Що таке сцинтиграфія щитоподібної залози - свідчення, підготовка та проведення дослідження, побічні ефекти

Радіоізотопне дослідження щитовидної залози давно і успішно використовується в дослідницькій практиці медицини. Метод виявляє запальні вогнища органу, оцінює зміни і його функціонування в цілому. При значній ефективності дослідження, спосіб обмежений у застосуванні низкою призначень.

Що таке сцинтиграфія щитоподібної залози

Залоза внутрішньої секреції, в народі іменується «щитовидка», виробляє гормони, які контролюють обмін речовин, процеси росту організму. Вона здатна поглинати, збирати та виводити поступово ізотопи, речовини, що використовуються для обстеження - на цьому і заснований принцип сцинтиграфії. Тиреосцинтиграфия або сцинтиграфія щитоподібної залози – це спосіб діагностики, визначення за допомогою радіоізотопів функціональності органу, його порушень, відхилень.

Ізотопне дослідження щитовидної залози передбачає отримання організмом радіоізотопів за допомогою внутрішньовенного введення або ковтання капсули. Речовини розподіляються по всьому організму через кров, оперативно накопичуючись в щитовидці. Досліджувана область сканується в гамма-камері, дані для візуалізації та аналізу переносяться на комп'ютерний пристрій, де створюється сцинтиграмма – модель досліджуваного об'єкта в математичному і об'ємному виразах.

Шкідлива сцинтиграфія щитоподібної залози

Для щитовидки основна патологічна небезпека – рак, який і виявляється таким дослідженням. Сцинтирование на ранніх стадіях діагностує функціональні відхилення від норми, завдяки чому їх можна своєчасно і успішно лікувати, зберегти здоров'я. Для процедури застосовують радіоізотопні елементи: технецій, йод в такій кількості, що їх випромінювання вловлюється легко, не надаючи на організм токсичної дії. Введені речовини швидко виходять з калом, сечею.

Якщо радіонуклідне дослідження проводиться з урахуванням протипоказань для нього, шкода сцинтиграфії щитовидної залози відсутня: метод безпечний і безболісний. Протипоказанням є вагітність. При лактації почати годувати дитину можна через добу після обстеження, попередньо зцідивши молоко. Доза одержуваного випромінювання настільки мала, що сцинтиграфію проводять і дітям. При тотальній діагностиці органу допускається зробити процедуру двічі на місяць.

Сцинтиграфія щитоподібної залози – свідчення

Радіоізотопне сканування щитовидної залози або паращитовидних залоз проводиться за певною потребою. Спосіб використовують для виявлення гормон-продукуючої аденоми у людей з підвищеним рівнем паратгормону або при збільшенні паращитовидних залоз. Є конкретні показання до сцинтиграфії щитовидної залози (в інших випадках застосовують інше обстеження):

  • неправильне розташування залози;
  • утворення специфічних антитіл;
  • вроджені аномалії, патологічний розвиток (додаткові частки);
  • наявність вузлів, виявлення новоутворень;
  • гіперфункція, тиреотоксикоз, його диференційна діагностика;
  • при променевому опромінення після терапії або аварій.

Сцинтиграфія щитоподібної залози – підготовка до обстеження

При тому, що сцинтиграфическая томографія вимагає ґрунтовної підготовки, сама процедура проста, приготування до неї не порушує звичного розпорядку і укладу життя. Чітке дотримання правил сприяє точному результату аналізу обстеження. Підготовка до сцинтиграфії щитовидної залози передбачає наступне:

  • За три місяці не рекомендовані інші дослідження з застосуванням рентген контрастних речовин (урографії, ангіографії, МРТ).
  • За місяць до проведення виключаються з раціону морепродукти, насичені йодом.
  • За 3-6 місяців скасовується Аміодарон (Кордарон).
  • За 1-2 місяці припиняється прийом медикаментів, що містять йод, у тому числі тиреоїдних гормонів – за 3 тижні.
  • За тиждень небажано застосовувати ліків: Аспірин, Пропілтіоурацил, Антибіотики, Мерказоліл, Нітрати.

Послідовність сцинтиграфії:

  1. Вранці за добу до того, як зробити процедуру, радіоізотоп йоду випивають натщесерце або ставиться внутрішньовенна ін'єкція, через 30 хв можна їсти.
  2. На інший день проводиться сканування.
  3. Перед початком знімають ювелірні прикраси, зубні протези, інші предмети з металу.
  4. Пацієнт лягає на спину, вся процедура триває близько півгодини.

Сцинтиграфія щитоподібної залози – побічні ефекти

З точки зору впливу радіації, обстеження безпечно, і побічні ефекти сцинтиграфії щитовидної залози в 99 відсотках пов'язані з алергією і персональної непереносимістю. Тимчасово може змінитися показник артеріального тиску, спостерігатися позиви помочитися, виникнути швидко проходять блювання або відчуття нудоти. У рідкісних випадках (за відгуками пацієнтів) з'являється жар, рум'янець. Якщо у хворого не проходить слабкість, запаморочення, свербіж у місці ін'єкції, треба повідомити лікаря.

Результати сцинтиграфії

Тиреосцинтиграфия призначається для того, щоб виявити вузли, оцінити їх активність, здатність самостійного вироблення гормонів: виявити вузли холодні і гарячі. В «холодних» не накопичуються радіоізотопи, що говорить про пухлинному характер захворювання або зобі колоїдно-вузлового типу. В «гарячих» відбувається накопичення радіоізотопів, тобто вузли виробляють гормони без контролю тиреотропного гормону, що є ознакою токсичних станів аденоми або багатовузлового зоба.

Результати сцинтиграфії щитовидної залози дозволяють розпізнати підвищену або знижену поглинаючу інтенсивність радіоізотопних елементів всім органом. Це свідчить про такі проблеми паращитовидних (паращитовидних) залоз:

  • завищеному і рівномірному споживанні – дифузному токсичному зобі;
  • слабкому споживанні – гіпотиреозі.

Ціна на сцинтиграфію щитовидної залози

Вартість сцинтиграфической діагностики і аналізу в Москві дуже різниться і залежить від тривалості проведення, необхідності додаткових обстежень і біопсії. Обстеження можна зробити тільки у великих діагностичних центрах, які мають дозвіл на використання радіоактивних матеріалів. Процедура вимагає спільної участі ендокринолога і рентгенолога, спеціально обладнаного приміщення з гамма-камерою.

Мінімальна ціна, руб.

700

Максимальна ціна, руб.

9229

Середня вартість, крб

3580

Відео

Сцинтиграфія — ядерна медицина на благо здоров'я

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!