування гостриків у годуючої мами, тому що активні речовини здатні проникати в молоко і заподіяти шкоду малюкові. Аналогічний ефект стосується вагітності – самі по собі ліки не небезпечні, але в першому триместрі препарати від гостриків можуть вплинути на формування органів і тканин плоду. Самостійно вагітна або годує жінка призначати медикаменти не має, слід отримати консультацію лікаря.

Піперазин при грудному вигодовуванні

Одним з найбільш безпечних ліків при наявності гостриків є Піперазин при грудному вигодовуванні. Він не впливає на малюка, активні компоненти потрапляють у молоко, але не здатні проникнути в організм дитини. Здійснюється прийом ліків п'ять днів, потім робиться перерва і вживання повторюється. Приймається препарат дворазово: до або після їжі з очікуванням між прийомами в годину.

Пірантел при лактації

Інший популярний препарат Пірантел при лактації застосовувати заборонено, тому що він містить дуже сильне активну речовину. Засіб позбавляє організм від паразитів за добу, але шкодить малюку при вживанні молока жінки, що приймає ліки. При вагітності Пірантел призначають з обережністю, якщо клінічна користь для матері буде вищою шкоди для дитини.

Лікування дітей

Лікарем призначається індивідуальне лікування гостриків у дітей, оскільки потрібно підібрати точне дозування і врахувати особливості дитини. Рекомендується провести повторне лікування через два тижні для позбавлення від личинок і яєць. Ефективність лікування залежить від підготовки:

  • за добу до прийому припиніть годувати малюка закріплюють продуктами;
  • введіть в меню супи, кисломолочні продукти, легкий фруктовий вечеря;
  • ліки приймаються вранці, ввечері випивається проносне;
  • для профілактики потрібно займатися з дитиною навчанням правилами гігієни, стежити, щоб той не гриз нігті і не розчісував анус;
  • від свербіння врятує застосування содової клізми, антигістамінних препаратів;
  • позбутися від накопичених токсинів можна через добу з прийому ліків – випити ентеросорбенти (активоване вугілля, Полісорб, Ентеросгель).

Ліки

Підбирати ефективні ліки від гостриків для дітей слід обережно, тому що дитячий організм більш чутливий, ніж дорослий, і вимагає щадного лікування. Популярні таблетки від ентеробіозу дітей:

  1. Зентел – призначається по 0,2 г один раз в день до трьох років, після – доза збільшується вдвічі.
  2. Мебендазол – призначається з двох років по 25 мг одноразово в день, повторюється курс через 0,5-1 місяць.
  3. Левамізол – до шестирічного віку приймається по 25-50 мг на день, старше семи років – вдвічі більше. Курс повторюється через 14-21 день.

Декарис

Для лікування дітей підійде Декарис від гостриків з активною речовиною левамізол. Випускається у вигляді таблеток з ароматом полуниці та глюкозою, призначається з трьох років по 25 мг, з шести років доза підвищується вдвічі. Лікарі рекомендують застосування таблетки ввечері після їжі одноразово, через пару тижнів – повторити. При терапії Декарисом лікар повинен спостерігати за рівнем лейкоцитів у крові, щоб не завдати шкоди здоров'ю.

Немозол

У трьох варіантах випускається Немозол від гостриків, використовуваний для лікування дітей. Ліки для дитини від року має формат суспензії, старше двох років – жувальні таблетки, з шести років – стандартні таблетки. Приймається медикамент під час їжі, бажано жирної – так підвищується засвоюваність. З року здійснюється застосування 10 мл суспензії одноразово, з двох років – 20 мл або 6 мг/кг ваги при використанні таблеток.

Вермокс

Ефективним і безпечним засобом є Вермокс від гостриків. Випускається він у вигляді таблеток, приймається після їди, повинен супроводжуватися великим об'ємом води для розчинення активної речовини. З 10 років приймається 100 мг одноразово, молодше – 25-50 мг. Для виключення ризику повторного зараження курс повторюється через 2-4 тижні. Після прийому ліків протягом доби не вживайте важку їжу.

Свічки

Швидко позбутися від паразитів допоможуть свічки від гостриків для дітей, одночасно усувають свербіж і неприємні симптоми. На відміну від таблеток супозиторії не мають такого вираженого негативного ефекту. Свічки не мають токсичного впливу, працюють швидше, містять у начинці натуральні екстракти рослин, зміцнюють імунітет. Популярні ліки:

  1. Гельматовил – містить спектр натуральних інгредієнтів: екстракт часнику, пижмо, олія розторопші.
  2. Ворміл – призначається з двох років, на утриманні є альбендазол.
  3. Нигелла Sativa – використовуються з шести років, зміцнюють імунітет.

Народні засоби від гостриків у дітей

Існують натуральні народні засоби від гостриків у дітей, ефективно допомагають вивести паразитів і не здатні нашкодити здоров'ю:

  1. Гарбузове насіння – 100 г змішують з 100 мл оливкової олії, їдять натщесерце, через три години приймають їжу. Курс лікування – три дні, перерва – дві доби, потім – повтор ліки. Замість оливкової олії можна додати мед, очищення супроводжувати клізмою.
  2. Суміш цибулі, олії та солі дається дитині на ніч протягом п'яти вечорів.
  3. Клізми з гарбузового відвару, часнику і молока.

Відео

Ентеробіоз: лікування гельмінтів,профілактика паразитів у дорослих/дітей-препарати від глистів/таблетки

Відгуки

Яна, 28 роківДитина поскаржився на свербіж в анальному отворі, який докучав йому вночі. Я запідозрила глисти і виявилася майже права. Лікар виписав препарати проти гостриків, які слід було давати раз на день курсом п'ять діб. Через два тижні ми повторили курс, провели лікування всіх членів сім'ї і позбавилися від паразитів, сподіваюся, назавжди.
Віталіна, 31 рікДитина приніс з дитячого саду гостриків, всю групу відправили на карантин і прописали ліки від ентеробіозу. Лікар призначив Немозол і свічки Ворміл. За місяць син став почувати себе набагато краще, ми з чоловіком зміцнили йому імунітет спеціальними засобами і самі пройшли курс лікування, щоб не піддаватися ризику зараження.
Наталя, 51 рік, Коли у мого онука виявилися гострики, я порадила дочки і зятя використовувати натуральні засоби. Вони не повинні були завдати шкоди на відміну від таблеток з незрозумілим складом. Ще моя бабуся казала, що ефективний засіб від гостриків – сирі насіння гарбуза. Онук їв їх із задоволенням, а через місяць аналізи показали відсутність черв'яків.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!