Як виявляється цукровий діабет у чоловіків і жінок - перші симптоми та діагностика

Діагностика ознак цукрового діабету починається з визначення рівня глюкози та має велике значення для організму людини. Контроль цього показника поряд з функціями підшлункової залози, вироблення нею інсуліну допомагає діагностувати хворобу у початковому варіанті. Причини зміни рівня цукру можуть бути різними, завдання чоловіків і жінок – спостерігати за своїм станом при появі відповідної симптоматики. Симптоми при цукровому діабеті специфічні, при різноманітті характеристик.

Перші ознаки діабету

На первинному етапі захворювання може протікати безсимптомно, перші симптоми діабету проявляються не відразу. Видавати порушення всмоктування глюкози в організмі і підвищення її вмісту починають такі ознаки, як порушення апетиту, постійний голод, спрага, збільшення, велика кількість актів сечовипускання. Ранні симптоми, що зачіпають сечовий міхур, нерідко списують на хронічний цистит. Діагностика включає аналіз крові і наступні прояви:

  • прояв глюкози знаходиться вище коливання норми крові амплітудою від трьох-трьох з половиною до максимум 5,5 ммоль;
  • підвищене споживання рідини;
  • сильний голод, часто в поєднанні з схудненням;
  • підвищена стомлюваність.

Ці симптоми загальні для діабету. Підозрює недуга ендокринолог, направляє на додаткові дослідження біохімічного аналізу змісту глюкози в клітинах. Досліджується сеча, кров, візуально оглядається шкіра – це робиться для виключення інших ендокринних хвороб. Вимірюється рівень гемоглобіну. Лікар оцінює зовнішній вигляд пацієнта, історію його захворювань цілком.

Ознаки цукрового діабету у жінок

Як розпізнати цукровий діабет? Які симптоми цукрового діабету у жінок? Вони пов'язані зі специфікою організму, впливають на репродуктивні функції. До стандартних ознаками – порушення обміну речовин, зневоднення, сухості ротової порожнини, слабкості в кистях, приєднуються характерні виключно для організму жінки. У дівчат вони включають такі особливості:

  • Кандидоз – молочниця внаслідок надлишку цукру на шкірі.
  • Ускладнена вагітність, викидні або повне безпліддя.
  • Полікістоз яєчників.
  • Різко погіршується шкіра, може з'явитися акантоз – гіперпігментація окремих ділянок.
  • Дерматопатия.
  • Ерозія матки.

Самі по собі клінічні прояви не є показником неодмінно стану предіабету або вже виникла хвороби. Вони повинні розглядатися комплексно з не залежними від статі хворого симптомами. Прояви цукрового діабету варіабельні, залежать від віку, супутніх діагнозів.

Як виявляється цукровий діабет у чоловіків

Симптоми цукрового діабету у чоловіків містять общепатологические ознаки – збільшення об'єму виділення сечі, поєднаний з сухістю в роті, погане загоєння ран, при цьому посів на інфекційні хвороби показує посилений ріст умовно-патогенних штамів. Рот наповнюється виразками стоматиту, слина робиться в'язкою, дихання набуває специфічний запах. Ацетон в диханні є ознакою серйозного порушення функцій організму, при якому страждає мозок, може виникнути судинний криз. Специфічними для чоловіків вважаються:

  • зниження потенції;
  • статевий акт триває менше часу;
  • ураження слизових в інтимних місцях;
  • можуть з'явитися виразки в паху.

Виходячи з того, наскільки ушкоджена підшлункова залоза, від вироблення інсуліну і концентрації в плазмі, стан буде більш-менш важким. Від вторинних інфекцій і для загоєння тканин допомагає мазь, наприклад, Левомеколь та інші на основі антибіотиків або гормонів. Ниркові та урогенітальні прояви купіруються лікуванням первинного синдрому.

Цукровий діабет - симптоми у дітей

Як діагностувати цукровий діабет у дитини? Симптоми цукрового діабету у дітей з'являються гостро, чреваті ризиком для життя. Як правило, для осіб молодого та юного віку характерний інсулінозалежний тип перебігу захворювання. Нестача інсуліну проявляється липким потом, вологістю рук, судомами, різкою втратою ваги, збільшенням спраги в нічний і денний час. Решті симптомокомплекс збігається з проявами захворювання у дорослих.

Ознаки діабету першого типу

Це більш важкий і характерне для дітей, осіб віком 16-18 років, протягом хвороби. Ознаки діабету 1 типу – схуднення, що сполучається з вживанням великої кількості їжі та рідини, діурез. Можуть виникати напади з втратою свідомості. Перший тип характерний появою кетонових тіл в показниках медичних аналізів, підвищенням тригліцеридів з біохімії і різким погіршенням стану аж до кетоацидозу, коми. При цьому стані рекомендована інсулінова підтримка з введенням гормону за допомогою голки середньої завтовшки 5-6 міліметрів.

Стан вважається з одного боку небезпечним, з іншого – «спосіб життя». Своєчасний прийом ліків дозволяє уникнути ускладнень – клітинної і м'язової дистрофії, зневоднення, ниркової недостатності. Перший підвид вважається генетичною аномалією, дослідження ведуться в напрямку нанокорректировок недуги. Вчені поки остерігаються робити гучні заяви, але, можливо, скоро захворювання буде переможене.

Ознаки діабету 2 типу

Ознаки діабету 2 типу включають менш яскраво виражені характеристики, такий тип перебігу хвороби властивий особам середнього та похилого віку. Нерідко супроводжується надмірною вагою тіла, високим холестерином, бляшками в судинах. При другому типі не прописуються уколи інсуліну, медикаментозна терапія зводиться до пігулок і препаратів фолієвої кислоти. Виписується спеціальна дієта з різким обмеженням вуглеводів, винятком цукру.

Протягом недуги при недостатньому дотриманні режиму загрожує зміною зору в гіршу сторону, аж до повної сліпоти, діабетичною нейропатією – судомами, кепським зціленням ран. Є ризик гангрени стопи, для попадання і розростання патогенної мікрофлори вистачить однієї тріщини. Клітини страждають від некробіозу із-за незадовільних постачання поживних речовин. Ознаки цукрового діабету варіюються, але заборонено ігнорувати яскраві прояви.

Відео: симптоми цукрового діабету

Цукровий діабет: симптоми

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!