Раціон харчування при цукровому діабеті - меню дієти і глікемічний індекс дозволених продуктів в таблиці

При діагноз «цукровий діабет» людина повинна харчуватися за певного меню. Це захворювання належить до найпоширеніших ендокринних відхилень, від нього страждають пацієнти різних віків і підлог. Що можна їсти при діабеті різних типів, які продукти дозволено вживати, щоб рівень цукру не піднімався? Якщо дотримуватися специфічних принципів харчування і знати, що рекомендовано, а що забороняється їсти, то стабільне, гарне самопочуття при діабеті гарантовано.

Принципи харчування

Недуга, спровокований дефіцитом інсуліну (білкового гормону), називають цукровий діабет. Головний ознака ендокринного захворювання - підвищення цукру в крові. До інших симптомів відносяться: порушення метаболізму, ураження нервової системи і судин, інших систем і органів людини. Дві основні різновиди ендокринної патології:

  1. Інсулінозалежний діабет або хвороба першого типу найчастіше діагностується у дітей і людей молодого віку. При цьому типі хвороби спостерігається повний дефіцит інсуліну, викликана збоями в функціонуванні підшлункової.
  2. Інсуліннезалежний вигляд (2-й тип) більш поширений. Він відрізняється відносним недоліком гормону. Хвороба притаманна людям обох статей з ожирінням. Вік пацієнтів з другим типом – більше сорока років.
  3. Діабет гестаційного типу (може спостерігатися в період виношування дитини).

Існують прості правила харчування:

  1. Дробове харчування. Потрібно їсти 4-6 разів на день маленькими дозами. Між прийомами їжі мається на увазі невеликий тимчасову перерву.
  2. Заборонено їсти цукор. Виключаються будь-які кондитерські вироби. Кількість вуглеводів теж доведеться скоротити.
  3. Лікарі радять споживати ідентичне кількість калорій/вуглеводів з прийомами їжі. Рекомендується записувати цю інформацію в щоденник, це спростить завдання правильного режиму харчування.
  4. Ще одне правило – введення в раціон підвищеної норми білків. Така дієта сприяє забезпеченню потрібного «будматеріалу» для регенерації пошкоджених тканин.
  5. Запаси вуглеводів поповнюються за допомогою круп, овочів, несолодких фруктів, хлібобулочних виробів. Бажано вибирати такі продукти багаті клітковиною і харчовими волокнами.
  6. Лікарі-ендокринологи рекомендують не зловживати смаженими стравами, міцним м'ясним бульйоном і подібною їжею.

Що таке хлібна одиниця

Умовна міра споживаної їжі, рівна 12 грам вуглеводів – хлібна одиниця (ХЕ). Вона була розроблена дієтологами з Німеччини для приблизної оцінки кількості вуглеводів в кожному окремому продукті. Хворій людині бажано мати при собі спеціальну таблицю. По ній визначається кількість вуглеводів в продукті і кількість хлібних одиниць на добу.

З допомогою таких підказок можна швидко і легко складати лікувальний меню. Можна обчислити кількість ХЕ в будь-якому продукті за нескладною схемою, не використовуючи таблиці. Найчастіше на упаковках з їжею вказується, скільки вуглеводів в ста грамах продукту. Коли це число буде знайдено, його необхідно розділити на 12. Отриманий результат є кількістю хлібних одиниць в 100 грамах обраного продукту.

Дієта

При захворюванні слід заздалегідь визначити, яка дієта при цукровому діабеті допоможе підтримувати здоров'я в нормі. Дотримуватися певного режиму харчування, готувати по «діабетичним» рецептами і дотримуватися порад фахівця – запорука відмінного самопочуття. Дієтотерапія розробляється лікарем-ендокринологом. Цей захід відбувається з урахуванням конкретного типу нездужання.

Дієта при діабеті 2 типу

Ендокринолог прописує індивідуальне меню для кожного пацієнта з другим типом захворювання. Правда, існують загальні принципи вживання їжі. Дієта для діабетиків 2 типу – це збалансований раціон з правильним співвідношенням корисних речовин:

  • жири – до 30 відсотків;
  • складні вуглеводи – від 5 до 55 відсотків;
  • білки – 15-20 відсотків.

У щоденний раціон діабетика входять наступні продукти:

  • помірна кількість рослинних жирів;
  • риба, морепродукти;
  • клітковина (овочі, фрукти, зелень).

Харчування при цукровому діабеті 1 типу

Дієтичний раціон для хворої людини дозволяє досягти позитивних результатів у лікуванні. Дієта при інсулінозалежному діабеті має декілька особливостей:

  1. Лікування за допомогою специфічного плану харчування побудоване на контролі концентрації глюкози.
  2. Заборонено їсти перед сном.
  3. Максимальна дозволена калорійність – 3000 ккал за день.
  4. Діабетик (чоловік або жінка) зобов'язаний харчуватися маленькими порціями (мінімум 6 разів).
  5. Потрібно обов'язково вважати кількість ХО (хлібних одиниць). Діабетикам дозволено не більше 8 хлібних одиниць за прийом їжі.
  6. Рекомендується відмовитися від цукру. Альтернатива сахарозі – спеціальні цукрозамінники (наприклад, фруктоза).
  7. У випадку розвитку симптомів треба їсти поменше варення, меду, випічки.

Що можна їсти

Терапевтична дієта необхідна для поліпшення здоров'я вцілому, зниження ризиків появи патологій, викликаних хворобою. Щоб добре себе почувати і не посилювати захворювання, необхідно з'ясувати у лікаря, які продукти можна їсти. Нижче розглядаються різні категорії їжі, особливості їх вживання і дозволену кількість.

Хліб

Люди, які мають проблеми з нестачею інсуліну, повинні з обережністю вживати хлібобулочні вироби. Багато хто цікавиться, який хліб можна їсти при цукровому діабеті? Є певні медичні вказівки на цей рахунок. Дозволено включати до дієтичне меню чорний хлібець, вироби з цільного зерна, з висівками. Є булочки, білий хліб, рулети та іншу випічку заборонено. Норма борошняних виробів, яку можна з'їсти на добу, становить від 200 до 350 грам.

Фрукти і овочі

У складі щоденного меню завжди повинні бути присутніми корисні фрукти і овочі при діабеті. Такі продукти є «джерелом» клітковини і різноманітних вітамінів. Людям з дефіцитом інсуліну необхідно уважно стежити за обсягом порцій, щоб не поправитися. По овочах майже немає заборон, але варто обмежити кількість плодів з великим вмістом вуглеводів і крохмалю (картопля, буряк, морква, квасоля, зелений горошок, нут).

Дозволено приготування страв з овочів:

  • помідори;
  • салатний перець солодкий;
  • баклажани;
  • цвітна, білокачанна капуста;
  • огірки;
  • ріпа;
  • кабачки;
  • гарбуз;
  • селера, петрушка, кріп, цибуля.

Фрукти і ягоди можна їсти свіжими. Деякі діабетики воліють приготування компотів, морсів, желе. При виборі цих корисних продуктів бажано купувати сорти з мінімальним вмістом цукру. Більш розумно віддавати перевагу продуктам, в яких повністю відсутня сахароза. Що можна їсти при діабеті? Варіанти ягід і фруктів, дозволених при ендокринному захворюванні:

  • малина;
  • смородина;
  • журавлина;
  • слива;
  • персик;
  • яблуко;
  • груша;
  • вишня;
  • цитрусові (апельсин, помело, лимон, грейпфрут).

М'ясо і риба

Раціон людини повинен бути повноцінним, містити необхідні корисні речовини. Наприклад, м'ясо і риба при діабеті – натуральні джерела білка, який вважається обов'язковим для меню хворої людини. М'ясна продукція, дозволена при нестачі інсуліну:

  • нежирне м'ясо птиці (курка, індичка);
  • сорти м'яса з невисоким вмістом ліпідів (телятина, кролятина).

Риба для діабетика значно важливіше, тому що її харчова цінність набагато вище. Лікарі настійно рекомендують є різні сорти риби, будь-які типи морепродуктів. Не зайвим буде приготування будь-яких страв з цих продуктів. Бажано вживати помірно жирні сорти морських і річкових мешканців:

  • минтай;
  • хек;
  • камбала;
  • короп;
  • кефаль;
  • форель;
  • карась;
  • молюски;
  • кальмар;
  • креветка;
  • риб'ячий жир;
  • рибні пісні супи зі спеціями.

Молочні продукти

При будь-якому ступені ендокринного захворювання рекомендується вживати молочку. Потрібно знати, які молочні продукти можна при діабеті. Молоко корови повинно бути нежирним, може дозволятися один-два склянки (добова норма). Ряжанка, кефір, йогурт з низькими показниками жирності засвоюються організмом швидше, ніж молоко, тому їх дозволено їсти в необмежених обсягах.

Крупи

Кожному діабетикові дозволено щодня є різні крупи. Найбільш «ходовими» і корисними з них вважаються: вівсянка при діабеті, «геркулес», перловка, булгур, гречка. Білий рис бажано прибрати з меню діабетика, в ньому багато крохмалю (альтернативою є коричневий пропарений сорт). Манка і кус-кус теж не варто включати в меню діабетика. Перед тим як приготувати страву з крупи, варто з'ясувати, чи можна її їсти при наявності ендокринного захворювання.

Продукти з низьким глікемічним індексом для діабетиків

Основним показником, який використовувався для складання списків дозволеної їжі для діабетика, є глікемічний індекс (ГІ). Дана величина дає інформацію про рівень глюкози в людській крові, після поїдання певної їжі. Чим вище такий індекс, тим шкідливіше продукт при наявності діабету. Перед тим як приготувати їжу, потрібно вивчити дані із спеціальної таблиці. Продукти для діабетиків класифікують так (індекс глюкози – 100):

  1. Низький глікемічний показник (менше 30%). Цей продуктовий сегмент дозволено всім людям з діабетом, обмежень немає.
  2. Середній ГІ (від 30 до 70%). Таку їжу теж можна їсти, але хвора людина повинна приймати до уваги індекс при обчисленні інсулінової дози.
  3. Високий ГІ (приблизний індекс - 70-90%). Бажано виключити з раціону або істотно скоротити обсяг їх споживання.

Глікемічна таблиця продуктів для діабетиків

Людина з проблемами по ендокринної частини, може самостійно розписувати раціон харчування на тиждень або на більший строк. В цьому йому допоможе таблиця вуглеводів у продуктах для діабетиків. Почнемо з овочів:

Назва продукту

Глікемічний індекс

Базилік або петрушка

5

Листи салату

10

Томати свіжі

10

Кріп

15

Спаржа

15

Редиска

15

Капуста свіжа

10

Квашена капуста

15

Цибуля-порей

15

Болгарський зелений перець

10

Часник

30

Морква

35

Баклажанна ікра

40

Овочеве рагу (або вінегрет)

55

Варений буряк

64

Картопляне пюре

90

Смажена картопля

95

ГІ фруктів і ягід:

Назва

ГІ

Лимон

20

Грейпфрут

22

Яблуко

30

Суниця

25

Червона смородина

Тридцять п'ять

Чорна смородина

15

Чорниця

43

Абрикос

20

Зливу

22

Персик

30

Полуниця

32

Вишня

22

Апельсин

35

Гранат

35

Черешня

25

Мандарин

40

Хурма

55

Виноград

40

Банан

60

Диня

60

Кавун

72

Глікемічний індекс для діабетика з молочку:

Назва

ГІ

Нежирне молоко

27

Соєве молоко

30

Нежирний кефір

25

Нежирний сир

30

Натуральне молоко

32

Сир (9%)

30

Фруктовий йогурт

52

Сир сулугуні

285

Плавлений сир

57

Сирна маса

Сорок п'ять

Сметана (20%)

56

Вершки (10%)

30

Морозиво

70

Згущене молоко

80

Напої теж мають свій глікемічний індекс:

Назва

ГІ

Томатний сік

15

Морквяний сік

40

Мелену каву

42

Кава натуральний

52

Газована вода

74

Виноградний сік

48

Грейпфрутовий сік

48

Яблучний сік

40

Апельсиновий сік

40

Квас

30

Фруктовий компот

60

Інші продукти:

Назва продукту

ГІ

Варені раки

5

Морська капуста

22

Крабові палички

40

Сосиски

28

Яйце (1 штука)

48

Омлет

49

Волоський горіх

15

Мигдаль

25

Арахіс

Двадцять

Насіння (соняшник)

8

Мед

90

Темний шоколад

22

Варення

70

Халва

70

Льодяники

80

Гриб

10

Які напої можна пити

Явною ознакою захворювання вважається сильна сухість у ротовій порожнині. Жага постійно мучить людину, який хворий на діабет. Багато пацієнтів ендокринологів змушені випивати до 6-10 літрів рідини на добу. Враховуючи наявність такої неприємної проблеми, необхідно добре запам'ятати, які напої при діабеті ефективно втамовують спрагу. Ось невеликий список дозволеного пиття:

  1. Звичайна, очищена вода. Якщо вода купується в магазині, то слід уважно вивчити її склад.
  2. Магазинний дієтичний лимонад або його домашній варіант з цукрозамінником.
  3. Мінеральна вода.
  4. Теплий або холодний чай.
  5. Різноманітні фруктові соки без цукру.

Цукрозамінники при діабеті

Людині, яка страждає від нестачі інсуліну, можна їсти продукти быстроусвояемыми вуглеводами. Наприклад, потрібно виключити сахарозу з щоденного меню. Замість цукру можна використовувати таблетки цукрозамінники при діабеті. Їх класифікують на натуральні (ідентичні глюкози по енергетичній цінності) і штучні (некалорійні речовини). Перша група включає:

  • ксиліт;
  • фруктоза;
  • сорбіт.

Друга група:

  • аспартам;
  • цикломат;
  • ацесульфам калію.

Що не можна їсти при цукровому діабеті

Ендокринні відхилення є серйозною, небезпечною проблемою, тому потрібно заздалегідь дізнатися, які продукти не можна їсти при діабеті. Нижче представлений список для діабетиків, який допоможе правильно харчуватися і уникнути ускладнень хвороби:

  1. Медики категорично забороняють вживати в їжу солодощі: торти, цукерки, тістечка і так далі. Відомо, що їх смакові якості базуються на цукрі, який завжди є в складі кондитерських виробів, а цей компонент небезпечний для здоров'я хворого. Дозволено їсти випічку та інші смаколики, приготовані з використанням цукрозамінників. Дізнатися, як приготувати солодощі для діабетиків будинку можна за допомогою інтернету.
  2. Діагноз передбачає повне виключення смаженої, гострої і копченої їжі.
  3. Не можна їсти здобу, смажена картопля, рис білих сортів.
  4. У раціон діабетика не можна додавати ковбасні вироби.
  5. Заборонено вживати в їжу жирний майонез, вершкове масло, маргарин.
  6. З щоденного меню слід прибрати рис, манку, макарони.
  7. Ще один протипоказаний інгредієнт для хворого - домашня консервація.

Відео: їжа при цукровому діабеті

Стіл №9 при цукровому діабеті. Меню на тиждень і рецепти дієтичних страв

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!