Силіконовий килимок для випічки

Силікон термостійкий відносно недавно став популярний серед домогосподарок в силу того, що простота у використанні посуду з цього матеріалу може насторожувати. Силікон може здаватися матеріалом шкідливим, іноді навіть небезпечним, а тим більше при зіткненні з харчовими продуктами при високій температурі. Але чи це так?

Чим гарний харчовий силікон

На будь-який виріб, який призначений для контакту з харчовими продуктами, висуваються особливі вимоги. Посуд емальований, керамічна, металева або пластикова проходить спеціальний контроль безпеки перед випуском у вільний обіг, це закріплено законодавством. Тому, якщо виробник сумлінний, то проблем з безпекою бути не повинно, це стосується і предметів з харчового силікону. Для випічки хороший силікон тим, що має ряд переваг у порівнянні зі звичною посудом:

  • має низьку теплопровідність, що забезпечує рівномірний розподіл температури і перешкоджає підгоряння;
  • податливий матеріал допомагає легко витягувати кулінарні шедеври з форм, силіконових дек;
  • довговічний: складно порвати, не б'ється;
  • матеріал легкий, просто миється, не займає багато місця на кухні.

Як використовувати силіконовий килимок

Для приготування безлічі кулінарних шедеврів зручно використовувати силіконовий килимок для випічки. Легко випікати на силіконовому деку печиво, торти, піцу. Розміри аркуша бувають від 30*20 см до 68*50 см, товщина не більше 7 мм. Вони бувають зі спеціальною розміткою під лід піци та іншу випічку, з бортиками по краях і виїмками різних форм. Використовувати силіконовий килимок для випічки просто, його не треба постійно змащувати жирами, він витримує температуру до 220 градусів. Перед першим використанням силіконовий лист необхідно промити теплою водою з содою.

Якого догляду потребує антипригарний килимок

Силіконовий лист дуже м'який, тонкий і гнучкий, просто зберігається і за ними дуже легко доглядати. Мити силіконовий килимок для тесту можна і в посудомийній машині, але краще робити це вручну. Поверхня силіконового листа м'яка, тому не варто використовувати грубі щітки для миття, краще протирати поверхню м'якими губками або тканиною. Якщо поверхню листа після готування виявилася дуже жирної, то перед миттям краще промокнути килимок сухими серветками, щоб прибрати жир. Силікон легко вбирає запахи, тому краще рідше мити виріб хімічними засобами.

Як вибрати силіконовий лист для випічки

Щоб вибрати якісне та безпечне кухонне виріб, потрібно слідувати простим правилам. Перше, на що потрібно звернути увагу – це запах силіконового килимка для випічки. Вироби, що мають різкий запах, не можна використовувати для контакту з продуктами. Сторонній запах говорить про те, що виробник використовував неякісне сировину або небезпечний каталізатор для полімеризації, який залишив запах. Друге, що важливо при виборі, це маркування. Обов'язкова інформація, яка наноситься на упаковку, повинна містити такі відомості:

  • виробник зі своїми координатами;
  • склад, назву матеріалу;
  • наявність знаків відповідності і безпеки;
  • документація, за якою проводилося виріб;
  • керівництво до використання (наявність позначення «для харчових продуктів»).

Маркування упаковки може відрізнятися в залежності від країни-виробника, але інформація про способи застосування та безпеки товару повинна бути в обов'язковому порядку. Знаки відповідності в країнах ЄС – це літери СЕ на маркуванні, в США – FDA, на території країн СНД – ЕАС. Виріб повинен бути м'яким, гнучким, без пошкоджень, з рівними краями і рівномірним кольором.

Де купити і скільки коштує

Придбати антипригарний силіконовий лист можна в спеціалізованих магазинах або в інтернеті. Ціна на даний товар розрізняється в залежності від розмірів і виробника. Килимки зі спеціальною розміткою або фігурною поверхнею також можуть коштувати дорожче звичайних. Коштують вони від 200 до 800 р., вироби з фігурним тисненням, розміткою, призначені для роботи з мастикою і тестом, будуть коштувати дорожче, залежно від дизайну.

Дізнайтеся, як зробити мастику своїми руками.

Відео: силіконовий килимок для запікання

Термостійкий силіконовий килимок для випічки і розкочування теста_

Відгуки

Маргарита, 35років:Силіконовий лист використовую для роботи з кондитерської мастикою вже давно. Розкачувати тісто і мастику на рівному килимку дуже зручно, маса до нього не прилипає. Є листи з орнаментом, який просто переносити на поверхню торта з мастикою. Для унікального дизайну випічки килимок стане відмінним варіантом, нанести малюнок виходить легко і швидко.
Анжеліка, 25років:Я почала користуватися термостійким килимком для випікання пирогів і піци. Купила собі лист з круговою розміткою, це дуже зручно: дозволяє формувати виріб прямо на нього і, не перекладаючи, випікати там же. Що найголовніше – не потрібно змащувати поверхню жиром, борошном, і можна не переживати, що виріб пригорить.
Мирослава, 39лет:Використання термостійкого килимка дуже просте, чим і привернула мене цей виріб. Пробувала випікати в духовці різні смаколики, навіть печиво. Дуже сподобалося, що нічого не підгорає. Боялася, що з'являться сторонні запахи, але нічого не сталося. Краще брати термостійкий лист у перевірених виробників, щоб не купити небезпечну підробку.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!