Гіпертиреоз - симптоми у жінок і чоловіків. Причини та ознаки гіперфункції щитовидної залози

Хвороби щитовидної залози нерідкі в наші дні. Ними хворіють до третини всього населення землі. Такий стан речей викликає занепокоєння фахівців, адже більшість патологій можна було вилікувати на початковій стадії, якщо їх своєчасно виявити.

Гіперфункція щитовидної залози

За вироблення гормонів в організмі відповідає щитовидка. Від того, наскільки правильно вона функціонує, залежить самопочуття людини, його вага, працездатність. Під впливом деяких факторів у щитовидній залозі можуть відбуваються збої: вона починає працювати неправильно, але не всі вчасно звертають увагу на симптоми і не розуміють можливих наслідків.

Одним з таких порушень є гіпертиреоз, має здебільшого аутоіммунну природу. Це синдром хронічного типу, який характеризується тим, що щитовидна залоза починає в надлишкових кількостях виробляти гормон трийодтироніну і тироксину. Через кров, вони розносяться до органів хворого, внаслідок чого метаболізм в організмі починає прискорюватися.

Гіпертиреоз щитовидної залози на латині звучить як Hyperthyroidisms, а серед фахівців поширена ще одне його назва – тиреотоксикоз. Варто відокремлювати так званий штучний (ятрогенный) гіпертиреоз, що виникає при прийомі екзогенного гормону щитовидної залози. Він є найпоширенішою патологією, властивої ендокринній системі.

Ознаки у жінок

Стосовно ознак, за якими можливо визначити прогресування гіпертиреозу у представниць слабкої статі, то тут варто звернути увагу на такий симптом, як офтальмопатія: він проявляється витрішкуватістю. Крім цього, йому супроводжує світлобоязнь і сльозотеча. Може відзначатися збільшення шиї в області щитовидної залози. Такий стан може спровокувати раннє настання менопаузи або спровокувати порушення менструального циклу.

Симптоми хвороби у жінок можуть проявлятись у підвищеному апетиті з одночасним зниженням маси тіла. Крім цього, можна виділити наступні моменти:

  • підвищене потовиділення;
  • дратівливість;
  • часта зміна настрою;
  • безсоння;
  • апатія;
  • тривожні розлади;
  • тахікардія;
  • аритмія;
  • тремтіння рук;
  • підвищена температура тіла;
  • порушення розумової діяльності;

Симптоми у чоловіків

Хоч цим синдромом страждають переважно жінки, чоловіків ця недуга теж не минув. Гіпертиреоз щитовидної залози у чоловіків має схожу з жінками симптоматику. Крім цього, наявність захворювання у чоловіків визначається простіше, оскільки будова щитовидної залози у них відрізняється від жіночої, і його простіше діагностувати. До цього переліку можна додати ще деякі симптоми гіпертиреозу у чоловіків – це зниження потенції і сексуального потягу.

Як проявляється

Надмірне вироблення гормонів при гіпертиреозі впливає на всі органи людини, оскільки вони починають функціонувати в прискореному ритмі. Залежно від тривалості і тяжкості хвороби ті чи інші ознаки можуть проявлятися по-різному. Гипертиреоидизм має три стадії перебігу хвороби. Для кожної характерні свої симптоми, але об'єднує їх прогресуюче зниження ваги, збільшення частоти пульсу і дратівливість.

  • Первинна (легка). Виявляється патологія щитовидної залози.
  • Вторинна (середня). Спостерігаються порушення у функціонуванні гіпофіза.
  • Третинна (важка). Відбуваються збої в роботі гіпоталамуса.

Варто зазначити, що у літніх людей зовнішні симптоми проявляються не так виразно, як у молодих. Таку патологію називають прихований гіпертиреоз – симптоми якого схожі з звичайним, але не так явно виражені. Він характеризується проблемами в роботі серцево-судинної системи, також відзначаються часті депресії, сонливість і загальмованість. Люди похилого віку практично всі страждають анорексією при діагностуванні гіпертиреозу.

Збільшення щитовидної залози

Збільшення органу фахівці називають зобом. На першій стадії складно розпізнати, що щитовидна залоза збільшена, особливо у жінок. Оскільки явно виражених симптомів не існує, то виявляється недуга шляхом здачі аналізів на гормони Т3, Т4, ТТГ. Зоб при тиреотоксикозі прощупується на другій стадії, а при запущеному перебігу гіпертиреозу може деформувати шию.

Гіпертиреоз і нервова система

З боку ЦНС можна простежити кілька симптомів, які характерні для більшості захворювань, пов'язаних зі щитовидною залозою. Нервова система при тиреотоксикозі характеризується підвищеною збудливістю, дратівливістю. Хворим властиві почуття страху і занепокоєння без особливих на те причин. При гіпертиреозі відзначається експрес мова і підвищення розумових здібностей, але думки можуть плутатися і людині складно сконцентруватися. У пацієнтів порушується сон, з'являється емоційна нестабільність і спостерігається тремор рук.

Температура

Надмірна секреція тиреоїдних гормонів при гіпертиреозі провокує зміну метаболізму в організмі. Як наслідок – виробляється зайва енергія, що утворює велику кількість тепла, з якою не справляється тепловіддача. Хворому стає жарко. Температура при тиреотоксикозі може підвищуватися до 37°С або трохи вище і супроводжується надмірним потовиділенням. Додатково на температуру тіла може впливати і спостережуваний при гіпертиреозі тремор. Примітно, що цей симптом не піддається зниженню за допомогою жарознижуючих препаратів.

Задишка

Оскільки процес підвищення змісту гормонів впливає на багато органів людини, дихальна система не стала винятком у цьому списку. Задишка при гіпертиреозі розвивається через застійних явищ і виникнення набряків. Крім задишки спостерігаються такі симптоми, як знижена життєва ємність легенів. Людина здатна при максимальному вдиху вмістити в себе менша кількість повітря, ніж в здоровому стані.

Набряки

Синдром характеризується порушенням водного балансу в організмі і великою швидкістю розщеплення білків. В результаті з'являється набряклість, яка може впливати на зайву вагу. Набряки при гіпертиреозі може бути різною – від невеликих мішків під очима до набряклості всього тіла. Крім цього, рідина може накопичуватися в порожнинах організму, а такі набряки, як, наприклад, мови, можуть викликати утруднення мови.

Гіпертиреоз і серце

Серцево-судинні проблеми спостерігаються у хворих дуже часто. Гіпертиреоз і серце безпосередньо пов'язані один з одним. Навіть невелике підвищення рівня гормонів у крові впливає на роботу органу. Основним симптом можна назвати порушення серцевого ритму. Як правило, відбувається підвищення систолічного АТ на тлі зниження діастолічного АТ (великий пульсовий тиск). Пульс частішає, кров відбувається з більшою швидкістю і розвивається серцева недостатність. Відзначаються такі прояви:

  • стійка синусова тахікардія;
  • збільшення збудливості міокарда;
  • мерехтіння передсердь;
  • оборотна гіперглікемія.

Апетит

Обмін речовин у хворих гіпертиреозом порушений. Вони багато їдять, але процес засвоєння поживних речовин відбувається слабо. Вважається, що їх не можна обмежувати у вживанні їжі, оскільки в процесі переробки їжі виділяється енергія, яка тут же витрачається на потреби працює на межі своїх можливостей організму.

Апетит при тиреотоксикозі на початкових стадіях підвищений, а ось на останніх стадіях недуги тяга до їжі припиняється, і хворі починають різко втрачати у вазі, аж до того, що може розвинутися кахексія. Помічено, що внаслідок надмірного споживання їжі відбуваються часті випорожнення, хоча розлад шлунку і пронос при цьому відзначається вкрай рідко.

Очні симптоми

Поразка щитовидної залози тягне за собою офтальмологічні порушення. Як же пов'язані зір і гіпертиреоз? Основним симптомом хвороби, який явно простежується по очах хворого – це їх спучування. Цим страждає практично половина хворих, а патологія одержала назву офтальмопатія Грейвса. В даному випадку розширюється очна щілина з одночасним випинанням очного яблука вперед.

Варто відзначити, що при цьому порушується рухливість ока, знижується кількість миготінь. Сухість, печіння і різь в очах – це ще один із симптомів офтальмологічного характеру, властивий хворим гипертиреоидизмом. Може спостерігатися підвищене сльозовиділення і ерозія рогівки. Навантаження, що йде на зоровий нерв, може призводити до значного зниження зору і навіть сліпоти, а предмети можуть двоїтися.

Випадання волосся

Надмірне виділення гормонів провокує ще один симптом, за яким можна визначити захворювання – при тиреотоксикозі випадає волосся. Крім цього, сповільнюється вироблення меламіну, тому волосся швидко сивіє. Варто зауважити, що на початковій стадії перебігу гіпертиреозу волосся, навпаки, ростуть швидше, вони стають сильними і густими, але потім різко починає проступати сивина і волосся випадає.

Тиреотоксична міопатія

Симптом частіше зустрічається у чоловіків, ніж у жінок. Основною ознакою є м'язова втома. При гипертиреоидизме гіпертрофуються м'язи. Пацієнти відзначають сильну слабкість і тремтіння в кінцівках. Хворим важко підніматися по сходах, їм болісно носити тяжкості. Оскільки рухова активність порушується, то тривалі прогулянки стають тягарем, починає розвиватися остеопороз може виникати параліч.

Процес тиреотоксичної міопатії розвивається повільно, а атрофія м'язів найбільше спостерігається в області кистей і плечового пояса. Помічено, що сухожильні рефлекси не схильні до змін, але можливий розвиток атрофії та інших м'язів:

  • бульбарні;
  • дихальні;
  • згиначі шиї.

Дізнайтеся, які буваютьознаки серцевої недостатності у чоловіків.

Відео

Симптоми гіпертиреозу (тиреотоксикозу): тиск, зір, задишка, набряки, вагу, апетит

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!