Як перевірити щитовидну залозу у лікаря і в домашніх умовах. Обстеження щитовидної залози

Як часто ви обстежуєте свій організм і буваєте на консультаціях у ендокринолога? Регулярний огляд щитовидної залози важливий для людини, навіть якщо його не турбує нічого. Деякі захворювання протікають безсимптомно на початкових стадіях, тому варто убезпечити себе і дізнатися, як правильно проводиться обстеження щитовидної залози.

Коли потрібна перевірка щитовидної залози

Які функції виконує іменований у народі орган «щитовидка»? Це центральна частина ендокринної системи, що виробляє йодтіроніни, які регулюють роботу обмінних процесів організму. Якщо дослідження щитовидної залози підтверджує збій, то перевірити стан і проводити лікування необхідно негайно, адже робота щитовидної залози впливає на функціонування всіх органів і систем організму людини. Анатомічно заліза знаходиться в області шиї, горла, але на симптоматику, пов'язану із захворюваннями органу, це ніяк не впливає.

Як перевірити щитовидну залозу і коли це варто робити? Щоб убезпечити себе, потрібно здійснювати перевірку:

  1. Плануючи народження дитини. Для нервової системи малюка нестача тиреоїдних, тиреотропних гормонів (гіпотиреоз, тиреотоксикоз) є небезпечною, тому потрібне ретельне обстеження ендокринолога до планованої вагітності і при постановці на облік в жіночій консультації.
  2. В цілях профілактики. Раз на 4-5 років діагностика захворювань щитовидної залози у дорослої людини необхідна, навіть якщо видимих ознак на обстеження не спостерігається.
  3. При виявленні хвороб за рекомендаціями лікаря. Якщо спеціалістом виявлені порушення функцій залози, то регулярний контроль стану і розвитку відхилень від норми має бути в обов'язковому порядку. Як перевірити вашу щитовидну залозу правильно вирішує лікар. Це можуть бути аналізи з розшифровкою на рівень гормонів в крові (ттг та інших), УЗД, біопсія (пункція) щитовидки.

Самостійна діагностика щитовидної залози

Існує ряд ознак, за якими можна визначити відхилення роботи щитовидної залози. Як перевірити щитовидну залозу самостійно при наявності скарг:

  • погано переноситься спека;
  • людина швидко мерзне, а зігрітися важко;
  • підвищився вага без видимих на те причин;
  • концентрація уваги, працездатність, запам'ятовування значно знизилися;
  • сильна набряклість кінцівок і вік;
  • грубість голосу і неприємні поколювання горла, утруднене дихання і ковтання;
  • дефіцит йоду і як результат: шкіра, нігті, волосся дуже сильно пошкоджені, ослаблені;
  • зниження зорових, слухових якостей, постійна закладеність носоглотки;
  • порушена робота кишечника, сечостатевої системи;
  • у жінок порушення менструального циклу;
  • напружений емоційний фон;
  • стрибки артеріального тиску.

В домашніх умовах пацієнт може перевірити зміни візуально і пальпацією. При діагностиці потрібно врахувати, якщо:

  • кадик при ковтанні залишається нерухомий;
  • шия асиметрична;
  • щитовидка збільшена, це проглядається в нижній частині шиї;
  • іноді з'являються шийні складки;
  • натискування пальцями на шию супроводжується болем.

Якщо людина відчуває, що його організм ослаблений, то потрібно терміново перевірити щитовидку у ендокринолога. Наявність вузла в залозі або інших змін може сигналізувати про те, що у пацієнта рак. Це не обов'язково пов'язано з порушенням гормональних функцій, від структури органу теж багато залежить. Спеціаліст вкаже, як здавати аналізи на гормони щитовидної залози, перевірить орган різними діагностичними методами.

Як перевіряють щитовидну залозу в діагностичному центрі

Ціна здоров'я дуже висока, тому огляд у фахівців – це перший крок до здорового та щасливого життя. Для докладного вивчення здоров'я ендокринного органу проводиться комплексне дослідження, яке полягає в двох видах діагностики. Етапи обстеження щитоподібної залози:

  1. Вивчення структури органу. Відбувається перевірка на наявність і докладні дані про сайти, кістах або пухлинах, тканинах і лімфовузлах. Проводиться пальпація або УЗД.
  2. Функціональність залози. Вивчається завдяки аналізів на гормони (перевірка ттг та ін), біопсії, томографії інших органів.

Біопсія вузлів щитовидної залози

Процедура не вимагає особливої підготовки та знеболення, пацієнт може відчувати неприємні відчуття від проколювання тонкою голкою. Як проводиться біопсія: за допомогою спеціальної тонкої голки з новоутворення витягується деяку кількість матеріалу, щоб дослідити його в лабораторії. Якщо у людини виявлені великі освіти, то таке обстеження обов'язково для пацієнта. Місце уколу попередньо протирається спиртом і тільки потім, зробивши кілька уколів для збору матеріалу, відібране речовина відправляється на спеціальному склі в гістологію.

Здати кров на гормони щитовидної залози

Щоб перевірити рівень гормонів, аналіз проводять до 10 ранку і обов'язково натщесерце (не можна вживати навіть воду). Якщо ви приймали перед цим якісь препарати, обов'язково попередьте про це лікаря. Виключіть можливість стресів, надмірних навантажень, переїдання напередодні проведення аналізів. Як досліджується кров:

  • на гормони щитовидної залози (ттг та ін);
  • на онкомаркери;
  • на маркери, що вказують на відхилення в роботі органу;
  • на роботу регулюючих функцій гіпофіза.

Як робиться узд щитовидної залози

Процедура доступна і дуже ефективна в плані дослідження, особливої підготовки до її проведення не потребує. Можна вживати в їжу або в цілях лікування всі без обмеження. Особливості діагностики:

  1. Таку перевірку можна робити пацієнтам будь-якої вікової категорії.
  2. Абсолютна безболісність проведення обстеження.
  3. Швидкий результат (максимум через півгодини вже можна дізнатися про стан пацієнта).
  4. Дозволяється проводити вагітним.
  5. Докладне дослідження не тільки залози, але і прилеглих органів, стан яких могло вплинути на зміни в роботі щитовидки. Можна регулярно спостерігати за розвитком патології.
  6. За допомогою УЗД можна виявити кісту, вузлики, ущільнення, пухлини, тромби.
  7. В цілях профілактики діагностику потрібно проводити щорічно при настанні віку 35 років.
  8. Хвороби, які можна виявити: пухлина, зоб, гіпотиреоз, дифузний зоб, тиреоїдит.

Ціна обстеження щитовидної залози

Провести недорогу діагностику можна в різних установах: приватних чи державних, головне – потрапити до хорошого фахівця, який грамотно розшифрує результати досліджень, вивчить проблему і буде займатися лікуванням недуги. Приблизна вартість процедури обстеження у лікаря:

  1. Ціна огляду – перший 1 000 до 2 000 рублів, ціна повторного – від 800 до 1600.
  2. Ціна інструментальної діагностики – від 1 000 до найвищої ціни на МРТ – 6 000 рублів.
  3. Аналіз крові, ціна 1 показника – 500-2 000 рублів.

Відео: перевірка щитовидки в домашніх умовах

ЯК ПЕРЕВІРИТИ ЩИТОВИДНУ ЗАЛОЗУ БУДИНКУ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!