Як виявляється цукровий діабет у дитини

Сучасна медицина завдяки своїм можливостям дозволяє уникнути фатальних наслідків цукрового діабету. Симптоми діабету у дітей схожі з ознаками захворювання дорослих, але лікування відрізняється. Раніше захворювання виявлялося для маленьких пацієнтів руйнівним, але підтримка препаратами надає можливість організму переносити прояви хвороби. Які ознаки цукрового діабету у дітей? Симптоматика, діагностика і особливості перебігу хвороби у дітей різної вікової категорії представлені нижче в статті.

Типи цукрового діабету

Часто форми хвороби не відрізняють, але вони є зовсім різними. До різновидів діабету відносять:

  1. I тип – причина криється в генетичній схильності дітей до хвороби, іноді викликана дуже сильним стресом. Це вроджений вид захворювання, дитина при цій формі інсулінозалежний і вимагає підтримки організму препаратами. Переробка глюкози тканинами підшлункової залози утруднена.
  2. II тип – у даної категорії осіб інсуліннезалежний. Набутий діабет пов'язаний з неправильним обміном речовин і згодом недостатністю інсуліну в крові. Тип хвороби характерний для старшої категорії населення.

Перші ознаки та симптоми діабету у дитини

Розвивається дитячий цукровий діабет дуже швидко, протягом декількох тижнів. До чого потрібно бути уважним батькам, щоб як можна швидше виявити хворобу:

  1. Спрага. Коли рівень цукру в крові підвищений, то він живиться водою з клітин, викликаючи зневоднення організму. Особливо дітям хочеться пити ввечері.
  2. Часті позиви сечовипускання. Підвищена глюкоза негативно впливає на нирки, процес зворотного всмоктування первинної сечі знижується і у дитини спостерігається прискорене сечовипускання, внаслідок якого організм позбавляється від токсичних речовин.
  3. Посилений апетит. Коли дитина багато їсть, але вагу не набирає, і навіть різко худне, то це ознака того, що глюкоза в клітини не надходить, відбувається їх голодування.
  4. Погане самопочуття після прийому їжі. Поки підшлункова залоза не призведе рівень глюкози в норму, у дитини спостерігається нудота, біль у животі і навіть блювота.
  5. Різка втрата ваги. Проявляється такий симптом, якщо глюкоза не надходить у клітини і організму доводиться харчуватися енергією підшкірного жиру.
  6. Постійна слабкість. Занепад сил, млявість, апатія пов'язані з порушеною засвоюваність глюкози в крові.
  7. Запах ацетону з ротової порожнини. Таке явище відбувається утворення кетонових тіл в крові після розпаду жирів. Організму потрібно позбавлятися від токсинів, і він робить це через легені.
  8. Інфекційні захворювання. Ослаблений імунітет не справляється із захисними функціями, і дитина часто переносить бактеріальні та грибкові інфекції.

Особливості перебігу хвороби в залежності від віку

Розвивається діабет у дітей будь-якого віку. У перші місяці життя це трапляється більш рідко, а от з 9 місяці починається пубертатний період, в якому проявляються перші ознаки діабету у дитини. Клінічні прояви та терапія в різні вікові періоди відрізняються. Як протікає захворювання в залежності від віку і як визначити цукровий діабет у дитини?

У грудних дітей

Гострий початок захворювання у немовлят чергується з продромальний період, який часто залишається непоміченим. Діагностику діабету у дітей до року провести важко, тому як спрага і часте сечовипускання складно виявити. У одних дітей діабет розвивається різко, з сильною інтоксикацією, блювотою і зневодненням організму і згодом діабетичною комою.

Другий тип розвитку хвороби відбувається повільно. Діти грудного віку до 2 років не набирають вагу, хоча добре їдять. Після прийому їжі дитині може ставати погано, а ось після пиття помітно легшає. Розвиток інфекцій на тлі захворювання сприяє утворенню попрілостей на статевих органах, складочках шкіри під памперсом. Попрілості не проходять дуже довго, а якщо сеча дитини потрапляє на пелюшки, то висихаючи, вони стають як накрохмалені. При попаданні рідини сечі на підлогу або інші поверхні вони стають липкими.

У дошкільнят і молодших школярів

Діагностика діабету у віці дітей з 3 років до 5 років, молодшої шкільної групи ускладнена. Хвороба важко виявити до прекоми або коми, тому як симптоми не завжди розпізнати. Ознаки, які часто відзначаються у цій віковій групі:

  • різке виснаження, дистрофія;
  • збільшений об'єм живота (часті здуття);
  • метеоризм;
  • проблемний стілець;
  • дисбактеріоз;
  • біль у животі;
  • запах ацетону з ротової порожнини;
  • відмова від їжі;
  • позиви блювоти;
  • погіршення стану організму, повний відмова від солодкого.

Діти схильні і діабету другого типу, який пов'язаний з неправильним харчуванням, ожирінням, недостатніми фізичними навантаженнями. Все більше підлітків віддають перевагу шкідливу їжу, згодом страждають неправильним обміном речовин, порушеним гормональним фоном і функції підшлункової залози. Навантаження на судини провокує їх ослаблення, з'являються додаткові ускладнення хвороби. Для такого типу хвороби потрібно дотримання суворої дієти. Інші ознаки цукрового діабету у молодших дітей не сильно виражені.

У підлітків

У дітей старше 10 років захворюваність проявляється частіше, ніж в молодшому віці і складає 37,5%. Виявлення хвороби, як і у дорослих пацієнтів, відбувається простіше, симптоми яскраво виражені. Предпубертатному і пубертатному (13 років) періоду характерні такі симптоми:

  • підвищений мочеизнурение;
  • постійна нестача рідини;
  • енурез;
  • різка втрата ваги;
  • посилений апетит.

Трапляється, коли хвороба може існувати, але не має яскраво виражених ознак, тому виявляється в процесі диспансеризації. Період активного розвитку триває до півроку. Для школяра характерна часта втома, апатія, ослаблення всього організму, перенесення багатьох типів інфекцій. У дівчаток-підлітків може спостерігатися порушений менструальний цикл, свербіж в області статевих органів. Стреси чинять руйнівний стан, хвороба починає розвиватися ще швидше.

Методи діагностики

Істотних відмінностей діагностики захворювання у дітей від дорослих немає, тому використовуються такі методи виявлення:

  1. Аналіз крові. Показники, які особливо важливі в цьому дослідженні: кількість білка, кількість глюкози в крові натще, толерантність до глюкози до прийому їжі і після, глікозильований гемоглобін. Важливо імунологічне дослідження забору крові: перевіряється наявність антитіл, що свідчить про розвиток цукрового діабету.
  2. Загальний аналіз сечі. Ознакою цукрового діабету у дітей є величезна кількість глюкози в сечі, її підвищена щільність. Цей факт вказує ще й на те, що потрібно провести перевірку нирок, які могли бути уражені. Виявляється присутність у сечі ацетону.
  3. Аналіз на гормони.
  4. Панкреатография.
  5. Дослідження шкірних покривів. У діабетиків спостерігається характерний для хвороби рум'янець щік, лоба, підборіддя, висипання, мова стає малинового кольору.
  6. Ультразвукове дослідження підшлункової залози.

Можливі ускладнення та наслідки

Для підтримки організму маленьким пацієнтам рекомендується дієта, прийом препаратів різної специфіки дії, народних засобів. Батьки повинні ретельно стежити за надходженням інсуліну в організм, правильним харчуванням, контролювати фізичні навантаження, уникати появи стресів. Які наслідки хвороби, якщо не проводити лікування?

  1. Кома (гіпоглікемічна, гіперглікемічні, молочнокисла, кетоацідотіческая).
  2. Ураження органів і систем.
  3. Розвиток інфекційних захворювань.
  4. Летальний кінець внаслідок тяжкого перебігу хвороби.

Відео: як проявляється цукровий діабет у дітей

Цукровий діабет у дитини - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!