Кіста щитовидної залози: симптоми і лікування

Проблеми з ендокринною системою частіше зустрічаються у жінок. Серед них поширена така недуга, як кіста на щитовидній залозі. Це доброякісне порожнисте утворення, яке має рідкий вміст і вистилає клітинами епітелію. Кіста часто виникає внаслідок вірусної інфекції. Захворювання вважається поширеним, але якщо його своєчасно діагностувати, то недуга легко усувається.

Що таке кіста щитовидної залози

Захворювання, при якому в тканинах залози виникає освіта, називається кістою щитовидки. Вона буває доброякісної, може містити однорідну масу (колоїдна кіста щитовидної залози) або бути щільним згустком. При цьому кістозне утворення включає порожнина із рідиною, а вузол заповнений зазнали зміни залозистими клітинами.

Кіста на щитовидній залозі часто має розмір не більше 1 сантиметра, але в деяких випадках може різко збільшуватися. Якщо це відбувається і були знайдені ущільнення, пацієнту слід пройти обстеження на предмет злоякісності новоутворення. Для цього потрібно біопсія. Із загального числа пацієнтів, що мають проблеми зі щитовидною залозою, з кістою до лікарів звертаються від 1 до 5 відсотків.

Відповідно до класифікатора МКХ-10, який визначає міжнародний протокол лікування захворювань, утворення поділяються за можливим характером на доброякісні і злоякісні. Класифікатор визначає пухлина в щитовидці за типом ендокринної патології. Доброякісні освіти мають код D34, і в цю категорію включені різні за і типом прояву аденоми, вузли і кісти.

Причини

Виникають кісти з різних причин: від закупорки протоки залози до вірусної інфекції. При останньому варіанті освіта постає як вторинний симптом. Складні кісти, з рідиною всередині і щільними частинками, схожі з симптомами на колоїдні освіти. Найпоширеніші причини виникнення недуги:

  • тиреоїдит (запалення щитовидної залози);
  • нестача йоду;
  • навантаження на нервову систему, стрес;
  • отруєння (отрутами, харчове);
  • порушення гормонального фону;
  • вроджені патології (спадковість);
  • опромінення радіацією;
  • вплив зовнішнього середовища (погана екологія);
  • захворювання судин;
  • реабілітація після важкої хвороби;
  • микрокровоизлияние в фолікулах;
  • травми.

Симптоми

Хвороба дає про себе знати проявом симптомів, коли кісти щитовидної залози досягають у розмірі трьох сантиметрів і починають впливати на органи, що знаходяться поруч. Маленькі освіти не мають виражених ознак, хворий почуває себе здоровим і дізнається про пухлини тільки після відвідин ендокринолога. Симптоми хвороби:

  • регулярні болі, деформація шиї;
  • збій в роботі щитовидної залози (відбувається зниження або підвищення вироблення гормонів);
  • збільшення лімфовузлів;
  • клубок у горлі, труднощі при ковтанні, відчуття задухи;
  • утруднення дихання, задишка;
  • зміна голосу, охриплість;
  • першіння;
  • рідкісний симптом: висока температура.

Різновиди

Кістозні утворення щитовидної залози бувають поодинокими і множинними. Останній варіант є поганим сигналом, оскільки при полікістозі виникають серйозні відхилення в роботі щитовидки, але найнебезпечніший випадок – це злоякісна пухлина. Виявити онкологічне захворювання можна за допомогою біопсії. Освіта виникає на перешийку, лівій або правій частці залози. Існують наступні види кіст:

  • Проста. Наповнені серозною або колоїдної рідиною. Кісти такого виду рідкісні, є доброякісними, їх не лікують. Колоїдна виглядає як вузол, що утворився в результаті зобу.
  • Фолікулярна кіста щитовидної залози (аденома). Часто знаходять у жінок. Освіта щільне, оскільки формується з фолікулярних клітин. З'являється на пізніх стадіях розвитку.
  • Цистаденома (деформація вузлів залози). Часто стає наслідком порушеного кровообігу, виникає ще через відмирання тканин. Всередині освіти, крім рідини, яка виробляється серозною оболонкою, часто відбувається скупчення крові, можливе нагноєння.

Діагностика

Хвороби щитовидки займається лікар-ендокринолог. Фахівець виявить кісту, промацавши місце, де знаходиться заліза, пальцями, але додатково будуть потрібні наступні дослідження:

  • УЗД. Допоможе визначити обсяг, вид і структуру освіти.
  • Тонкоголкова біопсія. Застосовується для того, щоб визначити, які клітини беруть участь у формуванні кісти.
  • Пневмографія. Пухлина може перероджуватися в злоякісну, процедура визначить онкологію.
  • Ларингоскопія. Дослідження гортані, якщо є скарги у пацієнта на проблеми з горлом.
  • Бронхоскопія. Допоможе дослідити трахею.
  • Магнітно-резонансна томографія (МРТ), сцинтиграфія (при введенні в організм радіоактивних ізотопів вдається отримати двовимірне зображення ураженого місця).
  • Аналізи, які покажуть рівень у крові гормонів.
  • Пункція, при якій проколюють орган, щоб отримати частку тканини для діагностики.

Лікування кісти щитовидної залози

Фахівці володіють різноманітними методами лікування освіти на щитовидці. При незначних розмірах лікар може тільки спостерігати за пухлиною. У разі ж її збільшення, коли вона починає чинити тиск на щитовидну залозу і розташовані по сусідству органи, призводить до змін у гормональному фоні або інших неприємних наслідків, потрібно лікування:

  1. Пухлина усувають за допомогою пункції, высасывающей з освіти рідина. Пунктирування нерідко призводить до рецидиву накопичення рідини, тому супроводжується інфузією викликає склерозування препарату, в якості якого часто використовується етиловий спирт.
  2. Освіта незначних розмірів усувається медикаментами. Для цього застосовуються препарати на основі йоду, засоби, покликані придушити продукцію тиреоїдних гормонів, і замісні гормональні засоби. Для купірування болю використовуються нестероїдні протизапальні препарати (НПЗЗ) або анальгетики.
  3. У разі прояви абсцесу і наповнення кістозної порожнини гноєм використовуються антибіотичні препарати.
  4. При швидкому збільшенні пухлини, множинних рецидивах, сильному здавлюванні кістою інших органів або небезпеки онкології освіта усувають за допомогою хірургічного втручання. Іноді виникає необхідність в повному видаленні органу, тоді лікування проводять за допомогою замісної терапії.
  5. Одним з найбільш сучасних способів лікування є метод лазерної коагуляції. Процедура проходить під ультразвуковим контролем в умовах клініки, займає приблизно 10 хвилин, відрізняється малою інвазивністю, відсутністю довгого часу відновлення і післяопераційних рубців.

Лікування без операції

Легко піддається лікуванню доброякісна кістозна порожнина. Її спорожняти за допомогою пункції, після вколюють склерозирующие речовини, які перешкоджають повторному росту пухлини. Процедура проходить без ускладнень, часто проводиться при рецидиві хвороби. Одним з ефективних методів безопераційного лікування вважається консервативна терапія. Хворому призначають медикаменти:

  • для регулювання гормонів, які виробляються залозою (при нестачі секреції гормонів: Трийодтиронін, Тироксин, Йодтирокс, у разі підвищеної секреції: Пропицил, Тирозол, Дійодтірозін, антитиреоїдний препарати, що прискорюють виведення йоду з щитовидки: Мерказоліл, Пропілтіоурацил, тиреоїдні: Левотироксин, Тиреотом);
  • протизапальні та метаболічні;
  • знімають набряк і поліпшують кровотік;
  • антибактеріальні (антибіотики допоможуть при інфекції, що виявляється при цьому тип збудника);
  • комбіновані препарати, які підвищують концентрацію йоду. Серед них:
  1. Калію йодид 200. Препарат йоду в таблетках для лікування захворювань щитовидної залози, профілактики розвитку зоба. Препарат приймають за один прийом, після їди. Побічні дії: слиновиділення, печіння у роті, набряк повік, кропив'янка. Протипоказання: підвищена чутливість до йоду, туберкульоз легенів, нефрит, дерматит.
  2. Йодтирокс. Комбінований препарат, що випускається форма: таблетки. Містить синтетичний гормон залози левотироксин, ще присутній йод (йодид калію). Показаний для лікування захворювань щитовидної залози: гіпотиреоз (недостатня вироблення гормонів щитовидної залози), тиреотоксикоз, аденома, зоб. Дозування визначає лікар. Прийом ліки: 1 раз за день вранці, перед їжею. Побічні дії: підвищена температура, висип, свербіж, печіння в очах, головні болі. З обережністю застосовують при захворюваннях серцево-судинної системи, у період вагітності і годування груддю.

Хірургічне лікування

Якщо кістозна порожнина стала різко зростати, з'явилися проблеми з диханням і ковтанням, освіту можна усунути хірургічним способом. Даний метод рекомендується при небезпеці трансформації кісти в злоякісне новоутворення. Консервативна терапія при таких обставинах може призвести до ускладнень. Питання про видалення виникає рідко, оскільки частіше освіти являють собою доброякісні явища. При цьому пухлина може:

  • не давати негативної динаміки;
  • зникнути;
  • продемонструвати швидкий ріст.

Ситуація визнається небезпечною, якщо кістозна порожнина збільшується (більше 3 см) і призводить до змін у шиї, голосі, диханні, ковтанні, неприємним або хворобливих відчуттів у горлі. Якщо освіта менше 1 сантиметра, воно підлягає спостереженню, у разі зростання проводиться пункція з наступним ретельним аналізом. Вирізання пухлини може рекомендуватися, якщо після видалення рідини порожнина заповнюється знову. Не можна намагатися усунути її за допомогою розігріваючого компресу або примочки, це може викликати запалення.

Операція проводиться за допомогою двосторонньої резекції, тобто видалення обох часток щитовидної залози. Вирізана частина обстежується з метою планування подальшої терапії. Вже через пару днів після операції пацієнт повертається до нормального життя. В наступний період ведеться спостереження за рівнем гормонів, при збої призначається корекційний курс із застосуванням тиреоїдних гормональних засобів.

Не рекомендується проводити радіологічне обстеження, біопсію і хірургічне втручання під час вагітності. Слід враховувати можливі небезпеки і наслідки операції. Якщо є необхідність, її можна робити у другому триместрі виношування дитини. Якщо пухлина не небезпечна для здоров'я і не змінює роботу щитовидної залози, не відбувається здавлення сусідніх органів, розростання, то лікування слід відкласти.

Склеротерапія – поширений метод лікування. Кіста проколюється, викачується звідти рідина, здійснюється введення спирту, який «склеює» стінки пухлини зсередини. Ефективний ще метод лазерної коагуляції. Процедура проходить у клініці, лікування ультразвуком займає приблизно 10 хвилин, відрізняється малою інвазивністю. Плюси: швидке загоєння і відсутність післяопераційних рубців.

Кіста щитовидної залози у дітей

Батьки повинні відвести дитину на обстеження, які допоможуть визначити метод терапії, виявлять стадію захворювання і масштаби ураження. Лікування дітей здійснюється в залежності від діагностики:

  • Правосторонній освіта (розміром до 6 мм). Дитині призначають спеціальну дієту: в раціоні необхідні морепродукти та страви з підвищеним вмістом йоду. Медикаменти не потрібні.
  • Пухлина з лівої сторони (до 1 см). Освіта перебуває під наглядом, лікування не потребує. Якщо кіста стане рости, то дитині зроблять пункцію (видалять накопичилася рідина), потім проведуть склеротерапію.
  • Пухлина на перешийку (розміром до 1 см). Необхідно спостереження, терапія не потрібна, якщо немає болів і порушення в гормональному фоні.
  • Операцію призначають в крайньому випадку, якщо консервативна терапія не допомогла або виник полікістоз щитовидної залози. Відповідні методи лікування: склеротизація, лазерна коагуляція, видалення пухлини.

Кіста у вагітних жінок

Пухлина у вагітних часто знаходиться в стабільному стані, тому не варто вдаватися до серйозного лікування. Освіта не впливає на розвиток плода, малюк з'являється на світло в строк і без патологій. Якщо воно перетворилося в онкологію, то потрібно негайне хірургічне втручання. Після видалення пухлини призначають гормони, променеву терапію. Процедури небезпечні для плода, тому консиліум лікарів вирішить долю вагітності в залежності від того, яка стадія ракового процесу.

Лікування народними засобами

Якщо кіста маленька і не доставляє клопоту, то її можна лікувати народними методами. Відвари і компреси використовуються в комплексній терапії тільки після узгодження з лікарем. Найпоширеніші народні рецепти:

  • Відвар дубової кори. Підходить для компресу. Рецепт: 300 мл води і столова ложка сировини. Кип'ятити відвар 20 хвилин, потім процідити. Просочіть їм марлю і прикладайте на 3 години до хворого місця.
  • Листя волоського горіха. Залийте горілкою (500 мл) склянку подрібненого сировини. Витримайте 2 тижні. Приймати проціджений відвар по 5 крапель тричі за день. Запивати водою. Курс триває не менше місяця.
  • Йодована сіль (компрес використовують при зниженому рівні синтезу гомон). Загорніть в марлю, прикладайте до місця, де пухлина.
  • Коржик з житнього борошна та меду. Прикладати до хворого місця.
  • Льняне масло (знизить зростання і ймовірність появи нової пухлини). Пийте по одній маленькій ложці двічі на день: вранці і ввечері.
  • Корінь перстачу (володіє тиреотропного активністю). Столову ложку сировини, яку попередньо треба подрібнити, заливають склянкою окропу. Тримають в термосі близько 6 годин. Настоянку випити за три прийоми перед їдою.
  • Овочеві соки обов'язкові в меню пацієнта з пухлиною на щитовидці.

Наслідки

Доброякісне утворення підлягає лікуванню, прогноз залежить від гістологічного фактора. Якщо пухлина не лікувати, то доведеться зіткнутися з небажаними наслідками. Безпечність пацієнта може призвести до дегенерації тканин залози. Можливий і гірший варіант: доброякісна кіста переросте в злоякісну. Важливо не забувати відвідувати ендокринолога, щоб вчасно діагностувати хворобу і почати лікування. Важкі наслідки має операція: часто після хірургічного втручання пацієнт не може говорити, оскільки пошкоджуються голосові зв'язки.

Прогноз

Доброякісна пухлина рідко з'являється повторно, піддається лікуванню і має позитивний прогноз. Пацієнтам часто навіть не пропонують терапію, просто спостерігають, періодично проводячи обстеження. Злоякісне утворення має несприятливий прогноз. Ризик того, що пухлина стане ракової, підвищується, якщо кіста щитовидної залози діагностується у дитини. Онкологічні хворі мають шанс вилікуватися (близько 80%) на ранній стадії. Відсоток знижується при появі метастазів, якщо пухлина почала проростати в інші органи.

Профілактика

Можна убезпечити себе від появи кісти щитовидної залози, якщо подбати про профілактику, яка залежить від соціально-економічних факторів. Зменшити ризик появи освіти можна, якщо дотримуватися ряду правил:

  • стежити, щоб організм отримував щодня достатню кількість солей йоду (з урахуванням фізіології);
  • поменше перебувати під сонячними променями влітку;
  • не перегріватися і не перебувати на холоді;
  • стежити за гормональним фоном;
  • включати в меню продукти, що містять йод: волоські горіхи, морепродукти, морську капусту;
  • ходити раз в півроку на прийом до ендокринолога, робити УЗД;
  • виявляти і лікувати хвороби щитовидної залози;
  • стежити за вагою;
  • уникати ситуацій, які можуть призвести до травми, опромінень, фізіотерапевтичних процедур, хвороб з запальним процесом;
  • не піддавати себе надмірним навантаженням у спорті (більше стосується жінок);
  • уникати самолікування.

Відео

Кіста щитовидної залози

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!