Як варити рис для суші правильно. Рецепт рису для суші та ролів в домашніх умовах

Екзотична японська кухня збирає все більше прихильників. Вишукане поєднання солодкуватих соусів, водоростей норі, риби і овочів створює неймовірні смакові відчуття. Оволодівши секретами, як варити рис для суші в мультиварці або на відкритому вогні, готувати маринад, ви зможете вдома самостійно створити справжні шедеври страв японської кухні.

Який рис потрібен для суші

На думку жителів країни висхідного сонця, їжа повинна не тільки насичувати організм, але і приносити естетичне задоволення. Від правильного вибору основного інгредієнта залежить зовнішній вигляд суші, смакові особливості. У процесі приготування використовують спеціальні сорти клейкого, липкого рису, придбати який можна в більшості супермаркетів або спеціалізованих магазинів.

Довгозернистий, розсипчастий або пропарений краще залишити для різотто і пловів. Ідеальним варіантом буде крупа овальної форми, невеликого розміру (2-3 мм):

  • Dragon Rice. Ідеально підібрана за розміром, володіє м'якою, ніжною текстурою у вареному вигляді. Колір – білий матовий. На поверхні відсутні тріщини, шорсткості.
  • Short grain Rice. Невеликі крупинки розмірів 3 мм багаті крохмалем, який в процесі варіння надає необхідну липкість. Відрізняються перламутрово-перловим відтінком, без лушпиння і нерівностей.

Якщо придбати спеціальний японський рис для суші немає можливості, зверніть увагу на звичайний круглозернистий. Щоб смакові параметри не сильно відрізнялися від традиційних японських сортів, перед тим, як варити основний інгредієнт, крупу переберіть. Для суші залишайте тільки цілі, не надколотые зерна однакового розміру і правильної округлої форми.

Рецепти для приготування рису для суші з фото

Щоб відварити рис, вам знадобляться:

  • скляна миска;
  • дерев'яна ложка;
  • інгредієнти:
    • японський рис;
    • вода хорошої якості для приготування;
    • водорості комбу (норі).

Перш ніж варити рис, необхідно його ретельно промити. Японці вважають, що смак безпосередньо залежить від чистоти та якості крупи. Висипте необхідну кількість у скляну салатницю і залийте водою. Через 1-2 хвилини рукою акуратно приберіть всплывшую лушпиння і домішки. Злийте каламутну воду. Наповніть знову миску холодної рідиною у співвідношенні 1:2.

Щоб видалити «поганий», неякісний рис, акуратними рухами перебирайте його, пропускаючи крізь пальці. Промивати крупу необхідно до тих пір, поки що стікає вода не стане прозорою, як джерельна – не менше 7 разів. Потім налийте в салатницю фільтрованої води і залиште на півгодини. По закінченні часу приступайте до варіння.

Приготування рису для суші в каструлі

Щоб рис для суші не пригорів, скористайтесь важкої металевої каструлею з товстим дном. Вам знадобляться:

  • японський рис – 200 г;
  • холодна фільтрована вода – 250 мл

Ретельно промиту крупу пересипте в каструлю. Залийте холодною (додайте пару кубиків льоду) водою, використовуючи пропорцію 1:1,25. Додайте невеликий шматочок комбу, 5х5 см, щоб додати вишуканий смак. Щільно закрийте кришкою і поставте на середній вогонь. Коли крупа закипить, витягніть водорості, щільно закрийте кришку. Скільки варити рис для суші? Час готування в замкнутій ємності до моменту з'єднання з маринадом займе близько 30 хвилин:

  • 12 хвилин варити на слабкому вогні. Рідина повинна повністю вбратися, щоб рис став клейким, крупинчатым і повітряним.
  • 15 хвилин – готовий інгредієнт настоюється, вбираючи залишки води.

Як варити рис для суші в мультиварці

Ретельно промитий рис висипте в чашу мультиварки. Японські сорти для суші бажано на півгодини залити холодною водою. Ступінь готовності до варінні ви побачите побілілі крупі, яка змінить прозорість на білий колір. Звичайний круглий замочувати не рекомендується. Варити рис для суші за допомогою мультиварки не складно:

Варіант 1 (коли є функція «Пароварки»)

  1. Залийте рис холодною фільтрованою водою, дотримуючись пропорції 1:1,25.
  2. Закрийте кришку. Натисніть кнопку «Рис» або «Гречка». Таймер виставте на 10-12 хвилин.
  3. Після автоматичного відключення, не відкривайте кришку мультиварки дайте вмісту повністю увібрати рідину.
  4. Дістаньте зварений прісний рис, пересипте за допомогою дерев'яної лопаточки в скляну чи дерев'яну миску і змішайте з класичним маринадом.

Варіант 2

Якщо функція «Пароварка» відсутня, приготувати рис для суші в мультиварці можливо, використовуючи режими «Випічки» і «Гасіння». Час, який піде на варіння, розподіліть так:

  • 10 хвилин – функція «Випічка».
  • 15-20 хвилин – режим «Гасіння».

Як приготувати заправку до рісу

Для приготування маринаду потрібно:

  1. рисовий оцет – 60 мл;
  2. цукор – 20 г;
  3. чайна ложка морської солі.

Поки ви варите рис для суші, поставте на плиту ємність, в яку вилийте рисовий оцет (при відсутності останнього, замініть на натуральний яблучний), додайте цукор і сіль. Доведіть до кипіння. Відставте з вогню. Готовий настоявшийся рис викладіть лопаткою в скляну ємність, полийте заправкою і акуратно перемішайте.

Відео: як зробити ідеальний рис для суші

Хочете навчитися варити правильний рис, щоб приготувати суші? Запасіться терпінням і бажанням освоїти всі премудрості японської кухні. Адже в країні висхідного сонця для майстрів-сушистів передбачені роки навчання тонкощам приготування цієї страви. Які секретами належить оволодіти, щоб навчитися ідеально варити рисову крупу? Подивившись наш відео з покрокової інструкцією, ви зможете вишукано приготувати суші в домашніх умовах, а отриманий результат перевершить очікування.

Як приготувати РИС для СУШІ та РОЛІВ до дня народження | Кращий рецепт 19 липня 2019

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!